ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στόχος να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» μέσα στην τετραετία

INTIME NEWS

Την πρεμούρα της κυβέρνησης να «τρέξει» διευθετήσεις, υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Μίλησε συγκεκριμένα για «νέα εποχή στην οποία μεταβαίνουν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», καλλιεργώντας τη σχέση «βήμα βήμα» μέσα κι από την προώθηση διμερών μπίζνες με βάση και 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις που υπογράφηκαν πρόσφατα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο μερών, στην Αθήνα, καθώς καταγράφεται πλέον «κοινός βηματισμός με σεβασμό στις θέσεις της κάθε χώρας».

Δείχνοντας άλλωστε ότι οι δουλειές του κεφαλαίου στρώνουν το έδαφος για τα επόμενα βήματα, είπε πως «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, όταν αποδειχθεί στην πράξη η ειλικρίνεια των μερών, της Τουρκίας, όταν θα έχουν εφαρμοστεί οι 15 συμφωνίες, τις οποίες ήδη έχουμε καταγράψει και ενεργοποιήσει, όταν υπάρχει στην πραγματικότητα μία αποδεδειγμένη κοινή βούληση, τότε εγώ θα ήθελα να προχωρήσουμε. Και θέλω να σας πω ότι θα ήθελα να προχωρήσουμε κατά τη διάρκεια της παρούσας βουλευτικής περιόδου», τόνισε, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο Συνυποσχετικό προς τη Χάγη και δίνοντας το πιεστικό χρονοδιάγραμμα που επιβάλλουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Εβαλε, άλλωστε, ανοιχτά ζήτημα ότι «έχει έρθει ο χρόνος να συζητήσουμε και τα μείζονα, τα μεγάλα, εκείνα τα οποία αποτελούν τις ουσιώδεις διαφορές μας. Και η υποκείμενη διαφορά μας είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας». Τόνισε, μάλιστα, ότι «αυτό και μόνον μπορεί να αχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ποια άλλα και ουσιαστικά ζητήματα από αυτά που βάζει η τουρκική αστική τάξη μπορούν να παζαρευτούν και να διευθετηθούν διμερώς. Αλλωστε, και τα όσα είπε για το ότι «οποιοδήποτε άλλο θέμα τίθεται, π.χ. οι συνέργειες για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ή η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, εντάσσονται στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου» επιβεβαιώνουν ότι στο ιμπεριαλιστικό παζάρι βρίσκονται θέματα που ακουμπούν τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο μεταξύ, παρέκαμψε το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, λέγοντας πως «στον χρόνο κατά τον οποίο θα κρίνει η ελληνική πολιτεία ότι είναι σκόπιμο να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, θα το πράξει». Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι «όπως και εμείς, έτσι και η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλλει παραγωγικά και στην πρόοδο του Κυπριακού», ενώ τόνισε ότι η Αθήνα θέλει στο ζήτημα «να επανεκκινήσει ο άμεσος διάλογος, ιδίως από εκεί από όπου σταμάτησε και βεβαίως να υπάρχει λύση, η οποία θα στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε κάθε περίπτωση, παρέπεμψε για τα Ελληνοτουρκικά στη συζήτηση που θα γίνει τις επόμενες μέρες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι διεργασίες «τρέχουν» υπό την υψηλή αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία.

Σε αυτήν τη βάση επιβεβαίωσε ότι ο πέμπτος γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ) θα γίνει τους πρώτους μήνες του νέου έτους, διαφημίζοντας τη μεταστάθμευση αμερικανικών μεταγωγικών στην Ελευσίνα και στην 112 Πτέρυγα Μάχης, ενώ οι Ισραηλινοί μακέλευαν κόσμο στα παλαιστινιακά εδάφη, και υπογραμμίζοντας ότι «δεν νομίζω να είχαμε ποτέ καλύτερη σχέση από εκείνη που έχουμε σήμερα».

Προς «αποφασιστικό βήμα»

Σημειωτέον, μιλώντας προηγουμένως στα «Νέα», ο υπουργός τόνισε για τα Ελληνοτουρκικά ότι «επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιστορικά βάρη του παρελθόντος», σημειώνοντας πως «οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν με το νέο έτος τη συνεργασία τους στα επίπεδα του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ενώ ταυτόχρονα «θα παρακολουθείται η εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράφηκαν στο ΑΣΣ στις 7 Δεκεμβρίου και θα τίθενται επιπλέον στόχοι». Πρόσθεσε ότι «η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη διαλόγου, τον οποίο θα επικυρώσουν οι ηγέτες μας στις επόμενες συναντήσεις τους, την προσεχή άνοιξη στην Αγκυρα και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον», ενώ «σε τακτική και άμεση επικοινωνία» θα βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου «για την ώρα, οι συζητήσεις, οι οποίες διεξάγονται επιτυχώς εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης από την υφυπουργό κα Παπαδοπούλου, έχουν εστιαστεί σε θέματα πολιτικής προστασίας και μετανάστευσης. Στον πολιτικό διάλογο ανήκει, επιπλέον, η συζήτηση για τη δημιουργία και διατήρηση διαύλων επικοινωνίας για την αποσυμπίεση κρίσεων», ενώ σε ό,τι αφορά τη «συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», διαβεβαίωσε ξένα και ντόπια κέντρα ότι «δεν φοβόμαστε τα δύσκολα», «δεν θα περιοριστούμε στα εύκολα, δεν θα κρυφτούμε στα δύσκολα».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γ. Γκιουλέρ, ανέφερε ότι «με την Ελλάδα ο στόχος είναι ο διάλογος, η καλή γειτονία», προσθέτοντας πως «βεβαίως, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα υπονομεύσουμε ποτέ τα εθνικά μας συμφέροντα», μιλώντας και για τη συμβολή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υπεράσπιση της «"Γαλάζιας" και "Ουράνιας" πατρίδας μας». Απαντώντας δε σε ερώτημα για τα F-35 που θα αποκτήσει η Ελλάδα και το πώς αυτό επηρεάζει την ασφάλεια της Τουρκίας, εκτίμησε ότι αυτά «δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία, μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων», τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι να έχουμε αποτρεπτική δύναμη».

Στο μεταξύ, την Κυριακή το βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση και τις σχέσεις Γειτονίας, Ολιβερ Βαρχέλι, από τον οποίο ζήτησε οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν μια πιο δίκαιη και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία, εκφράζοντας αποδοκιμασία για το ότι η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ δεν συζήτησε την πρόσφατη Κοινή Δήλωση της Κομισιόν για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, αν και αυτό προβλεπόταν κανονικά. Ο Φιντάν φέρεται να σημείωσε στον Βαρχέλι ότι «στον σημερινό κόσμο όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις εντείνονται, η ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσει με στρατηγική αντίληψη και να προωθήσει τις σχέσεις με την Τουρκία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ