ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς οριστικοποίηση της αναβολής ανακήρυξης ανεξαρτησίας

Νέα παρέμβαση Ουάσιγκτον που σχεδιάζει νέα σύνοδο κορυφής μετά τις ισραηλινές εκλογές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Αρχίζει, σήμερα, στη Γάζα, η σύσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, προκειμένου να αποφασίσει την αναβολή ή όχι της ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, στις 4 Μάη, οπότε και λήγει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας" που είχε τεθεί στην αρχική "ειρηνευτική συμφωνία" του Οσλο. Πιθανότερη θεωρείται η αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας μετά και από τη χτεσινή σχετική απόφαση του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου ενώ, αργά χθες το βράδυ, αναμενόταν η κοινοποίηση μιας νέας ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου για την ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

Την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συγκαλέσει νέα ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής, 6 μήνες μετά το πέρας των πρόωρων ισραηλινών βουλευτικών εκλογών, αναμενόταν να επιβεβαιώσει μια νέα επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οπως τόνιζε, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, η Ουάσιγκτον ζητά από τις δύο πλευρές να τηρήσουν τις, μέχρι σήμερα, δεσμεύσεις τους, ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η Παλαιστινιακή Αρχή, και ως προς την αποχώρηση από εδάφη της Δυτικής Οχθης ο ισραηλινός στρατός, ενώ δεν πρόκειται να κρύψει τη δυσαρέσκειά της για τη "σκληρή" στάση που έχει κρατήσει η ισραηλινή κυβέρνηση, αρνούμενη να εφαρμόσει, πλήρως, την "ενδιάμεση συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον". Επιπλέον, η Ουάσινγκτον φέρεται να θέτει το Μάη του 2000 ως ημερομηνία τερματισμού αυτού του νέου κύκλου ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, με τον οποίο θα ορίζεται και το τελικό καθεστώς της όλης περιοχής.

Στο μεταξύ, "ανοιχτό" άφησε το ενδεχόμενο αναβολής της ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο με 41 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές, μεταθέτοντας, ουσιαστικά, την ευθύνη της οριστικής απόφασης, στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ, που αρχίζει, σήμερα, τη συνεδρίασή του. Μάλιστα, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους μεγάλους αντιπάλους του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης προσκάλεσε τον ηγέτη της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς", Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, και άλλα ανώτερα στελέχη της να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ. Ο Γιασίν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στις διαδικασίες, αλλά επανέλαβε ότι το θέμα αφήνει αδιάφορη την οργάνωσή του, η οποία δεν αποδέχεται, καν, τις "ειρηνευτικές συμφωνίες" του Οσλο.

Ο Βάιζμαν στην Κίνα

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί, από χθες, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Εζέρ Βάιζμαν, στην κινεζική πρωτεύουσα. Ο Βάιζμαν συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν και επρόκειτο να έχει συνομιλίες, αργά χτες το βράδυ, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ζου Ρονγκί. Σύμφωνα με τις σύντομες δηλώσεις που έκανε ο Ισραηλινός Πρόεδρος σκοπός της επίσκεψής του είναι η "βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ - Κίνας", τόσο σε οικονομικό όσο και διπλωματικό επίπεδο. Από την πλευρά της, η κινεζική ηγεσία δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει στο Βάιζμαν ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το παλαιστινιακό αίτημα για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

ΙΝΔΙΑ
Ξανά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Προς νέες πρόωρες εκλογές βαίνει η Ινδία μετά την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταλήξουν σε κάποια συνεργασία προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Πρόεδρος της χώρας Κ. Ρ. Ναραγιανάν δεν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχάρι Βαζπαγιέ και αναμενόταν, χθες το βράδυ, η επίσημη ανακοίνωση διάλυσης του Κοινοβουλίου. Οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί από την εκλογική επιτροπή.

Την τρίτη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Πληροφοριών της Ινδίας Πραμόντ Μαγιαγιάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από τον Πρόεδρο, ο οποίος συναντήθηκε, την Κυριακή το απόγευμα, με τον αποπεφθέντα πρωθυπουργό Βαζπαγιέ αλλά δεν του ανέθεσε, εκ νέου, το σχηματισμό κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως το Κόμμα του Κογκρέσου, υπό την ηγεσία της Σόνια Γκάντι, που είναι το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα μέσα στην ινδική Βουλή, αποτύγχαναν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το Κόμμα του Κογκρέσου επέμενε, αρχικά, να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση, στηριζόμενο στις ψήφους των υπολοίπων κομμάτων, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της υπόλοιπης αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να ναυαγήσουν οι όποιες απόπειρες συνεννόησης έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα, του πρωθυπουργού Βαζπαγιέ, που ηγούνταν του κυβερνητικού συνασπισμού που κατέρρευσε, μετά από 13 μήνες ζωής, για μία ψήφο μετά από πρόταση μομφής στις 17 Απριλίου, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πορεία τους στις επερχόμενες εκλογές. Τις δύο βδομάδες που ακολούθησαν την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρωθυπουργός Βαζπαγιέ δεν έχασε την ευκαιρία να καταδεικνύει "την αδυναμία και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης, η οποία καταψήφισε την κυβέρνησή του αλλά δεν είναι σε θέση να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας".

Η οριστικοποίηση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών προκάλεσε κλυδωνισμούς στην ινδική χρηματαγορά και η ρουπία έχασε μεγάλο μέρος της αξίας της απέναντι στο δολάριο. Εντούτοις, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, πιθανότατα, οι πρόωρες εκλογές να ενισχύσουν την ινδική οικονομία εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

ΙΤΑΛΙΑ
Συλλήψεις πολιτικών για σχέσεις με τη μαφία

ΡΩΜΗ.-

Συνελήφθησαν με την κατηγορία της διαφθοράς και της συνεργασίας με τη μαφία, δύο Σικελοί πολιτικοί, ενώ ανακρίνεται ένας γερουσιαστής, στο πολλοστό κρούσμα διασύνδεσης της ιταλικής πολιτικής σκηνές με τη σικελιανή μαφία.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται, από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τζιουζέπε Καστιλιόνε, και ο βουλευτής Στέφανο Κουζουμάνο, οι οποίοι κατηγορούνται για συνεργασία με τη Μαφία, στην οποία φέρονται να "παραχώρησαν" την κατασκευή νοσοκομείου, που αποφασίστηκε το 1997, στην Κατάνια, στην ανατολική ακτή της Σικελίας. Από τον ανακριτή κλήθηκε και ο Σικελός γερουσιαστής Πίνο Φιραρέλο, ο οποίος είναι νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που ερευνά τις σχέσεις πολιτικών με τη μαφία! Και οι τρεις πολιτικοί είναι μέλη του κόμματος της Ενωσης Δημοκρατών, του πρώην Προέδρου Φραντσέσκο Κοσίγκα, το οποίο έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για τις διασυνδέσεις του με τη μαφία.

ΡΩΣΙΑ
Εκρηξη σε ξενοδοχείο

ΜΟΣΧΑ.-

Δέκα άτομα τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε χτες στον 20ό όροφο του ξενοδοχείου "Ιντουρίστ", ενός από τα μεγαλύτερα στη Μόσχα, 200 μέτρα από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας. Από την έκρηξη που οφειλόταν σε βόμβα, τοποθετημένη σε ασανσέρ, έσπασαν τζάμια του ξενοδοχείου, ενώ τα συντρίμμια που έπεσαν στο δρόμο προκάλεσαν ζημιές σε γειτονικά κτίρια και σε αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα. Εκφράζονται φόβοι ότι μέσα στο κτίριο μπορεί να βρίσκονται και άλλα θύματα. Το ξενοδοχείο αυτό, στην οδό Τβερσκάγια, φιλοξενεί συνήθως ξένους τουρίστες και επιχειρηματίες. Στον τόπο της έκρηξης έσπευσαν αστυνομικά και πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. Η αστυνομία εξετάζει τη βιντεοταινία από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του ξενοδοχείου, ενώ κάνει έρευνες για τέσσερις άνδρες που εθεάθησαν να απομακρύνονται απ' αυτό πριν από την έκρηξη.

Ο Α. Μπιχάρι Βασπάι ενώ μιλάει στους δημοσιογράφους

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συνάντηση Χαμπίμπι - Χάουαρντ για το δημοψήφισμα στο Ανατ. Τιμόρ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Στο Μπαλί έφθασε, χτες, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Ντόουνερ για να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της σημερινής συνάντησης ανάμεσα στον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ και στον Ινδονήσιο Πρόεδρο Β. Ι. Χαμπίμπι.

Ο Ντόουνερ χαρακτήρισε "καταστροφικό" το ενδεχόμενο αναβολής του σχεδιαζόμενου από τον ΟΗΕ δημοψηφίσματος στο Ανατολικό Τιμόρ, στο οποίο θα κληθούν οι κάτοικοί του να αποφασίσουν, τον Ιούλη, αν επιθυμούν να παραμείνουν υπό καθεστώς αυτονομίας στην Ινδονησία ή αν επιλέξουν την ανεξαρτησία τους. Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι μια τέτοια αναβολή θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη έξαρση της βίας στην ινδονησιακή επαρχία και θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή. Ο Αυστραλός αξιωματούχος τόνισε ότι ο Τζον Χάουαρντ θα συζητήσει με τον Ινδονήσιο Πρόεδρο λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αυστραλία, η οποία έχει προσφερθεί να αποστείλει τόσο παρατηρητές για το δημοψήφισμα όσο και "ειρηνευτική δύναμη" για την επίβλεψη της εφαρμογής της όποιας απόφασης προκύψει από αυτό. Ο Ντόουνερ, μάλιστα, υποστήριξε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, πολλοί αξιωματούχοι του ινδονησιακού στρατού έχουν εκφράσει διαφωνίες για τον τρόπο που η ινδονησιακή κυβέρνηση χειρίζεται την κατάσταση και αντιμετωπίζει το κύμα βίας στο Ανατολικό Τιμόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ