Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του ΟΟΣΑ για την Παιδεία θα βρεθεί η Ελλάδα τον Ιούνη του 2006, καθώς θα φιλοξενήσει τη συνάντηση υπουργών Παιδείας των χωρών - μελών του Οργανισμού. Αυτό ανακοίνωσε χτες η υπουργός Παιδείας μετά από συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ντ. Τζόνστον. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν στη σύνταξη έκθεσης του Οργανισμού για την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας.
Ανάλογη πρόσκληση σε εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ είχε απευθύνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πριν 10 περίπου χρόνια, όταν υπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Η έκθεση που είχε συνταχθεί τότε κατέληγε σε υποδείξεις από πλευράς ΟΟΣΑ για περιορισμό της δωρεάν Παιδείας και της λειτουργίας της σε πιο ανταποδοτική βάση, χαρακτήριζε ως «ξεπερασμένη» τη λογική της ισότητας ευκαιριών, ενώ προτεινόταν ανάμεσα σε άλλα η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, η κατάργηση της επετηρίδας, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ανάλογες υποδείξεις αναμένει και τώρα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς η Μ. Γιαννάκου δήλωσε ότι «η έκθεση θα βοηθήσει το υπουργείο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει εργαλείο για τη χάραξη νέων πολιτικών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παρεχόμενης δημόσιας υποχρεωτικής Εκπαίδευσης».
Από την πλευρά του ο Ντ. Τζόνστον δεν παρέλειψε να σημειώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ύψιστη προτεραιότητα» του Οργανισμού, ρόλος του οποίου είναι η διασφάλιση της παντοδυναμίας του μεγάλου κεφαλαίου και οι παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αναδιαρθρώσεων σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, της μεγιστοποίησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, δήλωνε χτες ότι η Παιδεία «είναι αυτή ακριβώς η οποία υποστηρίζει το σύνολο όλων των οικονομικών τομέων, σε όλες τις χώρες, αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, έχοντας σαν δεδομένο ότι θέλουμε να κινηθούμε προς την κοινωνία της πληροφορίας»...
Και συνεχίζει: «Αυτά τα 170 γενναία παλικάρια καταστρέψανε γέφυρες, γραμμές επικοινωνιών, γραμμές συγκοινωνίας, αποθήκες πολεμοφοδίων και ζωτικά εφόδια και υλικά αναγκαία για το γερμανικό στρατό, καταφέροντας ένα πολύ μεγάλο αριθμό καταστροφών στις δυνάμεις του Αξονος που αριθμούσαν εκατόν πενήντα χιλιάδες στρατού και συμπεριείχαν Πυροβολικό, Τεθωρακισμένα και Αεροπορική και Ναυτική υποστήριξη».
Για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία στοιχείων, που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της στρατιωτικής δύναμης, επικαλείται το στοιχείο της μυστικότητας.
Απλήρωτες παραμένουν ενόψει του Πάσχα οι καθαρίστριες των σχολείων στην πόλη των Χανίων, καθώς ο δήμος δεν έχει στείλει ακόμα στα σχολεία τις επιχορηγήσεις για το 2005. Αιτία, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει εισπράξει ακόμα την επιχορήγηση από την αρχή του χρόνου.
Την ίδια στιγμή, πέντε ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα ολοήμερα σχολεία του Νομού Χανίων απολύονται γιατί οι συμβάσεις τους, οι οποίες είχαν αρχικά κριθεί νόμιμες, τώρα κρίνονται παράνομες γιατί έχουν πτυχίο Λογιστικής και όχι Πληροφορικής. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται πρόβλημα στα ολοήμερα, αλλά και οι ίδιοι οι ωρομίσθιοι χάνουν τη δουλιά τους πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Την Κυριακή 24/4/2005
-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Τρίπολης διοργανώνει, ώρα 12 μ, εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα) Γορτυνίας. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ βάζουν πούλμαν που θα ξεκινήσει, την ίδια μέρα, ώρα 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (τηλ.: 210.8234.296 και 210.8831.368).
-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Λαμίας και Δομοκού οργανώνουν, ώρα 11 το πρωί, στα Αμπέλια Ομβριακής, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 17 αγωνιστές πατριώτες που εκτελέστηκαν στις 9/4/1944 (Λεωφορείο από πλατεία Πάρκου, Λαμία, θα ξεκινήσει, ώρα 9.15 π.μ.).
-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, πραγματοποιεί, ώρα 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας την πρώτη γενική συνέλευση του τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου.