Copyright 2022 The Associated |
Από τη χτεσινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας στο Κάιρο |
Η συμφωνία προβλέπει μεταφορά του αερίου από το Ισραήλ μέσω αγωγού στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται διά θαλάσσης σε χώρες της ΕΕ.
Το Μνημόνιο Κατανόησης υπογράφτηκε, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου, Τ. αλ Μόλα, την επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, και την Ισραηλινή υπουργό Ενέργειας, Καρίν Ελχάραρ, στο πλαίσιο υπουργικής συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF, συγκροτήθηκε το 2019).
«Με αυτήν τη συμφωνία θα εργαστούμε για τη σταθερή διανομή φυσικού αερίου στην ΕΕ από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συμβάλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια. Φτιάχνουμε υποδομές για τις Ανανεώσιμες Πηγές, την Ενέργεια του μέλλοντος», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Η Κ. Ελχάραρ δήλωσε ότι η συμφωνία στο Κάιρο «ρίχνει τσιμέντο στον ρόλο του Ισραήλ στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή», προσθέτοντας πως «το μικρό Ισραήλ γίνεται σημαντικός παίχτης». Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας Αιγύπτου - Ισραήλ, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει πως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «δεν υπάρχουν μόνο αρνητικές δυνάμεις».
Ο Αιγύπτιος ομόλογός της χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό ορόσημο συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και ΕΕ», εκτιμώντας πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία με τα άλλα μέλη του Φόρουμ (Ιορδανία, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστινιακή Αρχή, Γαλλία, Ιταλία).
Πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου αναφέρουν πως η συμφωνία αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία του Ισραήλ περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια (1 δισ. σέκελ), πέρα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κερδών που θα αποφέρει στα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα της ισραηλινής ΑΟΖ.
Στο μεταξύ, η ρωσική «Gazprom», που μείωσε προχτές κατά 40% τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream» στη Γερμανία, περιόρισε χτες κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου και προς τον ιταλικό όμιλο ENI. Εκπρόσωπος του ρωσικού μονοπωλίου επιβεβαίωσε την εξέλιξη αλλά δεν διευκρίνισε τους λόγους.
Χτες εξάλλου η «Gazprom» ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κι άλλο την παροχή μέσω του αγωγού «Nord Stream», αναφέροντας ότι αναγκάστηκε να σταματήσει «τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της "Siemens" στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια».
Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε συνεχή πτώση από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η «Gazprom» διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Παρ' όλα αυτά, το 50% των ξένων εταιρειών που έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας αερίου με την «Gazprom» άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πληρωμές τους. Η ENI, που ελέγχεται κατά 30,3% από το ιταλικό κράτος, άνοιξε λογαριασμό σε ευρώ και άλλο λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank για την πραγματοποίηση πληρωμών για προμήθειες φυσικού αερίου στο τέλος Μάη, εναρμονιζόμενη με τους νέους όρους της Μόσχας.
Στο μεταξύ, η Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, εμφάνισε τον Μάη κέρδη 20 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές πετρελαίου, όσα δηλαδή είχε και πριν απ' την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις επακόλουθες ευρωατλαντικές κυρώσεις. Τα κέρδη αυτά καταγράφονται μολονότι οι εξαγωγές ήταν περίπου κατά 3% λιγότερες.
Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο που ανακοινώθηκε, δείχνοντας την επιτάχυνση ανακατατάξεων, είναι πως η Ρωσία εκτόπισε τη Σαουδική Αραβία από τη δεύτερη θέση του εξαγωγέα πετρελαίου στην Ινδία.
Το ίδιο διάστημα, στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να «διαμαρτύρεται» για την επιλογή των εγχώριων μονοπωλίων Ενέργειας να μην αυξάνουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές, κατηγορώντας τα για ασύστολη κερδοσκοπία. Στην πραγματικότητα, οι «διαμαρτυρίες» του Λευκού Οίκου, δήθεν «ανησυχίας» για τα λαϊκά νοικοκυριά, αποτυπώνουν τις ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ, αφού η μεγάλη αύξηση των τιμών της Ενέργειας απογειώνει τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου, σε αντίθεση με μονοπώλια άλλων κλάδων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας, Ρον Γουάιντεν, ανακοίνωσε προχτές πως θα προτείνει την επιβολή πρόσθετου φόρου 21% στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών που θεωρούνται υπέρογκα.
Χτες, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τις κατηγορίες κατά των αμερικανικών εταιρειών Ενέργειας, με πρώτη την «ExxonMobil», λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται την έλλειψη προσφοράς για να αυξήσει τα κέρδη της, στον απόηχο της ανακοίνωσης για τα στοιχεία του πληθωρισμού, ο οποίος σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ 40ετίας. Ακόμη απαίτησε (σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ) από τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ, επαναλαμβάνοντας ότι τα κέρδη τους τριπλασιάστηκαν στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ «οι Αμερικανοί παλεύουν, με τις τιμές στα βενζινάδικα να έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ».
Κατά πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ο Μπάιντεν απέστειλε επιστολή και στις πετρελαϊκές «Marathon», «Valero Energy», «Phillips 66», «Chevron Corp», BP, «Shell» και «ExxonMobil», τονίζοντας πως έχουν μειώσει τη διύλιση πετρελαίου για να ενισχύσουν τα κέρδη τους. «Σε περίοδο πολέμου, δεν είναι αποδεκτό τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων να είναι πολύ πάνω από το κανονικό», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Επιχειρώντας να διαχειριστεί τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για το «ράλι» του πληθωρισμού, ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η έλλειψη δυναμικότητας διύλισης και τα επακόλουθα πρωτοφανή περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων αμβλύνουν τον αντίκτυπο των ιστορικών δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνησή μου για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών που προκαλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ανεβάζουν το κόστος για τους καταναλωτές».
Τις επόμενες μέρες η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, σχεδιάζει μια έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους των διυλιστηρίων, ασκώντας πιέσεις για μείωση του περιθωρίου κέρδους τους.
Στο μεταξύ, χτες ο επικεφαλής της FED, Τζ. Πάουελ, ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου διατραπεζικής αγοράς κατά 0,75%, προχωρώντας στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων που έχει κάνει η κεντρική τράπεζα από το 1994. Αξιωματούχοι της FED προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 3,4% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 3,8% το 2023.
Στο μεταξύ, στην Αυστραλία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποίησε τους κατοίκους των πολιτειών Κουίνσλαντ και Νέα Νότια Ουαλία να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος.
Οι δύο πολιτείες, που έχουν περίπου 13 εκατ. κατοίκους, αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, αφού σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Αντ. Αλμπανέζι, η προηγούμενη κυβέρνηση, που ήταν στην εξουσία επί σχεδόν δέκα χρόνια, δεν είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Αυστραλίας στις ανατολικές ακτές είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών ή εργασιών συντήρησης. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από ένα κύμα ψύχους που πλήττει τις ανατολικές ακτές, ενώ οι παραγωγοί Ενέργειας ζήτησαν από τα νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος...
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο συναντήθηκε χτες στο Κατάρ με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας του Μαδούρο στην ευρύτερη περιοχή, με προηγούμενους σταθμούς Τουρκία, Αλγερία, Ιράν και Κουβέιτ.
Σε ανάρτηση του Καταριανού εμίρη αναφέρεται ότι συζητήθηκαν «οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, για το καλό και το συμφέρον των δύο φιλικών λαών» και αντάλλαξαν απόψεις για «περιφερειακά και διμερή θέματα».
Αντίστοιχα, ο Μαδούρο σε δική του ανάρτηση ανέφερε πως «εργαζόμαστε για την οικοδόμηση ενός χάρτη συνεργασίας για την ευημερία του λαού της Βενεζουέλας και για την ένωση και τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ χωρών».
Προχτές ο Βενεζολάνος Πρόεδρος ήταν στο Κουβέιτ, όπου συζήτησε με τον σεΐχη Μεσχάλ αλ Αχμεντ αλ Τζάμπερ διμερείς σχέσεις και ζητήματα Ενέργειας. Το Σαββατοκύριακο ο Μαδούρο ήταν στο Ιράν, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, και με τον Ιρανό σιίτη ανώτατο ιερωμένο Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφηκε συμφωνία 20ετούς συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Βενεζουέλας σε πολλούς τομείς (τουρισμός, πολιτισμός, οικονομία, πετρέλαιο και πετροχημική βιομηχανία, πολιτικές σχέσεις κ.ά.).
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο, ο Μαδούρο έκανε λόγο για «αντίσταση» στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν. Στο πλαίσιο της συνάντησης στο Ιράν ανακοινώθηκε επίσης ότι από 18/7 ξεκινούν απευθείας πτήσεις μεταξύ Καράκας και Τεχεράνης. Επιπλέον, οι Πρόεδροι των δύο χωρών παρακολούθησαν σε τηλεδιάσκεψη τελετή άφιξης στη Βενεζουέλα του δεύτερου πετρελαιοφόρου από τα τέσσερα που έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, το κεντροδεξιό GERB, ξεκίνησε συγκέντρωση υπογραφών για να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Πετκόφ, όπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος του GERB, Τ. Ντόντσεφ.
Ο Ντόντσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία ειδικά στα «δημόσια οικονομικά και την οικονομία», προσθέτοντας ότι «αυτή η θλίψη πρέπει να τελειώσει» και ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι «να κρατήσουμε σύντομο αυτό το κεφάλαιο» στην πολιτική ιστορία της χώρας (το GERB ήταν το κυβερνών κόμμα στη Βουλγαρία ουσιαστικά από το 2009 έως το 2021).
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την (μέχρι πρότινος τετρακομματική) κυβέρνηση το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ). Μεταξύ άλλων επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των διαφορών της Βουλγαρίας με τη Βόρεια Μακεδονία, κατηγορώντας την ότι είναι έτοιμη για συμβιβασμό χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση Πετκόφ έμεινε έτσι με 109 βουλευτές (από τους απαιτούμενους 121 για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή) και ήδη συζητιέται αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας. Τη Δευτέρα, πάντως, 6 βουλευτές από το κόμμα ΙΤΝ αποχώρησαν από αυτό, με φόντο κατηγορίες για σύνδεση της ηγεσίας του με επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της «Alpha Research» κατέγραψε ότι το 75% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση απέτυχε στον αγώνα κατά της διαφθοράς, της αύξησης του πληθωρισμού αλλά και στην εξωτερική πολιτική. Το 32,2% απάντησαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί το συντομότερο, έναντι 24,3% που υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να μείνει στη θέση της τουλάχιστον έως το φθινόπωρο. Το 23,9% υποστήριξε ότι πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της.