ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική και πολιτική απάντηση

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου - Κολωνού και πέριξ διαμαρτύρεται για τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στο Περιστέρι για το πιλοτικό πρόγραμμα ηλικιωμένων

Στις 18 Ιούνη 1996 - δώδεκα μέρες μετά την ανακοίνωση των Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των διαβόητων ΕΚΑΣ, για τους συνταξιούχους - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέφθηκε το Περιστέρι και απ' το 3ο ΚΑΠΗ εξήγγειλε την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" σε ΚΑΠΗ του Λεκανοπεδίου και της επαρχίας.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου - Κολωνού και πέριξ,τότε "ο πρωθυπουργός απαξίωσε να δεχτεί το Σύνδεσμο των συνταξιούχων και άλλους κοινωνικούς φορείς, γιατί του ήταν ενοχλητικό να ακούσει από υπεύθυνους και αρμόδιους τα προβλήματα που αφορούν τους συνταξιούχους της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης που είναι το Περιστέρι, καθώς και τα γενικότερα που αφορούν τους συνταξιούχους της χώρας". "Ο πρωθυπουργός, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, ήρθε στο Περιστέρι για να εισπράξει το "ευχαριστώ" και το "μπράβο" από τους συνταξιούχους, για το επίδομα ντροπής που δίνει σε ελάχιστους, αφού πρώτα περάσουν από σαράντα κόσκινα και τη λαιμητόμο της Εφορίας. Μάλιστα κουβάλησε μαζί του ολόκληρη κουστωδία από υπουργούς και κλακαδόρους, γεμίζοντας την αίθουσα του ΚΑΠΗ, για να εκτοπίσουν κάθε δυσάρεστη παρουσία".

Ο πρωθυπουργός, όπως υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, αντί ουσιαστικών μέτρων για τους συνταξιούχους είπε τα εξής παράδοξα: "Επειδή η πολιτεία δεν έχει τα μέσα, οικονομικά και άλλα, πρέπει να βρεθούν εθελοντές, μεταξύ των ίδιων των συνταξιούχων και της τοπικής κοινωνίας, που θα συνδράμουν στη βοήθεια των ατόμων της τρίτης ηλικίας, εννοώντας τους δήμους και τα ΚΑΠΗ, τη δε δαπάνη για τη φροντίδα των ατόμων αυτών την αναθέτει στη φιλανθρωπία, στις δωρεές κλπ".

Και ο Σύνδεσμος τονίζει: "Κανείς δε λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προγράμματα προστασίας για τους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη προστασίας. Αυτά όμως πρέπει να γίνουν με κρατική χρηματοδότηση και την ανάλογη υποδομή στήριξης και όχι με τη φιλανθρωπία. Γιατί η κυβέρνηση κάνει εντελώς αντίθετα, αφού πετσοκόβει συνεχώς τις κοινωνικές δαπάνες, στο όνομα του προγράμματος σύγκλισης, όπως για υγεία, παιδεία, συντάξεις, ΚΑΠΗ και άλλα. Ο δε υφυπουργός κ. Κοτσώνης, πιο ειλικρινής, είπε ότι υπάρχει υπουργική απόφαση για λειτουργία Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), ιδιωτικού χαρακτήρα που θα κάνουν Ελληνες και ξένοι επενδυτές. Τα πάντα λοιπόν στους ιδιώτες. Ακόμα και τα γεράματα στη μανία του κέρδους".

Ηδη η υπουργική απόφαση για τις ΜΦΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 455/2.14.1996) και μπορεί πλέον να "ελκύσει νέους επενδυτές (ημεδαπούς, αλλά και αλλοδαπούς), αλλά και για να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των περισσότερων ήδη λειτουργούντων (τουλάχιστον εκείνων που εκπληρώνουν ορισμένες προϋποθέσεις), που έπρεπε στην πλειονότητά τους να κλείσουν, με συνέπεια τη δημιουργία τεράστιου κοινωνικού προβλήματος", όπως έλεγε η κυβέρνηση όταν ανακοινώθηκε (7.6.1996) η έκδοση της απόφασης.

Η υπουργική απόφαση, πέρα απ' τις προδιαγραφές, προβλέπει ανώτατο χρονικό όριο απ' την ημερομηνία της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την εναρμόνιση των ήδη λειτουργούντων φορέων περίθαλψης και φροντίδας. Για τις προεγκρίσεις των σχεδίων και τις νέες άδειες λειτουργίας θα ισχύσει η παραπάνω απόφαση, ενώ καταργούνται οι διατάξεις του ΠΔ 692/1979.

Ο Σύνδεσμος των συνταξιούχων ΙΚΑ του Περιστερίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για "τη στάση αυτή του πρωθυπουργού, όσο και για τα εξαγγελλόμενα" και απαιτεί "εδώ και τώρα" την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων των συνταξιούχων:

  • Την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη, καθώς και τη διαμόρφωση των συντάξεων στα άλλα ταμεία στο 80% του μισθού των ενεργεία.
  • Την κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων (1902/90, 1976/91 και 2084/92) που ψήφισε η ΝΔ.
  • Τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Και η ανακοίνωση του Συνδέσμου καταλήγει: "Να είναι βέβαιος ο πρωθυπουργός ότι, από τους συνταξιούχους της πόλης μας θα πάρει την πρέπουσα αγωνιστική και πολιτική απάντηση".

Από το Λένιν στο... Σημίτη

Θυμάμαι. Φοιτητής στο Πάντειο το 1978. Η Κατερίνα, συναδέλφισσα της ΠΑΣΠ, μου μιλάει για τον Τσε, τον Αρη, τον Λένιν. Ονειρεύεται το σοσιαλισμό.

Νιώθω άβολα. Σα να μου αρπάζει τους δικούς μου ανθρώπους. Σα να μου κλέβει τα δικά μου όνειρα.

Νιώθει σε πλεονεκτική θέση. Βρίσκεται πιο κοντά στην υλοποίηση των ονείρων της. Εχει τον Αντρέα. Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε. Στα πρόθυρα της εξουσίας. Υπόσχεται τη "Μεγάλη Αλλαγή". Θα φέρει - λέει - το λαό στην εξουσία.

Η Κατερίνα τον πιστεύει. Και προσπαθεί να με πείσει να τον αποδεχτώ, έστω κι ως "σκαλοπάτι" για το μεγάλο άλμα στο σοσιαλιστικό όνειρο. Αντιδρώ. Κι όταν προσπαθώ να την πείσω ότι η θέση της είναι στην Αριστερά και πως δε γίνεται σοσιαλισμός "εκ των πλαγίων", ξαναεπανέρχεται στον Τσε, τον Αρη, το Λένιν, χωρίς, όμως, να παραλείπει και τον Αντρέα.

Θυμάμαι. 18 Οχτώβρη 1981. Ξημερώματα κι είμαι ακόμα στα παλιά τυπογραφεία, επί της οδού Γερανίου, όπου "έβγαινε" ο "Ριζοσπάστης". Τ' αποτελέσματα των εκλογών ήταν ήδη γνωστά, αλλά περιμένοντας τα τελικά, κάναμε συνεχώς αλλαγές στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Γύρω στις 4 το πρωί χτυπάει το τηλέφωνο. Μια γυναίκα - περασμένης ηλικίας φαινόταν από τη φωνή της - κλαίγοντας μου λέει: "Δεν πήραμε το 17% και τώρα ο Παπανδρέου θα κάνει ό,τι θέλει".

Η ώρα έφτασε 8 και ξεκινάω για τα γραφεία της εφημερίδας. Στο δρόμο, όλα όπως και την προηγούμενη μέρα: Οι μαγαζάτορες άνοιξαν και πίνουν τον καφέ τους. Οι μανάβηδες με τα ίδια λόγια διαλαλούν την ποιότητα των ζαρζαβατικών. Στο υπόγειο της Ομόνοιας οι λαχειοπώλες, οι ζητιάνοι, οι περαστικοί, όπως πάντα.

Κατάλαβα. Οπως το περίμενα, η "Μεγάλη Αλλαγή" δεν ήρθε. Μια απ' τα ίδια, λοιπόν; Η Κατερίνα είχε ακόμα ελπίδες.

Θυμάμαι. Ιούνης 1985. Πάμε για "καλύτερες μέρες". Ο Αντρέας και ο Σημίτης παγώνουν διά νόμου τις αυξήσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο "Ριζοσπάστης" παραβιάζει τον νόμο κι ανακοινώνει αυξήσεις στους εργαζόμενούς του. Και η κυβέρνηση αποφασίζει να του επιβάλει πρόστιμο. Και μαζί, ο ετεροχρονισμός της ΑΤΑ, το "άρθρο 4". Υστερα το "Τσοβόλα δώστα όλα" και η πτώση μαζί με τον Κοσκωτά.

Η Κατερίνα τώρα έχει αποτραβηχτεί. Δε μιλάει για τον Αντρέα - δεν την πείθουν τα περί "βρώμικου '89" - αλλά ούτε για τον Τσε, τον Αρη, το Λένιν. Ηταν κι εκείνος ο Γκορμπατσόφ που θαυμάζει.

Θυμάμαι. 21 Απρίλη 1994, επέτειος του πραξικοπήματος της χούντας. Ο Αντρέας στον "Λευκό Οίκο" με τον Κλίντον. "Το παράκανα με τον αντιαμερικανισμό", του εξομολογείται. Δήλωση Μετανοίας.

Είχαν προηγηθεί η συμφωνία για παραμονή των βάσεων, οι "αστερίσκοι" στ' ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ, η χρησιμοποίηση του ελλαδικού χώρου για τον βομβαρδισμό της Λιβύης από τις ΗΠΑ, η συμμετοχή της χώρας στην επέμβαση κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Με την Κατερίνα έχουμε χαθεί. Δεν ξέρω αν ήταν μέσα στη "λαοθάλασσα", που συνόδευσε τον Αντρέα στην τελευταία κατοικία του, προχτές. Λέτε σήμερα να εμπνέεται από τον Σημίτη;

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Αμετακίνητοι παραμένουν οι συνταξιούχοι στο αίτημα της επανασύνδεσης

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Περιστέρι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ