2025 The Associated Press. All |
Από τους βομβαρδισμούς στην πακιστανική επαρχία Πουντζάμπ |
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «κατέρριψε μέχρι τώρα 25 drones ισραηλινής κατασκευής», που έστειλε η Ινδία στο έδαφός του, σε πάνω από τουλάχιστον εννέα πόλεις, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα φιλοξενούν στρατώνες και φρουρές, όπως το Ραβαλπίντι, μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας που βρίσκεται πολύ κοντά στη μεθόριο. Επισης, ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Ισχάκ Νταρ, ανακοίνωσε ότι για την προχτεσινή κατάρριψη - σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ - πέντε ινδικών μαχητικών αεροπλάνων χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής (J-10) αλλά και ότι σε αυτά που καταρρίφθηκαν περιλαμβανόταν και ένα γαλλικής κατασκευής «Rafale» που φέρεται μάλιστα να είναι το πρώτο του είδους του που καταρρίπτεται σε μάχη. Μάλιστα ο Νταρ είπε ότι μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, «μια ολόκληρη κινεζική ομάδα» βρισκόταν στο υπουργείο για να ενημερωθεί τι είχε συμβεί.
Σημειωτέον ότι η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του Πακιστάν, με τα κινεζικά όπλα να αποτελούν το 81% των εισαγωγών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (CIPRI).
Από τη μεριά της, η Ινδία δήλωσε ότι «εξουδετέρωσε» πακιστανικά αντιαεροπορικά συστήματα στη Λαχόρη (βόρειο Πακιστάν) σε αντίποινα για επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και πυραύλους με στόχο τη δική της επικράτεια, επιβεβαιώνοντας και ότι χτες το πρωί «οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν στο στόχαστρο ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα σε πολλές τοποθεσίες στο Πακιστάν», συνέχισε το υπουργείο Αμυνας.
Ενδεικτικές είναι και οι οδηγίες που εξέδωσε το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Λαχόρη, καλώντας το προσωπικό του να προστατευθεί επί τόπου εν μέσω πληροφοριών για εκρήξεις drones, καταρρίψεις drones και πιθανές παραβιάσεις του πακιστανικού εναέριου χώρου.
Στο Νέο Δελχί, ο Ινδός ΥΠΕΞ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ υποδεχόμενος τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί, είπε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε μια νέα κλιμάκωση (...) Ομως, αν δεχθούμε επίθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα απαντήσουμε πολύ σθεναρά».
«Ελπίζουμε πως οι δύο πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφύγουν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε φτάνοντας στην Ινδία ο Αραγτσί, που στις αρχές της βδομάδας είχε βρεθεί και στο Ισλαμαμπάντ καθώς το Ιράν έχει προτείνει να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε χτες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ο Ρούμπιο στη συνομιλία που είχε με τον Ινδό ΥΠΕΞ Σουμπραμανιάμ Τζαϊσάνκαρ τόνισε την ανάγκη για «άμεση αποκλιμάκωση» της κρίσης αλλά και επιβεβαίωσε στον ομόλογό του τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με το Νέο Δελχί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Στη δε συνομιλία του με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σαχμπάζ Σαρίφ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη θλίψη του για τους θανάτους αμάχων στις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο κρατών αλλά και προέτρεψε το Πακιστάν να διακόψει «κάθε υποστήριξη προς τρομοκρατικές ομάδες».
Για κοινή προώθηση δυνάμεων ενάντια στον «άξονα Πακιστάν - Τουρκίας»
Ενδεικτική των διαστάσεων που αποκτά η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τη νέα σοβαρή εστία ανάφλεξης στο Κασμίρ, αλλά και των κινδύνων που γεννά η ολοένα ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στην υπεράσπιση ευρωατλαντικών σχεδιασμών, όπως η υλοποίηση του IMΕEC (India - Middle East - Europe Economic Corridor / Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης) και κατ' επέκταση η ενίσχυση της συνεργασίας με την Ινδία, είναι η προειδοποίηση του Ινδού υποστράτηγου ε.α. Γκαγκάν Ντιπ Μπάκσι προς την Τουρκία - για τη συνεργασία της με το Πακιστάν - ότι «αν επιθυμεί να συμπεριφέρεται με λανθασμένο τρόπο (...) θα υποστεί κόστος και συνέπειες».
Κατηγορώντας το Πακιστάν - με το οποίο η Τουρκία διατηρεί στενή στρατιωτική και όχι μόνο συνεργασία - ότι «προσπαθεί να επανεκκινήσει την τρομοκρατία και την τρομοκρατική βία στην Ινδία (...) τους έχουμε προειδοποιήσει ότι θα πληρώσουν κόστος σε αίμα στο έδαφός τους», ο Μπάκσι επέκρινε την Αγκυρα ότι «βοηθά την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο (...) έχει στείλει μαχητές στη Συρία, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αρμενία, στη Λιβύη», αλλά «δεν είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας ο κόσμος», πρόσθεσε.
«Η Τουρκία θέλει να αναβιώσει το παλιό χαλιφάτο και να γίνει χαλίφης του μουσουλμανικού κόσμου (...) Αναζητώντας ένα μέτωπο που δεν ενοχλεί τις ΗΠΑ και που δεν ενοχλεί άλλους Αραβες, διάλεξε την Ινδία. Ξεχνάει όμως ότι η Ινδία είναι πυρηνική - διαστημική δύναμη και μπορεί να προκαλέσει κόλαση στην Τουρκία αν το θελήσει», συνέχισε ο Ινδός απόστρατος.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν για στρατολόγηση χιλιάδων ανταρτών που σχεδιάζει να στείλει στο Κασμίρ, και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία «θέλει να γίνει παγκόσμια δύναμη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Ινδία είναι ήδη παγκόσμια δύναμη (...) Μπορούμε να ανταποδώσουμε και να κάνουμε τα πράγματα για εκείνους τόσο δύσκολα όσο τα κάνουν και εκείνοι για μας». Στη συνέχεια είπε τα εξής: «Οι Τούρκοι έχουν έντονη αντιπαράθεση με τους Ελληνες και εμείς πρέπει να πάμε με τους Ελληνες (...) Αυτή είναι η στιγμή στην οποία η Ινδία μπορεί να ενωθεί με την Ελλάδα, να προωθήσει δυνάμεις, ενέργειες, να αντεπιτεθεί σε Πακιστάν - Τουρκία, αυτόν τον άξονα της ριζοσπαστικοποίησης».
Πρότεινε μάλιστα «οπωσδήποτε να διεξάγουμε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στο Αιγαίο αλλά και στον Ινδικό Ωκεανό με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να ωφεληθούμε σε εμπειρογνωμοσύνη, να διευκολυνθεί η διαλειτουργικότητα, να μάθει η μία πλευρά τις διαδικασίες και τη γλώσσα της άλλης, ώστε να μπορούμε να επιχειρήσουμε από κοινού όταν χρειαστεί».
Σύμφωνα τέλος με διάφορα ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν εκτενή του συνέντευξη στο ινδικό δίκτυο «New India Junction», ο Μπάκσι επεσήμανε ότι ούτε η Κίνα ούτε η Τουρκία μπορεί να σώσει το Πακιστάν από την Ινδία, ενώ αναφερόμενος στον ινδο-πακιστανικό πόλεμο του 1971 - που οδήγησε στη δημιουργία του Μπανγκλαντές, με απόσχιση του ανατολικού τότε τμήματος του Πακιστάν - είπε ότι «την τελευταία φορά η χώρα τους "έσπασε" στα δύο - αυτήν τη φορά μπορεί να "σπάσει" σε περισσότερα, αν δεν συνέλθουν».
Εξετάζεται η αναστολή του Κανονισμού του Δουβλίνου και η επιβολή μόνιμων ελέγχων στα σύνορα
Επιχειρήσεις ελέγχων και απορρίψεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο έχουν ξεκινήσει από προχθές σε κρατίδια της Γερμανίας, αμέσως μόλις σχηματίστηκε η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και μοιράστηκαν τα υπουργεία.
Προχθές, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU) διέταξε την απόρριψη αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα, ανατρέποντας την απόφαση του 2015 με την οποία επιτρεπόταν η είσοδος σε μετανάστες από ασφαλείς τρίτες χώρες εφόσον υπέβαλαν αίτηση ασύλου.
Με επιστολή του προς την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ο Ντόμπριντ εξήγησε ότι «μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος σε αιτούντες άσυλο» και ως εξαιρέσεις ανέφερε τα «ευάλωτα άτομα», π.χ. τις εγκύους.
Από προχθές σε μια σειρά από γερμανικά κρατίδια, όπως η Βαυαρία ή η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι με ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.
Η Γερμανία έχει κλείσει τα σύνορα με όλες τις γειτονικές χώρες από τον περασμένο Σεπτέμβρη διεξάγοντας ελέγχους για «παράτυπη» μετανάστευση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «WELT», η νέα κυβέρνηση συνασπισμού σκοπεύει να κηρύξει «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να επιβληθούν μόνιμοι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας. Ανέφερε ότι χθες ενημερώθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών οι πρέσβεις των όμορων χωρών.
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 72 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, αναστέλλοντας τον Κανονισμό του Δουβλίνου, με στόχο την επιβολή μόνιμων αυστηρών ελέγχων στα σύνορα και την επιτόπου απόρριψη αιτούντων άσυλο. Το πότε ακριβώς θα αρχίσει η εφαρμογή της «εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» δεν είναι σαφές, διευκρινίζει η «WELT».
Οι έλεγχοι και η απόρριψη μεταναστών στα σύνορα βρέθηκαν στο επίκεντρο και των συνομιλιών του Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριου, Φρ. Μερτς, με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ, στη Βαρσοβία, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά το Παρίσι.
Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη γειτονική Πολωνία, που αναμένεται να δεχτεί μεγαλύτερη «πίεση» στο έδαφός της.
Ο Τουσκ υπενθύμισε στον Μερτς ότι η Πολωνία ως το εξωτερικό ανατολικό σύνορο της ΕΕ «σηκώνει μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό, έχει επενδύσει πολλά στην προστασία των συνόρων και ζητά μέτρα αλληλεγγύης και όχι τιμωρίας».
«Η Πολωνία δεν θα δεχθεί ομάδες παράνομων μεταναστών που στέλνονται στο έδαφός της», δήλωσε o Τουσκ, αφού η Γερμανία δήλωσε ότι θα απορρίψει τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο στα σύνορα της χώρας.
Σφοδρή κριτική ήρθε και από την πλευρά της Ελβετίας. «Οι συστηματικές απορρίψεις στα σύνορα παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία από την οπτική γωνία της Ελβετίας», έγραψε το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι ελβετικές αρχές «θα εξετάσουν πιθανά αντίμετρα εάν χρειαστεί».
Η Ελβετία θεωρεί ότι τα νέα αυτά αυστηρότερα μέτρα θα δυσκολέψουν και τη ζωή εργαζομένων που μετακινούνται καθημερινά από τη μια μεριά των συνόρων στην άλλη.
Αντίστοιχες αντιρρήσεις και προειδοποιήσεις για «μέτρα ανταπόδοσης» έχει εκφράσει και η κυβέρνηση της Αυστρίας.