Από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη |
«Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει ν' αποδείξουν ότι θέλουν ειρήνη», τόνισε, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε Ινστιτούτο Αναλύσεων για τη Μέση Ανατολή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Χίλαρι Κλίντον, για άλλη μια φορά, επανήλθε στις πιέσεις της προς την ισραηλινή ηγεσία, καλώντας την να φανεί «υπεύθυνος εταίρος» και «να επιδείξει ειλικρίνεια», ζητώντας, παράλληλα, ν' αποφευχθούν μονομερείς κινήσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δ. Οχθη και να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε «να ενισχυθεί η Π. Αρχή και οι Παλαιστίνιοι να δουν αλλαγή στην καθημερινότητά τους».
Στη συνέχεια της ομιλίας της δεν παρέλειψε να εξισώσει το θύτη με το θύμα, καλώντας και την παλαιστινιακή πλευρά «να ελέγξει τη βία», ενώ ζήτησε και από τις αραβικές χώρες «να φανούν ειλικρινείς και συνεπείς». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη λεγόμενη αραβική πρωτοβουλία, που έχει εγκρίνει ο Αραβικός Σύνδεσμος, η οποία προβλέπει εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής επί αραβικών εδαφών, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα πλαίσιο διαλόγου». Κατέληξε, δε, ότι «όσο και αν δημιουργείται η ψευδαίσθηση της ασφάλειας λόγω του στρατού ή του τείχους, δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς δύσκολες αποφάσεις εκατέρωθεν».
Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στην αδιαλλαξία και στις προκλήσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Μοσέ Γιααλόν, μιλώντας στην εφημερίδα «Jerusalem Post», υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει λόγος ν' απομακρυνθεί κανένας εποικισμός από τα παλαιστινιακά εδάφη σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας. Οπως Αραβες ζουν στο Ισραήλ, έτσι και Εβραίοι μπορούν να ζουν μέσα σε μια παλαιστινιακή οντότητα, υπό ισραηλινή διοίκηση». Ο Γιααλόν, φυσικά, «ξέχασε» ότι οι εποικισμοί έχουν ανεγερθεί επί κατεχόμενου εδάφους και ότι οι Παλαιστίνιοι του Ισραήλ δεν υπόκεινται σε «παλαιστινιακή διοίκηση», αλλά αντιμετωπίζονται ως πολίτες β' κατηγορίας.
Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν ακόμη Παλαιστίνιο στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι τοποθετούσε βόμβα. Την ίδια στιγμή, στη Δ. Οχθη, έποικοι εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Τζεν Σαφούν, κοντά στη Ραμάλα, όπου προέβησαν σε βανδαλισμούς κατά της περιουσίας των κατοίκων.
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Στο Αφγανιστάν, χτες, ακόμα 10 άνθρωποι φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, στην επαρχία Φαράχ. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του αφγανικού στρατού, την Πέμπτη σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Μπαγκλάν, μεταξύ κατοχικών δυνάμεων, αφγανικού στρατού και «μαχητών των Ταλιμπάν», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες και τρεις Αφγανοί.
Νέο θανάσιμο χτύπημα σημειώθηκε στα βορειοδυτικά του Πακιστάν στην περιοχή της Κουέτα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 35 να τραυματιστούν. Η επίθεση που εντάσσεται στη διαμάχη σουνιτών - σιιτών, πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο, όπου ο καμικάζι ανατινάχθηκε στην αίθουσα αναμονής. Μεταξύ των 10 νεκρών, οι εννιά είναι άμαχοι και ο ένας αστυνομικός.
Αμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, που έσπευσε να εντάξει τη διαμάχη σιιτών - σουνιτών στις «τρομοκρατικές επιθέσεις», σημειώνοντας ότι δε θα επιτραπεί σε κανένα να διαλύσει τη χώρα, καταδίκασε το περιστατικό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Καταπέλτης για την πακιστανική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας είναι η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο, το 2007. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΗΕ, η δολοφονία της μπορούσε να αποτραπεί, εάν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην ομοσπονδιακή αστυνομία, όσο και στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέροντας ότι υπήρχε εγκληματική διάκριση μεταξύ των μέτρων για τον τότε πρόεδρο στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ και της Μπ. Μπούτο. Συγκεκριμένα, το σημείο του εγκλήματος δε χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να προφυλαχθούν και να αξιοποιηθούν σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης, τα οποία καταστράφηκαν, κάνοντας λόγο για μοιραία λάθη κατά τις έρευνες. Υπογραμμίζεται δε ότι οι έρευνες των ΗΕ παρεμποδίστηκαν σημαντικά από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν, στο οποίο ανήκε η Μπ. Μπούτο, Φαρχατουλάχ Μπαμπάρ το πόρισμα του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της έρευνας του κόμματος, και αποδεικνύει ότι ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση «δεν έδρασε μόνος του».
TEXΕΡΑΝΗ.--
Δεν επιτράπηκε στον πρώην Πρόεδρο του Ιράν, Μουχάμαντ Χαταμί, να εξέλθει από τη χώρα προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο που πραγματοποιείται στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Συνεργάτης του Χαταμί, που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι ιρανικές αρχές ουσιαστικά απαγόρευσαν στον πρώην Πρόεδρο να πραγματοποιήσει το ταξίδι. Η απουσία του επιβεβαιώθηκε και από την εκπρόσωπο της συνόδου στην Ιαπωνία, που υποστήριξε ότι, την τελευταία στιγμή, ο Χαταμί, με ηλεκτρονικό μήνυμα, ενημέρωσε ότι «δεν μπορεί να παρευρεθεί εξαιτίας ορισμένων εξελίξεων στο εσωτερικό του Ιράν».
Αναλυτές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ της σταθερά οξυμένης εσωτερικής αντιπαράθεσης μεταξύ της λεγόμενης «συντηρητικής» και της αντίστοιχης «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας του θεοκρατικού καθεστώτος. Υπενθυμίζεται ότι ο Χαταμί έχει ανοιχτά υποστηρίξει την «μεταρρυθμιστική» πτέρυγα των Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--
«Η Χεζμπολάχ πάντα εξοπλίζεται και πάντα προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση» υποστήριξε, χτες, το στέλεχος της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χουσεΐν Χατζ Χασάν, που συμμετέχει και στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Ο Χασάν αρνήθηκε επισταμένα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η οργάνωση παρέλαβε από τη Συρία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αρκούμενος να τονίσει ότι «δεν αφορά την ισραηλινή ηγεσία τι οπλισμό έχει η Χεζμπολάχ».
Από τις αρχές της βδομάδας, ο ένας μετά τον άλλον, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Συρία προμήθευσε πυραύλους «Scud» στη «Χεζμπολάχ», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των πυραύλων έγινε πριν από δύο μήνες. Τους ισχυρισμούς αυτούς έχει υιοθετήσει και ο Ισραηλινός πρόεδρος Πέρες. Οπως πολλές άλλες φορές, το Τελ Αβίβ δεν έχει παρουσιάσει καμία σχετική απόδειξη των ισχυρισμών του.
Η ισραηλινή ηγεσία «καλλιεργεί το έδαφος για νέα επίθεση», εκτίμησε από την πλευρά του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «αυξάνεται τεχνητά η ένταση σε ολόκληρη την περιοχή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα σε κάποια επίθεση που προετοιμάζει το Ισραήλ είτε κατά του Λιβάνου είτε κατά της Συρίας».
Στη διογκούμενη αυτή φημολογία αναφέρθηκαν και τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, εκφράζοντας έντονη ανησυχία. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι σχέσεις της Συρίας τόσο με τη Γαλλία, αλλά και με τις ΗΠΑ έχουν εντυπωσιακά βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό.