Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιδραστικές μεθοδεύσεις

Η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει την εντύπωση πως κάτι αλλάζει στην οικονομική πολιτική, είναι εμφανής. Μόνο που το κάνει με τέτοιο προκλητικό τρόπο, που αναπόφευκτα ενεργοποιεί αισθήματα οργής και αγανάκτησης. Οταν, μάλιστα, αναφέρεται στα ψίχουλα της «έκτακτης εισφοράς» που θα επιβάλει στα κέρδη των επιχειρήσεων, αυτών με τα μεγαλύτερα κέρδη, που από κοινού συμφώνησε με τους εκπροσώπους των μεγαλοβιομηχάνων και τα παρουσιάζει ως την πηγή χρηματοδότησης των επιδομάτων πτωχοκομείου που θα εισπράξουν όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τότε αποκαλύπτεται πλήρως η όλη μεθόδευση.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Να παραστήσει ότι ακολουθεί μια πολιτική αναδιανομής των εισοδημάτων σε προοδευτική κατεύθυνση. Βάζοντας στη ζυγαριά του κοινωνικού θράσους τα δεκάδες δισεκατομμύρια που κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με τα 300, 400 ή και 700 ευρώ που θα δοθούν σε όσους βρίσκονται στο κατώφλι της πλήρους ανέχειας, επιδιώκει να πείσει τους εργαζόμενους για κριτήρια ...κοινωνικής δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και ταυτόχρονα να προσφέρει «άσυλο» στους κεφαλαιοκράτες και στο σύστημα για την οικονομική κρίση που προκάλεσαν και την πληρώνει ο λαός.

Εμφανίζοντας, επιπλέον τα ποσά που θα δοθούν στους ενδεείς, ως την «εισφορά κοινωνικής ευθύνης» του κεφαλαίου, φαίνεται ότι στοχεύουν ακόμα πιο μακρυά. Απώτερος στόχος τους είναι να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού, το δικαίωμα της άρχουσας τάξης και των μεγαλοεπιχειρηματιών να καταβροχθίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Να παγιοποιήσουν και να σπρώξουν ακόμα παραπέρα το καθεστώς ολόπλευρης στήριξης της δράσης του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και της θέσης των εργαζομένων στην κοινωνία. Να καταφέρουν, με αντίτιμο την «έκτακτη εισφορά» στα κέρδη, να περάσουν τα γενικότερα μέτρα που έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ, τις αντιλαϊκές - αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα αποτελέσουν το έδαφος για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου στη μετά την κρίση περίοδο, αφού θα κάνουν φτηνούς τους εργάτες.

Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση δε δημιουργούν καμιά νέα πραγματικότητα. Τα λίγα λεπτά του ευρώ που θα πάρουν όσοι υποτίθεται πως ευεργετούνται από την κυβερνητική ρύθμιση (τόση είναι η κατά κεφαλήν ημερήσια αναλογία αν γίνουν οι σχετικές αριθμητικές πράξεις) δεν πρόκειται να βελτιώσουν στο παραμικρό τη θέση των συγκεκριμένων νοικοκυριών, που αναγκαστικά θα συνεχίσουν να κοντράρονται με τη ζημιά που τους προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά και οι 300 επιχειρήσεις που θα πληρώσουν «έκτακτη εισφορά», στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται να καταλάβουν πως άλλαξε κάτι. Τα κέρδη που έχουν αποσπάσει είναι τόσα και οι βάσεις για την παραπέρα κερδοφορία τους έχουν τέτοιες ρίζες, που αύριο - μεθαύριο θα αναφέρονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση σαν να επρόκειτο για ανέκδοτο.

Η λύση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας, δεν μπορεί να αναζητηθεί στα τεχνάσματα της κυβέρνησης, τις ψευτοπροσφορές του κεφαλαίου και την πολιτική της ελεημοσύνης. Οι εργαζόμενοι, που είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, γνωρίζουν ότι μοναδική προοπτική γι' αυτούς και τις οικογένειές τους είναι το κοινωνικό μέτωπο για αντεπίθεση κατά των μονοπωλίων, κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τα υπηρετεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ