ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Aποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία

Αναδημοσίευση του άρθρου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη διαπάλη μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά να αγωνιστεί για ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας σε κάθε κράτος ξεχωριστά, σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη διαπάλη μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά να αγωνιστεί για ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας σε κάθε κράτος ξεχωριστά, σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Αρθρο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ φιλοξένησε στο κυριακάτικο φύλλο της η «Ελευθεροτυπία», η οποία ζήτησε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τη θέση των κομμάτων τους στο ερώτημα «Πού πάει η Ευρώπη και τι πρέπει να γίνει;». Ο «Ρ» αναδημοσιεύει το άρθρο της Αλέκας Παπαρήγα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία», με τον τίτλο «Τίποτα στην ΕΕ δεν θα μείνει ίδιο».

Ενα είναι βέβαιο. Οτι τα αμέσως επόμενα χρόνια τίποτα απ' ό,τι γνωρίζουμε για την ΕΕ δε θα παραμείνει ίδιο. Για τους εργαζόμενους, για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης δρόμος προς τα πίσω δεν μπορεί να υπάρξει. Οι εξελίξεις σαρώνουν τα επιχειρήματα, τους ισχυρισμούς, την πολύχρονη πολυδάπανη προπαγάνδα των κάθε είδους υποστηρικτών της ΕΕ.

Το ΚΚΕ έγκαιρα, παρά και ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, στις λοιδορίες από την ευρωαριστερά, αποκάλυψε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ. Κίνητρο αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας είναι τα κοινά συμφέροντα των κρατών - μελών της για τη μεγέθυνση των μονοπωλιακών ομίλων τους και τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Συνεκτικό στοιχείο της ήταν και παραμένει η στρατηγική μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης σε σχέση με την παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή η κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ είχε, επίσης, προβλέψει ότι η συγκρότηση της ευρωζώνης, μιας τεχνητής νομισματικής συγκόλλησης κρατών με άνιση οικονομική ισχύ και διαφορετικό επίπεδο παραγωγικότητας, θα δοκιμαζόταν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Η πρόσφατη διεθνής κρίση του καπιταλιστικού συστήματος επιτάχυνε μακρόχρονες αλλαγές στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με τη σταδιακή βελτίωση της θέσης της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Οξυνε, επίσης, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ που οφείλονταν στην ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της. Ανέδειξε τη δυσκολία της αστικής πολιτικής να οδηγήσει σε ελεγχόμενη απαξίωση και καταστροφή υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που δεν μπορούν να διασφαλίσουν ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Ετσι οξύνεται τώρα η διαμάχη μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τη διαφορετική θέση της αστικής τάξης κάθε χώρας. Πρόκειται για διαμάχη για τον επιμερισμό των βαρών της κρίσης που δεν αναιρεί την ενότητά τους ενάντια στην εργατική τάξη.

Η Γερμανία ήταν η μεγάλη ωφελημένη από τη συγκρότηση της ευρωζώνης. Διασφάλισε, ταυτόχρονα, ένα ισχυρό διεθνές αποθεματικό νόμισμα και την απρόσκοπτη εξαγωγή εμπορευμάτων και κεφαλαίου στις ασθενέστερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα δε θέλει να επωμισθεί τα βάρη των υπερχρεωμένων κρατών - μελών και ανησυχεί για τη θωράκιση του ευρώ. Ωστόσο, τμήματα της αστικής τάξης της Γερμανίας έχουν διαφορετικά συμφέροντα, π.χ. τράπεζες που έχουν δανείσει στον ευρωπαϊκό νότο, όμιλοι που εξάγουν καταναλωτικά εμπορεύματα στην ευρωζώνη.

Αντίστοιχα, οξύνεται η διαπάλη στη γαλλική αστική τάξη για την προσέγγιση με τη Γερμανία. Η Ρωσία προτείνει στη Γερμανία μια εναλλακτική διέξοδο οικονομικής συνεργασίας, ενώ οι ΗΠΑ την πιέζουν να αναλάβει τα βάρη της ευρωζώνης. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις δυναμώνουν και η συνοχή της ΕΕ στη σημερινή της μορφή θα δοκιμαστεί καθώς δυναμώνει η προσέγγιση Γερμανίας - Ρωσίας.

Η «φυγή προς τα εμπρός» με νέα βήματα πολιτικής ενοποίησης της ευρωζώνης συναντά ήδη μεγάλες δυσκολίες, αφού το κουβάρι των αντιθέσεων γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.

Για μια ακόμα φορά, καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες ο χώρος της ευρωαριστεράς και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με τη θέση τους ότι μπορεί να υπάρξει επανίδρυση, φιλολαϊκή μετάλλαξη της ΕΕ.

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη διαπάλη μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά να αγωνιστεί για ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας σε κάθε κράτος ξεχωριστά.

Αυτή η στρατηγική προτεραιότητα καθορίζεται από την ανισομετρία στο εσωτερικό της ΕΕ, τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και στο επίπεδο της πολιτικής σταθερότητας. Για τη χώρα μας, ο δρόμος της αποδέσμευσης από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία είναι μονόδρομος για τα λαϊκά συμφέροντα. Μόνο αν υπάρχει κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με εργατικό λαϊκό έλεγχο, μπορεί η χώρα να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές της δυνατότητες και να διασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία. Αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει μόνο με μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή συμμαχία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Νέος ορυμαγδός αντιλαϊκών μέτρων

Τροχιοδεικτικές βολές για τα χειρότερα που έρχονται, αν ο λαός δεν αντεπιτεθεί, ρίχνει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την περαιτέρω κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων σηματοδοτεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή), με την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου (από πλευράς ΔΝΤ) ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η έκθεση περιλαμβάνει νέο ορυμαγδό μέτρων ύψους 12,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν την τριετία 2012 - 2014. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται νέα μετάταξη εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το «μεσαίο» σήμερα συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. Στο «μεσαίο» συντελεστή περιλαμβάνονται τρόφιμα, γαλακτοκομικά, χυμοί, αναψυκτικά, ρούχα, τιμολόγιο ΔΕΗ κ.λπ.

Προωθείται, επίσης, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 12% που ισχύει σήμερα για το νομό Δωδεκανήσων, νέες αυξήσεις στα κόμιστρα των αστικών συγκοινωνιών, πώληση πρώην ΔΕΚΟ, καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, δεύτερος κύκλος παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, αλλά και στον τομέα της Υγείας, περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων (επιδόματα πολυτέκνων, προνοιακά επιδόματα κ.λπ.), περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, νέα μείωση αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση του ωραρίου εργασίας από τις 7 σήμερα στις 8 ώρες.

Σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο του Δημοσίου, κατ' αναλογία με τις πρώην ΔΕΚΟ, εξετάζεται τα κάθε είδους επιδόματα, ως ποσοστό του βασικού μισθού, να μην ξεπερνούν κάποιο καθορισμένο ύψος (για τις πρώην ΔΕΚΟ το ύψος των επιδομάτων δε θα πρέπει να ξεπερνά το 10% της μισθολογικής δαπάνης ανά εταιρεία), επιπλέον μείωση προσλήψεων σε επίπεδο ευρύτερου δημόσιου τομέα, πέραν του κανόνα 1 προς 5.

Πρόκειται για νέα σαρωτικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει έως τον επόμενο Μάρτη, εκβιάζοντας το λαό ότι σε διαφορετική περίπτωση, δε θα εγκριθεί η 4η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ενισχυτικά στην κυβερνητική προπαγάνδα, η έκθεση του ΔΝΤ εφιστά την προσοχή, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποδώσουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «εντυπωσιακή» τη μέχρι σήμερα «δημοσιονομική προσαρμογή», επισημαίνει ωστόσο ότι είναι σημαντικό «να προωθηθούν πιο επιθετικά οι δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί μία εξυγίανση που θα διαρκέσει». Κάνει, επίσης, λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες που θα αφορούν την προώθηση «μεταρρυθμίσεων» σε κρατικές επιχειρήσεις, στον τομέα της Υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς.

Επανέρχονται, επίσης, στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, όπου θεωρούν ως «ζωτικής σημασίας τις μεταρρυθμίσεις του δεύτερου σταδίου στην αγορά εργασίας», ενώ ζητούν να προχωρήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η «απελευθέρωση» της αγοράς στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ αύριο Τετάρτη 22 Δεκέμβρη, στις 11.30 το πρωί, στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.

Περιοδεία στο «Ελ. Βενιζέλος»

Αύριο Τετάρτη 22 Δεκέμβρη στις 10.30 π.μ. τους χώρους του σταθμού μετεπιβίβασης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του Κόμματος και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ