ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Παταγονία

Από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο Σαντιάγκο, αυτήν τη βδομάδα, για το κίνημα στην Παταγονία
Από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο Σαντιάγκο, αυτήν τη βδομάδα, για το κίνημα στην Παταγονία
Φουντώνουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο νότο της Χιλής, με επίκεντρο το Αϊσέν, στην Παταγονία, 1.600 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγκο. Τόσο στο Μαγκαγιάνες το 2011, όσο και στο Αϊσέν φέτος, οι διαμαρτυρίες έχουν σχέση με τη 40χρονη αντιλαϊκή πολιτική, που άσκησαν οι κρατούντες μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας του Σαλβαδόρ Αλιέντε, το Σεπτέμβρη του 1973, από τη στρατιωτική χούντα του Πινοτσέτ, και που δεν έληξε με το τέλος της δικτατορίας αλλά συνεχίστηκε και τις κυβερνήσεις της λεγόμενης δεξιάς, «Συναίνεσης» και τις σοσιαλδημοκρατικές.

Οι κινητοποιήσεις στο Αϊσέν, που συνεχίζονται αδιάκοπα από τις 7 του Φλεβάρη μέχρι σήμερα, πραγματοποιούνται από το Κοινωνικό Κίνημα, που δημιουργήθηκε στις αρχές του Φλεβάρη και συσπειρώνει γύρω στις 20 λαϊκές οργανώσεις μεταξύ των οποίων οι Αλιείς, η Κεντρική Ενωση Εργαζομένων (CUT), η Ενωση Εφοριακών, η οργάνωση «Παταγονία χωρίς Φράγματα» κ.ά.

Τα αιτήματα αυτού του κινήματος αφορούν σε όλα τα λαϊκά προβλήματα όπως και σε όλη τη χώρα, από την Παιδεία, την Υγεία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, την ακρίβεια, όμως επιπλέον σε μία απομακρυσμένη περιοχή όπως της Παταγονίας είναι ακόμη μεγαλύτερο και το κόστος στην ενέργεια (λόγω κρύου), στα είδη διατροφής, στις υπηρεσίες. Επίσης οι κοινωνικές οργανώσεις καταγγέλλουν την ανυπαρξία υποδομών και οδικής σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα και εκφράζουν την αντίθεσή τους οι πλούσιοι φυσικοί πόροι της περιοχής να καταλήξουν στα μονοπώλια. Στην περιοχή επιχειρείται η κατασκευή, από πολυεθνική, υδροηλεκτρικού εργοστασίου, αξιοποιώντας τα ορμητικά ποτάμια της Παταγονίας.

Με άγρια καταστολή απαντάει η κυβέρνηση στα δίκαια λαϊκά αιτήματα

Οι πρώτες κινητοποιήσεις, ξεκίνησαν στις 7 του Φλεβάρη, όταν μία ομάδα ψαράδων και στελέχη των τοπικών λαϊκών οργανώσεων έκλεισαν τη γέφυρα Puente Presidente Ibanez, κύρια οδική πρόσβαση προς το Πουέρτο Αϊσέν. Αφορμή των διαμαρτυριών ήταν οι χαμηλές ποσοστώσεις αλιείας στην περιοχή και η διεκδίκηση αύξησής τους. Στη συνέχεια, στις 13 του Φλεβάρη, έγινε κατάληψη στο αεροδρόμιο της Μελίνκα από ψαράδες, οι οποίοι πλέον απαιτούσαν την παρουσία της δημάρχου του Αϊσέν, Μαρισόλ Μαρτίνες, και του Υφυπουργού Αλιείας, Πάμπλο Γκαλιλέα, για να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Για άλλη μία φορά, η μοναδική απάντηση της κυβέρνησης ήταν η άγρια καταστολή των διαδηλωτών, καθώς το πρώτο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση ήταν να στείλει ένα αεροπλάνο «Ηρακλής», γεμάτο με μέλη των Ειδικών Δυνάμεων των Καραμπινιέρος, μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. Στις 14 του Φλεβάρη, εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να κλείνουν δρόμους, να στήνουν οδοφράγματα μια και δέχτηκαν τις πρώτες επιθέσεις των καραμπινιέρος, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν συλλήψεις ή τραυματίες. Από τις 15 του Φλεβάρη και μετά, οπότε οι κινητοποιήσεις αυξήθηκαν και ποσοτικά και ποιοτικά, και οι διαδηλωτές που κλιμάκωσαν τις διαμαρτυρίες τους, λόγω της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης βρέθηκαν αντιμέτωποι με την «κήρυξη πολέμου» εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Η καταστολή δημιούργησε στη συνέχεια μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, με τους κατοίκους να έχουν στήσει οδοφράγματα παντού και να υπάρχουν συγκρούσεις κατά μέτωπο με την αστυνομία, μετατρέποντας το Πουέρτο Αϊσέν σε πολεμική ζώνη και τις δυνάμεις ασφαλείας να εισβάλλουν ακόμη και σε σπίτια, κάνοντας χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών, ενώ έχουν κοπεί όλες οι τηλεπικοινωνίες. Το αποτέλεσμα της άγριας καταστολής είναι η σύλληψη 22 αγωνιστών του κινήματος, δεκάδες τραυματίες, όπως η περίπτωση του Τεόφιλο Αρο Αγκιλάρ, τον οποίο ένας καραμπινιέρο τον πυροβόλησε στο πρόσωπο, χάνοντας ήδη ένα μάτι, ενώ εκφράζονται φόβοι για ολική τύφλωσή του.

Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού του Αϊσέν

Κινητοποιήσεις γίνονται στο μεταξύ σε ένδειξη αλληλεγγύης με το λαό του Αϊσέν σε ολόκληρη τη χώρα, όπως αυτή, στις 21 του Μάρτη, της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (CONFECH), ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα αναφέροντας: «Oξύνοντας την κατασταλτική πολιτική και την πολιτική ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων του λαού του Μαγκαγιάνες και του Φοιτητικού Κινήματος πέρυσι, η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα εγκατέστησε στην περιοχή ένα μεγάλο σώμα των Ειδικών Δυνάμεων των Καραμπινιέρος, σώμα κατασταλτικό της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας της Χιλής, γεγονός που προκάλεσε τη σκλήρυνση της βίας και αμέτρητους τραυματίες μεταξύ των κινητοποιημένων κατοίκων. Στις αρχές της τρέχουσας βδομάδας, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την εφαρμογή του Νόμου Εσωτερικής Ασφάλειας του Κράτους, κατασταλτική νομοθεσία, κληροδότημα της δικτατορίας του Πινοτσέτ, με στόχο να εκφοβίσει τους διαδηλωτές και να εξαρθρώσει το κίνημα(...) Κάνουμε έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου να διευρύνουν τη διεθνή αλληλεγγύη με το λαό του Αϊσέν, απαιτώντας από την κυβέρνηση της Χιλής την άμεση λήξη της καταστολής και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας».


Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ