Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ξανά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Προς νέες πρόωρες εκλογές βαίνει η Ινδία μετά την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταλήξουν σε κάποια συνεργασία προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Πρόεδρος της χώρας Κ. Ρ. Ναραγιανάν δεν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχάρι Βαζπαγιέ και αναμενόταν, χθες το βράδυ, η επίσημη ανακοίνωση διάλυσης του Κοινοβουλίου. Οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί από την εκλογική επιτροπή.

Την τρίτη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Πληροφοριών της Ινδίας Πραμόντ Μαγιαγιάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από τον Πρόεδρο, ο οποίος συναντήθηκε, την Κυριακή το απόγευμα, με τον αποπεφθέντα πρωθυπουργό Βαζπαγιέ αλλά δεν του ανέθεσε, εκ νέου, το σχηματισμό κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως το Κόμμα του Κογκρέσου, υπό την ηγεσία της Σόνια Γκάντι, που είναι το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα μέσα στην ινδική Βουλή, αποτύγχαναν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το Κόμμα του Κογκρέσου επέμενε, αρχικά, να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση, στηριζόμενο στις ψήφους των υπολοίπων κομμάτων, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της υπόλοιπης αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να ναυαγήσουν οι όποιες απόπειρες συνεννόησης έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα, του πρωθυπουργού Βαζπαγιέ, που ηγούνταν του κυβερνητικού συνασπισμού που κατέρρευσε, μετά από 13 μήνες ζωής, για μία ψήφο μετά από πρόταση μομφής στις 17 Απριλίου, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πορεία τους στις επερχόμενες εκλογές. Τις δύο βδομάδες που ακολούθησαν την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρωθυπουργός Βαζπαγιέ δεν έχασε την ευκαιρία να καταδεικνύει "την αδυναμία και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης, η οποία καταψήφισε την κυβέρνησή του αλλά δεν είναι σε θέση να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας".

Η οριστικοποίηση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών προκάλεσε κλυδωνισμούς στην ινδική χρηματαγορά και η ρουπία έχασε μεγάλο μέρος της αξίας της απέναντι στο δολάριο. Εντούτοις, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, πιθανότατα, οι πρόωρες εκλογές να ενισχύσουν την ινδική οικονομία εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ