ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ιστορία ενός χαφιέ

Ηταν ένας μεσόκοπος, χαμηλόβαθμος "υπάλληλος" της υπηρεσίας Ασφαλείας, που είχε μονίμως μελαγχολικό βλέμμα. Καθόταν κάθε μέρα σ' ένα πνιγηρό γραφείο του ισογείου, όπου διάβαζε, στο ημίφως, τον καθημερινό Τύπο και έβαζε σε φακέλους αποκόμματα δημοσιευμάτων ή χτυπούσε στην παλιά γραφομηχανή του ανούσια υπηρεσιακά έγγραφα. Αυτή ήταν όλη κι όλη η εργασία του κι αυτή η απραξία, όπως έλεγε, ήταν που τον έκανε να πλήττει θανάσιμα και να μελαγχολεί. Αει στο διάλο, δουλιά ήταν αυτή; Να κάθεται κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους και να αντιγράφει χαρτιά ή να ψαλιδίζει εφημερίδες;

Ε, όχι, δεν το άντεχε. Αυτός ήταν άνθρωπος της δράσης και άλλα είχε κατά νου όταν μπήκε σ' αυτήν την υπηρεσία. Να τον εξαπολύουν, ας πούμε, οι προϊστάμενοί του σε συγκεντρώσεις, σε διαδηλώσεις για να "παίρνει παρουσίες" και να φακελώνει με το τσουβάλι τους εχθρούς της καθεστηκυίας τάξης. Να του λένε οι "άνω ιστάμενοι", παρακολούθησε τον τάδε "επικίνδυνο" κι αυτός να τους προσκομίζει σε λίγες μέρες πλήρη αναφορά των "κινήσεων" και των "επαφών" του παρακολουθούμενου. Μάλιστα, τέτοια πράγματα ήθελε αυτός κι όχι να κάθεται και να μουχλιάζει μέσα σ' ένα γραφείο. Πού τέτοια μεγαλεία όμως; Στη χώρα υπήρχε, λέει, δημοκρατία και οι "δραστηριότητες" αυτού του είδους απαγορεύονταν. Ετσι τουλάχιστον έλεγαν οι "άνω" και έτσι έπρατταν φαινομενικά, διότι στην πραγματικότητα και παρακολουθήσεις και φακελώματα γίνονταν στα μουλωχτά. Αυτόν, όμως, ως χαμηλόβαθμος που ήταν, δεν τον εμπιστεύονταν να του αναθέσουν τέτοιες "λεπτές αποστολές" και τον άφηναν να σκουριάζει στο πνιγηρό γραφείο του ισογείου...

Ετσι "δραματική" ήταν η κατάσταση για τον παροπλισμένο "πληροφοριοδότη", όταν πριν ένα χρόνο άκουσε τη νέα κυβέρνηση να μιλάει περί εκσυγχρονισμού και λίγο έλειψε να του έρθει ταμπλάς. "Ζήτω που καήκαμε!" ψιθύρισε απελπισμένος ο χαφιές τρίτης κατηγορίας, γιατί φαντάστηκε ότι εκσυγχρονισμός σημαίνει και περισσότερη δημοκρατία, οπότε αυτός θα γινόταν ακόμη πιο άχρηστος για την υπηρεσία του. Και όπως έκανε όλες αυτές τις θλιβερές σκέψεις, έτσι του ήρθε να κρεμαστεί από το καλώδιο της λάμπας του γραφείου του. Δεν το έκανε όμως γιατί σκέφτηκε ότι αυτό το συμβάν θα δυσφημούσε την υπηρεσία του, οπωσδήποτε. Μπορεί, δηλαδή, κάποιοι πολέμιοι της καθεστηκυίας τάξης να έλεγαν ότι δεν αυτοκτόνησε, αλλά ότι τον "έφαγαν" κάποιοι εκεί μέσα. Αλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν οι άνθρωποι αυτοί είχαν διαδώσει τέτοια ψεύδη. Αυτοκτονούσαν δηλαδή οι δικοί τους από... πλήξη μέσα στο κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών κι εκείνοι υποστήριζαν ότι δήθεν τους εκπαραθύρωσαν οι πράκτορες της Ασφάλειας. Αν ήταν δυνατόν!

Επλεε, λοιπόν, σε μαύρη απελπισία ο πληροφοριοδότης όταν, ω του θαύματος, τον κάλεσαν μια μέρα οι προϊστάμενοί του και του είπαν να ετοιμάζεται για "αποστολή".

- Αλήθεια μου λέτε; ρώτησε έκπληκτος.

- Φυσικά.

- Και τι θα κάνω ακριβώς;

- Θα παρακολουθήσεις μια συγκέντρωση συνδικαλιστών.

- Δηλαδή θα εισχωρήσω στη σύναξή τους, φορώντας εργατική φόρμα και κασκέτο, όπως είχε κάνει ο αρχηγός της Ασφάλειας το 1958;

- Αυτά, ηλίθιε, ανήκουν στο παρελθόν. Εσύ θα κινηθείς αλλιώς, εκσυγχρονιστικά!

Και οι "άνωθεν" εξήγησαν στον χαφιέ τι ακριβώς θα έκανε. Κι αυτός πήγε στη συγκέντρωση, αλλά πιάστηκε επί το "έργον" και σωτηρία δεν έχει πια. Θα τελειώσει τη "σταδιοδρομία" του "θαμμένος" στο γραφείο του ισογείου, με τη ρετσινιά του "ανίκανου". Κι όλα τα όνειρά του για "δράση" άλλοι συνάδελφοί του θα τα πραγματοποιήσουν πια, αφού είναι φανερό ότι επί "εκσυγχρονισμού" ο χαφιεδισμός θα γνωρίσει πάλι τις δόξες των παλιών μαύρων εποχών!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΥΔΡΟΥΣΑ
Τσιμέντο να γίνει

Τσιμέντο να γίνουν και οι βραχονησίδες; Οταν μία από αυτές βρίσκεται κοντά στη Βούλα, τότε η απάντηση είναι καταφατική.

Το νησάκι Υδρούσα (Κατραμονήσι) τους τελευταίους μήνες "αξιοποιείται", αφού σε τμήμα του έχουν κατασκευαστεί εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει χώρος... ψυχαγωγίας ο οποίος θα επικοινωνεί με πλοιάριο με τη στεριά, όπου βρίσκεται το κέντρο διασκέδασης "Λα Πλάγια". Επίσης θα πρέπει γι' αυτό να κατασκευαστεί η απαραίτητη υποδομή (προβλήτα).

Η περιοχή είναι εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά αυτό δε φαίνεται να πτοεί κανέναν αρμόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Αύγουστο η Πολεοδομία Βούλας είχε εκδώσει εντολή κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών που όμως δεν υλοποιήθηκε. Με νέο έγγραφό της (263) που εκδόθηκε στις 17 Σεπτέμβρη καταγράφει τον αριθμό των κατασκευών, που είναι: "επικάλυψη της πέργκολας που αναφέρεται στην 257/8/7/97 έκθεση αυτοψίας με σανίδες, επιφάνειας 112 τετραγωνικών μέτρων, πέργκολα ξύλινη, διαμόρφωση παραπήγματος που αναφέρεται στην 257/8/7/97 έκθεση αυτοψίας σε WC επιφάνειας 18,40 τμ, κλειστό κιόσκι ξύλινο με επικάλυψη σανίδων συνολικής επιφάνειας 36,00 τμ, στρογγυλό κιόσκι με επικάλυψη σανίδων επιφάνειας 10,00 τμ, πέργκολα ξύλινη".

Η πολεοδομία διαπιστώνει επέκταση των έργων, αλλά πέραν τούτου ουδέν... Φυσικά κι αυτή τη φορά δεν αναμένεται να δραστηριοποιηθεί. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέχεται την κατάσταση, αφού με την υποστήριξη του δημάρχου θέλει να αλλάξει τον οικιστικό χαρακτήρα της Βούλας και από περιοχή αμιγούς κατοικίας να τη μετατρέψει σε ζώνη για κάθε είδους εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Αλλά και ο ΕΟΤ σχεδίαζε να ξεπουλήσει τη Β' πλαζ και να τη μετατρέψει σε χώρο νυχτερινής και ημερήσιας διασκέδασης με τσιμεντένιες και μεταλλικές εγκαταστάσεις, καταστρέφοντας το όμορφο περιβάλλον της. Μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Στο έγγραφο της Πολεοδομίας αναφέρεται ότι: "επίσης σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 23 του Ν. 2300/95 αντί ένστασης στην ίδια προθεσμία μπορεί να υποβληθεί αίτηση με υπολογισμό του ύψους των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης κατά τα ισχύοντα και υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα την έκθεση αυτή και τις τυχόν διορθώσεις που θα κάνει η υπηρεσία, όσον αφορά στο ύψος των προστίμων, ώστε να τύχει μείωσης αυτών κατά 30%".

Δηλαδή ο επιχειρηματίας που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση της περιοχής, θα μπορεί να πληρώνει τα πρόστιμα και το μαγαζί του (αναψυκτήριο - εστιατόριο) θα συνεχίσει να λειτουργεί στην ουσία ανενόχλητα. Αλλωστε τα εκατομμύρια που "βγάζει" ένα τέτοιο μαγαζί δεν είναι τίποτα μπροστά στο πρόστιμο της Πολεοδομίας. Θα του γίνει, μάλιστα, και έκπτωση. Ετσι μετά από δυο - τρία χρόνια η παρουσία του μαγαζιού θα γίνει νόμιμη και έπεται συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ενοικιαζόμενων δωματίων. Ιδιοκτήτης του μικρού νησιού φέρεται ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΕΡΕ Σ. Αλλαμανής, ενώ ενοικιαστής του χώρου φέρεται ο Κ. Σελίμης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης της βραχονησίδας έχει παραχωρήσει προς τους ανεψιούς του επιφάνεια περίπου πέντε στρεμμάτων για εκμετάλλευση, ενώ εκείνοι έχουν αποκτήσει από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής άδεια για κινητή καντίνα.

Γ. Α.

Εκτός καφενείου η πρέφα

Μια γουλιά καφέ, ένα τσιγάρο, μια λοξή ματιά στην εφημερίδα, μια διαφορετική άποψη για τα γεγονότα της μέρας, ένας μικροκαβγάς που "σβήνει" με τα γέλια της παρέας και το στοίχημα: "Σήμερα τους καφέδες τους πληρώνει όποιος χάσει στην πρέφα"...

Αυτή η κλασική εικόνα της παρέας των καφενείων κινδυνεύει να μετατραπεί σε νοσταλγική ανάμνηση, αφού η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση βάζει και δω το... χεράκι της. Ο χαμηλοσυνταξιούχος για να περάσει πλέον την ώρα του στον καφενέ του χωριού ή της πόλης παίζοντας πρέφα, πρέπει να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη, αφού για το κάθε τραπέζι φορολογείται ο καφετζής ανάλογα από 20.000 έως και 80.000 δραχμές που μετακυλιούνται στους πελάτες.

Στο Μανταμάδο της Λέσβου πάντως, οι παππούδες απάντησαν. Στήσαν ένα τραπέζι κάτω απ' το πλατάνι της πλατείας και όσο ο καιρός "κρατεί" παίζουν εκεί την καθιερωμένη πρέφα τους. Μόνο που συνεχίζουν ν' αναρωτιούνται: "Γιατί πάνε να στερήσουν και τη γλυκιά πρέφα απ' τα γηρατειά;"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ