Η «ΑΓΕΤ Ηρακλής», με την ανοχή της κυβέρνησης, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει σαπουνέλαια σαν καύσιμο, που ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων
Η τεχνική έκθεση της ΑΓΕΤ και το έγγραφο της εταιρίας προς τη Νομαρχία Εύβοιας, με το οποίο ζητά την άδεια για τη διαχείριση των σαπουνελαίων |
Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», το σχετικό σχέδιο της ΑΓΕΤ (σ.σ. ο «Ρ» έχει στη διάθεσή του όλα τα σχετικά έγγραφα) υποβλήθηκε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Διεύθυνση ΕΑΡΘ Τμήμα Βιομηχανιών, ως «πιλοτικό πρόγραμμα αποτέφρωσης σαπουνελαίων» το Νοέμβρη του 2003 (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ). Από εκεί δρομολογήθηκε κανονικά η υλοποίησή του μέχρι τις 10 Φλεβάρη 2005 (κυβέρνηση ΝΔ). Η ίδια η ΑΓΕΤ, με έγγραφό της προς τη Νομαρχία Εύβοιας, επικαλείται ότι διαθέτει «άδεια για την αξιοποίηση χρησιμοποιημένων γαλακτωμάτων (έλαια κατεργασίας μετάλλων ή σαπουνέλαια) στην εγκατάστασή μας στο Μηλάκι Εύβοιας». Ετσι, από τη Νομαρχία Εύβοιας, η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» ζητά την αδειοδότηση της μονάδας για την προσωρινή αποθήκευση και διαχείριση αυτών των ελαίων.
Το θέμα, αυτή τη στιγμή, εξετάζεται από την αρμόδια Διεύθυνση ΠΕΧΩΔΕ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, με θετική, κατά πως δείχνουν τα πράγματα εισήγηση, αρκεί να υλοποιούνται κάποιες προϋποθέσεις, που όμως κι αυτές επαφίενται στην ίδια την ΑΓΕΤ... Με άλλα λόγια «βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τεχνική έκθεση και της ίδιας της ΑΓΕΤ, από την καύση σαπουνελαίων παράγονται διοξίνες και τοξικά απόβλητα (από τα βαρέα μέταλλα μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μόλυβδο). Αυτό τέθηκε και στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας, από τη νομαρχιακή σύμβουλο της «ΝΑΣ», Σοφία Ντούρου. Ομως, ο νομάρχης Θ. Μπουρντάς και η νομαρχιακή πλειοψηφία «κώφευσαν» και «σιώπησαν» επικαλούμενοι «άγνοια» και παρέπεμψαν στις υπηρεσίες!
Ωστόσο, στην τεχνική έκθεση (στο κεφάλαιο: Περιγραφή διάταξης Δεξαμενών - Σωληνώσεων - Οργάνων για την αποθήκευση των σαπουνελαίων) της ΑΓΕΤ αναφέρεται: «Τα χρησιμοποιούμενα σαπουνέλαια ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων λόγω των περιεχομένων ορυκτελαίων και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων φέρουν τον κωδικό 120108 και 120109».
«Σκοπός της τεχνικής μελέτης, τονίζεται σε άλλο σημείο, είναι η παρουσίαση της διάταξης που θα χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί ψεκασμός ελαίων κατεργασίας μετάλλων (σαπουνελαίων) στον ασβεστοποιητή, στον αγωγό εξόδου των καυσαερίων της καμίνου (riser duct) και στην περιστροφική κάμινο του εργοστασίου "Ηρακλής ΙΙ" της ΑΓΕΤ».
Η «ΑΓΕΤ Ηρακλής», σε αυτή την τεχνική έκθεση, γνωστοποιεί ότι τα χρησιμοποιημένα σαπουνέλαια θα προέρχονται από μεταλλουργικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνεται εισαγωγή τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων - και μάλιστα επιδοτούμενη παχυλώς από ΕΕ και κυβέρνηση - από Ισραήλ και Γερμανία.
Με δήλωσή της στο «Ρ» η νομαρχιακή σύμβουλος Σοφία Ντούρου υπογραμμίζει πως, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να υλοποιηθεί αυτός ο επικίνδυνος σχεδιασμός. «Θεωρούμε, τονίζει, ότι, τυχόν υλοποίησή του, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο περιβάλλον, αλλά και τους εργαζόμενους και τους κατοίκους μιας περιοχής που είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη».
Τα σαπουνέλαια, όπως το ίδιο το έγγραφο της εταιρίας αναφέρει, αποτελούν «σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα». Στους πίνακες μάλιστα, που παρουσιάζουν τη χημική ανάλυση δείγματος σαπουνελαίων, αναφέρονται χημικά στοιχεία που παράγουν διοξίνες, καθώς επίσης και βαρέα μέταλλα (τοξικά). Η όποια διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις, από την ίδια μάλιστα την εταιρία, δεν εξασφαλίζει, ότι στην περίπτωση άδειας θα τηρεί η εταιρία τους περιβαλλοντικούς όρους, πράγμα που αποδεικνύεται καθημερινά στις περισσότερες επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια είμαστε αντίθετοι στην αδειοδότηση για τέτοια χρήση», επισημαίνει.
Κατέθεσαν χτες στο δικαστήριο, όπου δικάζονται υποθέσεις εκρήξεων - την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει ο ΕΛΑ - οι πρώτοι μάρτυρες υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά. Η Ευγενία Σάρδη είπε για την Σοφία Κυριακίδου, πρώην σύζυγο του Κανά, ότι από το το 1976, που γνωρίζει τον Κανά, δεν την ήξερε σαν γυναίκα του. «Ποτέ δε ζούσαν μαζί και όποτε η Κυριακίδου ερχόταν στην Κίμωλο, ο Κανάς έφευγε από το σπίτι», είπε, χαρακτηρίζοντας την Κυριακίδου «αλλοπρόσαλλη γυναίκα». Αναφερόμενη στον τρόπο που συμπεριφερόταν στον πρώην σύζυγό της είπε: «Τον έβριζε και έλεγε ότι θα τον καταγγείλει σαν μέλος της "17 Νοέμβρη". Αυτό το άκουσα η ίδια. Γυρνούσε στα καφενεία και έλεγε ότι ο Κανάς είναι ο αρχηγός της 17Ν». Αναφερόμενη τέλος στα σπίτια του Κανά στην Αμορίου και την Πάτμου, που η Κυριακίδου έχει καταθέσει ότι είναι γιάφκες του ΕΛΑ, η Σάρδη είπε ότι τα γνώριζαν πολλοί συγγενείς του Κανά. Στα προβλήματα που είχε με την Κυριακίδου ο Κανάς αναφέρθηκε και η Καλλιόπη Θεοδώρου.
Νωρίτερα, σχολιάζοντας ο Κανάς τους μάρτυρες υπεράσπισης του Χρήστου Τσιγαρίδα, είπε: «Μπορώ από ένστικτο να διακρίνω ποιος είναι με τους έχοντες και ποιος με τους μη κατέχοντες. Αν ο Τσιγαρίδας ήταν αυτό που λέει, έπρεπε να μετέχει στους κοινωνικούς αγώνες. Τέτοια μαρτυρία δεν υπάρχει. Οι μάρτυρες υπεράσπισης που παρουσίασε είναι επαγγελματίες μάρτυρες. Η ομολογία του ότι συμμετείχε στον ΕΛΑ είναι ύποπτη, γιατί στηρίζει το κατηγορητήριο. Ο Τσιγαρίδας κτίζοντας και έχοντας ξενοδοχεία, στηρίζει το καθεστώς που υποτίθεται ότι ήθελε να ανατρέψει».
Ο κατηγορούμενος Κώστας Αγαπίου με δήλωσή του είπε ότι δε θεωρεί αναγκαία ή χρήσιμη την παρουσία δικών του μαρτύρων υπεράσπισης. Αν όμως το δικαστήριο τη θεωρεί αναγκαία ή χρήσιμη, έδωσε λίστα 20 ατόμων, προκειμένου να κληθούν από αυτό.
Σε πισωγύρισμα στο χώρο της Δικαιοσύνης οδηγούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την «επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, η σημερινή κυβέρνηση κινείται στα χνάρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού το βασικό σκεπτικό είναι ότι επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, τότε πρέπει να στριμωχτεί η Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας αλλά και την εντατικοποίηση.
Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι το ζήτημα είναι η καλύτερη ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς οι δικαστικοί να δουλεύουν με απάνθρωπα ωράρια. Με το νομοσχέδιο, τόνισε, πλήττονται και ορισμένες δημοκρατικές κατακτήσεις του δικαστικού Σώματος με τη γνωστή ΠΑΣΟΚική μέθοδο της «σαλαμοποίησης» των αρνητικών μέτρων. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στην ουσία λέει στους δικαστικούς «δουλέψτε περισσότερο και δε με ενδιαφέρει η ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης», ενώ προωθεί τα «δικά της παιδιά» σε θέσεις προϊσταμένων και σε σοβαρές Διευθύνσεις. Κατήγγειλε δε, ότι με συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου αποποινικοποιείται η εισφοροδιαφυγή μέχρι του ποσού των 2.000 ευρώ, ενώ σε άλλο σημείο θίγονται οι δικαστικές εγγυήσεις που είχε ο κάθε κατηγορούμενος στο στάδιο της ανάκρισης.
Στο μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιφέρει κάποιες βελτιώσεις στη λειτουργία των δικαστηρίων, χωρίς να επιτυγχάνει την επιτάχυνση, για την οποία απαιτείται να ληφθούν μέτρα - τομές σε βάθος χρόνου. Επίσης, ζητάει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για μια σοβαρή και ευρύτερη εναρμόνιση των Κωδίκων, ενώ κατά πλειοψηφία εκφράζει την αντίθεσή του για την προεπιλογή προεδρευόντων των ποινικών συνθέσεων.