Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συμφωνία ΕΕ - Ισραήλ - Αιγύπτου για εισαγωγή ισραηλινού αερίου

Από τη χτεσινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας στο Κάιρο

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας στο Κάιρο
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να εξασφαλίσει εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο (που καλύπτει το 40% των ενεργειακών της αναγκών), υπογράφτηκε χτες στο Κάιρο συμφωνία ΕΕ - Ισραήλ - Αιγύπτου για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου.

Η συμφωνία προβλέπει μεταφορά του αερίου από το Ισραήλ μέσω αγωγού στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται διά θαλάσσης σε χώρες της ΕΕ.

Το Μνημόνιο Κατανόησης υπογράφτηκε, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου, Τ. αλ Μόλα, την επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, και την Ισραηλινή υπουργό Ενέργειας, Καρίν Ελχάραρ, στο πλαίσιο υπουργικής συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF, συγκροτήθηκε το 2019).

«Με αυτήν τη συμφωνία θα εργαστούμε για τη σταθερή διανομή φυσικού αερίου στην ΕΕ από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συμβάλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια. Φτιάχνουμε υποδομές για τις Ανανεώσιμες Πηγές, την Ενέργεια του μέλλοντος», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η Κ. Ελχάραρ δήλωσε ότι η συμφωνία στο Κάιρο «ρίχνει τσιμέντο στον ρόλο του Ισραήλ στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή», προσθέτοντας πως «το μικρό Ισραήλ γίνεται σημαντικός παίχτης». Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας Αιγύπτου - Ισραήλ, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει πως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «δεν υπάρχουν μόνο αρνητικές δυνάμεις».

Ο Αιγύπτιος ομόλογός της χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό ορόσημο συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και ΕΕ», εκτιμώντας πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία με τα άλλα μέλη του Φόρουμ (Ιορδανία, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστινιακή Αρχή, Γαλλία, Ιταλία).

Πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου αναφέρουν πως η συμφωνία αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία του Ισραήλ περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια (1 δισ. σέκελ), πέρα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κερδών που θα αποφέρει στα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα της ισραηλινής ΑΟΖ.

«Gazprom»: Μειώνει τη ροή φυσικού αερίου και προς την ENI

Στο μεταξύ, η ρωσική «Gazprom», που μείωσε προχτές κατά 40% τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream» στη Γερμανία, περιόρισε χτες κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου και προς τον ιταλικό όμιλο ENI. Εκπρόσωπος του ρωσικού μονοπωλίου επιβεβαίωσε την εξέλιξη αλλά δεν διευκρίνισε τους λόγους.

Χτες εξάλλου η «Gazprom» ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κι άλλο την παροχή μέσω του αγωγού «Nord Stream», αναφέροντας ότι αναγκάστηκε να σταματήσει «τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της "Siemens" στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια».

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε συνεχή πτώση από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η «Gazprom» διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Παρ' όλα αυτά, το 50% των ξένων εταιρειών που έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας αερίου με την «Gazprom» άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πληρωμές τους. Η ENI, που ελέγχεται κατά 30,3% από το ιταλικό κράτος, άνοιξε λογαριασμό σε ευρώ και άλλο λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank για την πραγματοποίηση πληρωμών για προμήθειες φυσικού αερίου στο τέλος Μάη, εναρμονιζόμενη με τους νέους όρους της Μόσχας.

Στο μεταξύ, η Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, εμφάνισε τον Μάη κέρδη 20 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές πετρελαίου, όσα δηλαδή είχε και πριν απ' την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις επακόλουθες ευρωατλαντικές κυρώσεις. Τα κέρδη αυτά καταγράφονται μολονότι οι εξαγωγές ήταν περίπου κατά 3% λιγότερες.

Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο που ανακοινώθηκε, δείχνοντας την επιτάχυνση ανακατατάξεων, είναι πως η Ρωσία εκτόπισε τη Σαουδική Αραβία από τη δεύτερη θέση του εξαγωγέα πετρελαίου στην Ινδία.

ΗΠΑ: Ενδοκαπιταλιστικές κόντρες για τις τιμές της Ενέργειας

Το ίδιο διάστημα, στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να «διαμαρτύρεται» για την επιλογή των εγχώριων μονοπωλίων Ενέργειας να μην αυξάνουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές, κατηγορώντας τα για ασύστολη κερδοσκοπία. Στην πραγματικότητα, οι «διαμαρτυρίες» του Λευκού Οίκου, δήθεν «ανησυχίας» για τα λαϊκά νοικοκυριά, αποτυπώνουν τις ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ, αφού η μεγάλη αύξηση των τιμών της Ενέργειας απογειώνει τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου, σε αντίθεση με μονοπώλια άλλων κλάδων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας, Ρον Γουάιντεν, ανακοίνωσε προχτές πως θα προτείνει την επιβολή πρόσθετου φόρου 21% στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών που θεωρούνται υπέρογκα.

Χτες, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τις κατηγορίες κατά των αμερικανικών εταιρειών Ενέργειας, με πρώτη την «ExxonMobil», λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται την έλλειψη προσφοράς για να αυξήσει τα κέρδη της, στον απόηχο της ανακοίνωσης για τα στοιχεία του πληθωρισμού, ο οποίος σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ 40ετίας. Ακόμη απαίτησε (σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ) από τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ, επαναλαμβάνοντας ότι τα κέρδη τους τριπλασιάστηκαν στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ «οι Αμερικανοί παλεύουν, με τις τιμές στα βενζινάδικα να έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ».

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ο Μπάιντεν απέστειλε επιστολή και στις πετρελαϊκές «Marathon», «Valero Energy», «Phillips 66», «Chevron Corp», BP, «Shell» και «ExxonMobil», τονίζοντας πως έχουν μειώσει τη διύλιση πετρελαίου για να ενισχύσουν τα κέρδη τους. «Σε περίοδο πολέμου, δεν είναι αποδεκτό τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων να είναι πολύ πάνω από το κανονικό», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Επιχειρώντας να διαχειριστεί τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για το «ράλι» του πληθωρισμού, ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η έλλειψη δυναμικότητας διύλισης και τα επακόλουθα πρωτοφανή περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων αμβλύνουν τον αντίκτυπο των ιστορικών δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνησή μου για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών που προκαλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ανεβάζουν το κόστος για τους καταναλωτές».

Τις επόμενες μέρες η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, σχεδιάζει μια έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους των διυλιστηρίων, ασκώντας πιέσεις για μείωση του περιθωρίου κέρδους τους.

Στο μεταξύ, χτες ο επικεφαλής της FED, Τζ. Πάουελ, ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου διατραπεζικής αγοράς κατά 0,75%, προχωρώντας στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων που έχει κάνει η κεντρική τράπεζα από το 1994. Αξιωματούχοι της FED προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 3,4% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 3,8% το 2023.

Φόβοι για μπλακάουτ στην Αυστραλία

Στο μεταξύ, στην Αυστραλία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποίησε τους κατοίκους των πολιτειών Κουίνσλαντ και Νέα Νότια Ουαλία να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος.

Οι δύο πολιτείες, που έχουν περίπου 13 εκατ. κατοίκους, αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, αφού σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Αντ. Αλμπανέζι, η προηγούμενη κυβέρνηση, που ήταν στην εξουσία επί σχεδόν δέκα χρόνια, δεν είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Αυστραλίας στις ανατολικές ακτές είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών ή εργασιών συντήρησης. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από ένα κύμα ψύχους που πλήττει τις ανατολικές ακτές, ενώ οι παραγωγοί Ενέργειας ζήτησαν από τα νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση ανταγωνισμών και παζαριών σε όλα τα μέτωπα(2022-06-18 00:00:00.0)
Νέες μειώσεις στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη(2022-06-17 00:00:00.0)
Οταν τσακώνονται βουβάλια...(2013-12-01 00:00:00.0)
Φουντώνει ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια(2011-09-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-09-04 00:00:00.0)
Μαίνεται ο «πόλεμος των αγωγών» στα Βαλκάνια(2008-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ