ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΣτΕ δικαίωσε πολύτεκνη Ελληνοκύπρια

Η ισόβια σύνταξη χορηγείται από την πολιτεία στις Ελληνίδες πολύτεκνες μητέρες, ανεξάρτητα αν τα παιδιά τους έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή όχι. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας την Ελληνοκύπρια Γιαννούλα Παναγίδη, στην οποία οι αρμόδιοι αρνήθηκαν τη σύνταξη που χορηγείται στις πολύτεκνες μητέρες ακόμα και όταν παίρνουν κύρια ή επικουρική σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Η χορήγηση ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες θεσπίστηκε με το νόμο 1892/1990 και είναι ίση με το τετραπλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Το 1991 η Γ. Παναγίδη, χήρα και μητέρα τριών παιδιών, υπέβαλε αίτηση για χορήγηση ισόβιας σύνταξης, ως πολύτεκνη. Ομως, η αίτησή της απορρίφθηκε από τον προϊστάμενο του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, με το αιτιολογικό ότι δύο από τα τρία παιδιά της δεν είχαν την ελληνική ιθαγένεια αλλά την κυπριακή. Η μητέρα κατέθεσε ένσταση στην αρμόδια επιτροπή, η οποία απορρίφθηκε το Δεκέμβρη του 1993. Τότε προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της εν λόγω απόφασης.

Το Δ΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε τελικά την προσβαλλόμενη απόφαση του ΟΓΑ, θεωρώντας ότι η αιτιολογία, που πρόβαλε για την απόρριψη της αίτησης, δεν είναι νόμιμη. Και τούτο γιατί κατά τη νομοθεσία η απονομή της ισόβιας σύνταξης σε πολύτεκνη μητέρα ελληνικής ιθαγένειας, η οποία μάλιστα διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, «δε συναρτάται περαιτέρω με την ιθαγένεια των παιδιών της».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Επικίνδυνα λύματα στην Πλαγιά

Να απομακρυνθούν άμεσα τα λύματα από την κατοικημένη περιοχή της Πλαγιάς, στον Δήμο Κεκρωπίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να αποτελέσουν μια μόνιμη εστία μόλυνσης για την περιοχή, αλλά και για τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, όπου αυτά καταλήγουν χωρίς επεξεργασία, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης και Παναγιώτης Κοσιώνης.

Οπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στην Ερώτησή τους, το αποχετευτικό δίκτυο της Πλαγιάς καταλήγει σε ένα ανοιχτό φρεάτιο, το οποίο απέχει μόλις 30 μέτρα από τις κατοικίες και στη συνέχεια, χωρίς καμία επεξεργασία, στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας. Μάλιστα, πέρα από τους κινδύνους που επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, να δημιουργηθεί δηλαδή, μία μόνιμη εστία μόλυνσης, ήδη ανάμεσα στους κατοίκους της Πλαγιάς εμφανίζονται πολλά κρούσματα ηπατίτιδας.

Μπροστά στην υπάρχουσα κατάσταση και τους κινδύνους που εγκυμονεί, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να απομακρύνει τα λύματα από την κατοικημένη περιοχή, «ώστε να μην υπάρχει εστία μόλυνσης για 1.100 κατοίκους και μια εστία δημιουργίας οικολογικής καταστροφής στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ