ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ευρώπη ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Από τη συνάντηση στη Ρώμη
Από τη συνάντηση στη Ρώμη
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι αναμενόταν την Παρασκευή να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζοντας στη Γαλλία την πολυήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη, την πρώτη που έκανε στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στην ατζέντα των επαφών Γι αναμενόταν να είναι συνολικά οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας (εκτός από επιμέρους θέματα όπως οι διαφωνίες και οι όροι για τη συμμετοχή του κολοσσού «Huawei» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G), με δεδομένο ότι το παζάρι Πεκίνου - Βρυξελλών αναθερμαίνει και η κλιμακούμενη αναμέτρηση του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας Γι ήταν η Ρώμη, όπου δίπλα στον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάγιο δήλωσε πόσο «σημαντική» είναι η ενίσχυση των σχέσεων Κίνας - ΕΕ, προσθέτοντας ότι «η Κίνα δεν θα θελήσει ποτέ έναν "ψυχρό πόλεμο", γιατί αυτό θα ήταν οπισθοχώρηση» αλλά και ότι «δεν θα αφήσουμε άλλους να τον προκαλέσουν, βλάπτοντας τα συμφέροντα άλλων προς δικό τους όφελος». Οσον αφορά τις σχέσεις Κίνας - Ιταλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» είπε ότι πρέπει από κοινού να ενισχύσουν την πολυμέρεια και την απελευθέρωση του εμπορίου, ενώ εξέφρασε εκτίμηση για τη στήριξη της Ρώμης στην αρχή της «μίας Κίνας» (με βάση την οποία το Πεκίνο προσπαθεί να αντιμετωπίσει αποσχιστικές και άλλες διεργασίες γύρω από Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ κ.ο.κ.). Επιπλέον, ο Γι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν στη συνεργασία τους γύρω από τους «Δρόμους του Μεταξιού», την επενδυτική (με πολλές γεωπολιτικές προεκτάσεις βέβαια) πρωτοβουλία στην οποία η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα του «G7» που έχει ενταχθεί, όχι χωρίς αντιδράσεις βέβαια. Σημειωτέον, την επόμενη χρονιά θα γίνει και διμερής επιχειρηματική συνδιάσκεψη με στόχο - όπως είπε ο Γι - πιο «ορατά αποτελέσματα» στη διμερή συνεργασία. Ανάμεσα σε άλλα, ο Γι επανέλαβε την ετοιμότητα του Πεκίνου να προχωρήσουν και οι σινο-ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση Επενδυτικής Συμφωνίας ΕΕ - Κίνας, την οποία ωστόσο δυσχεραίνουν διάφορες αντιθέσεις.

Από τη μεριά του, ο ντι Μάγιο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Κίνα αναμφισβήτητα αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς μας εταίρους και δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι πλέον αποτελεί καθοριστικό παίκτη για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σεναρίου διεθνώς». Πρόσθεσε βέβαια πως «η δική μας διεθνής τοποθέτηση είναι σαφέστατη, προς όλους, ξεκινώντας με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, που παραμένει ισχυρότερη από ποτέ» αλλά και πως «αυτό μας καθιστά ικανούς να αναπτύξουμε μια υγιή και δίκαιη σχέση με την Κίνα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επίσκεψη Μακρόν

Ενώ πολυήμερες επαφές ολοκλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου σε μια περιοχή σημαντική για ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες σπεύδει να εκπροσωπήσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στον Λίβανο, έπειτα από την πρόσφατη, ελάχιστα 24ωρα μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό, που ακόμα ερευνώνται.

Η άφιξη του ίδιου του Μακρόν στη Μέση Ανατολή για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα φανερώνει τη σημασία που η περιοχή έχει για την προώθηση κρίσιμων μονοπωλιακών σχεδιασμών, ενώ ζητήματα όπως η επίλυση της «συριακής κρίσης», το Παλαιστινιακό αλλά και η αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν συνθέτουν ένα πολύπλοκο κουβάρι ανταγωνισμών και σύνθετων παζαριών. Η επίσκεψη Μακρόν στον Λίβανο γίνεται λίγα 24ωρα μετά τις νέες διακηρύξεις του Ισραήλ ότι θα υπερασπιστεί «ενεργητικά» τα συμφέροντά του, όπως - θεωρεί ότι - έκανε και με τις νέες επιθέσεις που εξαπέλυσε σε εδάφη του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, ενάντια σε θέσεις της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και της παλαιστινιακής «Χαμάς».

Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά σχέδια για τη «σταθερότητα της περιοχής» συζήτησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, σε μία ακόμα πολυήμερη περιοδεία που έκανε, με επαφές σε Ισραήλ, Σουδάν, Μπαχρέιν, Ομάν αλλά και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με «οδηγό» την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ - ΗΑΕ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ο Πομπέο εστίασε στην ανάγκη και άλλες αραβικές χώρες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, εκφράζοντας έτσι τις προσδοκίες που έχει η Ουάσιγκτον για έναν συσχετισμό δυνάμεων πιο ευνοϊκό προς τα δικά της σχέδια. Ωστόσο, οι επαφές του στην περιοχή δεν συνοδεύτηκαν από άλλες ανακοινώσεις. Στο Χαρτούμ ο Πομπέο έφτασε με απευθείας πτήση από το Ισραήλ, που χαρακτηρίστηκε μεν «ιστορική» (αφού έγινε μετά από πολλά χρόνια), αλλά στη συνάντηση που είχαν, ο Σουδανός πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ τού εξήγησε ότι η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση της χώρας δεν έχει εντολή να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Σουδάν προσβλέπει σε «θετικά χειροπιαστά βήματα» για την υποστήριξη της «πολιτικής μετάβασης» αλλά και ότι είναι σημαντικό να διαχωριστούν ως ζητήματα η εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ και μια τυχόν απόφαση των ΗΠΑ να αφαιρεθεί το Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών - υποστηρικτών της «τρομοκρατίας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νεκρή η απεργός πείνας Εμπρού Τιμτίκ

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης η δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ, έχοντας συμπληρώσει 238 μέρες απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενη για τους όρους που δικάστηκε και καταδικάστηκε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Τιμτίκ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής στις 30 Ιούλη, ενώ νωρίτερα το δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα του Ινστιτούτου Ιατροδικαστών σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση της υγείας της επέβαλλε την άμεση αποφυλάκισή της.

Η νεαρή δικηγόρος είχε συλληφθεί το 2017 κατηγορούμενη για «τρομοκρατία», επειδή υπερασπίστηκε άτομα που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη φιλουκουρδική οργάνωση DHKP-C, την οποία η Αγκυρα έχει θέσει εκτός νόμου. Η Τιμτίκ ζητούσε επανάληψη της δίκης της με δίκαιους όρους και διαφάνεια, αφού καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση, με βάση καταθέσεις μαρτύρων αμφίβολης αξιοπιστίας. Επιπλέον, η καταδίκη της ανακοινώθηκε χωρίς να εξεταστεί καθόλου η έφεση που υπέβαλαν οι συνήγοροί της.

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΚΚΕ

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο της Εμπρού Τιμτίκ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Επειτα από 238 μέρες απεργίας πείνας, στην Τουρκία, έφυγε από τη ζωή η Εμπρού Τιμτίκ (Ebru Timtik), δικηγόρος, μέλος του Νομικού Γραφείου του Λαού. Η ίδια, μαζί με τον επίσης δικηγόρο Αϊτάτς Ουνσάλ, που συνεχίζει, πραγματοποιούσε απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, την καταστολή, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, στο όνομα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας".

Το ΚΚΕ καταδικάζει για άλλη μια φορά τη βιομηχανία διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ερντογάν, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, δικηγόρους, αλλά και την ανοχή έως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ κατά τ' άλλα κόπτονται υποκριτικά για τα "ανθρώπινα δικαιώματα".

Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Εμπρού Τιμτίκ και την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Σε τεχνητό κώμα σε νοσοκομείο της Γερμανίας παραμένει ο αντιπολιτευόμενος Ρώσος Αλεξέι Ναβάλνι, δείχνοντας σημάδια βελτίωσης. Οι οικείοι του καθώς και Γερμανοί γιατροί θεωρούν ότι δηλητηριάστηκε, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αξιοποιήσουν το γεγονός στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.

Με παρεμβάσεις τους την περασμένη βδομάδα, ηγέτες και ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ζητούσαν επίμονα από τη Ρωσία «διαφανή έρευνα, για να διαπιστωθεί τι συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους». Το θέμα απασχόλησε και την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ (Πέμπτη - Παρασκευή) στο Βερολίνο, ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, κάλεσε τη Ρωσία «να παίξει το χαρτί της διαφάνειας», εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο «είναι προς το συμφέρον της».

Την Πέμπτη η Εισαγγελία της Δυτικής Σιβηρίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, σημειώνοντας πως δεν βρέθηκαν ισχυρές ουσίες ή ναρκωτικά κατά την αναζήτηση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ενώ επιθεώρησε τους χώρους από τους οποίους πέρασε ο Ναβάλνι και κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.

Αργότερα η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι βάσει των ερευνών της δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος σε βάρος του Ναβάλνι. Ζήτησε από τη Γερμανία τη νομική της συνδρομή στον έλεγχο που σχετίζεται με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία προτίθεται να συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές. Παράλληλα ζήτησε από τη Γερμανία «εξηγήσεις, στοιχεία και αποδείξεις που είχαν αναφερθεί στις προκαταρκτικές διαγνώσεις, όπως επίσης έγγραφα που αφορούν ιατρικά στοιχεία και εξετάσεις των Γερμανών γιατρών».

Σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς, έχουν βρεθεί σημάδια δηλητηρίασης με ουσίες από την ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης, αν και η συγκεκριμένη ουσία δεν έχει ταυτοποιηθεί.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους αγωνιστές

Καταγγελία για εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στο σπίτι Παλαιστίνιου συνδικαλιστή

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στο σπίτι του Παλαιστίνιου συνδικαλιστή, επικεφαλής του συνδικάτου Workers Union Coalition Palestine που είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, συναγωνιστή Muhammad Yahya Arkawi.

Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «οι ισραηλινές δυνάμεις αφού εισέβαλαν στο σπίτι, συνέλαβαν τον γιο του, τον 32χρονο οικοδόμο Nael Muhammad, τον οποίο κρατούν μέχρι τώρα σε άγνωστη τοποθεσία.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη στο Συνδικάτο Workers Union Coalition Palestine και στον συναγωνιστή Arkawi.

Καταγγέλλουμε τις παράνομες και απαράδεκτες πρακτικές του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Nael Muhammad».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ