Τα ερείπια της «Ρικομέξ»... |
Χτες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) δικαίωσε εν μέρει 5 από τα 39 θύματα του σεισμού. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία απέρριψε τις αιτήσεις των υπεύθυνων της «Ρικομέξ» που στρέφονταν κατά απόφασης του Εφετείου, όπου επιδικάζονταν αποζημιώσεις 2 περίπου εκατ. ευρώ σε πέντε οικογένειες θυμάτων του σεισμού, καθώς και στην Ε. Σοφίλου, η οποία κατάφερε να βγει ζωντανή μέσα από τα συντρίμμια της χάρτινης φαρμακοβιομηχανίας.
Το νομικό θέμα που απασχόλησε το δικαστήριο είναι αν υπήρξε «ενσυνείδητη αμέλεια» (πλημμέλημα) ή «ενδεχόμενος δόλος» (κακούργημα). Η νομολογία σ' αυτό το θέμα δέχεται ότι ο κατηγορούμενος για «τον ενδεχόμενο δόλο» προέβλεψε το θανατηφόρο αποτέλεσμα ως συνέπεια της πράξης του και το αποδέχτηκε. Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε ότι υπήρξε ενδεχόμενος δόλος (κακούργημα) και, επομένως, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να καταβάλουν τις αποζημιώσεις.
Η απόφαση αυτή δικαιώνει μοναχά 5 οικογένειες θυμάτων του σεισμού. Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι της «Ρικομέξ» με εκβιασμούς και «υπόγειες συμφωνίες» προσπαθούν να αποτρέψουν τις οικογένειες από το να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Βέβαια, οι ευθύνες της πολιτείας είναι τεράστιες, αφού δεν έχουν προωθηθεί διατάξεις, που να τιμωρούν αυστηρότερα παρόμοιες περιπτώσεις, όπως όταν πρόκειται για κατάρρευση κτιρίου, ναυάγιο, τροχαίο κλπ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι δράστες για μεγάλα αδικήματα να τιμωρούνται με πολύ μικρές ποινές και να καταβάλουν πολύ χαμηλές αποζημιώσεις στα θύματα.
Τεράστιες καταστροφές προξένησε η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη 11 Γενάρη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στη Θεραπευτική Κοινότητα «Εξοδος» που βρίσκεται στην περιοχή της παλιάς Παιδόπολης στη Λάρισα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ καθώς επεκτείνονται σε ένα χώρο πάνω από 500 τμ και συμπεριλαμβάνουν την τραπεζαρία, το σαλόνι και το καθιστικό. Στην κοινότητα υπάρχουν 50 μέλη και δέκα άτομα κυριολεκτικά έμειναν στο δρόμο.
Το πρόβλημα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.
Μετά από αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση προστασία των ατόμων αλλά και για την άμεση χρηματοδότηση και αποκατάσταση των ζημιών ώστε να συνεχίσει η Θεραπευτική Κοινότητα να προσφέρει το κοινωνικό της έργο.
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν φέτος η έξοδος των εκδρομέων κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες η Τροχαία, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 3% στους νεκρούς από τα δυστυχήματα, ενώ τα θανατηφόρα δυστυχήματα έπεσαν κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο όπου υπήρξαν και αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλο το μήκος των εθνικών και επαρχιακών δρόμων (από 22/12 έως και 9 Γενάρη), 305.217 περισσότερα αυτοκίνητα έφυγαν από τις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης προς την επαρχία. Ετσι, οι νεκροί φέτος έφτασαν τους 65 αντί των 67 και τα θανατηφόρα δυστυχήματα τα 58 έναντι 60 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Αντίθετα, στο σύνολό τους, τα ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 27,1% (670 φέτος ενώ πέρσι 527), όπως και οι παθόντες - νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματισμένοι - κατά 21,3% (951 φέτος σε σχέση με τους 784 πέρσι).
Παράλληλα, αύξηση παρατηρήθηκε και στις παραβάσεις, καθώς είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για καλύτερη αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας. Φέτος κόπηκαν 49.139 κλήσεις (μη χρήση κράνους και ζώνης, αντικανονικό προσπέρασμα, υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι παραβάσεις είχαν φτάσει τις 29.583.