Με κάπως διαφορετική φρασεολογία, αλλά στην ουσία - όπως και η γερμανική κυβέρνηση Σρέντερ - ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ τάχτηκε, στο λόγο του στη γερμανική Βουλή στο Βερολίνο, υπέρ μιας ηγετικής γαλλογερμανικής ομάδας στην ΕΕ.
Στο Μπούντεσταγκ, την Τρίτη, δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια «καινοτόμο ομάδα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η ομάδα θα έπαιζε το ρόλο ενός καινοτόμου, στηριζόμενη στην καθορισμένη από την κυβερνητική διάσκεψη (της ΕΕ) νέα διαδικασία για την ενισχυμένη συνεργασία.
Ναι μεν δε συμφώνησε ρητά με την πρόταση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, για τη δημιουργία (μελλοντικά) μιας υπερκυβέρνησης, αλλά πρότεινε τη σύνταξη ενός υπερσυντάγματος της ΕΕ, το οποίο πρώτα θα αποφάσιζαν οι κυβερνήσεις και κατόπιν οι λαοί της Ευρώπης. Υποστήριξε ότι, για να προχωρήσει το έργο οικοδόμησης (της «Ευρώπης») «πρέπει εμείς να εμβαθύνουμε πρώτα τη γερμανο-γαλλική φιλία και να της δώσουμε ίσως μάλιστα μια νέα ώθηση». Μόνο αυτή η «καινοτόμα ομάδα», στην οποία θα μπορούσαν να μετέχουν και ορισμένες άλλες (μεγάλες εννοείται) δυνάμεις, «μπορεί να προωθήσει την Ευρώπη είτε στην πραγματοποίηση των στόχων της, είτε στην εμπέδωσή της στις καρδιές» (των λαών). Ο Σιράκ υποστήριξε την επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Και αυτό, όπως δήλωσε, «σε αναγνώριση του αγώνα της, της θέσης της σαν μεγάλης δύναμης και της διεθνούς επιρροής της».
Ηδη, το επόμενο έτος αυτή η «καινοτόμος ομάδα» πρέπει να αρχίσει το έργο «της βελτίωσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και του δυναμώματος της πολιτικής της άμυνας και της ασφάλειας».
Ο Σιράκ δεν παρέλειψε να εκτιμήσει το «τεράστιο έργο» του (ευρισκόμενου στο Μπούντεσταγκ) Χέλμουτ Κολ και του Γάλλου προέδρου Μιτεράν «για τη σύνδεση και την ταυτότητα της Ευρώπης».
Ο λόγος του Σιράκ έγινε δεκτός με ικανοποίηση όχι μόνο από την κυβέρνηση Σρέντερ, αλλά και από πολιτικούς της Χριστιανοδημοκρατίας, οι οποίοι τόνισαν «την κοινότητα της γερμανικής και γαλλικής ευρωπαϊκής πολιτικής». Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Φρίντμπερτ Πφλίγκερ δήλωσε μάλιστα ότι, ακούγοντας το λόγο του Σιράκ «του φάνηκε σε αρκετά σημεία σαν να είχε ο Σιράκ διαβάσει προηγούμενα τις θέσεις για την Ευρώπη - Πυρήνα των πολιτικών (της Χριστιανοδημοκρατίας) Σόιμπλε και Λάμερς του 1994».
Υπέρ στενότερης οικονομικής γαλλογερμανικής συνεργασίας μίλησε ο Σιράκ και σε αρκετές εκατοντάδες Γάλλους και Γερμανούς επιχειρηματίες. Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χένκελ χαρακτήρισε την ομιλία του Γάλλου Προέδρου σαν «μεγαλειώδη λόγο».
Αν, ωστόσο, ο Σιράκ μίλησε φρασεολογικά κάπως διαφορετικότερα από τον Γιόσκα Φίσερ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ενθουσιασμός για την ΕΕ στη Γαλλία δεν είναι μεγάλος και ότι το 2001 στη Γαλλία γίνονται σημαντικές εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και το 2002 εκλογές για τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
|
Από την Παρασκευή το βράδυ, ένα ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολυθεί στους δρόμους του Πουέρτο Ρίκο, καθώς ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τη σύλληψη 122 ακτιβιστών, οι οποίοι αρνήθηκαν να πληρώσουν την εγγύηση των 1.000 δολαρίων για την αποφυλάκισή τους! Οι 122 είναι το συντριπτικό κομμάτι των 183 διαδηλωτών, οι οποίοι συνελήφθησαν την Τρίτη το πρωί για παραβίαση απαγόρευσης εισόδου, όταν πραγματικά «αποβιβάστηκαν» στη νησίδα Βιέκες του Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη δοκιμή νέων βομβών, που ήταν προγραμματισμένη και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους με τη λειτουργία του πεδίου βολής, αλλά και της ίδιας της βάσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είναι και το τελευταίο επεισόδιο της αναταραχής, που έχει ξεσπάσει στο Πουέρτο Ρίκο από τον Απρίλη του 1999.
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-
Τουλάχιστον 8 νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά, καθώς βρέθηκαν ανάμεσα στους δεκάδες θεατές που ποδοποτήθηκαν μέχρι θανάτου σε συναυλία του ροκ συγκροτήματος «Περλ Τζαμ» κοντά στην Κοπεγχάγη. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Σύμφωνα με το διευθυντή του καλλιτεχνικού φεστιβάλ του Ροκσάιλντ οι νεκροί και τραυματίες είναι περισσότεροι από είκοσι.
ΟΣΑΚΑ.-
Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι της Δυτικής Ιαπωνίας παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης, αφού κατανάλωσαν πιθανόν μολυσμένο γάλα με χαμηλά λιπαρά. Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, είχαν καταγραφεί 4.873 περιπτώσεις δηλητηρίασης σε οκτώ περιφέρειες και περίπου 80 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για νοσηλεία. Και ο αριθμός αυτός ενδεχομένως αυξηθεί...
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, τα θύματα εμφάνισαν συμπτώματα όπως στομαχόπονο, τάση για έμετο και διάρροια, αφού κατανάλωσαν σκευάσματα της μεγαλύτερης γαλακτοπαραγωγού εταιρίας της Ιαπωνίας, «Snow Brand Milk Products Co Ltd». Αρμόδιοι υπάλληλοι της αγορανομίας έλεγξαν ένα εργοστάσιο της εταιρίας στην Οσάκα, χωρίς όμως να εντοπίσουν το βακτήριο, που ευθύνεται για τη μαζική δηλητηρίαση. Εκτιμούν, όμως, ότι ίσως να πρόκειται για σταφυλόκοκκο.
ΤΙΡΑΝΑ.-
Αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, καθώς την Παρασκευή το βράδυ ανακοινώθηκε ότι η γενική διοικητική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος - που συνεδρίασε στο πλαίσιο του Συνεδρίου - εξέλεξε ως γενικό γραμματέα του κόμματος τον Γκραμόζ Ρούτσι, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντί του άλλου υποψηφίου για το αξίωμα που δεν ήταν άλλος από τον πρώην πρωθυπουργό Παντελί Μάικο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ρούτσι εξασφάλισε 63 ψήφους, ενώ ο Μάικο, που κατείχε τη θέση αυτή του γενικού γραμματέα από το καλοκαίρι του 1997, μέχρι που εξελέγη πρωθυπουργός το φθινόπωρο του 1998, μόλις 38.
Μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας ήταν ο Ναμίκ Ντόκλε, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής. Ωστόσο, εξαιτίας του ασύμβατου, λόγω του καταστατικού του κόμματος που δεν επιτρέπει σε κανέναν να διαθέτει δύο θέσεις, ο Ντόκλε παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα και επέλεξε αυτήν του αντιπροέδρου της Βουλής.
Πέρα από την εκλογή ΓΓ, κατά το Συνέδριο του κόμματος, αναμένεται επίσης ότι οι 571 σύνεδροι να εκλέξουν την επιτροπή καταστατικών εγγυήσεων, τον διοικητή οικονομικών του κόμματος και να υιοθετήσουν σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος.