ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούλη 2016
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αιματηρές επιθέσεις στο Μόναχο

Αντιφατικές οι πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Από τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της γερμανικής αστυνομίας στο Μόναχο
Από τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της γερμανικής αστυνομίας στο Μόναχο
Ενοπλες, τρομοκρατικές, όπως διαφαίνεται, επιθέσεις σημειώθηκαν προχτές το απόγευμα στο Μονάχο, με επίκεντρο το εμπορικό κέντρο Olympia - Einkaufszentrum που βρίσκεται στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου της πόλης, προκαλώντας, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Βαυαρία ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής πως οι δράστες της ένοπλης επίθεσης ήταν τρία νεαρά άτομα, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φορούσαν μαύρα ρούχα και έφεραν ημιαυτόματα, μακρύκανα όπλα.

Ενας εκ των δραστών, που ξεκίνησε την επίθεση ρίχνοντας αδιάκριτα καταιγιστικά πυρά σε ταχυφαγείο της αλυσίδας «Μακντόναλντς» στο εμπορικό κέντρο, φέρεται να φώναξε υβριστικά συνθήματα κατά των ξένων, διατρανώνοντας τη γερμανική του ταυτότητα. Οι πληροφορίες πάντως έως αργά ήταν αντιφατικές, ενώ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρικτές των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την επίθεση στο Μόναχο και να αναλάβουν την «πατρότητά» της.

Αργότερα, ανακοινώθηκε από την αστυνομία ότι άλλοι δύο ένοπλοι έδρασαν σε άλλους δύο δρόμους κοντά στο εμπορικό κέντρο (στις οδούς Hanauer και Ries) και ότι διέφυγαν της σύλληψης.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό «Focus» ανέφερε στη συνέχεια, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου, ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός, ενώ αργότερα το βράδυ εντοπίστηκε σορός άνδρα στην ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου, χωρίς οι αρχές να ανακοινώνουν αν ήταν ένας εκ των δραστών ή θύμα.

Αξίζει να αναφέρει κανείς πως «συμπτωματικά» (;) η επίθεση των τριών ατόμων στο Μόναχο, που διέφευγαν της σύλληψης από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας τουλάχιστον 4,5 ώρες από την ώρα που εκδηλώθηκε, συνέπεσε με την πέμπτη επέτειο από την επίθεση που εξαπέλυσε στις 22 Ιούλη 2011 ο Νορβηγός ακροδεξιός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο Οσλο, σκοτώνοντας συνολικά 78 άτομα.

«Υποψίες τρομοκρατίας»...

Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση των επιθέσεων στο Μόναχο, εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας αναφέρθηκε αρχικά σε «υποψία τρομοκρατίας» και στη συνέχεια σε «άμεση κατάσταση τρομοκρατίας», ενώ απέφυγε, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, να διευκρινίσει την ταυτότητα των δραστών. Χτες το πρωί αναμενόταν να συνεδριάσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας υπό την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Είναι γεγονός, πάντως, πως η αδυναμία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας να συλλάβει άμεσα τους δράστες επιδείνωσε την αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο Μόναχο και επανέφερε στο τραπέζι τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως το πολύνεκρο μακελειό τζιχαντιστή στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας και την επίθεση Αφγανού εφήβου με τσεκούρι και μαχαίρι σε τρένο πόλης της Βαυαρίας με τέσσερις σοβαρά τραυματίες. Επιθέσεις και απειλές, που, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως από τις αστικές δυνάμεις σε βάρος των λαών.

Ερήμωσε το Μόναχο...

Σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις στο κέντρο του Μονάχου σήμαναν συναγερμό των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και την επιβολή μέτρων που θύμιζαν έκτακτη ανάγκη. Επισήμως, πάντως, δεν είχε κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη ή στη χώρα, όπως έγινε για παράδειγμα προ ημερών στη Γαλλία...

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο πρώτο ημίωρο της επίθεσης, η αστυνομία της Βαυαρίας κάλεσε τον κόσμο να κλειστεί στα σπίτια ή στους χώρους δουλειάς και να αποφύγει τις μετακινήσεις σε όλους τους δημόσιους χώρους. Επιπλέον, έσπευσε να αναστείλει τη λειτουργία του μετρό και των προαστιακών συρμών της πόλης, «παγώνοντας» τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Στα σύνορα Αυστρίας - Γερμανίας επιβλήθηκαν μέτρα αυξημένης ασφάλειας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε η σιγή ιχθύος που τηρούσε δημόσια η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο αρκετές ώρες μετά την επίθεση στο Μόναχο. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να αποδίδεται σε κάποια ιδιαίτερη επιχείρηση ή στάση, αλλά μάλλον στο γεγονός πως αρκετά μέλη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, μόλις είχαν ξεκινήσει τη θερινή τους άδεια... Ο τελευταίος, την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε πτήση προς τις ΗΠΑ, όπου θα έκανε ολιγοήμερες διακοπές και διέκοψε άμεσα το ταξίδι του επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Βερολίνο.

Ο μόνος Γερμανός αξιωματούχος που έκανε δήλωση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ήταν ο Γερμανός Πρόεδρος, Γιοαχίμ Γκάουκ, που προέβη σε μήνυμα ψυχραιμίας και ενότητας προς το γερμανικό λαό...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ο πρώτος από τους ξένους ηγέτες που έσπευσε να εκφράσει ανησυχία για τις εξελίξεις στο Μόναχο, συμπαράσταση και αλληλεγγύη στις γερμανικές αρχές.

Επιπροσθέτως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, έσπευσε να καλέσει τους Βρετανούς να αποφεύγουν τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις στη Γερμανία ή να κινούνται προσεκτικά εάν βρίσκονται ήδη εκεί...

Αργότερα προχτές βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως «όλοι είμαστε μαζί με το Μόναχο».

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης έστειλε στον Γερμανό ομόλογό του και ο Ελληνας Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος.


ΓΑΛΛΙΑ
Το κεφάλαιο παίρνει σκληρά μέτρα σε όλα τα επίπεδα

Το μακελειό στη Νίκαια (φωτ. από εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων) γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» αντιλαϊκών σχεδιασμών

Copyright 2016 The Associated

Το μακελειό στη Νίκαια (φωτ. από εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων) γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» αντιλαϊκών σχεδιασμών
Μία προς μία οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στη Γαλλία αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα με την οποία το ντόπιο κεφάλαιο κλιμακώνει την προσπάθεια υπεράσπισης των στρατηγικών του συμφερόντων, διασφάλισης της θέσης του σε ένα όλο και πιο ρευστό διεθνές περιβάλλον, με καταλυτική την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε πολλές εστίες.

  • Την Πέμπτη 11 Ιούλη, το νέο μακελειό που σημειώθηκε στη Νίκαια της γαλλικής Ριβιέρας, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», έδωσε την αφορμή για να ανακοινωθεί η τέταρτη κατά σειρά παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» που έχει κηρυχτεί από τον περασμένο Νοέμβρη. Η γαλλική κυβέρνηση έκανε δε έκκληση στην «εθνική ενότητα», ενώ διακήρυξε την ετοιμότητά της να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» του έθνους. Μάλιστα, αυτή τη φορά η παράταση έγινε για ένα εξάμηνο, μετά από επιμονή των «Ρεπουμπλικάνων» του Ν. Σαρκοζί και ενώ όλες οι αστικές δυνάμεις της χώρας διαγκωνίζονται για τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στην πλουτοκρατία, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2017.
  • Την Τετάρτη 20 Ιούλη, στην Εθνοσυνέλευση θα ξεκίναγε η τρίτη (και τελευταία) ανάγνωση και συζήτηση του αντεργατικού εκτρώματος «Ελ Κομρί», αλλά η κυβέρνηση προσέφυγε ξανά στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, για να εγκριθεί το «πακέτο» που προσφέρει νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Το άρθρο επιτρέπει την προώθηση αποφάσεων μόνο με έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και παρακάμπτοντας τη Βουλή. Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που η «αριστερή» (κατά πολλούς, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς χρησιμοποιεί το αντιδραστικό αυτό άρθρο (άξιο παράδειγμα της ...ποιότητας της αστικής δημοκρατίας). Ο λόγος; Η ανάγκη να προσπεράσει «τριβές» και διαφωνίες και εντός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, και να επιταχύνει την εφαρμογή μέτρων όπως: τη μεγαλύτερη απελευθέρωση των απολύσεων, την επέκταση των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων με ταυτόχρονη αχρήστευση ουσιαστικά των κλαδικών συμβάσεων (όπου διατηρηθούν), τη διεύρυνση του θεσμού της μαθητείας για να βρίσκουν οι επιχειρηματίες φτηνό εργατικό δυναμικό κ.τ.λ.
  • Η νέα ενίσχυση της συμμετοχής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία - Ιράκ ήταν μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο πρώτο κιόλας διάγγελμα Ολάντ μετά το «λουτρό αίματος» στη Νίκαια, πριν ακόμα ξημερώσει η Παρασκευή. Προχτές, 22 Ιούλη, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η Γαλλία θα στείλει βαρέα όπλα στις ιρακινές Ενοπλες Δυνάμεις και το Σεπτέμβρη θα επιστρέψει στη Μέση Ανατολή το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Αν και υποστήριξε ότι η Γαλλία δε θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, είναι καθαρό πως η χώρα διεκδικεί ενεργότερο ρόλο σε φονικές για τους λαούς «κόντρες», όπως δείχνει και η ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη, αλλά και η «πρεμούρα» για διευθέτηση του Παλαιστινιακού κ.τ.λ.

Οι αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης είναι ενδεικτικές του πόσο πιο επιθετική γίνεται η αστική τάξη όσο μεγαλώνει η πίεση που δέχεται, βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, στο φόντο και των δυσοίωνων προβλέψεων για την οικονομία, διεθνώς και σε πολλές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, δυναμώνουν κι άλλο στη Γαλλία οι εκκλήσεις για «ενότητα» και «εθνική συστράτευση», επιστρατεύονται όλα τα μέτρα που απαιτεί η στήριξη των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου: και ενίσχυση των εργαλείων καταστολής και σμπαράλιασμα των εργασιακών και άλλων λαϊκών δικαιωμάτων που έχουν μείνει όρθια και βούτηγμα πιο βαθιά στο βάλτο όπου τσακώνονται τα «βουβάλια». Οι εξελίξεις στη Γαλλία προσφέρονται για μελέτη και συμπεράσματα πολύ διδακτικά, που μπορούν να εξοπλίσουν σημαντικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε κάθε χώρα, σε μια περίοδο που μεγαλώνει διαρκώς η ανάγκη για ολόπλευρη ετοιμότητα και θωράκισή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ