ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μάχη της Πολιτικής Εξόρμησης η Αθήνα

Εκδήλωση την Τετάρτη 19 του Ιούνη, στο Πεδίον του Αρεως, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οπλισμένοι με την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι οι εργαζόμενοι μπορούν, με τον ενωμένο αγώνα τους, να αντιστρέψουν τις εξελίξεις παίρνοντας στα δικά τους χέρια τις τύχες τους, να αντισταθούν και να διεκδικήσουν αλλαγές σε βάρος των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας, οι κομμουνιστές της Αθήνας έχουν ριχτεί στη μάχη της Πολιτικής Εξόρμησης ενημέρωσης των εργαζομένων για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Στα πλαίσια της Εξόρμησης η ΚΟΑ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση την Τετάρτη 19 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Οι κομμουνιστές της Αθήνας πραγματοποιούν πανεξόρμηση προπαγάνδισης της εκδήλωσης με κύριο όπλο τους τη ζωντανή επαφή και συζήτηση με τους εργαζόμενους, φιλοδοξώντας να γίνει η πρώτη αυτή μετασυνεδριακή εκδήλωση στην Αθήνα, σταθμός για την ανάπτυξη της δράσης τους.

Σχετικά με την προετοιμασία της εκδήλωσης ο Γιάννης Παϊσιος Γραμματέας της ΑΕ ΔΕΚΟ - Τραπεζών τονίζει: "Η εκδήλωση της Τετάρτης είναι η πρώτη εκδήλωση μετά το 15ο Συνέδριο. Γι' αυτό προσδοκάμε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζόμενων της Αθήνας και όχι μόνο των στενών κομματικών επιρροών. Τα μηνύματα που έχουμε μέχρι τώρα είναι θετικά. Είμαστε, δηλαδή, βέβαιοι ότι θα έχουμε κόσμο έξω από τη στενή κομματική μας καταγραφή. Αυτή μας την αισιοδοξία τη στηρίζουμε στην ανταπόκριση του κόσμου παρ' όλες τις συκοφαντίες που έγιναν μετά το 15ο Συνέδριο. Είναι γεγονός ότι το Κόμμα μετά το 15ο Συνέδριό του δέχτηκε μια κατευθυνόμενη επίθεση από τους "γνωστούς αγνώστους" των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Κι όμως, η επίθεση αυτή όχι μόνο δε βρήκε απήχηση από τους εργαζόμενους, αλλά και προκάλεσε στον κόσμο τα αντίθετα αντανακλαστικά από αυτά που επιδίωκαν οι εμπνευστές αυτής της επίθεσης. Αυτό το μήνυμα φέρνουν καθημερινά οι οργανώσεις και τα μέλη και στελέχη μας που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους.

Εμείς συνεχίζουμε τη μάχη της προπαγάνδισης της εκδήλωσης, χρησιμοποιώντας όλες τις γνωστές μορφές ενημέρωσης, τόσο με την έντυπη όσο και με την προφορική προπαγάνδιση. Μέσα από εξορμήσεις των μελών της οργάνωσης και περιοδείες στελεχών σε μαζικούς χώρους, τόπους δουλιάς και εργοστάσια καλούμε ανοιχτά τον κόσμο - ειδικά την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους - να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, ώστε να ακούσουν από πρώτο χέρι τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος. Ομως δεν εφησυχάζουμε, δε λέμε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει τα πάντα. Η επιθυμία και οι προσπάθειές μας είναι να βγουν στη μάχη της προπαγάνδισης όλες οι κομματικές δυνάμεις. Πιστεύουμε ότι στις μέρες που απομένουν όλα τα μέλη της Οργάνωσης θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της εκδήλωσης".

Στο μεταξύ οι οργανώσεις της Αθήνας άρχισαν να δρομολογούν πούλμαν για την συγκέντρωση της Τετάρτης. Ετσι με πρωτοβουλία της ΚΟΒ Χολαργού θα ξεκινήσει πούλμαν για το Πεδίον του Αρεως την Τετάρτη στις 7.00μ.μ. από το Τέρμα Χολαργού - πλατεία Αντίστασης -, στις 7.10μ.μ. από την πλατεία Κύπρου και στις 7.20μ.μ. από την πλατεία Δημοκρατίας

  • Στους ρυθμούς της Πολιτικής Εξόρμησης ενημέρωσης κινείται και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης προετοιμάζοντας τη δική της συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 25 Ιούνη, με ομιλητή τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη.
"Σύμμαχοι" και "φίλοι"

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Η σύγχυση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, και βέβαια οι εξωφρενικές προτεραιότητες που δίνουν σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιωτικά και κρατικά, για διαφορετικούς λόγους, ανάγοντας σε πρώτες ειδήσεις τις τελευταίες σε σημασία, και αντίστροφα, εμποδίζουν να δει καθαρά ο λαός το ρόλο που παίζουν, άλλη μια φορά, οι "φίλοι" και "σύμμαχοί" μας εις βάρος της πατρίδας μας. Το θέμα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας της Γαύδου είναι τόσο προκλητικό, ώστε θα περίμενε κανείς ότι, σ' αυτή τουλάχιστον την περίπτωση, θα έπαιρναν αμέσως θέση. Υπέρ της Ελλάδας. Αλλά ακόμα και τώρα οι Αμερικανοί (και η ΕΕ) το μόνο που βρήκαν να πουν είναι, ότι δεν θα πουν τίποτα, για να μη δυσχεράνουν τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, που πρέπει να γίνουν...

Η στάση αυτή εξομοιώνεται, ηθικά, με εκείνη των "συμμάχων" και "φίλων" στα γεγονότα της Σμύρνης το 1922, που τα θυμήθηκα αυτόματα, ακούγοντας την παραπάνω δήλωση της αμερικανικής διπλωματίας. Οι εφημερίδες της εποχής τα έχουν καταγράψει με τρομακτική αμεσότητα. Στις 8 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη, την έκαψαν, ο ελληνικός πληθυσμός έτρεχε στην παραλία να σωθεί. Αλλά οι "σύμμαχοι", ιδιαίτερα οι Αγγλοι, "επέδειξαν κατά τας τραγικάς εκείνας στιγμάς ανήκουστον αναισθησίαν. Τα πληρώματα των εν Σμύρνη ναυλοχούντων πολεμικών των απέκοπτον τας χείρας και έθραυον τας κεφαλάς των δυστυχών εκείνων Ελλήνων, που ενόμιζον ότι ημπορούσαν, αποφεύγοντες την τουρκικήν μάχαιραν, να εύρουν άσυλον και προσωρινήν φιλοξενίαν εις τα πολεμικά σκάφη. Εστρεψαν μάλιστα και τους προβολείς των πλοίων των επί της προκυμαίας της Σμύρνης, διά να απολαύσουν το μακάβριον και ανατριχιαστικόν της ομαδικής σφαγής των Ελλήνων". Εύγλωττο είναι και τούτο: "ο Αμερικανός πρόξενος εν Σμύρνη, όταν επήγε τότε εις το γεύμα, όπου ήτο προσκεκλημένος και ο Γάλλος πρόξενος, τον ήκουσε να δικαιολογή με απερίγραπτον κυνισμόν την επιβράδυνσιν της αφίξεώς του: η λέμβος, που τον έφερεν από το γαλλικόν πλοίον, προσέκρουσεν εις πτώματα Ελληνίδων γυναικών που έπλεον εις την παραλίαν" (βλ. Κορδάτο, Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, τόμος πέμπτος, για την περίοδο 1900 - 1924).

Αυτή τη "συνέχεια" οφείλει να συνειδητοποιήσει ο λαός μας, όσο κι αν προσπαθούν να συσκοτίσουν τα αντικειμενικά δεδομένα οι ποικιλότροπα κρατούντες. Οφείλει να καταλάβει πως, όταν εκδηλώνεται μια τουρκική πρόκληση, στο βάθος πρόκειται για πρόκληση των "συμμάχων" και "προστατών" μας: η πρόκληση των Τούρκων δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας αιτίας, όπως τη στοιχειοθετεί η στάση των "φίλων" και "συμμάχων". Αυτό ήθελε να πει, και σε μιαν άλλη φάση της ίδιας τραγωδίας των σχέσεών μας με τους "συμμάχους", μιλώντας με τα σχήματα της ποιήσεώς του, ο πάντα επίκαιρος και μεγάλος Κάλβος: απ' το να έχουμε "φίλους" και "προστάτες", θα ήταν "καλύτερα πάλιν να χρεμετίσωσι στον Κιθαιρώνα Τούρκων άγριαι φοράδες"!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την πλατύτερη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν:

  • Η ΝΕ Ημαθίας στη ΒΕΡΟΙΑ την Τετάρτη 19 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην ΕΛΙΑ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Καβάλας στην ΚΑΒΑΛΑ την Πέμπτη 20 - 6 - 96.Θα μιλήσει ο Μήτσος Κωστόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας στο ΑΓΡΙΝΙΟ την Πέμπτη 20 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας. Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Καβάλας στα ΛΙΜΕΝΑΡΙΑ ΘΑΣΟΥ την Παρασκευή 21 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. μετά από περιοδεία στο νησί. Θα μιλήσει ο Μήτσος Κωστόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ξάνθης στην ΞΑΝΘΗ τη Δευτέρα 24 - 6 - 96.Θα μιλήσει η Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Σερρών στις ΣΕΡΡΕΣ τη Δευτέρα 24 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης στις ΑΡΧΑΝΕΣ τη Δευτέρα 24 - 6 - 96.Θα μιλήσει οΣπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Εύβοιας στη ΧΑΛΚΙΔΑ την Τρίτη 25 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαϊλης μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λάρισας στον ΤΥΡΝΑΒΟ την Τρίτη 25 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Εβρου στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη, 26 - 6 - 96 με ομιλητή τον Μάκη Κοψίδη, μέλος της ΚΕ
  • Η ΝΕ Αρκαδίας στην Τρίπολη στην αίθουσα "Μαντζούνειο" τηνΤετάρτη, 26 - 6 - 96 στις 8.30μ.μ. με ομιλητή το Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ
  • Η ΝΕ Αχαϊας στην ΠΑΤΡΑ την Πέμπτη 27 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
  • Η ΝΕ Λάρισας στην ΕΛΑΣΣΟΝΑ την Πέμπτη 27 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Γιάννης Χώτος μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ροδόπης στην Κομοτηνή στην κεντρική πλατεία την Πέμπτη, 27 - 6 - 96 στις 9.00μ.μ. με ομιλητή το Μάκη Κοψίδη, μέλος της ΚΕ.
  • Η ΝΕ Κέρκυρας την Πέμπτη, 27 - 6 - 96 με ομιλητή το Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ.
  • Η ΝΕ Βοιωτίας στη Θήβα, στην κεντρική πλατεία την Πέμπτη, 27 - 6 - 96 στις9.00μ.μ. με ομιλητή τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ.
  • Η ΝΕ Χανίων στα Χανιά τη Δευτέρα, 1 - 7 - 96 με ομιλητή τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ.
Σήμερα η εκδήλωση στη βάση του Αραξου

Στον Αραξο, όπου οι Αμερικανοί φυλάνε πυρηνικές βόμβες, χτυπά σήμερα η καρδιά του φιλειρηνικού κινήματος αύριο Κυριακή, 16 του Ιούνη.Την εκδήλωση οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας και Αιγίου και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Πάτρας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

5μ.μ.: Αναχώρηση των πούλμαν από την πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

6μ.μ.: Συγκέντρωση έξω από τη βάση του Αραξου.

7.30μ.μ.: Πορεία ειρήνης από τις Ιτιές μέχρι την πλατεία στα Ψηλά Αλώνια.8.30μ.μ.: Συγκέντρωση και συναυλία ειρήνης στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας.

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Πάτρας και του Αιγίου καλούν τους κατοίκους τωνπεριοχών τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και να απαιτήσουν:

- Την άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τον Αραξο.

- Την άμεση αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από τη Βοσνία.- Την απομάκρυνση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα μας.

- Την αποχώρηση της χώρας μας από τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης τουΝΑΤΟ.

- Την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ