Ενα απέραντο εργοτάξιο θυμίζει τους τελευταίους μήνες το ΤΕΙ της Αθήνας, το μεγαλύτερο Τεχνολογικό Ιδρυμα στο λεκανοπέδιο. Τα σημάδια από τον καταστροφικό σεισμό, που έπρεπε να αποκατασταθούν από την περσινή χρονιά, ακόμα βρίσκονται στα κτίρια και απ' ό,τι όλα μαρτυρούν θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλούς μήνες ακόμα. Οι καταγγελίες από τους καθηγητές του Ιδρύματος, αλλά και τους σπουδαστές, «πέφτουν βροχή»: «Επρεπε όλα να τελειώσουν τον Σεπτέμβρη». Ακόμα όμως και σήμερα τα μπετά, οι εκκωφαντικοί ήχοι της οικοδομής, αλλά και οι στοιβαγμένοι σπουδαστές σε μικρές αίθουσες, ή ακόμα η έντονη εμφάνισή τους στους διαδρόμους της σχολής - αφού έχουν κενά - δείχνουν πως η περσινή ταλαιπωρία θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα.
Ο «Ρ» πραγματοποίησε ένα μικρό οδοιπορικό στο ΤΕΙ, μίλησε με σπουδαστές και καθηγητές σε μια προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με κύριο αυτό του κτιριακού και της υλικοτεχνικής υποδομής.
Μιλούν στο «Ρ» καθηγητές και σπουδαστές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά
Ο καθηγητής Κ. Ρόθος εξηγεί στο «Ρ» την άσχημη κατάσταση στο ΤΕΙ |
«Κι όμως, οι ζημιές στο ΤΕΙ Αθήνας έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί εδώ και ένα χρόνο». Ηταν η πρώτη ατάκα που ακούστηκε στις καινούριες αίθουσες διδασκαλίας του δεύτερου και τρίτου ορόφου της ΣΓΤΚΣ. «Το χειμώνα δεν μπορείς να σταθείς εδώ από το κρύο και μετά το Μάη δεν αντέχεται η αφόρητη ζέστη. Και υποτίθεται ότι είναι νέες αίθουσες. Ποιος φταίει για όλα αυτά τα προβλήματα; Η διοίκηση, το υπουργείο Παιδείας που αδιαφορεί, ο εργολάβος που δεν παρέδωσε το έργο, οι καθηγητές ή οι σπουδαστές; Η διοίκηση είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Είπε ψέματα; Την ξεγέλασαν ή τα συγκάλυψαν; Κάτι έπρεπε να είχε συμβεί» αναρωτιέται ο Κώστας Ρόθος, γλύπτης και καθηγητής στο ΤΕΙ.
Με τους εκκωφαντικούς ήχους από τα κομπρεσέρ σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα - εργοτάξιο, αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σπουδαστές και καθηγητές |
Στους στενούς διαδρόμους του δεύτερου ορόφου και έξω από τις αίθουσες, όπου στοιβάζονται δύο τμήματα συγχρόνως, συναντήσαμε τον Νικήτα Χιωτίνη, αρχιτέκτονας και καθηγητής του τμήματος Διακοσμητικής, ο οποίος αναφερόμενος στο κτιριακό πρόβλημα των ΤΕΙ λέει: «Αυτό το έργο θα έπρεπε να τελειώσει σε τρεις μήνες το πολύ. Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει τους πάντες ότι οι εργολάβοι θα είχαν παραδώσει τα κτίρια σε τρεις μήνες, το Σεπτέμβρη. Αυτό δεν έγινε, αν και θα μπορούσε».
Κτίρια που απαιτούν εκτεταμένες επισκευές, οι οποίες όμως αργούν πολύ να ολοκληρωθούν |
Σε μια μικρή αίθουσα, γεμάτη υπολογιστές - που έπρεπε να βρίσκονται στις αίθουσες, αλλά βρίσκονται ακόμα στα κουτιά - συναντήσαμε το Μανώλη Βραχνή, προϊστάμενο του τμήματος Διακοσμητικής: «Πρόσφατα ο εργολάβος μας έθεσε πολλά προβλήματα. Στο διπλανό κτίριο λέει ότι ο χώρος που προσπάθησε να κάνει τις θεμελιώσεις, ενώ στην αρχή υπολόγιζαν ότι είναι 15 εκατοστά το πάχος, το βρήκε 45 εκατοστά ή ότι έσπασαν οι σωληνώσεις και τρέχουν νερά. Ομως το πιο σημαντικό από αυτά είναι η αναφορά στη στατική επάρκεια της κατασκευής του κτιρίου», τονίζει ο Μ. Βραχνής και συμπληρώνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι καθηγητές: «Ενα πρόγραμμα με εξαντλητικά ωράρια ή με ώρες που ξεπερνάνε κάθε τι το φυσιολογικό. Είναι ανάγκη να σταματήσουμε να λειτουργούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες».
Για τις τεράστιες ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας μίλησε άλλος ένας καθηγητής. «Δεν επαρκούν για τους χιλιάδες σπουδαστές. Προσπαθούν να λύσουν το κτιριακό με έναν τρόπο περίεργο. Καταργώντας ουσιαστικά το θεωρητικό μέρος κάποιων μαθημάτων, μια σειρά από σπουδαστές δεν προσέρχονται, με αποτέλεσμα να λύνουμε με έμμεσο τρόπο τις κτιριακές και άλλες ανάγκες», επισημαίνει. Και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η μαρτυρία της Ελένης Αλεξανδρή, καθηγήτριας Ξένων Γλωσσών, η οποία επισημαίνει ότι το μάθημά της «δε διδάσκεται σε συγκεκριμένο χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή προσέλευση σπουδαστών».
Οι υπολογιστές στα κουτιά... περιμένουν τις αίθουσες για να αξιοποιηθούν |
Για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί καθηγητές μίλησε ο Κώστας Γουδής, έκτακτος στο τμήμα Φωτογραφίας, ο οποίος είναι 11 χρόνια ωρομίσθιος. «Είναι κοινό μυστικό ότι οι ωρομίσθιοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, κανονικά όπως και οι υπόλοιποι. Ο μισθός είναι πολύ μικρότερος, ενώ η εργασία είναι η ίδια και περισσότερη καμιά φορά. Ολοι οι ωρομίσθιοι αισθάνονται την ανάγκη να δικαιωθούν κάποια στιγμή. Περνούν τα χρόνια, οι ανάγκες μεγαλώνουν. Υπάρχει πολύ άγχος και γίνεται μια καθημερινή υπέρβαση των προσωπικών σου ορίων για να αντέξεις και να παραμείνεις δημιουργικός μέσα στην τάξη».
Το εξοντωτικό πρόγραμμα της σχολής, οι κενές διδακτικές ώρες, αλλά και το μεγάλο κονδύλι που στοιχίζει η... δωρεάν παιδεία σε κάθε φοιτητή, ήταν τα θέματα για τα οποία μίλησε η Χριστίνα Κωνσταντινίδου: «Τα μαθήματα ξεκινούν στις 8.30 το πρωί και τελειώνουν στις 10 το βράδυ. Τα ποσά που δίνουμε για υλικά είναι υπέρογκα. Δύσκολα ένας σπουδαστής θα τα βγάλει πέρα, πολύ περισσότερο όταν πρέπει να πληρώσει και για ενοίκιο».
Στους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κοβάνης, σπουδαστής στα ΤΕΙ Αθήνας και μέλος της ΠΚΣ. «Κύριοι υπεύθυνοι είναι το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος των ΤΕΙ, ειδικά σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται κονδύλια. Η τακτική τους αποσκοπεί στο να βρεθεί διέξοδος στην ιδιωτική εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι οι σπουδαστές πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με συντονισμένους αγώνες.
Συζήτηση με τον διευθυντή της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Νάσο Κουζέλη
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις καθυστερήσεις απαιτεί, ο Ν.Κουζέλης |
Η μεγάλη έκταση της ζημιάς που υπέστησαν τα κτίρια του Ιδρύματος, όπως τονίζει ήταν και απόρροια κάποιων τεχνικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα το οικόπεδο που είχε κάποια εδαφοστατική συμπεριφορά που δεν ήταν τόσο καλή. Και αυτό προέκυψε και από την τεχνική έκθεση των εργολάβων, στην οποία ανακαλύπτουν σφάλματα από το παρελθόν, δηλαδή από την αρχική μελέτη, όπως για παράδειγμα στα καγκελώματα, αλλά και κατασκευαστικές αποκλίσεις από την αρχική μελέτη του έργου που οδήγησαν σε τροποποιήσεις της μελέτης καθώς και σε πρόσθετες εργασίες ενισχύσεις των θεμελίων.
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό του προβλήματος μάς λέει ο Ν. Κουζέλης: «Οταν προέκυψε το πρόβλημα ο πρόεδρος του ΤΕΙ ανέθεσε σε συναδέλφους μηχανικούς να κάνουν την εκτίμηση των ζημιών. Η εκτίμηση έγινε, αλλά με ανακόλουθο τρόπο, αφού ο δευτεροβάθμιος έλεγχος έγινε σε διάστημα 20 ωρών μόνο και μόνο, για να έρθουν οι σπουδαστές για μάθημα. Οι εξετάσεις έγιναν εκείνη την περίοδο σε κτίρια που δεν ήταν ασφαλή».
Για να συνεχίσει η εκπαιδευτική διαδικασία έπρεπε να αποκατασταθούν τα κτίρια: «Το Ιδρυμα αποκατέστησε τα κτίρια εκείνα που δεν είχαν πάθει σοβαρή ζημιά. Δηλαδή έγιναν μια πρόχειρη αποκατάσταση για αίθουσες διδασκαλίας και χώροι διοίκησης. Το πρώτο εξάμηνο έγινε στην ουσία τυπικά. Γνωρίζουν όλοι ότι και οι καθηγητές και οι σπουδαστές ανταποκρίθηκαν μόνο τυπικά στα μαθήματα».
Στο μεταξύ υπήρχε δέσμευση από τη διοίκηση ότι το συντομότερο δυνατό θα αποκατασταθούν κτίρια. «Στην πράξη όμως αποδείχτηκε ότι - και με ευθύνη της πολιτείας - οι πρώτες αναθέσεις μελετών για επισκευές αποκατάστασης των κτιρίων έγιναν τον Απρίλη και οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν συμβατικά Μάη. Ουσιαστικά όμως οι εργασίες έγιναν τον Αύγουστο, που σημαίνει πάλι ότι το Ιδρυμα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο».
Δεσμεύσεις, όμως, υπήρχαν και από την τεχνική εταιρία και τη διοίκηση ότι τέλη Σεπτέμβρη τα κτίρια θα παραδοθούν: «Μάλιστα έγιναν απευθείας αναθέσεις σε εργολήπτες. Παρακάμψαμε, δηλαδή, τον ανοιχτό διαγωνισμό και κάναμε απευθείας ανάθεση, με την προϋπόθεση ότι σε 90 μέρες θα είχαν παραδοθεί τα κτίρια, πράγμα που προβλεπόταν και στη σύμβαση. Ομως, με ένα έγγραφο που έστειλε ο προϊστάμενος της τεχνικής εταιρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ εισηγείται παράταση των ημερομηνιών, χωρίς όμως να υπάρχουν τα δικαιολογητικά και όλα αυτά που θα έπρεπε να συντρέχουν για να υπάρξει αυτή η καθυστέρηση».
Υπάρχει, όμως, και άλλη μια παράμετρος βάσει της οποίας θα καθυστερήσουν να παραδοθούν τα κτίρια. Οπως μας είπε ο Ν. Κουζέλης αυτή τη στιγμή είναι καταγραμμένα στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ περίπου 660 εκατομμύρια για τα έργα αυτά, αλλά όπως προκύπτει από τις συμβάσεις το ποσό αυτό θα φτάσει περίπου τα 880 εκατομμύρια. «Με τα χρήματα που διαθέτουμε απ' ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να τελειώνουν τα έργα εμπρόθεσμα. Θα χρειαστούν και άλλοι πόροι. Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την καθυστέρηση. Θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και η πολιτεία ή τελοσπάντων κάποιος ευθύνεται, διότι τα κονδύλια δεν επαρκούν για να δώσει δηλαδή μια πλήρη και σοβαρή αποκατάσταση των κτιρίων», υπογράμμισε.
«Ζητάμε να υπάρχει μια μεταστέγαση. Πρέπει, δηλαδή η πολιτεία να παραχωρήσει κάποια οικόπεδα, ώστε μπορέσουμε σταδιακά να αποσυμφορήσουμε το οικόπεδο εδώ στο Αιγάλεω. Αν αυτή τη στιγμή συμβεί κάτι δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τελειώσει για το Ιδρυμα αυτή η περιπέτεια. Δηλώνω ότι ξαναχτίζουμε το ΤΕΙ από την αρχή. Εχουμε μπει σε μια διαδικασία που ό,τι είχαμε το χάσαμε και πρέπει να το φτιάξουμε από την αρχή. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και όσοι έχουν τις ευθύνες της αποκατάστασης των έργων να τις ολοκληρώσουν», τόνισε.
Απάντηση του προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας Δ. Νίνου
«Υπάρχει κτιριακό πρόβλημα στο ΤΕΙ». Αυτό επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δ. Νίνος, αλλά όπως επισήμανε οι κτιριακές εγκαταστάσεις είχαν προβλεφτεί να στεγάσουν 7.000 σπουδαστές, αλλά σήμερα το δυναμικό του φτάνει περίπου τους 30.000. Γι' αυτό το λόγο όπως μας είπε έγιναν «ορισμένες επεκτάσεις για έκτακτες ανάγκες». Υπογράμμισε πάντως ότι «ήρθε ο σεισμός και μας έκανε άνω κάτω. Βέβαια, ο σεισμός έκανε ζημιές, αλλά αυτές δεν ήταν σε τέτοιο σημείο που να είναι τα κτίρια κατεδαφιστέα».
Ο,τι αφορά τις εργασίες αποκατάστασης, μας είπε ότι τα κτίρια που επισκευάζονται τώρα είναι αυτά που είχαν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και δεν είχαν επισκευαστεί καθόλου το προηγούμενο διάστημα. «Εμείς αμέσως κάναμε επιτροπές, με δικούς μας μηχανικούς, με δικές μας μελέτες, κάναμε τις αυτοψίες και αποκαταστήσαμε τις ζημιές γρήγορα. Η προσωρινή αποκατάσταση του ΤΕΙ στοίχισε περίπου 270 εκατομμύρια. Αυτό έπρεπε να γίνει για να προχωρήσει η μόνιμη αποκατάσταση».
Για τους χρόνους αποκατάστασης και για τις τυχόν καθυστερήσεις ο πρόεδρος του ΤΕΙ μάς είπε: «Η αρχική πρόβλεψη ήταν για τέλος Σεπτέμβρη τμηματικά. Αντικειμενικά ο χρόνος ήταν πολύ μικρός. Δεν μπορεί ένα κτίριο με τέτοια έκταση με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων να τελειώσει σε 50 μέρες, όταν ένα κτίριο ιδιωτικό θα τελείωνε σε 2,5 χρόνια. Αλλα κτίρια θα ολοκληρωθούν σε 50, άλλα σε 100 μέρες ανάλογα με την έκταση του κτιρίου». Για την παράταση στους χρόνους που δόθηκαν στους εργολάβους είπε: «Δώσαμε εμείς μια παράταση στους εργολάβους, η οποία είναι η εξής: Η ΣΕΥΠ του 5Α του πρώτου κτιρίου στις 30/10. Το κτίριο της ΣΔΟ 30/11, της ΣΓΤΚΣ στις 30/12, το κτίριο της ΣΕΥΠ της σχολής στις 15/11 και της ΣΤΕΦ 30/11». Ιδωμεν...