Τα μεγάλα εταιρικά σχήματα παίρνουν πλέον τη μερίδα του λέοντος
Eurokinissi |
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του 58ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ) που συνήλθε πρόσφατα και αντιπροσωπεύει 7.500 μικρομεσαίους εργολήπτες από 49 νομούς της χώρας.
Οπως επισημαίνεται και στο ψήφισμα του Συνεδρίου, οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν: Από τις ελλιπείς μελέτες των δημοπρατούμενων έργων. Από τη συνεχιζόμενη τακτική ανάθεσης έργων με το σύστημα μελέτη - κατασκευή. Από τη μη ύπαρξη ενός και μόνο ενιαίου νόμου για όλους τους φορείς του δημοσίου που αναθέτουν έργα. Από την είσοδο στο χώρο της κατασκευής νέων επιχειρηματικών σχημάτων που πιέζουν για τη γιγάντωση των έργων, προκειμένου να εκτελεστούν από αυτούς με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Από την εξοντωτική γραφειοκρατία και την αναποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση κλπ.
Σύμφωνα με την ΠΕΣΕΔΕ, ακόμη και οι θετικές παρεμβάσεις που καθιερώνονται με το νέο νόμο περί δημοσίων έργων (2940/2001) είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, είτε αλλοιώνονται ριζικά με την έκδοση εγκυκλίων που ουσιαστικά τις καταργούν.
Οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ υπερψήφισαν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Κ. Κατσούλας, ενώ αποφάσισαν την κατάθεση πολλών προτάσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού στην παραγωγή των δημοσίων έργων.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης ουσιαστικά παραδέχτηκε το άσχημο κλίμα που υπάρχει στον τομέα των δημοσίων έργων και γι' αυτό υποσχέθηκε μια σειρά από νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Η υλοποίηση εντός του 2002 του ενιαίου τύπου διακήρυξης στα μικρά έργα, ώστε να αποφεύγονται οι «φωτογραφικοί» όροι, η αύξηση των ορίων προϋπολογισμού των έργων που μπορούν να αναλάβουν οι μικρές επιχειρήσεις, η ψήφιση του νόμου για τις μελέτες των δημοσίων έργων κ.ά.
Περισσότερο ανήσυχη από ποτέ δηλώνει με σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για το Πάρκο του Γουδιού, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον εν λόγω χώρο.
Σημειώνει ότι ο σχεδιασμός των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μπροστά στους αγώνες του 2004, «προχωρά με πλήρη αδιαφάνεια», παρά τις σχετικές ενέργειες της Επιτροπής για ενημέρωση. «Σύμφωνα με τηλεγραφικές απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «πέρα από την αρχική πρόβλεψη για διεξαγωγή στο χώρο του πάρκου μόνο του αθλήματος του μοντέρνου πένταθλου, προωθούνται ακόμη δύο μεγάλα έργα». Πρώτον, η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου χωρητικότητας 5.000 ατόμων για το άθλημα του Μπάντμιγκτον και δεύτερον, υπαίθριου αμαξοστασίου για τα οχήματα της «Ολυμπιακής Οικογένειας».
«Ταυτόχρονα», συνεχίζει, «σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η δημιουργία νέου εκτεταμένου οδικού δικτύου (διπλής κυκλοφορίας, γέφυρες, κόμβοι) στο εσωτερικό του χώρου». Ολα αυτά, επισημαίνεται, θα αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του Πάρκου.
Επιπρόσθετες ανησυχίες γεννά στην Επιτροπή και ο αδιαφανής σχεδιασμός του Πάρκου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας: «Τεράστιες εγκαταστάσεις, λίμνες και γέφυρες με μεγάλο κόστος κατασκευής και συντήρησης, οδεύουν προς διαφορετική κατεύθυνση από ένα "Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλής οικολογικής ποιότητας"».
Εκπληξη, επίσης, προκαλεί, σύμφωνα με την Επιτροπή «η αναφορά για την εξασφάλιση 5,5 δισ. από το Γ' ΚΠΣ, σε περίοδο περιορισμού των πόρων, τη στιγμή που μία λύση πιο ήπια και προσαρμοσμένη στην οικολογία του τοπίου θα κόστιζε σαφώς φθηνότερα».
Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή θέτει πλαίσιο αιτημάτων με κυριότερα τη θεσμοθέτηση και κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, υψηλού πρασίνου - 4.500 στρ., την απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, να μην παραχωρηθεί κανένας χώρος του Πάρκου για έργα της Ολυμπιάδας και τέλος, να μην ανεγερθεί το γήπεδο του ΠΑΟ.
Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, που υπολογίζεται σε δύο δισ. ευρώ (670 δισ. δρχ.), ενώ παράλληλα προσκαλεί ιδιώτες να αναλάβουν την κατασκευή εμπορευματικών σταθμών.
Το ξεπούλημα ακινήτων, που ανήκουν στον ΟΣΕ, ανατέθηκε στη νεοσύστατη θυγατρική εταιρία «ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ», την οποία παρουσίασε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, ομολογώντας ότι μέσω της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, επιχειρείται η βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης! Σημειώνεται ότι η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, που τον κατατάσσει δεύτερο, μετά την Εκκλησία, περιλαμβάνει αστικά και αγροτικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός πόλεων, αγροτεμάχια και κτίσματα.
Οπως ανακοινώθηκε κατά τη χτεσινή παρουσίαση της «ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ», όσα ακίνητα δεν ξεπουληθούν, θα ενοικιαστούν και άλλα θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το ΔΣ της «ΓΑΙΑΟΣΕ» απαρτίζουν οι: Επαμ. Λαμπρακάκης (πρόεδρος), Γεω. Τσουκαλάς (διευθύνων σύμβουλος). Μέλη ορίστηκαν οι: Θ. Πρέζας, Κλ. Μητώση, Ι. Τέγας, Β. Χρονόπουλος, Δ. Καραπάνος, Αν. Βασιλόπουλος και Αθ. Ελευθερίου.
Συναυλία - διαμαρτυρία στην περιοχή «Μαυροράχη 2» διοργανώνεται το Σάββατο 22 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Ενεργός Δημότης» του Δήμου Λαχανά. Η παραπάνω περιοχή επιλέχτηκε ως χώρος κατασκευής και λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Βορειοδυτικού Τομέα Νομού Θεσσαλονίκης, για να δεχτεί τα σκουπίδια όλου του νομού.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, η αφύπνιση και η αντίδραση όλων των κατοίκων και φορέων της επαρχίας Λαγκαδά κατά της άδικης και παράτυπης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαχανά, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα φέρει καταστροφή και μόνο στην περιοχή.
«Γι' αυτό καλούνται να παρευρεθούν στην εκδήλωση όλοι και να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία και υπευθυνότητα, συστρατευόμενοι στην αποτροπή της επαπειλούμενης βιβλικής καταστροφής της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Λαγκαδά. Είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε, ώστε η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας να μην είναι τα σκουπίδια, αλλά καθαρό περιβάλλον, όπως όλοι ονειρευόμαστε», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κίνησης.
Το μουσικό τμήμα της εκδήλωσης θα καλύψουν ο Αγάθωνας, ο Π. Κοντογιαννίδης, ο Γ. Γιοκαρίνης και το συγκρότημα «Αντιθέσεις».
Χωρίς «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο» θα μείνει και σήμερα η Αθήνα, από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ., λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι ΗΣΑΠ.
Οι διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων ΗΣΑΠ, που αποφάσισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις (4ωρες στάσεις εργασίας χτες και σήμερα), αντιδρούν στην υποχρεωτική ένταξη του Ταμείου τους στο νέο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη μείωση των συντάξεων, με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από 80% σε 70% και του υπολογισμού της σύνταξης με βάση την τελευταία 5ετία.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Σωματείων, οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, διεκδικούν τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος σύμφωνα με την πρόταση της ΓΣΕΕ και απαιτούν την κατάργηση των διατάξεων των αντιασφαλιστικών νόμων 1902/90, 1976/91 και 2084/92.