Συνάντηση προχτές με τους βουλευτές της Β` Περιφέρειας του Πειραιά, με αντικείμενο το οξυμένο οικονομικό πρόβλημα
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση δήμου και εργαζομένων, με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργάτες και την άμεση χρηματοδότηση του δήμου |
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Ιούλη, ο δήμος κινδυνεύει σήμερα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Ενδεικτικά, για τη μισθοδοσία, τα μηνιαία έξοδα φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα σταθερά μηνιαία έσοδα του δήμου από τους Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και τα δημοτικά τέλη φτάνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά παρακρατούνται περίπου 400.000 ευρώ τοκοχρεολύσια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κάθε μήνα υπολείπονται από τα ταμεία του δήμου περίπου 600.000 ευρώ μόνο για τη μισθοδοσία, δηλαδή πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ το χρόνο! Την ίδια ώρα, οι πόροι που παράνομα παρακρατούσαν από το δήμο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ!
Από το 2003 που η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε το δήμο, προσπαθεί να τα «βγάλει πέρα» αποσπώντας με μάχη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, περιοδικό «πάγωμα» τοκοχρεολυσίων και σταθερά διεκδικεί οριστικές λύσεις όπως:
Να σημειώσουμε πως παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που παντού γίνονται χιλιάδες απολύσεις, ο Δήμος Νίκαιας είναι ο μοναδικός δήμος ο οποίος κατάφερε με τους αγώνες του να νομιμοποιήσει τους 167 εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης, με αποτέλεσμα σχεδόν όλο το προσωπικό του δήμου να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Μεγάλη τομή με ...αναδιάρθρωση της δομής του έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης. Ωστόσο, δεκάδες πυροσβεστικές υπηρεσίες και κλιμάκια σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν καν τη στοιχειώδη καθαριότητα. Μάλιστα, η σχετική δαπάνη που καταργήθηκε προκειμένου να «εξοικονομηθούν» πόροι δεν ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ.
Οπως καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, «δεκάδες πυροσβεστικά κλιμάκια και υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λόγω της χρόνιας έλλειψης κονδυλίων για την καθαριότητα, με αποκορύφωμα τον προϋπολογισμό του 2009, δεν έχουν την στοιχειώδη καθαριότητα ή έχουν μόνο για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε: Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Βασιλικής της Λευκάδας που από την ημέρα ίδρυσης του (1998) δεν έχει μπει ποτέ καθαρίστρια ή συνεργείο καθαριότητας στο χώρο, με συνέπεια οι πυροσβέστες εκτός των άλλων καθηκόντων τους να κάνουν μόνιμα και χρέη καθαρίστριας. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΚ Σκύρου, τα ΠΚ Καμπανού και Κανδάνου Χανίων, την ΒΙΠΕ Λαμίας. Ενώ σε άλλα, λόγω μη έγκρισης νέων πιστώσεων έχει διακοπεί η καθαριότητα μήνες τώρα όπως των ΠΚ Καρύστου, Μετσόβου, Μυλιωτάδων, Δελβινακίου, Βουτσαρά κ.λπ.».
Η καταγγελία πραγματοποιείται με αφορμή τα μέτρα προστασίας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος από τον ιό της γρίπης Α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νόμο 3511/06 της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε κατάργηση 134 θέσεων προσωπικού καθαριότητας (79 μόνιμου προσωπικού και 55 με σύμβαση αορίστου χρόνου). Ετσι, στον κλάδο της καθαριότητας σε σύνολο περίπου 141 υπηρεσιών και 128 κλιμακίων, δηλαδή σε σύνολο 275 περίπου χώρων εργασίας απέμειναν προς το παρόν μόνο 75 οργανικές θέσεις μέχρι και την κατάργησή τους λόγω συνταξιοδοτήσεων (65 μόνιμες και 10 σύμβασης αορίστου χρόνου).
Η ΕΑΚΠ ζητά την κατάργηση της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3511 και με νέα νομοθετική παρέμβαση να συσταθούν ανάλογες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Επίσης, για την ολοκληρωμένη εξασφάλιση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος τόσο στο χώρο εργασίας όσο και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων η ΕΑΚΠ ζητά την προώθηση του σχεδίου του ΠΔ για την υγιεινή και ασφάλεια, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για την πλήρη εναρμόνισή του με τις διατάξεις Ν.1568/1985 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» χωρίς τις εξαιρέσεις που έθετε το άρθρο 9 του Ν. 3144/2003 που ψηφίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07.25 χτες το πρωί, στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, χωρίς να σημειωθούν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 334 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή του Ιονίου καθώς το συγκεκριμένο σημείο (ελληνικό τόξο) χαρακτηρίζεται για την υψηλή σεισμικότητά του.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, πέρα από τη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, αλλά και στους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς, ωστόσο, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να ανησυχήσουν ιδιαίτερα.
Παρατηρήσεις κάνει το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για τις νέες αρμοδιότητες και τις αλλαγές σε διάφορες Γραμματείες, αν και στο σύνολό του το Ανώτατο Δικαστήριο υπό διευρυμένη σύνθεση έκρινε νόμιμο το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.
Ειδικότερα, το ΣτΕ κάνει τις εξής παρατηρήσεις:
Την αναγκαιότητα συνεχών ελέγχων στα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή των Ανω Λιοσίων αναδεικνύει πρόσφατο περιστατικό επιχείρησης εναπόθεσης σε αυτήν βιομηχανικών αποβλήτων που δεν γίνονται αποδεκτά.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή, ελεγκτές στη χωματερή εντόπισαν φορτηγό του Δήμου Ασπροπύργου που μετέφερε επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα συσκευασμένα σε σάκους, υπό μορφή σκόνης, με ιδιάζουσα οσμή. Από δείγματα που ελήφθησαν αναμένεται να διαπιστωθεί το ύψος της επικινδυνότητας των αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό ανακινεί το ζήτημα της δράσης των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασπροπύργου, και την ενδεχόμενη προσπάθειά τους να επιρρίψουν στη χωματερή τα επικίνδυνα απόβλητά τους, καθώς τους στοιχίζει πολύ λιγότερο.
Με αφορμή το περιστατικό, ο ΕΣΔΚΝΑ ζητά αποτελεσματικούς ελέγχους από το προσωπικό μεταφοράς απορριμμάτων και τους αντίστοιχους μηχανισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, των Περιφερειών και των Νομαρχιών. Επίσης, ζητά από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής να ενημερώσει για τις βιομηχανίες που λειτουργούν στα όριά της, για τους κατόχους των επικίνδυνων αποβλήτων, τις ποσότητες που παράγουν, τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης και τον αριθμό των ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει για τις μεταφορές των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων.