Associated Press |
Στρατιώτες του κατοχικού στρατού περιποιούνται τους τραυματίες τους μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης |
Την ξαφνική αλλαγή στάσης τους, οι «τρεις» την αιτιολόγησαν προχωρώντας, για πρώτη φορά στους τελευταίους αυτούς μήνες που οι απόψεις τους συγκλίνουν, σε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Υπογραμμίζουν ότι η θετική ψήφος τους εκφράζει περισσότερο την ανάγκη «ενότητας της διεθνούς κοινότητας για το καλό του ιρακινού λαού» παρά τη συμφωνία τους με το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης, το οποίο χαρακτηρίζουν «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά όχι αρκετό. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι περιμένουν η συγκεκριμένη απόφαση να αποτελέσει το έναυσμα «για περαιτέρω βήματα προόδου».
Σε ένα πρώτο συμβολικό επίπεδο, και αρκετά σημαντικό, η Ουάσιγκτον πέτυχε μέσα από την άσκηση πιέσεων και από την επιμονή, όπως λέγεται, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυρίως, να εξασφαλίσει νομιμοποίηση της εισβολής και της κατοχής της στο Ιράκ. Ιδιαίτερα ενόψει της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για προσέλκυση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, η απόφαση του ΟΗΕ είναι ένα πολύ καλό επιχείρημα στα χέρια της αμερικανικής διπλωματίας καθώς της διασφαλίζει το δικαίωμα να ζητήσει τη συμμετοχή των χωρών-μελών του Οργανισμού στην κατοχή. Μια πρώτη αξιοποίηση της απόφασης του ΟΗΕ αναμένεται να γίνει στη σύνοδο των δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, στη Μαδρίτη, μέσα στη βδομάδα. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος πέτυχε να νομιμοποιήσει, εκ των υστέρων, μια μονομερή επίθεση που παραβίασε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ισοπέδωσε την όποια συμβολική αξία είχε απομείνει στον ΟΗΕ.
Το σίγουρο, όμως, είναι ότι οι ενστάσεις των «διαφωνούντων» δεν μπορεί να κάμφθηκαν μόνο στο όνομα της «ενότητας». Επισήμως, όπως διέρρεαν Ρώσοι διπλωμάτες, ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε δύο, αρκετά σημαντικές μακροπρόθεσμα, όπως υποστηρίζουν, φραστικές αλλαγές, οι οποίες προβλέπουν τον τερματισμό της δικαιοδοσίας της πολυεθνικής δύναμης «σταθερότητας» αμέσως μετά την ανάδειξη αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης και την ενεργό εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ στην κατάρτιση του νέου ιρακινού Συντάγματος. Το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο καλείται, μέσα από το ψήφισμα, να παρουσιάσει σχέδιο Συντάγματος και ημερομηνία εκλογών μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη. Μέχρι, βέβαια, να υλοποιηθούν όλα αυτά, ο πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος παραμένει σε αμερικανικά χέρια.
Επίσης, το κείμενο του ψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό ως προς τη στρατιωτική και οικονομική συμβολή των χωρών-μελών του ΟΗΕ. Το γεγονός εκμεταλλεύτηκαν πρώτοι οι «ισχυροί διαφωνούντες», που έσπευσαν να καταστήσουν σαφές ότι δεν προτίθενται να διαθέσουν ούτε στρατεύματα αλλά ούτε και χρήματα όσο ο έλεγχος του Ιράκ δε βρίσκεται στα χέρια του ΟΗΕ. Πιθανώς διόλου τυχαία, Ρώσος αξιωματούχος δήλωνε ότι υπάρχει πρόθεση συμμετοχής στην ανοικοδόμηση «μέσα από την υλοποίηση των συμβολαίων που εταιρίες μας είχαν, ήδη, συνάψει με το προηγούμενο καθεστώς, οπότε θα αναζωογονηθεί και η ιρακινή οικονομία». Για πολλούς αναλυτές, δεν είναι διόλου απίθανο, κεκλεισμένων των θυρών, η αμερικανική υποχώρηση, που καθόρισε τη θετική ψήφο των «διαφωνούντων», να είναι η διασφάλιση των συμφερόντων τους στα ιρακινά πετρέλαια, τα οποία, σύμφωνα με το ψήφισμα, παραμένουν υπό τον έλεγχο «του ιρακινού λαού», σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας που βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.
Σε πρακτικό επίπεδο, η άρνηση των τριών «ισχυρών», και σιωπηρώς της Κίνας, να συμμετάσχουν με τον οποιονδήποτε απτό τρόπο στην κατοχή αναμένεται να προκαλέσει σοβαρό «πονοκέφαλο» στην Ουάσιγκτον, αφού εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει σε ανάλογες θέσεις πολλές ακόμη διστακτικές ηγεσίες, όπως είναι η Ινδία και το Πακιστάν, στη συμβολή των οποίων πολλά έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ. Ανάλογη στάση τηρούν και οι υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία, ενώ φειδωλότατη είναι, μέχρι στιγμής, και η οικονομική συνεισφορά. Με εξαίρεση τους «γνωστούς συμμάχους» (Βρετανία, Ισπανία, Ιαπωνία), κανείς άλλος δεν έχει εκφράσει προθυμία χορήγησης χρημάτων.
Η ηγεσία Μπους εκτιμά σε 87 δισ. δολάρια τα έξοδα συντήρησης της κατοχής και συνεισφοράς των ΗΠΑ στην «ανοικοδόμηση», θεωρώντας δεδομένα και τα έσοδα εξαγωγών του ιρακινού πετρελαίου, οι οποίες, όμως, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των αλλεπάλληλων σαμποτάζ. Η, όσο το δυνατόν, ταχύτερη χορήγηση χρημάτων αλλά και ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων μοιάζει, πλέον, να είναι κρίσιμης σημασίας καθώς το εντεινόμενο χάος σε συνδυασμό με την προδιαγραφόμενη όξυνση στις σχέσεις κατακτητών και σιιτικής πλειοψηφίας παρασέρνει σε ολοένα και αιματηρότερες ατραπούς την κατεχόμενη χώρα. Μένει, λοιπόν, να αποδειχθεί ποιος από τους 15 θα χαμογελά και μετά την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Η πρώτη μάχη για την «Ατζέντα 2010», δηλαδή το πακέτο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού η Κάτω Βουλή, με 306 ψήφους υπέρ και 291 κατά, ενέκρινε το νομοσχέδιο. Η έγκριση του νομοσχεδίου ήταν προσωπικό «στοίχημα» για τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε συνδέσει την ψήφισή της με το πολιτικό του μέλλον, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις μελών του κυβερνώντος κόμματος SPD, αλλά και των κυβερνητικών εταίρων Πρασίνων. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για τον Γερμανό καγκελάριο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και από την Ανω Βουλή, τον έλεγχο της οποίας έχει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές που επιφέρει το αντιλαϊκό πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι η δραστική μείωση του βοηθήματος ανεργίας στο επίπεδο του βοηθήματος απορίας, η μείωση του χρονικού διαστήματος παροχής του επιδόματος ανεργίας σε 12 μήνες - από 32 που είναι σήμερα - μετά την απόλυση του εργαζομένου καθώς και περικοπές στο ύψος του επιδόματος.
Επίσης, προωθείται η σταδιακή «ελαστικοποίηση» της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις στις μικρές επιχειρήσεις, η αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων στην τιμή των χορηγούμενων φαρμάκων και ο περιορισμός των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης ενώ η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μετατίθεται για «το μέλλον».
Η Ανω Βουλή ενέκρινε νωρίτερα το νομοσχέδιο φορολογικών περικοπών, την αύξηση της φορολόγησης του καπνού και τη φορολογική αμνηστία για τους Γερμανούς, που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Επίσης, νωρίτερα εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, που προβλέπει τη μείωση των εισφορών για την περίθαλψη από 14,4% του ακαθάριστου μισθού σε 13,6% το 2004 και σε 12,15% το 2006, ενώ εφεξής κάθε ασθενής, που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε απολύτως τίποτα για την περίθαλψή του, θα καταβάλει 10 ευρώ το τρίμηνο για ιατρικές επισκέψεις.
ΛΑ ΠΑΖ.-
Για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεσμεύτηκε, αμέσως μετά την ορκωμοσία του στη θέση του παραιτηθέντος Προέδρου Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάντα, ο πρώην αντιπρόεδρος Κάρλος Μέσα, ανταποκρινόμενος σε ένα από τα βασικά αιτήματα των ηγετών των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα τις τελευταίες βδομάδες και σημαδεύτηκαν από το θάνατο περίπου 80 ανθρώπων. Ο Μέσα επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει, στα μέσα της βδομάδας μετά την παραίτησή του από την αντιπροεδρία, σύμφωνα με τις οποίες δεν προτίθεται «να γίνει εργαλείο πόλωσης της βολιβιανής κοινωνίας».
Χιλιάδες διαδηλωτές πανηγύρισαν την είδηση της παραίτησης Λοσάντα στους δρόμους της πρωτεύουσας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον 50χρονο Μέσα, δημοσιογράφο, ιστορικό και κινηματογραφιστή, αν και τόνισαν ότι θα παραμείνουν σε επιφυλακή. Ο Λοσάντα, στην επιστολή παραίτησής του προς το Κογκρέσο που συνεδρίασε εκτάκτως, εκτιμά ότι η «δημοκρατία στη χώρα του περνά κρίσιμες στιγμές». Αναχώρησε, λίγο αργότερα, με μέλη της οικογενείας του και συνεργάτες για το Μαϊάμι των ΗΠΑ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποστέλλει «λίγους στρατιωτικούς ειδικούς» στην πρεσβεία του στη Λα Παζ «για να εκτιμήσουν την κατάσταση». Επίσης, εξέφρασε λύπη για τα γεγονότα που οδήγησαν σε παραίτηση έναν άνθρωπο «δεσμευμένο στην ευημερία της Βολιβίας» και τονίζει ότι «οι Βολιβιανοί οφείλουν να δώσουν τέλος στην πόλωση».