ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Τη συναίνεση των εργαζομένων, για να περάσουν τα αντιδραστικά μέτρα αξιώνουν οι εμποροβιομήχανοι

Με νέα αντιδραστικά μέτρα απειλεί η κυβέρνηση της ΝΔ τους εργαζόμενους, με πρόσχημα τα δημοσιονομικά προβλήματα. Παράλληλα, εξαγγέλλει την προώθηση μεγάλων ...μεταρρυθμιστικών τομών, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Είναι εμφανές ότι η επίθεση σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, όχι μόνο δε θα κοπάσει μετά τις ευρωεκλογές, αλλά κλιμακώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Στόχος κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι οι περαιτέρω ανατροπές του ασφαλιστικού συστήματος, του συστήματος δημόσιας Υγείας, καθώς και η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να προσαρμοστούν πλήρως στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου.

Τις κυβερνητικές θέσεις, για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, παρουσίασε χτες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, σε εκδήλωση για την προώθηση του θεσμού των επιχειρηματικών κεφαλαίων στη χώρα μας (Venture Capital), καθώς και κατά την απονομή των επιχειρηματικών βραβείων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Στις παρεμβάσεις του ξεκαθάρισε και πάλι ότι η λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων βρίσκεται προ των πυλών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει λάβει για την τόνωση της οικονομίας (μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων), καθώς και την πορεία του Προϋπολογισμού, θα αποτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει για τις τυχόν νέες προσαρμογές...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, στην κυβέρνηση έχουν ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για την επιβολή νέου σκληρού πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, που θα κλιμακωθεί σε δύο δόσεις: Η πρώτη δέσμη αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του Ιούνη (κινείται στην κατεύθυνση της αύξησης της έμμεσης φορολογίας) και η δεύτερη που θα αφορά το 2010 θα γίνει με μέτρα που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Την αντιλαϊκή κατεύθυνση των μέτρων, επιχειρούν να τη δικαιολογήσουν, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και επειδή αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας...

Ακόμα σφοδρότερη όμως αναμένεται να είναι η επίθεση στο πεδίο των «μεταρρυθμίσεων», όπου ομολογείται ανοικτά ότι αυτές επιβάλλονται από την ανάγκη αναβάθμισης της παραγωγικής ικανότητας και της ανταγωνιστικής θέσης του ελληνικού κεφαλαίου. Ο Γ. Παπαθανασίου ήταν χτες σαφής, δηλώνοντας ότι «...η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με γενναίες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις τις διαρθρωτικές αδυναμίες που υπονομεύουν διαχρονικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Και με την ιδιότητα του εκπροσώπου των επιχειρηματικών ομίλων πρόσθεσε πως «...σήμερα, έχουμε την υποχρέωση να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε ποιοτικά την παραγωγική βάση της χώρας μας, ώστε να μπορεί να σταθεί στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Πρέπει να παράγουμε περισσότερα από όσα καταναλώνουμε». Η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί πλήρως την ατζέντα των αιτημάτων των επιχειρήσεων και αναμένεται να πράξει τα δέοντα.

Στην εκδήλωση, τέλος, για τα Επιχειρηματικά Κεφάλαια (πρόκειται για κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, προσδοκώντας άμεσα χρηματιστηριακά κέρδη) ο υπουργός Οικονομίας, αφού εκθείασε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που τους παρέχει μεγάλα και προκλητικά φορολογικά προνόμια - απαλλαγές, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα το ενισχύσει ακόμα περισσότερο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Η επιβολή ακόμα πιο άγριων αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα της «ανάκαμψης», αποτελεί μόνιμη αξίωση των εμποροβιομηχάνων. Αυτό προκύπτει από τη ομιλία του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου στην εκδήλωση για την απονομή των επιχειρηματικών βραβείων του Επιμελητηρίου. Ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων απαιτεί, μάλιστα, και τη συναίνεση των εργαζομένων, προκειμένου να γίνουν πράξη οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, για τη διασφάλιση και μεγέθυνση των κερδών τους. Ο ίδιος τις ονομάζει «τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πολύ πιο πριν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα «με τρόπο που να λαμβάνει υπ' όψη τη διεθνή πραγματικότητα και τις πιέσεις του ανταγωνισμού», δηλαδή νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για τις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο, εντατικοποίηση των προωθούμενων νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις - έκανε λόγο για «σύγχρονο και ορθολογικό καθεστώς στην αγορά εργασίας» - δήθεν για την «ενθάρρυνση και όχι την αποτροπή της δημιουργίας θέσεων εργασίας», και των αντίστοιχων στο Ασφαλιστικό.

Μαζί με όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επιχείρησε να αθωώσει το ίδιο το σύστημα που γεννά τη διαφθορά και προσπαθώντας να διαχωρίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους σε καλούς και κακούς, και διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, ζητώντας «να σταματήσει η απαξίωση της επιχειρηματικότητας», παραβλέποντας το γεγονός ότι πηγή των σκανδάλων και της διαφθοράς είναι το συνεχές κυνήγι για όλο και μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέρδη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δισεκατομμύρια για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Τα δισεκατομμύρια ευρώ που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μοιράζουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσω των προγραμμάτων της ΕΕ, αξιοποιεί η κυβέρνηση για να εμφανίσει έργο, την ίδια ώρα που, εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες ζουν στη λιτότητα, στην ανασφάλεια και τη διαρκή περικοπή των δικαιωμάτων τους. Κατά την παρουσίαση του απολογισμού του «ΕΠΑΝ Ι» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας) 2000 - 2008, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε υπερκάλυψη, στο 107%, του προγράμματος των 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ ήταν δημόσια δαπάνη. Η διαφορά θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, εάν δεν υπάρξουν ακυρώσεις άλλων δράσεων. Χρηματοδοτήθηκαν 22.600 επενδυτικά σχέδια, με το 25% να αφορά ενεργειακά σχέδια και το 44% τη μεταποίηση, δύο τομείς που το μεγάλο κεφάλαιο «αλωνίζει».

Το ΕΠΑΝ ΙΙ είναι από τα μεγαλύτερα του ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ) και προβλέπει επίσης μεγάλες χρηματοδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο μέχρι το 2013. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί και προκηρυχθεί έργα ύψους 910 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχουν φτάσει τα 1.450 εκατ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβρη. Τα 680 εκατ. ευρώ αφορούν «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, πάντα όμως με τα κριτήρια μεγέθους της ΕΕ, οπότε αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι και οι περισσότερες. Ο αποκλεισμός της ΕΕ έχει να κάνει και με τις κατευθύνσεις για το είδος των επιδοτούμενων δραστηριοτήτων, όπως η καινοτομία και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η πράσινη ανάπτυξη και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που επίσης αποτελούν προνομιακό χώρο των λίγων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Το 25,7% των 6,3 δισ. ευρώ του προγράμματος θα κατευθυνθεί σε ενεργειακές επενδύσεις, μερικές από τις οποίες είναι μεγάλου μεγέθους και απαραίτητες για να κάνουν τη δουλειά τους οι εταιρείες της ενέργειας. Το 23,5% των πόρων του προγράμματος θα διοχετευτεί στη μεταποίηση, όχι βεβαίως στη διαρκώς συρρικνούμενη ελληνική βιοτεχνία. Αλλο ένα 22,6% θα ωφεληθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς θα χρηματοδοτηθούν τα σχέδιά τους στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. Το 17,4% αφορά στον τουρισμό, του οποίου οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να δεχτούν ότι θα έχουν και μια όχι καλή χρονιά, το 4,1% στο εμπόριο, το 4,6% στον πολιτισμό και ένα 0,5% σε δράσεις για τους «καταναλωτές».

«ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Στο 5ημηνο έπιασαν το 1,4 δισ. ευρώ

Τεράστιες διαστάσεις έχει προσλάβει στο τελευταίο διάστημα το «φαινόμενο» με τις ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές και αυτό παρά τα μέτρα αποτροπής και κατευνασμού που επιχειρούν να πάρουν οι τράπεζες. Τα σπασμένα φορτώνονται με ακόμη μεγαλύτερη οξύτητα στους πλέον αδύναμους κρίκους, τις μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους οποίους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μετακυλίονται όλα τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ», της θυγατρικής εταιρείας των τραπεζών που συλλέγει τα σχετικά στοιχεία, μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων, εκτός βέβαια από τα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών που έχουν βγει στο «κόκκινο». Ηδη στο 5μηνο Γενάρη - Μάη 2009 η αξία για τις ακάλυπτες επιταγές εκτινάχτηκε σε περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ και για τις απλήρωτες συναλλαγματικές σε περίπου 94 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν καταγράφονται ποσά μέχρι 200 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, τα φέσια στο 5μηνο φτάνουν σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ή πάνω από 11 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την «Τειρεσίας ΑΕ» (5μηνο 2009):

  • Ακάλυπτες επιταγές : Φτάνουν σε 1,32 δισ. ευρώ και σε αριθμό τεμαχίων ξεπέρασαν τις 132.300. Η αξία τους στο αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν στα 424,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχουν υπερτριπλασιαστεί. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό αύξησης των τεμαχίων που έμειναν ακάλυπτα.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές : Φτάνουν σε 93,6 εκατ. ευρώ (από 70 εκατ. ευρώ στο περσινό 5ηνο) και σε αριθμό τεμαχίων στις 56.900 (από 48.873 πέρσι).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ