Παράγοντες του δημόσιου βίου και απλοί πολίτες της πόλης καλούν την κυβέρνηση να τους δώσει άσυλο γιατί «η φιλοξενία στους κατατρεγμένους είναι στοιχείο πολιτισμού και καθήκον κάθε Ελληνα δημοκράτη»
Την υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Ειρηναίος, ο νομάρχης Χανίων, Γεώργιος Κατσανεβάκης, ο δήμαρχος Χανίων, Γεώργιος Τζανακάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Εμμανουήλ Χαριτάκης, η πρόεδρος του Γενικού Τμήματος Πολυτεχνείου Κρήτης, Ελένη Παπαδοπούλου, οι διδάσκοντες στο Πολυτεχνείο της Κρήτης Ιωάννης Σαριδάκης, καθηγητής, Γεώργιος Αβδελάς, καθηγητής, Γεώργιος Καρατζάς, αναπληρωτής καθηγητής, Βασίλειος Γκέκας, καθηγητής, Γεώργιος Λιοδάκης, καθηγητής, Δημήτριος Πατέλης, επίκουρος καθηγητής, Μιχαήλ Φραγκομιχελάκης, επίκουρος καθηγητής και Νικόλαος Πασαδάκης, λέκτορας.
Συνολικά 90 αλλοδαποί κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα του Ελληνικού, της Αμυγδαλέζας, αλλά και στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπου περιμένουν τις αποφάσεις της ειδικής επιτροπής που θα απαντήσει στις αιτήσεις τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από το Πακιστάν και υπάρχει μια ομάδα Αφρικανών, κυρίως από τη Σιέρα Λεόνε. Ανάμεσά τους, ένας ανήλικος και τέσσερις γυναίκες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η αρμόδια επιτροπή απέρριψε πριν λίγες μέρες 20 αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου. Ολες οι περιπτώσεις αφορούσαν Πακιστανούς.
Η επιστολή αναφέρει:
«Εδώ και τρεις μήνες η χανιώτικη κοινωνία έχει σκύψει με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω στο θέμα των προσφύγων που εξαντλημένοι έφτασαν στην Κρήτη στις 3 Δεκεμβρίου 2001, αναζητώντας τη νέα πατρίδα που θα στεγάσει τα όνειρά τους για αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή.
Οι πολίτες των Χανίων αγκάλιασαν, στην κυριολεξία από την πρώτη στιγμή, τους πρόσφυγες, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια σε όλα τα επίπεδα. Υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία, μην υποκύπτοντας στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές τάσεις που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Υπερασπίστηκαν επίσης την παράδοση φιλοξενίας του κρητικού λαού, παρέχοντάς τους, από την πρώτη στιγμή, ρούχα, τρόφιμα και κυρίως την πολύτιμη ανθρώπινη επαφή που "διέσωσε" την επίσημη πολιτεία από την όχι καλή εικόνα που θα έμενε χαραγμένη στη μνήμη τους, από το ειδικά διαμορφωμένο κλουβί στο οποίο πρόχειρα τους στοίβαζαν οι αρχές.
Παρά την αντίθετη άποψη της χανιώτικης κοινωνίας, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και κρατούνται ακόμα και σήμερα, μέχρι - ίσως - την απέλασή τους. Η σκέψη μας, όμως, και το αίσθημα αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας δεν έσβησε με την αποχώρησή τους από την πόλη μας. Αντίθετα, το ενδιαφέρον μας μεγαλώνει, όσο παραμένουν κρατούμενοι με κίνδυνο να απελαθούν, κάτι που θεωρούμε ότι δε συμβαδίζει ούτε με τη δημοκρατική μας παράδοση, ούτε με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Κάνουμε έκκληση, για μια ακόμα φορά, στην ελληνική πολιτεία να επανεξετάσει το ζήτημα, λαμβάνοντας, αυτή τη φορά, υπόψη της το αμέριστο ενδιαφέρον μιας μικρής κοινωνίας που εξακολουθεί να θεωρεί ότι η φιλοξενία στους κατατρεγμένους είναι στοιχείο πολιτισμού και καθήκον κάθε Ελληνα δημοκράτη. Εμείς, που υπογράφουμε αυτήν την επιστολή, σας διαβεβαιώνουμε ότι η κοινωνία των Χανίων είναι έτοιμη να υποδεχτεί ξανά τους πρόσφυγες, αυτή τη φορά ελεύθερους και να συντελέσει στην ομαλή και οργανική ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο».
Τρία δισ. δολάρια, ο τζίρος στα καφέ της Ολλανδίας, όπου διακινούνται ελεύθερα τα ναρκωτικά
«Μισή "ουγκιά πρόληψης" αξίζει όσο ένα "κιλό θεραπείας". Η πρόληψη είναι το Α και το Ω στο πολυσύνθετο φαινόμενο των ναρκωτικών κι όσο υπάρχουν νοσογόνες καταστάσεις, τα παιδιά μας θα εμπλέκονται σ' αυτές».
Με αυτά τα λόγια, ξεκίνησε ο Γιώργος Πιπερόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας, την παρουσίαση του βιβλίου του, με θέμα «Αλκοολισμός και Ναρκωτικά, αιώνιες μάστιγες της ανθρωπότητας», που έγινε προχθές το μεσημέρι. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) και παρευρέθηκαν σ' αυτήν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, των αρχών και των τραπεζών.
Στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, υπολογίζονται σε 20-60 χιλιάδες οι χρήστες των οπιούχων, ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χρηστών μαριχουάνας. «Η χώρα μας είναι πρώτη σε κατανάλωση "Εκστασης" και εμπορικών διαλυτών. Είναι δραματικό το γεγονός ότι το 1997 θρηνήσαμε 200 νεκρούς και στο πρώτο εξάμηνο του 2001 οι νεκροί ξεπέρασαν τους 210», υπογράμμισε ο Γ. Πιπερόπουλος.
Ο Γ. Μωραΐτης, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, υπογράμμισε: «Τίποτα δεν πάει χαμένο, γιατί επιτέλους μπήκαν φορείς σ' αυτό το θέμα που μπορούν να βοηθήσουν. Ο φορέας μας είναι υπέρ των στεγνών προγραμμάτων, κατά των υποκαταστάτων. Επικεντρωνόμαστε στον αγώνα για την πρόληψη. Μην κρύβετε το πρόβλημα των ναρκωτικών στην οικογένειά σας. Ο,τι σκεπάζεται, βρωμάει».
Εκτενή αναφορά στο βιβλίο γίνεται στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές σ' όλο τον κόσμο. Σε Αυστραλία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ασφυκτιούν οι φυλακές με χρήστες, η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων για ναρκωτικά αφορούσε στη χρήση και τις περισσότερες φορές κάνναβης.
Πολύ περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια σύριγγες διατίθενται δωρεάν στην Ολλανδία ετησίως, σε εξαρτημένα άτομα. Περίπου το 1/15 του πληθυσμού της Ολλανδίας (800.000)είναι χρήστες των υποτιθέμενων «μαλακών» ναρκωτικών.
Στην Ελβετία, η προσφορά της δωρεάν σύριγγας ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια το χρόνο (περίπου 10.000 τεμάχια τη μέρα). Τα 3/4 των κατηγοριών για ναρκωτικά αφορούν στη χρήση, όπου οι μισοί είναι κάτω των 24 ετών και η συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου δεν έχει αγγίξει τα 30 έτη.
Στην Αυστρία, το 85% των κατηγορουμένων ανήκαν στις παραγωγικές ηλικίες των 18-40 ετών και το 44% ανήκει στις ηλικίες 18-25 ετών. Στο Βέλγιο υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των κατηγορουμένων για ναρκωτικά, που κάποιες χρονιές ξεπέρασε το 1.000%. Οι εξαρτημένοι χρήστες στη Γερμανία ξεπερνούν τις 100.000. Στην Ιταλία, σε παιδιά και νέους 15 - 34 ετών, οι θάνατοι από ναρκωτικά φτάνουν το 9%. Με βάση τα δεδομένα της δεκαετίας του '90, υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 άτομα ηλικίας 15 - 34 ετών, υπάρχουν 11 χρήστες! Στην Πορτογαλία, οι θάνατοι από υπερβολική δόση ξεπέρασαν το 800%.
Στην Αγγλία διπλασιάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια οι καταδίκες για ναρκωτικά, το 90% αφορούσε στην κάνναβη. Στις ΗΠΑ, το 80% των συλλήψεων είναι για κατοχή και η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι νέοι κάτω των 30 ετών.
Στη χώρα «σούπερ μάρκετ ναρκωτικών», την Ολλανδία, η μετακίνηση από τις γειτονικές χώρες είναι εύκολη, η ποιότητα των ναρκωτικών καλή και οι τιμές χαμηλές. Ειδικά τουριστικά γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη διοργανώνουν «Σαββατοκύριακα χασίς», σε ολλανδικές πόλεις. Η χώρα έχει αναδειχθεί σε πραγματικό χρυσωρυχείο συναλλάγματος. Τουλάχιστον, 10.000 Ολλανδοί απασχολούνται σε πάνω από 1.500 μικρά καφέ, στα οποία επιτρέπεται η πώληση ουσιών. Οι πωλήσεις μαριχουάνας και χασίς αποφέρουν ετησίως περίπου 3 δισ. δολάρια.
Την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Περάματος με τους πολύχρονους αγώνες της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Γιάννη Πατσιλινάκου επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Δήμος Περάματος έρχεται πρώτος σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους του ηπειρωτικού Πειραιά στην πληθυσμιακή αύξηση. Από την απογραφή δηλώνεται ακόμη η βελτίωση των υποδομών και προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών από το δήμο.
Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας δεν αναχαίτισαν την πληθυσμιακή αύξηση του Περάματος, κάτι που παρουσιάστηκε στο Δήμο Πειραιά με μειωτικές τάσεις του πληθυσμού της τάξης του 3,3% που εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πειραιά είναι ο μόνος που παρουσιάζει μείωση πληθυσμού στη Νομαρχία Πειραιά. Μεγάλη αύξηση πληθυσμού παρουσιάζουν τα νησιά της Νομαρχίας που αγγίζουν ακόμα και το 21% στον Πόρο.