ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αγεφύρωτο χάσμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΠΕΚΙΝΟ.-

Συνεχίζοντας να προσποιείται ότι δεν ακούει τις έντονες κινεζικές διαμαρτυρίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον με τον Δαλάι Λάμα, προσφέροντάς του την «υποστήριξή του». Το Πεκίνο μίλησε για νέα «παρέμβαση στα εσωτερικά» της Κίνας, επιβεβαιώνοντας ότι το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο.

Ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ προσέφερε τη «σθεναρή υποστήριξή του» στον Δαλάι Λάμα στη συνάντησή τους χθες, καλώντας για διάλογο με την κυβέρνηση της Κίνας για το Θιβέτ - αγνοώντας επιδεικτικά τις κινεζικές αντιρρήσεις, αφού το Θιβέτ αποτελεί κινεζικό έδαφος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να «υποστηρίξει τη μοναδική θρησκευτική, πολιτισμική και γλωσσική ταυτότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Θιβετιανών», γεγονός που όχι αδικαιολόγητα προκάλεσε την έκρηξη του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, Ζου Μπανγκτζάο: «Επ' εσχάτοις οι ΗΠΑ αναμειγνύονται, δίχως τέλος, στα εσωτερικά της Κίνας και βλάπτουν τα συμφέροντά της». Η Κίνα θεωρεί τον Δαλάι Λάμα όχι «θρησκευτικό ηγέτη αλλά πολιτικό εξόριστο», ενώ οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι ο Μπους συναντήθηκε με έναν «θρησκευτικό ηγέτη» και όχι έναν πολιτικό ηγέτη. Η Κίνα θεωρεί ότι μιλώντας για «διάλογο» οι ΗΠΑ προωθούν την προσπάθεια «απόσχισης του Θιβέτ από την Κίνα», πράγμα που κάνουν και στην περίπτωση της Ταϊβάν, ο Πρόεδρος της οποίας, Τσεν Σούι-μπιαν, βρισκόταν και χθες στη Νέα Υόρκη πριν την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Η επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων, που άρχισε από την αναγόρευση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ και αποκορυφώθηκε με το επεισόδιο του κατασκοπευτικού αεροσκάφους EP3 και την πώληση ενός τεράστιου πακέτου όπλων στην Ταϊβάν, συνεχίζεται...

ΗΠΑ
Ανατροπή στη Γερουσία;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Δεν πρόκειται απλά για μια έδρα γερουσιαστή. Πρόκειται για τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας... και για το ομοσπονδιακό δικαστικό Σώμα», θα τονίσει πολύ χαρακτηριστικά ο Μπομπ Τοριτσέλι προς τους δημοσιογράφους, αντανακλώντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον πανικό που έχει προκληθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα από το βράδυ της Τρίτης- τοπική ώρα- όσον αφορά στην εκδηλωμένη πρόθεση του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή του Βερμόντ, Τζέιμς Τζέφορντς είτε να παραμείνει ανεξάρτητος είτε να αυτομολήσει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

«Είναι μια απίστευτη αλλαγή όσον αφορά στην επιρροή προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», θα τονίσει ο Τοριτσέλι, αναφερόμενος στην αλλαγή της σκυτάλης του ελέγχου του ανώτερου νομοθετικού Σώματος από τους Ρεπουμπλικανούς στους Δημοκρατικούς. Γεγονός, που θα σήμαινε ότι η προεδρία της Γερουσίας θα ερχόταν στα χέρια του Τομ Ντασλ, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μέχρι στιγμής του «αντιπολιτευόμενου» Δημοκρατικού Κόμματος και το κυριότερο τρομερές δυσκολίες -αν όχι απόρριψη- για την έγκριση του πακέτου μέτρων για τις φορολογικές περικοπές, νομοσχέδιο που ήδη έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και βρίσκεται υπό έγκριση στη Γερουσία.

Ουδείς γνώριζε ακριβώς τι πρόκειται να πράξει ο Τζέφορντς. Πηγές των Δημοκρατικών τόνιζαν ότι η «αυτομόληση» του Τζέφορντς μπορεί χρονικά να διαφοροποιηθεί από το αναμενόμενο, που ήταν αργά χτες το βράδυ, ελληνική ώρα, έως και τον Ιούνη. Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι «βρίσκονται στο σκοτάδι σε σχέση με τα σχέδια του γερουσιαστή του Βερμόντ», ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο Τζέφορντς χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους όσο και με τον αντιπρόεδρο Ντι Τσέινι, σε μία ύστατη προσπάθεια να τον κρατήσουν στο στρατόπεδο των «Ρεπουμπλικανών». Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο γερουσιαστής δε δεσμεύτηκε... αλλά τόνισε ότι όταν αποφασίσει τι πρόκειται να πράξει θα κάνει ένα τηλεφώνημα «για λόγους ευγενείας», πρώτα στον Αμερικανό Πρόεδρο, όπου θα του ανακοινώσει και την απόφασή του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πάντως, η αναστάτωση θα σοβεί ή το κλίμα που θα επικρατεί στις τάξεις των ρεπουμπλικανών θα είναι εφάμιλλο «μιας κηδείας». Πάντως, εάν τελικά η «αυτομόληση» πραγματωθεί θα ανατρέψει την υπάρχουσα πλειοψηφία υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος. Μια τέτοια απόφαση θα ισοδυναμούσε με βόμβα στα πολιτικά πράγματα του Κογκρέσου και εννοείται ότι θα διακυβεύσει το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους.

Μέχρι στιγμής το γραφείο του Γερουσιαστή Τζέφορντς δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο, ούτε έχει απαντήσει στις σχετικές κλήσεις των δημοσιογράφων.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αντεγκλήσεις για τους απεργούς πείνας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ και ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Σε ένα δωμάτιο που βλέπει στο Βόσπορο, η Ζέχρα Κουλαξίζ μετράει τις ημέρες που οδηγούν στο θάνατό της. Αυτή τη βδομάδα η νεαρή γυναίκα, συγγενής πολιτικού κρατουμένου και μέλος της οργάνωσης Οζγκούρ Ταγιάντ, έκλεισε 180 μέρες απεργίας πείνας, σημειώνει το Ρόιτερς, και επιμένει να συνεχίζει τον αγώνα της, όπως και εκατοντάδες άλλοι, σε μια προσπάθεια απόκτησης των δικαιωμάτων που σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου θεωρούνται στοιχειώδη, αλλά στην Τουρκία δεν αναγνωρίζονται στους «τρομοκράτες».

Χτες το θέμα της απεργίας πείνας αποτέλεσε το αντικείμενο σκληρών αντεγκλήσεων, στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ και του Ολλανδού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Ερικ Γιούργκενς. «Φιλοξενείτε κέντρα θανάτου», είπε ο Τουρκ αναφερόμενος στα γραφεία του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου/ Κόμματος στην Ολλανδία, για να λάβει την απάντηση «πρόκειται για μια ηλίθια κατηγορία» από τον Γιούργκενς. Ο Τουρκ συνέχισε: «η χώρα σας βοηθά τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Γιούργκενς ρώτησε: «θεωρείτε όλους τους απεργούς πείνας τρομοκράτες;». Δεν έλαβε απάντηση. Ο Τουρκ ισχυρίστηκε ότι 164 απεργοί πείνας δέχονται ιατρική περίθαλψη και συνολικά 410 κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας. Ο ίδιος είπε ότι από το 1994 ως το 1999 31 κρατούμενοι πέθαναν στις φυλακές - παραλείποντας να πει ότι το 2000 και εφέτος ο αριθμός διπλασιάστηκε...

Χθες το Συμβούλιο της Ευρώπης, διά στόματος της προέδρου της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, εξέφρασε «ελπίδες» ότι «θα βρεθεί τρόπος για να τερματίσουν οι κρατούμενοι την απεργία πείνας», παρά την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το σύστημα απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων στα Λευκά Κελιά και, όπως σημειώνουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τροποποίηση στον «αντιτρομοκρατικό» νόμο που επιτρέπει στους εγκλείστους να μετέχουν σε αθλητικές, μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες «δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση».

ΓΑΛΛΙΑ
Αναγγελία απολύσεων προκαλεί απεργιακές αντιδράσεις

Αστυνομικοί παρατεταγμένοι κατά των απεργών

Associated Press

Αστυνομικοί παρατεταγμένοι κατά των απεργών
ΠΑΡΙΣΙ.-

Ενώ συνεχίζεται η ταραχώδης συζήτηση στο γαλλικό Κοινοβούλιο για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που διατείνεται ότι θα θέσει «σειρά εμποδίων στις απολύσεις από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις», οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρία «AOM - Air Liberte» πραγματοποίησαν, χτες, 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Ο λόγος; Η ανακοίνωση της περικοπής 1.300 θέσεων εργασίας, υπό το σκεπτικό ότι η εταιρία είχε απώλειες ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων φράγκων, το οικονομικό έτος 2000 και προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς της.

Οι απεργοί προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και τα επόμενα 24ωρα σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η διοίκηση της εταιρίας, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των δύο αερομεταφορέων πέρυσι και απασχολεί σήμερα 6.000 ανθρώπους, σε ανάκληση της απόφασής της. Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις θέσεις που παρουσιάζει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αφού οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έχουν συγκλονίσει τη Γαλλία τον τελευταίο καιρό, έχουν, όλες, πραγματοποιηθεί με το «σκεπτικό της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και των οικονομικών απωλειών», δεδομένο που δεν καλύπτεται από τον προτεινόμενο νόμο.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επαναφορά του «διαλόγου»;

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Πληροφορίες που μετέδωσε χτες η κρατική τηλεόραση του Πακιστάν αναφέρουν ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε να ανταποκριθεί θετικά στην προσφορά διαλόγου από την κυβέρνηση της Ινδίας για την (επαν)έναρξη μιας «ειρηνευτικής διαδικασίας» στο Κασμίρ.

Η πακιστανική τηλεόραση φέρει τον Ινάμ-ουλ Χακ, υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης «τεχνοκρατών» του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, να έχει δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί να δει το «παρατεταμένο χρονικά» ζήτημα του Κασμίρ να επιλύεται διαμέσου διμερούς διαλόγου, που είχε διακοπεί από το 1996.

Η εξέλιξη έρχεται ταυτόχρονα με τον τερματισμό της «μονομερούς εκεχειρίας» που είχε κηρύξει η ινδική κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ στο Κασμίρ, αφού οι αυτονομιστικές οργανώσεις «δεν άκουσαν τη φωνή της λογικής», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ.

ΑΛΓΕΡΙΑ
«Βράζει» η επαρχία των Βερβέρων

ΤΙΖΙ ΟΥΖΟΥ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην επαρχία της Καμπυλίας, στη νοτιοανατολική Αλγερία, όπου, παρά την πάροδο ενός μήνα, οι Βερβέροι κάτοικοι διαδηλώνουν και συγκρούονται σκληρά με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Το τελευταίο «επεισόδιο» σε αυτήν την αιματηρότατη, μέχρι στιγμής, κατάσταση, είναι η διαδήλωση που πραγματοποίησαν στην πρωτεύουσα Τίζι Ούζου δεκάδες χιλιάδες Βερβέροι, τιμώντας τη μνήμη των περισσοτέρων των 80 νεκρών, του τελευταίου κύματος συγκρούσεων, και ζητώντας από την «κυβέρνηση δολοφόνων» του Αλγερίου να αναγνωρίσει τα πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματά τους. Αν και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε ειρηνικά, ομάδα νεαρών Βερβέρων συγκρούστηκε, αργότερα, με αστυνομικούς, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει κανονικά στο πρόγραμμα των πανεπιστημιακών εξετάσεων, παρά το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια της περιοχής παρέμειναν κλειστά όλες αυτές τις ημέρες και είναι σίγουρη η αδυναμία των Βερβέρων φοιτητών να ανταποκριθούν. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χθες σε διάφορες πόλεις της επαρχίας, χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και πόσες είναι.

ΙΡΑΝ
Εκτέλεση για κατασκοπία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Δι' απαγχονισμού εκτελέστηκε, την περασμένη Κυριακή, όπως ανακοίνωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Ιρανός Μοχάμαντ Ρεζά Πεντράμ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διενέργεια κατασκοπίας προς όφελος της CIA. Σύμφωνα, πάντα, με το IRNA, ο 56χρονος Πεντράμ είχε διαφύγει στις ΗΠΑ, από το 1986 και συνελήφθη, το 1996, όταν αποπειράθηκε να εισέλθει στη χώρα με πλαστό διαβατήριο. Οπως υποστήριξε λακωνικά το πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του ομολόγησε ότι εργάζεται για την CIA και ότι την προμήθευε με ιρανικά κρατικά έγγραφα κατά τη διάρκεια του ιρανο-ιρακινού πολέμου, τουλάχιστον από το 1986 έως το 1988.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ