Στέλνουμε σωρηδόν αρχαιότητες σε εκθέσεις στο εξωτερικό, επειδή είναι ακριβά να τα εκθέσουμε στο εσωτερικό!
Αγαλμα αθλητή (100 π.Χ.) από την έκθεση «ΑΓΩΝ» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το 2004 |
Αφορμή τώρα στάθηκαν οι αρχαιολογικές εκθέσεις που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης (σ.σ. γιατί όχι απευθείας η Αρχαιολογική Υπηρεσία;) στην Κίνα, στο πλαίσιο του Ετους της Ελλάδας, για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, και ο δανεισμός αρχαίου αντικειμένου στη Γερμανία.
Ξεκινώντας από το δεύτερο, προκαλεί εντύπωση το ότι η ανάγλυφη πλάκα από τη Μαντίνεια (αρ. 215) έργο του Πραξιτέλη, που θα εκτεθεί στο Μουσείο Λίμπεγκχάους της Φραγκφούρτης (9/4-27/7) εντάσσεται ...στα «αμετακίνητα» έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου!
Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Οπως ειπώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η μεγάλη εξαγωγή αρχαιοτήτων μας για εκθέσεις στο εξωτερικό αποτελεί πολιτική επιλογή χρόνων... τάχα, λόγω του μεγάλου κόστους διοργάνωσης εκθέσεων στο εσωτερικό! Δικαιολογία που προκάλεσε την εύλογη αντίδραση του καθηγητή Αθ. Παλιούρα, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, πως αυτό είναι «μεμψίμοιρο» και «συντηρητικό», για το λαό και τον πολιτισμό μας. «Οι Ελληνες στερούνται στοιχειωδών πραγμάτων. Γιατί να μη γίνονται εκθέσεις», σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας και το απαράδεκτο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελληνικά κείμενα στους καταλόγους των εκθέσεων στο εξωτερικό, στις οποίες δανείζουμε αντικείμενα.
Εξάλλου, στην Κίνα θα ταξιδέψουν 167 αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (πρόκειται για τη γνωστή έκθεση «ΑΓΩΝ») μεταξύ των οποίων 16, επίσης, ...«αμετακίνητα» και μερικά αντίγραφα. Η μαζική εξαγωγή στο Πεκίνο συμπληρώνεται με έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό, με αντικείμενα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και «συμμετοχή» του Εθνικού Αρχαιολογικού. Γεγονός που προκάλεσε παρατηρήσεις μελών του ΚΑΣ ότι προβάλλεται ένα ιδιωτικό μουσείο, «όταν το Εθνικό Αρχαιολογικό διαθέτει τα σημαντικότερα κυκλαδικά αντικείμενα από ανασκαφές», αφού των άλλων η προέλευση και αυθεντικότητα είναι συζητήσιμη...
Για την ιστορία να αναφέρουμε τη «δέσμευση» της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ ότι μέχρι το τέλος Μάρτη θα έρθουν στο ΚΑΣ οι προτάσεις των Εφορειών για τα «αμετακίνητα» αρχαία...
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε ενημέρωση για τη συνέχεια της πρωτοβουλίας του Μίκη Θεοδωράκη με τρεις ακόμα συναυλίες για την ενίσχυση των πυρόπληκτων Ηλείας και Μεσσηνίας, από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»: Οι συναυλίες θα γίνουν στις 5, 6/3, σε Πύργο και Καλαμάτα, αντίστοιχα, και στις 12/3 στη Θεσσαλονίκη (Παλαί ντε Σπορ). Στις δύο πρώτες συναυλίες συμμετέχουν οι: Ηλ. Ανδριόπουλος, Γρ. Βαλτινός, Μ. Βλάχου, Σ. Βόσσου, Μ. Ζώη, Δούκισσα, Κ. Κάση, Ηλ. Κλωναρίδης, Υ. Λάγιου, Μ. Λίντα, Ν. Μακρόπουλος, Μ. Ριάλδη, Π. Τόνιος, Αλ. Χατζής, Λ. Λαζόπουλος.
Στη συναυλία της Θεσσαλονίκης οι: Σ. Αβραμίδου, Θ. Αδαμαντίδης, Γρ. Βαλτινός, Μ. Βλάχου, Σ. Βόσσου, Δούκισσα, Μ. Ζώη, Ηρώ, Κ. Θωμαΐδης, Π. Καραδημήτρης, Κ. Κάση, Ηλ. Κλωναρίδης, Μ. Κουγιουμτζή, Υ. Λάγιου, Β. Λέκκας, Μ. Λίντα, Ν. Μακρόπουλος, Γρ. Μπιθικώτσης, Μ. Μποτέλη, Π. Πανδής, Μ. Ριάλδη, Π. Τόνιος, Α. Φόνσου, Αλ. Χατζής, Χ. Κλυνν, Λ. Λαζόπουλος. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν εικαστικοί με έργα τους, που θα προβληθούν σε οθόνη.
Στη συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα και κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο οποίο σημειώνει ανάμεσα σ' άλλα:
«Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός Πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της. Ακόμα κι αυτών - όπως η Ελλάδα - που δεν υπακούνε τυφλά τις εντολές της. Ιράν, Κορέα, Αραβικός κόσμος (μη υποτελής) και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα. Μετά θα 'ρθει η σειρά των "άτακτων", της Νότιας Αμερικής. Σημερινός στόχος είναι τα Βαλκάνια με κύριο σύμμαχο τη "μεγάλη" Αλβανία ξεκινώντας από το Κόσσοβο με συνεργάτες τους υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες Ου-Τσε-Κα».
Σε άλλο σημείο ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται πια από όσες υποκλίσεις κι αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες. Κι αυτό γιατί φοβούνται και μισούν τον λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους. Και γι' αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο». Και παρακάτω υπογραμμίζει: «Είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ. Δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας. Και τι θα νιώθαμε εμείς αν μεθαύριο μας έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο, τη Θράκη ή την Ηπειρο;».
Μακέτα που εικονίζει μέρος μόνο της νέας κτιριακής επέκτασης του επιχορηγούμενου από το ΥΠΠΟ, Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Δ. Εφραίμογλου) |
Από την αρχαιολογική έρευνα προέκυψαν «μέτωπα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» (sic), όπου περιλαμβάνονται μια ελληνιστική αγροικία και ένα βυζαντινό πατητήρι του 11ου αι. Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η αγροικία... βρέθηκε σε «λάθος μέρος», αφού εκεί το ΙΜΕ προγραμματίζει να χτίσει, οπότε αποφασίστηκε να μετακινηθεί και να αναδειχτεί μαζί με το πατητήρι (ευτυχώς δεν εμποδίζει... την επέκταση).
Μείζον πολιτικό θέμα, όμως, είναι η αποθράσυνση του κεφαλαίου από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δ. Εφραίμογλου χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό εκβιαστικών διλημμάτων και σπαραξικάρδιων λογυδρίων, που με πρόσχημα το «πολιτιστικό ενδιαφέρον» του ιδρύματος, ουσιαστικά σήμαιναν: «δεν κάνουμε βήμα πίσω» από τη μελέτη μας. Ο εργαζόμενος στο ίδρυμα αρχαιολόγος, μάλιστα, έφτασε να πει ότι η αρχαία αγροικία «δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο χώρο»!!! «Χώρος» νοείται η κατασκευή, μεταξύ άλλων, τεχνητών λιμνών για «βαρκάδες», και νέα κτίρια που θα απλώνονται «ακτινωτά». Ο δε Εφραίμογλου είπε ότι αν δε μετακινηθεί η αγροικία δε γίνεται το έργο (σ.σ. κανείς σύμβουλος δε βρέθηκε να του πει πως αυτό δεν (πρέπει να) ενδιαφέρει το ΚΑΣ) και ότι στο κτίριο που θα χτιστεί θα εκτεθούν και τα 13.000 νομίσματα της συλλογής του ΙΜΕ, αλλιώς δε θα εκτεθούν! Εφτασαν, μάλιστα, να πουν πως το κτιριακό του συγκρότημα θα αποτελέσει ένα... «σύγχρονο μνημείο»!
Παρ' όλο που τέθηκαν κι άλλα εύλογα ερωτήματα, όπως «είναι δυνατόν ένα πολιτιστικό ίδρυμα να μη διατηρεί αρχαία;» και «γιατί να μην προσαρμοστεί η κτιριακή μελέτη στα ευρήματα, και όχι το αντίθετο;», τελικά κατά πλειοψηφία το ΚΑΣ ενέκρινε, χάριν της ανέγερσης, τη μεταφορά του αρχαίου!!!
«Εφυγε» (23/2) ο ζωγράφος και τεχνοκριτικός Γιώργος Φωκάς. Γεννημένος στο Αργοστόλι το 1917, σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ κοντά στους Δ. Μπισκίνη και Σ. Βικάτο. Στην Κατοχή συνέχισε στην Αυστρία (ζωγραφική, σκηνογραφία, ιστορία της τέχνης). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σπούδασε σκηνογραφία και διακοσμητική με δασκάλους τους Γ. Τσαρούχη, Γ. Βακαλό. Παράλληλα, έκανε ελεύθερες σπουδές σε Παρίσι, Κολονία, Ντίσελντορφ, Αμστερνταμ. Στην πρώτη περίοδο της ζωγραφικής του ανήκουν συνθέσεις αντικειμένων της καθημερινής ζωής. Μετά το 1974 διακρίνουμε δύο νέες ενότητες: Στην πρώτη κυριαρχούν ανεικονικές συνθέσεις με σχήματα που περιπλέκονται και αναπτύσσονται σε όλη τη ζωγραφική επιφάνεια, ενώ στη δεύτερη συγκεκριμένα θέματα, σε ονειρικούς συνδυασμούς. Σημαντική ήταν η σκηνογραφική του δουλειά, η ενασχόλησή του με την καλλιτεχνική αφίσα και την εικονογράφηση βιβλίων.