ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικά ευρήματα στην Ανδρο

Τμήμα αρχαίας συνοικίας αποκάλυψε η σωστική ανασκαφή της ΚΑ' ΕΠΚΑ σε οικόπεδο ιδιώτη στο ακρωτήριο Πλάκας της Ανδρου, όπου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «εκτείνονται τα ερείπια μεγάλης πόλης που άκμασε κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2000-1900 π.Χ. περίπου)».

Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε τμήμα συνοικίας με καλά διατηρημένα οικοδομήματα - τουλάχιστον τέσσερα - και δρόμο με βαθμίδες που φαίνεται οδηγούσε σε μικρή πλατεία. Από τα κτίρια αυτά το ένα διατηρείται μέχρι το επίπεδο του πρώτου ορόφου και έχει διαστάσεις 8Χ9μ. Από τα άλλα τρία αποκαλύφθηκε μόνο τμήμα τους, ενώ ένα από αυτά είναι κτισμένο πάνω σε άλλο παλαιότερο. Βρέθηκαν επίσης κεραμικά, όπως μεγάλοι αποθηκευτικοί πίθοι με πλαστική διακόσμηση, πρόχοι, πιθοειδή αγγεία, λίθινα εργαλεία (τριβεία, τριπτήρες) κλπ.

Κατά τους αρχαιολόγους «φαίνεται ότι η πόλη είχε υποστεί μεγάλες αλλεπάλληλες καταστροφές, πιθανότατα από σεισμούς, από το τέλος της Πρωτοκυκλαδικής μέχρι και τα μέσα της Μεσοκυκλαδικής εποχής. Η τελευταία καταστροφή τοποθετείται στην πρώιμη Μεσοκυκλαδική περίοδο (2000-1900 π.Χ. περίπου) και η αμέσως προηγούμενη στο τέλος της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙΙΒ και στις αρχές της πρώιμης Μεσοκυκλαδικής περιόδου».

Εκτιμούν, επίσης, ότι η ίδρυση της πόλης ανάγεται πολύ παλαιότερα, βασισμένοι σε δύο σημαντικά ευρήματα: ένα στρώμα καταστροφής, που βρέθηκε ανάμεσα σε δύο από τα κτίρια, με πλήθος κεραμικής, η οποία καλύπτει τουλάχιστον την Πρωτοκυκλαδική περίοδο και η ανακάλυψη «εξαιρετικής σπουδαιότητας» βραχογραφιών, «οι οποίες παρουσιάζουν κοινά στοιχεία ως προς την τεχνική, την κλίμακα και τη θεματογραφία με τις βραχογραφίες του νεολιθικού οικισμού του Στρόφιλα στην Ανδρο. Μοναδική είναι η σύνθεση όπου παριστάνεται σε φυσικό μέγεθος το κεφάλι ανθρώπινης μορφής να περιβάλλεται με σειρά συμβολικών θεμάτων (...)».

Εκθέσεις, μέχρι το Πεκίνο...

Ζωγραφικό έργο του γνωστού σκιτσογράφου ΛΟΓΟ
Ζωγραφικό έργο του γνωστού σκιτσογράφου ΛΟΓΟ
Πεντακόσιοι καλλιτέχνες από 60 χώρες συμμετέχουν στη 2η Διεθνή Μπιενάλε Πεκίνου, με θέμα «Σύγχρονη Τέχνη με ουμανιστικές αναφορές», που εγκαινιάζεται στις 20/9 στο Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών και στο Μουσείο Τεχνών της Χιλιετίας του Πεκίνου.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες, οι: Σώτος Αλεξίου, Χρήστος Αλευράς, Ρούλα Αναγνώστου, Χρύσα Βαθιανάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Γρατσίας, Θάνος Ζακόπουλος, Πολυξένη Κασδά, Χάρης Κοντοσφύρης, Αλεξία Ξαφοπούλου, Σταύρος Παναγιωτάκης, Γιώργος - Παντελής Συράκης, Σωτήρης Σωτηρίου, Λωρέττα Τσαβάκη και Αννα Φιλίνη. Την Μπιενάλε (διάρκεια έως 20/10) διοργανώνουν η Ομοσπονδία Καλλιτεχνικών- Λογοτεχνικών Ενώσεων Κίνας, ο Δήμος Πεκίνου και η Εταιρεία Κινέζων Καλλιτεχνών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού Κίνας. Τους Ελληνες εικαστικούς επέλεξε 20μελής επιτροπή επιμελητών της Μπιενάλε, έπειτα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος.

  • Εργα που κατατάσσονται στην εννοιολογική τέχνη φιλοξενούνται στην έκθεση της συλλογής του Δημήτρη Πανταζίδη, με τίτλο «Ελληνική ανθρωπογεωγραφία από το εικονόγραμμα στον εικαστικό λόγο». Διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελευθερίας)
  • Εξήντα έργα προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών παρουσιάζονται στην έκθεση «20 χρόνια Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ - Νέοι Εικαστικοί στο Τελλόγλειο», με αφορμή τα 20χρονα της Σχολής. Η έκθεση φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα (έως τις 30/10)
  • Το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Μαθήτρια» φιλοξενείται στο ατελιέ «Σπύρου Βασιλείου» (οδός Γουέμπστερ). Πρόκειται για την πρωτότοκη κόρη του, Δροσούλα, με σχολική ποδιά, μπροστά σε μια βιτρίνα με καραμέλες. Το έργο πρωτοεμφανίστηκε στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική Εκθεση του 1952, στο Ζάππειο
  • Πολύχρωμα και αγέρωχα, τα ζωγραφικά ανθρωπάκια του ΛοΓό παρουσιάζονται στην γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4), φορώντας όλα αληθινά γυαλιά. Τίτλος της έκθεσης «Ρε γυαλάκια πονηρέ!».
Πανδαισία ηχοχρωμάτων

Ανάμεσα στους 100 καλύτερους πιανίστες του 20ού αιώνα συμπεριλαμβάνεται ο ελληνο-κυπριακής καταγωγής πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής, ο οποίος στις 18/9 (8.30μμ), συμπράττει με μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, την «Dresden Staatkapelle», στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2005. Ο πιανίστας θα ερμηνεύσει το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3» του Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Myung-Whun Chung. Γεννημένος το 1951 στη Μασσαλία, ο Κ. Κατσαρής σπούδασε πιάνο και μουσική δωματίου στο Ωδείο του Παρισιού και έχει εμφανιστεί ως σολίστ στα σημαντικότερα θέατρα με ορχήστρες. Εχει συνεργαστεί με πολλές δισκογραφικές εταιρίες, ενώ το 2001 ίδρυσε τη δική του «Piano 21». Από το 1977 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Echtemach (Λουξεμβούργο). Εχει τιμηθεί με τις διακρίσεις: Καλλιτέχνης της Unesco για την Ειρήνη (1977) και Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών (2000) κ.ά. Το πρόγραμμα της κυριακάτικης συναυλίας περιλαμβάνει και την Τέταρτη Συμφωνία (Ρομαντική) του Μπρούκνερ. Η «Dresden Staatkapelle» το Σάββατο θα δώσει συναυλία με την Εκτη Συμφωνία (Ποιμενική) του Μπετόβεν και την Πρώτη Συμφωνία του Μπραμς.

Χοροθεατρική «νταλίκα»

Το χοροθέατρο «ΝΤΑΛΙΚΑ» θα παρουσιάσει (30/9-10/10) στο θέατρο «Θησείον» (Τουρναβίτου 7, τηλ.: 210-3255444) τη χοροθεατρική παράσταση «Φύλλο και Φτερό». Θέμα της χορογραφίας είναι η σχέση δύο φίλων που ενώ μεγαλώνουν μαζί, διαλέγουν διαφορετικούς δρόμους, αλλά και αδυνατούν να διατηρήσουν την προσωπική τους ισορροπία και σχέση τους. Η χορογραφία επικεντρώνεται στις κρίσιμες καμπές που οδηγούν στην αποξένωση από τους στόχους μας και από αγαπημένους μας ανθρώπους. Μέσα από την κινησιο-θεατρική μορφοποίηση της ιδέας αυτής στοχεύει στην ερμηνεία καθημερινών βιωμάτων και βαθύτερων ανθρώπινων αναζητήσεων, με χιούμορ, παιγνιώδη διάθεση και αυτοσαρκασμό.

Χορογραφία: Βάσω Γιαννακοπούλου (Βασισμένη σε σενάριο του Βασίλη Πανανίδη). Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Βάσω Γιαννακοπούλου, Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική σύνθεση - ηχητικός σχεδιασμός: Μιχάλης Μελετέας. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Σκηνικά: Αγγέλα Γεωργαντά. Κουστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη. Χορεύουν: Κατερίνα Σκιαδά, Φαίδρα Φουρούλη, Rowan Thorpe, Ράνια Γλυμίτσα, Νικολέτα Καρμίρη.

Ο εταιρικός θίασος «Για γέλια και για κλάματα» παρουσιάζει τη σοφόκλεια «Αντιγόνη» (17,18/9, 9μμ, ελεύθερη είσοδος) στο θέατρο του λόφου Κολωνού. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Γ. Γρυπάρη, σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου, σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου, μουσική Λάκη Χαλκιά, χορογραφίες Καίη Χόλντεν. Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Μαρία Δημητρούκα, Μαρία Μακρή, Αντώνης Μπαμπούνης, Μαρία Πετράκη, Δέσποινα Πόγκα, Αννα Σιταρίδου, Κατερίνα Σουβλή, Ισίδωρος Σταμούλης, Ηλίας Φραγκάκης, Βασίλης Ψυχογιόπουλος.

Τα δέκα του χρόνια κλείνει το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο. Πλούσιο σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές, εικαστικές, κινηματογραφικές, λογοτεχνικές, εκδοτικές), θα γιορτάσει τα δέκα του χρόνια αύριο, στη μικρή αίθουσα συναυλιών του «Konzerthaus» του Βελονίου, με ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού και δεξίωση.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε στο καθιερωμένο για το μήνα Αύγουστο διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Εδιμβούργου το έργο του Πάρι Τακόπουλου «Ο προτελευταίος των Μόνκιν». Το έργο, που πρωτανέβηκε πέρσι από το «Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, παίχτηκε στο φεστιβάλ από το «Θεατρικό Φυτώριο» Αίγινας του Νίκου Καλαμό, για μια βδομάδα, αποσπώντας επαίνους κριτικών, κυρίως των Σκοτσέζων. Το έργο ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Ν. Καλαμό, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, σε μουσική Κώστα Ματζώρου και μουσική Μαργαρίτας Σαμαρά.

Ο Κώστας Καλδάρας, μια ξεχωριστή δημιουργική παρουσία του ελληνικού τραγουδιού, συντροφιά με την αξιόλογη τραγουδίστρια Μόρφω Τσαϊρέλη και τους μουσικούς Ηρακλή Βαβάτσικα, Μανώλη Ανδρουλιδάκη και Αλέκο Γλυκιώτη εμφανίζεται το Σάββατο, στη Σέριφο, στη σκηνή «Μεταλλείο». Θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και του Κ. Καλδάρα.

Με παιδική παράσταση συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κερατσινίου στα πλαίσια του «Καλλιτεχνικού Σεπτέμβρη». Το έργο, που βασίζεται στη γοητευτική ιστορία των αδερφών Γκριμ «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος», θα παρουσιαστεί, σήμερα (8 μ.μ.), στο πάρκο «Α. Παπανδρέου» - Σελεπίτσαρι στο Κερατσίνι. Σκηνοθεσία Δέσποινας Σιδηροπούλου, μουσική Μιχάλη Δέλτα, σκηνικά - κοστούμια Μάνου Ανδρέου, φωτισμοί Κατερίνας Μαραγκουδάκη, χορογραφίες Χρήστου Παπαδόπουλου - Φώτη Νικολάου, κείμενο Μαριάννας Κάλμπαρη. Παίζουν: Βίκυ Λέκκα, Γιάννης Κότσιφας, Πέτρος Αλατζάς, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Μαρία Κάτσενου (είσοδος ελεύθερη).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ