ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνδιαχείριση στο Αιγαίο, με όχημα και τη FRONTEX

Εκτός από τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις, δρόμους για την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων ανοίγει και το κυνήγι των μεταναστών από την ιμπεριαλιστική ΕΕ, κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη

Η βάρβαρη ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών γίνεται όχημα, για να συντηρείται η αμφισβήτηση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο

Associated Press

Η βάρβαρη ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών γίνεται όχημα, για να συντηρείται η αμφισβήτηση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο
Με όχημα τον έλεγχο της μετανάστευσης από την ιμπεριαλιστική ΕΕ, το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι για κάθε είδους δραστηριότητες του οργανισμού FRONTEX, ενώ οι διαπραγματεύσεις αυτού του οργανισμού με την Τουρκία θέτουν θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων, αφού υπάρχει εμμονή στη χρησιμοποίηση του όρου «συνοριακές διαφορές», επαναφέροντας έτσι τις θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Απαντώντας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σ. Βούγιας ισχυρίστηκε ότι πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι το απαραβίαστο των συνόρων και ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα. Τα κείμενα, είπε, που έχουν υπογραφεί μεταξύ της FRONTEX και της Τουρκίας είναι στο πρότυπο παρόμοιων συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί με τρίτες χώρες, όπως είναι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Αυτά τα κείμενα, ανέφερε, η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι τεχνικής φύσης και προβλέπουν τη συνεργασία των μερών για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση επιχειρήσεων επιστροφής παράνομων μεταναστών - όπως τους αποκάλεσε - στις χώρες καταγωγής. Ο υφυπουργός είπε ότι το κείμενο είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και η ελληνική πλευρά ζητάει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε διμερή θέματα Ελλάδας - Τουρκίας.

Διαπραγματεύσεις με προηγούμενο

Η Ερώτηση αφορά τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, με πρόσχημα τη FRONTEX, τόνισε στην παρέμβασή της η Λ. Κανέλλη, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση κρύβει το περιεχόμενο των σχετικών συζητήσεων της FRONTEX με την Τουρκία. Τόνισε ότι το νοτιοανατολικό Αιγαίο δεν περιλαμβάνεται στα σύνορα της ΕΕ από συστάσεως του «Ευρωστρατού» με το «κείμενο της Κωνσταντινούπολης» και υπογράμμισε: «Με βάση αυτό διαπραγματεύεστε με την FRONTEX και την Τουρκία; Ερχεστε και διαπραγματεύεστε με την Τουρκία και εμείς δεν το ξέρουμε; Διότι, δώσατε τον εναέριο χώρο του Αιγαίου».

Υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση του «ευρωστρατού» αποφασίστηκε το Δεκέμβρη του 1999, στη Σύνοδο του Ελσίνκι. Καταλήχτηκε η ΕΕ να συγκροτήσει ένα στρατιωτικό Σώμα ταχείας επέμβασης, από 60.000 άνδρες, το οποίο θα αναλαμβάνει αποστολές κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ομως, για τις αποστολές του θα χρησιμοποιεί τις υποδομές και τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, πράγμα που δίνει αυτόματα ρόλο και στην Τουρκία, περιπλέκοντας την κατάσταση.

«Διέξοδος» σ' αυτήν την εμπλοκή αναζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβρη του 2002. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε το «Εγγραφο της Κωνσταντινούπολης - Αγκυρας», που συνυπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Βρετανίας. Με τη συμφωνία «θεσμοθετήθηκε» και σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής «άμυνας και ασφάλειας», ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Τουρκία, με βάση το πλαίσιο λειτουργίας του ευρωστρατού, απέκτησε έκτοτε τη δυνατότητα, κάνοντας χρήση του δικαιώματος «βέτο» που έχει ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, να επιβάλει την εξαίρεση εκείνων των περιοχών που εκτιμά ότι τυχόν παρέμβαση του ευρωστρατού θα έθιγε τα συμφέροντά της. Με τον τρόπο αυτό, εδραιώνει και σε επίπεδο ΕΕ τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Η βουλευτής τόνισε ότι με τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, η Ελλάδα παράγει τους πρόσφυγες, ξεβράζει το Αιγαίο πτώματα «και εμείς έχουμε γίνει συλλέκτες πτωμάτων μεταναστών, ενώ η Τουρκία διαπραγματεύεται με την ΕΕ διά της διαχείρισης των πτωμάτων, την συνδιαχείριση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου».

Η μεγαλύτερη αντιμεταναστευτική επιχείρηση

Αποκαλυπτικά για το ρόλο και τις στοχεύσεις της FRONTEX στην περιοχή μας τα όσα λένε στελέχη της και περιέχονται στα ιδρυτικά της κείμενα

Ο αστυνομικο-στρατιωτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η FRONTEX, που έχει στόχο την καταστολή των μεταναστών και των προσφύγων, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005 με ετήσιο προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ για να εκτιναχθεί φέτος στα 83,2. Μιλώντας, στις 11 Γενάρη, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, Ikka Latinen, είπε ότι το 2010 η υπηρεσία σκοπεύει να «τρέξει» εκτεταμένο δίκτυο θαλάσσιων περιπολιών, που θα καλύψει όλο το «νότιο θαλάσσιο πλευρό» της ΕΕ από τις Σεϊχέλες (σ.σ.: στον Ινδικό ωκεανό) έως το Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της FRONTEX, Michal Parzyzek, είπε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση που οργάνωσε η υπηρεσία στη σύντομη ιστορία της. «Η, σε εξέλιξη, επιχείρηση "Ποσειδών" που διεξάγεται στο Αιγαίο είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη συντονιζόμενη από την FRONTEX». Ο «Ποσειδών» εξελίσσεται στους πρώτους μήνες του 2010 με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ κι εμπλέκει αξιωματικούς από 22 κράτη - μέλη. Η υποστήριξή τους στις ελληνικές αρχές αφορά στις δυνατότητες επιτήρησης (εναέρια και θαλάσσια μέσα), ταυτοποίηση μεταναστών και βοήθεια στην απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους επαναπατρίζονται.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IPS, τον Οκτώβρη του 2009, σε συνέδριο στην Ουγγαρία για τους επαναπατρισμούς, το στέλεχος της FRONTEX, Claus Dechert, αποκάλυψε ότι το 2009 η υπηρεσία αναμείχτηκε σε 26 επιχειρήσεις επιστροφής με προορισμούς Νιγηρία, Κόσσοβο, Αλβανία, Γεωργία, Μογγολία, Ισημερινό και Βιετνάμ. Είπε ακόμα ότι άλλες τέσσερις τέτοιες επιχειρήσεις εκκρεμούσαν έως το Δεκέμβρη και πως η Ελλάδα συμμετείχε σε τρεις πτήσεις επαναπατρισμού προς Νιγηρία και μια προς Γεωργία.

Ο Decherd από τότε μιλούσε για ένα σχέδιο κατασκευής στην Ελλάδα «υποδομών επιστροφής», με σκοπό «να καθορίσουμε και οργανώσουμε δράσεις επιστροφής λαθρομεταναστών τρίτων χωρών που είναι στην Ελλάδα στήνοντας ένα προσωρινό "Κέντρο Συντονισμού Επιστροφών" στην Αθήνα».

Το σχέδιο φέρεται να έλαβε την ονομασία «Project Attika» («Σχέδιο Αττική»). Η εξέλιξη του σχεδίου περιγράφεται στο ίδιο συνέδριο από το στέλεχος της FRONTEX ως εξής:

«Προκειμένου να εφαρμόσουμε το σχέδιο, προσωρινό γραφείο συντονισμού επιστροφών στήθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. Επανδρώνεται από Ελληνες αξιωματούχους, αντιπροσώπους της FRONTEX και απεσταλμένους από κράτη - μέλη ειδικούς σε ζητήματα επιστροφών. Το γραφείο συνδράμει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση/επιβεβαίωση της εθνικότητας που επικαλούνται οι μετανάστες, στον καθορισμό του ποιοι επιστρέφονται και ποιοι όχι, στο συντονισμό με τα κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα, στην επικοινωνία με τις πρεσβείες τρίτων κρατών που εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους επιστρέφονται, στην οργάνωση επιστροφών με τσάρτερ ή εμπορικές πτήσεις και στη ροή σχετικών πληροφοριών μεταξύ του γραφείου και των νησιών».

FRONTEX
Στον Πειραιά το πρώτο παράρτημα

Το πρώτο πανευρωπαϊκό παράρτημα του Frontex θα έχει έδρα στον Πειραιά. Η σχετική απόφαση πάρθηκε χτες από το συμβούλιο του Frontex και έτσι στο εξής ο επιχειρησιακός βραχίονας της υπηρεσίας αυτής, με διπλασιασμό σε προσωπικό και μέσα, θα εντείνει την κατασταλτική του δράση σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Το παράρτημα θα εγκατασταθεί σε χώρο δίπλα στο κτίριο του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο λειτουργεί από το 2004 το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Συνόρων, που είναι το σημείο επαφής της χώρας με τον Frontex για τα θαλάσσια σύνορα. Το συγκεκριμένο Σώμα θα δρα και ως ένας μηχανισμός ταχείας επέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΕ. Στόχος της ΕΕ είναι να αναβαθμιστεί το Σώμα σε ένα κοινοτικό οργανισμό όπως η Europol. Δηλαδή, σε ρόλο κεντρικού μηχανισμού της ΕΕ με μόνιμη παρουσία στα σύνορα, απόκτηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην επιτήρηση των συνόρων και αποφασιστική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων.

Στόχος της ΕΕ είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας του Frontex με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, δηλαδή, το διεθνές και δραστικότερο κυνήγι όπως και η δυνατότητα σχεδιασμού κοινών πτήσεων «επαναπροώθησης» μεταναστών. Επιβεβαιώνοντας το βαθιά αντιμεταναστευτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι το γεγονός «αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι επιχειρησιακές ικανότητες του Frontex αναβαθμίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ