ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ολους το «πνεύμα» μας ενδιαφέρει!

Μίλα, ρε, Βαβύλη! Μίλα, ρε, άνθρωπε! Μίλα να μάθουμε ποιος σε σύστησε στη Μοσάντ, στη CIA, στο Πεντάγωνο, στον Πατριάρχη. Μίλα, ρε, να μάθουμε ποιος πληρώνει τους δικηγόρους, τους δικαστές, την αστυνομία, τους δημοσιογράφους, όλους αυτούς που μιλάνε στο όνομά σου. Ολους αυτούς που, βλέποντας ότι τα πράγματα πήραν λάθος δρόμο, σε «έδωσαν», όπως λέτε στους κύκλους σας, για να σώσουν άλλους, αξιολογότερους από εσένα πράκτορες.

Εμένα δε με νοιάζει το εθνικό συμφέρον, όπως νοιάζει τον Κούγια, την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, που ήταν κυβέρνηση, τους ιεράρχες... Οπως έχουν τα πράγματα σήμερα, άντε να βρεις ποιο είναι το εθνικό και ποιο το συμφέρον! Εγώ να γελάσω θέλω, αγόρι μου! Θέλω να δω όλο αυτό το «εθνικό οικοδόμημα» να παθαίνει ρωγμές. Να αλληλοδακτυλοκαταδείχνεται, να μουντζώνει ο ένας τον άλλον, να κρύβεται ο ένας από τον άλλον, να φτύνει ο ένας τον άλλον.

Είπα φτύνει, και μου ήρθε μια ιδέα! Ο Αλφαντάκης ισχυρίζεται ότι του είπες, πως ό,τι έκανες το έκανες για το καλό της πατρίδος! Εγώ σε πιστεύω! Ολοκλήρωσέ το, όμως, αγόρι μου. Πες όλη την αλήθεια. Και σου υπόσχομαι να ζήσεις εικόνες ανεπανάληπτες! Να ζήσουμε όλοι εικόνες ανεπανάληπτες. Δεσποτάδες να συλλαμβάνονται αγκαλιά με πολιτικούς. Δικαστές με κασετοπωλητές. Βιομήχανοι με αστυφύλακες. Ισραηλινοί διπλωμάτες με Ελληνες διπλωμάτες. Αμερικάνοι, Αγγλοι, Αυστραλοί, της π... το κάγκελο!.. Μια τεράστια εθνική και πολυεθνική παρ...ζα! Στα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας. Στο υπουργείο «εθνικής ασφαλείας». Στις αρχιεπισκοπές. Στα πατριαρχεία. Στα δικαστικά μέγαρα. Στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στα τελωνεία. Στο «μετρό». Στην ασφάλεια. Στις στάσεις των λεωφορείων. Στις πολυεθνικές τράπεζες... Τα όργια των οργίων!

Ρε, Βαβύλη, σε καλώ να γίνεις Σιν Κόνερι, δεν το καταλαβαίνεις; Να μείνεις στην ιστορία. Αλλιώς θα σβήσεις και εσύ όπως ο Ντάνος! Θα σε βγάλουν αναξιόπιστο, θα σε χρεώσουν στους ποινικούς, θα φας κάποια χρονάκια φυλακή, και ύστερα δε θα αγοράζει τα απομνημονεύματά σου ούτε ο Λιβάνης! Πες τα, τώρα, αγόρι μου. Τώρα που βράζει το σίδερο! Πες τα τώρα, πριν σου φυτέψουν καμιά σφαίρα, πριν σε πετάξουν από το παράθυρο. Αφού ξέρεις τις συμπεριφορές τους, δεν αντιλαμβάνεσαι το τέλος σου;

Κύριε Βαβύλη μου, να σου μιλήσω διαφορετικά, μήπως και καταλάβεις, όλος ο κόσμος το ξέρει πως είσαι το κλειδί! Βάλτο, αγόρι μου, στην πόρτα και άνοιξέ την! Ανοιξέ τη να χυθούνε έξω όλα τα αποβράσματα! Ανοιξέ τη να δούμε τα πρόσωπά τους. Να δούμε όλες αυτές τις «διασυνδέσεις». Να δούμε όλους αυτούς που άνοιγαν τα σύνορα στους πάσης φύσης πράκτορες στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Να δούμε όλους αυτούς, που υπέγραφαν τις συμφωνίες συνεργασίας. Ολους αυτούς τους φουσκωτούς και ξεφούσκωτους, που «φρόντιζαν» την «εθνική» και παγκόσμια ασφάλεια. Αυτοί, Βαβύλη μου, κύριε Βαβύλη μου, τέλος πάντων, εξακολουθούν να είναι ευυπόληπτοι, ενώ εσύ...

Ε, λοιπόν, χέστηκα, και να με συγχωρείς! Κάνε ό,τι θέλεις, αφού δεν καταλαβαίνεις! Δεν υπάρχει ούτε νήπιο στην Ελλάδα, που να μη γνωρίζει την αλήθεια. Αν σε παροτρύνω να μιλήσεις, είναι γιατί γουστάρω να έχουμε τη «διήγηση» από πρώτο χέρι. Ρε, άνθρωπε, έχουμε πάθει εθισμό, δεν καταλαβαίνεις; Αλλο να έχεις ακούσει, να αντιλαμβάνεσαι, να ξέρεις πως οι δεσποτάδες φοράνε μαύρες και σαξ ζαρτιέρες, πως η κυβέρνηση γνωρίζει για το φόνο, αν δεν τον έκανε η ίδια, πως οι πράκτορες είναι ένα «σύμφυτο» φαινόμενο της αστικής κοινωνίας, και άλλο να τα δεις όλα αυτά με τα ίδια σου τα μάτια. Θέλω αληθινό ριάλιτι και όχι «δραματοποιημένο». Θέλω δάκρυα, μαχαιρώματα, καρφώματα. Θέλω αληθινούς οργασμούς και αναστεναγμούς και όχι «κονσέρβα».

Τώρα όλα γίνονται πίσω από το «παραβάν». Τράβα παιδί μου την κουρτίνα, για να δούμε τι στα αλήθεια κάνουνε μέσα στην τουαλέτα! Αν απλώς κάνουν έρωτα, αστους να βγάζουν τα μάτια τους! Αν, όμως, μας πουλάν και μας αγοράζουν, τότε αλλάζουν τα πράγματα, κατάλαβες, κύριε Βαβύλη μου; Κανένας δε νοιάζεται για το «κορμί». Ολους το «πνεύμα» μας ενδιαφέρει!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


«Πολεμάμε και τραγουδάμε», αλλά πώς;

Το 2002 κυκλοφόρησε το μουσικό Λεύκωμα με τον τίτλο «Πολεμάμε και τραγουδάμε», έκδοση της ΠΕΑΕΑ με 95 αντιστασιακά τραγούδια (στίχους και νότες). Τραγούδια που συντρόφεψαν μαχητές και μαχήτριες σε άνισες μάχες με τον κατακτητή και απαγορεύτηκαν επί ποινή θανάτου τα χρόνια που ακολούθησαν... Αυτά τα τραγούδια, πολύτιμη κληρονομιά της αντιστασιακής γενιάς στους νεότερους, έψαξε να τα βρει, να τα καταγράψει και να επιμεληθεί την έκδοσή τους η μουσικός Μαρία Δημητριάδου, που διηύθυνε για 12 χρόνια την ιστορική χορωδία της ΠΕΑΕΑ.

Οι νέοι αγαπούν τα αντιστασιακά τραγούδια

Ξαναείδαμε πρόσφατα την Μ. Δημητριάδου στη γιορτή της ΠΕΑΕΑ μαζί με ένα τμήμα της χορωδίας. Αυθόρμητα ήρθε η ερώτηση: «Πώς πάει το Λεύκωμα»;

«Εχει σχεδόν εξαντληθεί», ήταν η απάντηση. Και σε συζήτηση που είχαμε αργότερα μαζί της μάθαμε ότι έχουν «φύγει» σχεδόν 1.000 αντίτυπα - το σύνολο περίπου της έκδοσης, που ήταν λίγο παραπάνω από 1.100 αντίτυπα. Το ενδιαφέρον είναι ότι πάρα πολλά βιβλία διατέθηκαν στα δυο τελευταία Φεστιβάλ της ΚΝΕ. «Οσα είχαν φέρει στο Φεστιβάλ εξαντλήθηκαν - και την τελευταία ημέρα μας ζητούσαν και δεν είχαμε», λέει η ίδια. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μαζική και απ' όλες τις ηλικίες, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έδειξαν οι νέοι. Τόσο, που έχω την εντύπωση ότι αν βάζαμε το Λεύκωμα στο περίπτερο της "Σύγχρονης Εποχής" μαζί με τα άλλα βιβλία, θα γινόταν ανάρπαστο! Αλλωστε δεν είναι ακριβό - μόνο δέκα ευρώ, ένα βιβλίο αρκετά ογκώδες, με τόσο και τέτοιο υλικό»!

-- Το Λεύκωμα συμπεριλάμβανε και τις νότες των τραγουδιών. Εγινε μήπως αυτό αφορμή να δημιουργηθούν κάποιοι όμιλοι ή να τα πάρουν σε χορωδίες να τα τραγουδήσουν;

-- «Αυτό δεν το ξέρω. Ωστόσο πριν την έκδοση του Λευκώματος είδαν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τα τραγούδια πολλοί φορείς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα πρώτα είκοσι τραγούδια του Λευκώματος είναι έτοιμα για να τραγουδηθούν από χορωδία - είναι τετράφωνα. Από τα άλλα, πολλά είναι μονόφωνα, με συνοδεία πιάνου. Εγώ η ίδια κατέγραψα αρκετά, ακούγοντας τις μελωδίες από τους συντρόφους που τα τραγούδαγαν και διασταυρώνοντας τα ακούσματα».

Στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την έκδοση η συνομιλήτριά μας κατέγραψε άλλα έξι τραγούδια, που ελπίζει, όπως μας είπε, να συμπεριληφθούν σε μια δεύτερη έκδοση του Λευκώματος από την ΠΕΑΕΑ. «Υπάρχει ενδιαφέρον, τονίζει, από πολλούς και πιστεύω ότι μια δεύτερη έκδοση του Λευκώματος, με την προσθήκη ενός ακόμα δεκαεξασέλιδου, θα βρει θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο».

Χρειάζεται νέο αίμα

-- Στη γιορτή της ΠΕΑΕΑ σας είδαμε με ένα τμήμα μόνο της ιστορικής χορωδίας. Στην ίδια εκδήλωση τραγούδησαν αντιστασιακά ελληνικά τραγούδια και νέα παιδιά, μέλη του Συνδέσμου Ελληνοτουρκικής Φιλίας και Αλληλεγγύης. Ηταν μια συγκινητική προσφορά, όμως αναρωτιέται κανείς αυθόρμητα: Δε θα μπορούσαν και κάποιοι νέοι μαθητές, φοιτητές ή εργαζόμενοι να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα που θα τραγουδά αντιστασιακά τραγούδια;

-- «Από παλιά η ίδια η χορωδία είχε κάνει έκκληση να βοηθηθεί από νέους, να έρθει "νέο αίμα". Εγώ η ίδια είχα απευθυνθεί στην ΚΝΕ ζητώντας τη συνδρομή της για να στελεχωθεί η χορωδία, που είναι ανδρική και γυναικεία και χρειάζεται τέσσερις διαφορετικές φωνές (τενόροι, μπάσοι, σοπράνοι και άλτοι). Είναι αναγκαίο να υπάρχουν τουλάχιστο τριάντα άτομα και μια ισορροπία ανάμεσα στις φωνές.

Δυστυχώς, η χορωδία μας σήμερα έχει χάσει πολλές φωνές. Οι άνθρωποι μεγάλωσαν, αρκετοί αρρώστησαν, άλλοι έφυγαν για πάντα... Ηδη, υπάρχει μια κασέτα με 15 αντιστασιακά τραγούδια υπό τη διεύθυνση του αξέχαστου Ανδρόνικου Κουρούκλη. Πριν αποδυναμωθεί η χορωδία είχα έτοιμα να διδάξω άλλα 10-12 τραγούδια - από τα πιο γνωστά και αγαπητά - ώστε να κυκλοφορήσει από την ΠΕΑΕΑ μια δεύτερη κασέτα. Στη συνέχεια, όμως, δεν είχα τις φωνές που ήταν απαραίτητες, καθώς οι άνθρωποι μας έφευγαν και αναγκάστηκα να σταματήσω την προσπάθεια».

Για να διαδοθούν...

-- Είναι πραγματικά κρίμα να πάψει να υπάρχει η ιστορική χορωδία της ΠΕΑΕΑ που στελεχωνόταν από τους ίδιους τους αγωνιστές... Τα τραγούδια που ήδη υπάρχουν σε κασέτα, πώς θα μπορούσαν να έρθουν κοντά στο ευρύ κοινό;

-- «Πρώτα πρώτα από τον "902". Εχουμε δώσει κασέτες και έχουμε παρακαλέσει να ακούγονται πιο συχνά. Μπορούν να μεταδίδονται σε επετείους π.χ. για την ίδρυση της ΕΠΟΝ, το Γοργοπόταμο και τόσες άλλες. Ακόμα, όπου καλούν παλιούς αγωνιστές για να μιλήσουν ή σε εκδηλώσεις της ΚΝΕ, καλό θα είναι να υπάρχει ένα κασετόφωνο, ώστε να ακούγονται τα αντιστασιακά τραγούδια».

-- Τι ήταν αυτό που θα παρακινούσε ένα σημερινό νέο να μάθει τα αντιστασιακά τραγούδια και να τα τραγουδάει;

-- «Αμα μάθει τι ήταν ο Γοργοπόταμος, πώς και γιατί ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, γιατί έγιναν οι πολυάνθρωπες διαδηλώσεις ενάντια στην επιστράτευση, τότε είναι φυσικό να αγαπήσει αυτά τα τραγούδια να έρθει κοντά τους. Ομως οι νέοι δε γνωρίζουν την ιστορία της Αντίστασης και αυτό γίνεται σκόπιμα».

-- Εννοείτε ότι το αντιστασιακό πνεύμα διαιωνίζεται μέσα από αυτά τα τραγούδια;

-- «Ναι, αλλά δε φτάνει το τραγούδι, αν δε διαιωνίζεται το αντιστασιακό πνεύμα με αφορμή τα γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα. Μήπως σήμερα δεν υπάρχει μια κατάσταση που είναι μια ιδιόμορφη κατοχή; Ο αγώνας χρειάζεται μια ατμόσφαιρα έξαρσης και τα αντιστασιακά τραγούδια εμπνέουν αυτή την έξαρση. Πρέπει όμως να προωθηθούν - ακόμα και με τη δημιουργία και διάδοση CD, αφού υπάρχει η μήτρα αυτών των τραγουδιών».


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ