ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
Με μειωμένα πληρώματα «κατά την κρίση του πλοιοκτήτη»

214 ναυτεργάτες σε σύνολο 500 πετιούνται στο δρόμο

ICON

Με 6 καρμπόν υπουργικές αποφάσεις, που υπογράφτηκαν την ίδια μέρα και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή 5 Ιούλη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, χάριν της κερδοφορίας των εφοπλιστών, πετάει στην ανεργία 214 ναυτεργάτες από τους συνολικά 500 που είναι ναυτολογημένοι σε 6 επιβατηγά πλοία δρομολογημένα στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία! Οι υπουργικές αποφάσεις μειώνουν δραστικά τις οργανικές συνθέσεις (αριθμός και ειδικότητες πληρώματος) στα πλοία «SUPERFAST I», «SUPERFAST II», «SUPERFAST ΧΙ», «SUPERFAST XII», «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» και «HELLENIC SPIRIT», τινάζοντας ταυτόχρονα στον αέρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οι απολύσεις θα αρχίσουν από αύριο, Τετάρτη, από το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» και μέχρι τις επόμενες μέρες το «έγκλημα» θα έχει ολοκληρωθεί. Χτες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως μετά από αίτημα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αποφάσισε για αύριο, Τετάρτη, αγωνιστικές παρεμβάσεις στα πλοία στο λιμάνι της Πάτρας.

Οι υπουργικές αποφάσεις απορρέουν από το νόμο 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», με τον οποίο τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξασφαλίζει την «ελευθερία δράσης του κεφαλαίου». Για να περάσει ο νόμος, η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε τους ναυτεργάτες, επειδή αγωνίζονταν, σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης. Καθεστώς που διατηρεί βέβαια και η σημερινή.

Ειδικότερα, η οργανική σύνθεση του «SUPERFAST I» έχει 68 ναυτεργάτες, με την υπουργική απόφαση μένουν 35. Το «SUPERFAST II» έχει 69 ναυτεργάτες και μένουν 35, το «SUPERFAST ΧΙ» έχει 93 και μένουν 49 ναυτεργάτες, το «SUPERFAST XII» έχει 87 ναυτεργάτες και απομένουν 50, το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» (με έτος κατασκευής το 1979) έχει 95 ναυτεργάτες και μένουν 61 και το «HELLENIC SPIRIT» 96 και μένουν 70. Οι ειδικότητες που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές των γενικών υπηρεσιών (καμαρότοι, μάγειροι κ.λπ.). Οι ναυτεργάτες που διώχνονται είναι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση και οργανωμένοι συνδικαλιστικά. Ορισμένες από τις θέσεις που θα «αδειάσουν» θα καλυφθούν με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, ανασφάλιστους. Οι υπουργικές αποφάσεις αναφέρουν: «Η οργανική σύνθεση πληρώματος του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου γενικών υπηρεσιών, συμπληρώνεται (σ.σ. μετά τις απολύσεις) κατά την κρίση του πλοιοκτήτη»!

Σε δελτίο Τύπου των τριών σωματείων καταγγέλλεται ότι με τις υπουργικές αποφάσεις παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση 180 (ν. 2974/2001), «που καθορίζει τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης, υπονομεύοντας την ασφάλεια και προστασία ναυτεργατών, επιβαινόντων, πλοίου», διευρύνεται η «μαύρη εργασία».

Ενώ, όπως τονίζεται από τα σωματεία, η επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων φτάνει στο σημείο η ΝΕΛ να «ζητά να ενταχθεί στο άρθρο 106 β του ν. 3588/2007 και να εκδοθεί διαταγή για μη εκτέλεση οφειλών της σε πιστωτές συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων των εργαζομένων για δεδουλευμένους μισθούς». Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 17 Ιούλη. Η ΝΕΛ οφείλει μισθούς στους ναυτεργάτες και των 15 πλοίων και στους εργαζόμενους των γραφείων της.

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους, σε αγωνιστική οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων «για την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», να συμμετάσχουν μαζικά την Πέμπτη στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πολύμορφη αλληλεγγύη στην πράξη

Εκατοντάδες οικογένειες ανέργων, εργατικές, λαϊκές οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους κατέκλυσαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, το τμήμα του λιμανιού πίσω από τις αποθήκες του ΟΛΠ, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης για τους άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους που διοργάνωσαν ταξικά συνδικάτα, με τον πρώτο λόγο να έχουν τα σωματεία Νετάλλου και Ναυπηγοεπισκευής, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Ανέργων και τους Γυναικείους Συλλόγους της ΟΓΕ, της πειραιώτικης περιφέρειας. Η εκδήλωση περιελάμβανε συναυλία με λαϊκό μουσικό συγκρότημα, μπόλικη σαρδέλα ψητή και κρασί.

Πρόκειται για την τέταρτη μαζική εκδήλωση που διοργανώνεται στην περιοχή του Πειραιά από τις ταξικές, αγωνιστικές δυνάμεις το τελευταίο 6μηνο, κάνοντας πράξη το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν». Δίνοντας κουράγιο στις οικογένειες των ανέργων και των εργαζομένων που βιώνουν την απληρωσιά, να έχουν το κεφάλι ψηλά, να αγωνιστούν για δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, την ουσιαστική προστασία των ανέργων, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Ως χώρος της εκδήλωσης επιλέχτηκε το λιμάνι του Πειραιά για να σηματοδοτηθεί ακόμα ότι ο αγώνας για αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων είναι άρρηκτα δεμένος με την πάλη που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου και τους ανήκει, ότι οι υποδομές όπως τα λιμάνια, η ναυπηγική βιομηχανία χτίστηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων και ανήκουν σε αυτούς και όχι στα μονοπώλια. Αυτό επισφράγιζε και το πανό που δέσποζε στο χώρο με το σύνθημα: «Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πολιτική ενσωμάτωσης

«Η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης είναι κομβικής σημασίας για την ανακούφιση των πολιτών και για την αναγκαία, για την ανάταξη της οικονομίας, κοινωνική συνοχή. Η επιλογή για ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, Υγείας και κοινωνικής φροντίδας με αξιοποίηση από το Δημόσιο όλων των πιθανών πόρων, όπως επίσης και των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης δεν αποσκοπεί μόνο στην ανακούφιση των πολιτών αλλά σηματοδοτεί και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καινούργιες μορφές κοινωνικής δράσης, για οικοδόμηση νέων κοινωνικών σχέσεων». Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως δημοσιεύτηκε στην «Αυγή της Κυριακής», 7/7/2013.

Για την εκτίμησή τους ότι σε περιόδους οξύτατης κρίσης η ανακούφιση των εργαζομένων είναι κομβικό ζήτημα, κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση. Βεβαίως, εδώ πρόκειται για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο συνδέεται με την «ανάταξη της οικονομίας». Και όταν λένε «ανάταξη της οικονομίας», δεν το κρύβουν ότι μιλούν για την οικονομία των μεγαλοεπιχειρηματιών, δηλαδή την καπιταλιστική οικονομία που στηρίζεται στην εκμετάλλευση. Βάζουν, ταυτόχρονα, ένα επίσης βασικό κριτήριο της στρατηγικής τους για την ανάπτυξη, αυτό εννοούν με την «ανάταξη», την «κοινωνική συνοχή». Αυτό το ζήτημα μπαίνει και από την κυβέρνηση όταν κάνει λόγο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη ως εθνικό στόχο. Μπαίνει και από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Ουσιαστικά με την εξασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής», εννοούν τη συμβολή της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην έξοδο από την κρίση σε όφελος των καπιταλιστών και την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Και αυτό με δεδομένο ότι οι ως τώρα αναδιαρθρώσεις έχουν κάνει τη ζωή του λαού κόλαση. Η μεν κυβέρνηση, βεβαίως, προβάλλει ότι έρχεται σύντομα η ανάπτυξη, άρα θα βελτιωθεί η ζωή του λαού, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πάρει μέτρα «κοινωνικής πολιτικής» για την ανακούφισή του προκειμένου να συμβάλει ο λαός στην ανάπτυξη των καπιταλιστών. Τα πάντα, δηλαδή, αρκεί οι εργαζόμενοι, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, να σταματήσουν να διεκδικούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, προβάλλει «κοινωνική πολιτική» ως μέσο παρεμπόδισης των διεκδικητικών αγώνων.

***

Πασχίζει να το «ντύσει» με ελκυστική προπαγάνδα για παροχές στη δημόσια Παιδεία, στη δημόσια Υγεία, στη δημόσια «κοινωνική φροντίδα». Αλλά προσέξτε: Με αξιοποίηση των «πιθανών πόρων» από το Δημόσιο. Δηλαδή, όχι με τη σιγουριά της εξασφάλισης πόρων, αλλά των πιθανών πόρων. Και πώς άλλωστε να προβάλλει τέτοιες παροχές με σιγουριά όταν η στρατηγική του πασχίζει να διαχειριστεί τον καπιταλισμό σε βαθιά κρίση και να αντιμετωπίσει δημόσια ελλείμματα και κρατικό χρέος; Επομένως, προβάλλει παροχές στη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Ταυτόχρονα, δεν κάνει λόγο για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σ' αυτούς τους τομείς, ούτε επίσης για παροχή δωρεάν υπηρεσιών στο λαό. Και διανθίζει την πρότασή του με τα «δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης». Αυτά με τα «κοινωνικά ιατρεία», τα «κοινωνικά φαρμακεία», τα «κοινωνικά παντοπωλεία» κ.λπ., ή τις επιχειρήσεις «κοινωνικής οικονομίας» που λένε ότι θα στήσουν. Ολα αυτά παρέχουν ορισμένες υποβαθμισμένες στοιχειώδεις υπηρεσίες, για τους εξαθλιωμένους, αφού αντικειμενικά δεν μπορούν να δώσουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, αντιμετωπίζοντας μ' αυτό τον τρόπο τις συνθήκες αδυναμίας τμημάτων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να έχουν τέτοιες υπηρεσίες λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν ακόμη και στους κρατικής ιδιοκτησίας τέτοιους τομείς, που είναι εμπορευματοποιημένοι. Ετσι πάνε να συνηθίσουν τους εργαζόμενους να ζουν στις σημερινές συνθήκες ανεργίας, φτώχειας, εξαθλίωσης λες και όλ' αυτά είναι φυσικό φαινόμενο και όχι απότοκα της κρίσης του καπιταλισμού, τις συνέπειες της οποίας, η όποια πολιτική διαχείρισής του, τις μετακυλίει στις πλάτες του λαού.

***

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα παραπάνω μιλά για «καινούργιες μορφές κοινωνικής δράσης, για οικοδόμηση νέων κοινωνικών σχέσεων». Επομένως, αντί να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις σε τέτοια λαϊκά προβλήματα και επειδή δεν μπορεί να το κάνει αφού προβάλλει στρατηγική διαχείρισης του καπιταλισμού, αλλά ταυτόχρονα πασχίζει πάση θυσία να επιβάλει «κοινωνική συνοχή», δηλαδή συνθήκες ταξικής συνεργασίας για την καπιταλιστική ανάκαμψη, άρα ταξικής υποταγής στο σύστημα, προβάλλει ως κοινωνική δράση τη διαχείριση, από τον ίδιο το λαό, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δηλαδή, όλες αυτές τις μορφές της λεγόμενης «κοινωνικής αλληλεγγύης», τις προβάλλει και ως κίνημα. Κίνημα διαχείρισης της φτώχειας και της εξαθλίωσης κόντρα στο μαζικό λαϊκό διεκδικητικό κίνημα ενάντια στην πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, στην εξουσία τους, στις κυβερνήσεις τους, στην ΕΕ. Κίνημα υπονόμευσης της αναγκαιότητας αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής συσπείρωσης και πάλης. Είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας ενσωμάτωσης και χειραγώγησης. Συνδυάζει ταυτόχρονα τη λογική της συμμετοχής, άρα «δημοκρατίας» από τα κάτω όπως προπαγανδίζει, φροντίζοντας να τα παρουσιάσει ως λαϊκή δράση για παραγωγή «κοινωνικού έργου», αλλά είναι δράση υποταγής των μαζών. Και αυτό επίσης το ονομάζει «νέες κοινωνικές σχέσεις» προπαγανδίζοντας ότι τάχα έτσι θα αλλάξουν και οι σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους μεγαλοεπιχειρηματίες σε όφελος των εργαζομένων ενώ την οικονομία θα την έχουν στα χέρια τους τα μονοπώλια, ή ανάμεσα στα λαϊκά προβλήματα και στη λύση τους. Λύση εντός των τειχών της εκμετάλλευσης.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ