Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, φλόμωσαν με ψέματα την αγροτιά. Διαλαλούσαν ότι η ΚΑΠ και η ΕΕ θα διασφάλιζαν το εισόδημα και τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Ομως, τον κόπο, τον ιδρώτα της αγροτιάς και τα πολλά λεφτά τα καρπώνονται οι εμποροβιομήχανοι, οι τράπεζες, τα μονοπώλια και τα καρτέλ. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται από τις αρνητικές συνέπειες στον αριθμό και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών αλλά και την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, ακόμη και αυτών που παράγει η χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:
-- Το 2008 το καθαρό (αποπληθωρισμένο) αγροτικό εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε 8%, πράγμα που δείχνει την οξύτητα των προβλημάτων και τους λόγους που βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους. Στο διάστημα 2000-2008, δηλαδή με κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος ήταν 19,9%.
-- Την περίοδο 2004-2007 το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 22,9% ενώ οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων μόνο κατά 14,8%. Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές των αγροτικών εφοδίων που ελέγχονται από μερικά μονοπώλια και τις τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα μεγάλο το 2008. Οι τιμές των βασικότερων αγροτικών εφοδίων, όπως των λιπασμάτων, υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, όπως σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, λάδι, βιομηχανικά ροδάκινα, είναι μικρότερες από τις περσινές και στα περισσότερα προϊόντα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
-- Ο εκφυλισμός και η κατάργηση των ελάχιστων εγγυημένων τιμών, που έγινε με τις τελευταίες αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού το 2008 σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μείωσης των τιμών παραγωγού είναι: Το σκληρό σιτάρι, του οποίου η τιμή από 0,50 ευρώ/κιλό το 2007 έπεσε στα 0,22 ευρώ/κιλό το 2008 (μέσα σε μια 10ετία η τιμή του ψωμιού σε σχέση με την τιμή του σταριού από τριπλάσια έγινε υπερδεκαπλάσια), στο καλαμπόκι η τιμή από 0,28 ευρώ/κιλό το 2007 έπεσε στα 0,14 ευρώ/κιλό το 2008, στο βαμβάκι η τιμή από 0,40 ευρώ/κιλό το 2007 έπεσε στα 0,18 ευρώ/κιλό το 2008, στο λάδι η τιμή από 3,5 ευρώ/κιλό τα «δέκατα» το 2007 έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ/κιλό το 2008, κ.ο.κ. Αποτέλεσμα, τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας να απειλούνται με χρεοκοπία.
-- Οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων αποδεκατίζονται χρόνο με το χρόνο από τον πληθωρισμό μέχρι το 2013, επειδή και με την ψήφο των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «πάγωσαν» στα επίπεδα του μέσου όρου της τριετίας 2000-2002, αλλά και από τις παράνομες και «νόμιμες» παρακρατήσεις των άμεσων ενισχύσεων, που φτάνουν μέχρι το 10%. Ο αποδεκατισμός των επιδοτήσεων διαψεύδει στην πράξη τους ισχυρισμούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι με την τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ διασφάλισαν το εισόδημα των αγροτών που προέρχεται από τις επιδοτήσεις μέχρι το 2013. Ειδικά για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης επέβαλαν παράνομες και καταχρηστικές παρακρατήσεις που έφταναν μέχρι το 35% της επιδότησης!
-- Η αγροτική απασχόληση μειώνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν τις 20.000 θέσεις εργασίας το χρόνο και αν σε αυτές προστεθούν οι άνεργοι των γεωργικών βιομηχανιών που κλείνουν, η ανεργία στην ύπαιθρο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
-- Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα το ποσοστό του Αγροτικού Προϊόντος στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας να μειωθεί από 5,74% το 2000 στο 3% το 2007 και το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο για την ίδια περίοδο από 1,029 δισ. ευρώ να φτάσει στα 3,041 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 έφτασε τα 3,043 δισ. ευρώ. Βασικές καλλιέργειες, όπως, ο καπνός, τα τεύτλα, το βαμβάκι, η σταφίδα, κ.ά., αποδεκατίστηκαν ή μειώθηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο από τα πέντε εργοστάσια ζάχαρης σε πρώτη φάση, τα 2 από τα 3 εργοστάσια λιπασμάτων και είναι στο στόχαστρο και το τελευταίο για κλείσιμο, όπως και πολλές μεταποιητικές μονάδες καπνού, αυξάνοντας την ανεργία και ερήμωση όχι μόνο της ορεινής αλλά και της πεδινής υπαίθρου.
Η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι η αγροτιά δεν έχει κανένα συμφέρον από αυτή την πολιτική. Το συμφέρον της είναι να αποδυναμώσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μην τους αφήσει να χειροτερέψουν τη ζωή της. Γιατί η πολιτική της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και οι ευρω-σχεδιασμοί για μετά το 2013 αυτό δείχνουν.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγανε και λένε ψέματα ότι η νέα ΚΑΠ και τα κοινοτικά κονδύλια εξυπηρετούν τους μικρομεσαίους αγρότες. Οι επιδοτήσεις αποδεκατίζονται χρόνο με το χρόνο και τα πολλά λεφτά τα καρπώνονται οι μεγάλοι. Στόχος της ΕΕ είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παραπλανούν τους νέους αγρότες ότι θα γίνουν επιχειρηματίες και με την πολιτική τους τους οδηγούν στην καταχρέωση. Παράλληλα, προβάλλουν αποπροσανατολιστικά ως λύση την «άλλη», την «πράσινη γεωργία». Δηλαδή, τον αγροτουρισμό, τα βιοκαύσιμα, τα βατόμουρα, τη δάσωση των χωραφιών. Ολα αυτά είναι μέτρα παραπέρα συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας και της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Από την άλλη και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει την αγροτιά: Ενώ συμφωνεί με την ΚΑΠ, φορτώνει τις συνέπειες στο πώς έγινε η διαπραγμάτευση και στο πώς εφαρμόζεται. Με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ συμφωνεί και ο ΛΑ.Ο.Σ. που λαϊκίζει με τις συνέπειες και την απογοήτευση της αγροτιάς, για να αποσπά ψήφους που τις διαπραγματεύεται πότε με το ΠΑΣΟΚ και πότε με τη ΝΔ. Πιστοί στην ΚΑΠ είναι και οι Οικολόγοι - Πράσινοι, που κάνουν αναφορές για βιολογική γεωργία και καταγγέλλουν λεκτικώς τα μεταλλαγμένα.
Το ΚΚΕ έγκαιρα είπε την αλήθεια στη μικρομεσαία αγροτιά. Αντιπάλεψε και καταψήφισε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και πρωτοστάτησε στην οργάνωση των αγώνων, όταν τ' άλλα κόμματα υπονόμευαν και αρνούνταν τις μορφές πάλης και συκοφαντούσαν τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας φτωχής αγροτιάς.
Η υπερψήφιση του ΚΚΕ σημαίνει αγώνας και διεκδίκηση για:
-- Την ολόπλευρη ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, με σχέδιο και τις κατάλληλες υποδομές.
-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες.
-- Την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της αγροτικής οικογένειας με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας και ανθρώπινες συντάξεις.
-- Τη δημιουργία γενικότερα υποδομών που να αναβαθμίζουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο.
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί ακόμα εγγύηση για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, για πιο αποτελεσματικούς αγώνες και κυρίως ισχυροποίηση της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους. Μόνο αυτός ο κοινός αγώνας ενάντια στα μονοπώλια, στην ΕΕ και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» θα μπορέσει να επιβάλει αλλαγές που θα προστατεύουν τον μικρομεσαίο αγρότη και την οικογένειά του, αλλά και τις δυνατότητες της χώρας για ολόπλευρη ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όφελος του λαού.
Σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες στη χώρα μας μπορούν πολύ πιο εύκολα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ. Η εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ μείωσε δραστικά το αγροτικό εισόδημα, εξαφάνισε ουσιαστικά δυναμικές καλλιέργειες (καπνά, τεύτλα) και ο πρόσφατος «έλεγχος υγείας» της ΚΑΠ έβαλε στο στόχαστρο άλλες, όπως το βαμβάκι, περικόπτοντας την καλλιέργεια 1.000.000 στρεμμάτων.
Χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, κάθε χρόνο 22.000 νοικοκυριά εγκαταλείπουν τη γεωργία μην μπορώντας να αντέξουν στον ανταγωνισμό, το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την τάση ξεκληρίσματος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόστηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Εντείνεται η διατροφική εξάρτηση του λαού μας καθώς εισάγονται ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες αμφιβόλου ποιότητας και πολλές φορές αμφιβόλου προέλευσης, την ίδια στιγμή που η χώρα μας είναι πλέον ελλειμματική σε όλα σχεδόν τα γαλακτοκομικά, ζωοκομικά και φυτικής παραγωγής προϊόντα, εκτοξεύοντας το αρνητικό εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο στα 3 δισ. 43 εκατ. ευρώ για το 2008.
Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αντικειμενικά στέκονται απέναντι στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς αφού στηρίζουν και συμφωνούν με τις βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ. Προσπαθώντας να σπείρουν συγχύσεις και αυταπάτες, η ΝΔ προβάλλει την «άλλη γεωργία», το δε ΠΑΣΟΚ την «πράσινη γεωργία». Στην ουσία μιλάνε για αγροτουρισμό και καλούν τους αγρότες να καλλιεργήσουν αγριαγκινάρες, βατράχια κλπ. Εχουν στρατηγική κατεύθυνση και αυτή είναι κόντρα στην παραγωγική διαδικασία. Ο ΣΥΝ μιλάει για ανάγκη «ριζικής αλλαγής της ΚΑΠ», λες και είναι δυνατόν στην ιμπεριαλιστική ΕΕ των μονοπωλίων να υπάρχει ΚΑΠ προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Με τους μαζικούς και μαχητικούς αγώνες μας όλα τα προηγούμενα χρόνια και φέτος αναδείξαμε την όξυνση των αγροτικών προβλημάτων, τις αιτίες που τα δημιουργούν, τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ, όμως από μόνοι τους οι αγώνες δεν επαρκούν, αν δε συνδέονται και με ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στο πολιτικό και συνδικαλιστικό πεδίο.
Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που συνθλίβονται από την αντιαγροτική ΚΑΠ και τις αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, να στηρίξουν το ΚΚΕ, ρίχνοντας μαζικά στην κάλπη το κόκκινο ψηφοδέλτιο της αντίστασης, της ανυπακοής και της ελπίδας.
Ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει πως από καλύτερη αφετηρία μπορούν να οργανωθούν οι επόμενοι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς που αναπόφευκτα έρχονται, καθώς η αντιαγροτική πολιτική όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί με ορίζοντα το 2013 και τη λεγόμενη περιφερειοποίηση που θα δίνει ένα κοινωνικό επίδομα στους αγρότες και θα οδηγήσει σε μαζικό ξεκλήρισμα.
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης, της απειθαρχίας στις αποφάσεις της ΚΑΠ, να αδυνατίσουν οι αυταπάτες σε μεγάλα τμήματα της αγροτιάς ότι «κάτι θα γίνει», «δεν μπορεί να μας αφήσουν να ξεκληριστούμε», να σπάσουμε το κλίμα μοιρολατρίας, απογοήτευσης και ηττοπάθειας που καλλιεργείται με σκοπό την αποδυνάμωση του κινήματος και των αντιστάσεών του.
Ισχυρό ΚΚΕ αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση να ανασυγκροτηθεί το αγροτικό κίνημα με ουσιαστική και σταθερή λειτουργία των αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών, με δυνάμωμα της ΠΑΣΥ, ως απαραίτητοι όροι για την ανάπτυξη κινήματος που θα βάζει στο επίκεντρο τη σύγκρουση και την ανατροπή της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής καθώς «φτιασίδια» δε χωράνε, αλλά ούτε και οικονομικές μικροπαροχές μπορούν να ανακόψουν την πορεία ξεκληρίσματος.
Η ψήφος στο ΚΚΕ, η θεαματική ενίσχυσή του, δε θα αξιοποιηθεί για να την ανταλλάξουμε με «καρέκλες», αλλά με νέα ορμή να μπούμε μπροστά στην οργάνωση των αγώνων.
Το δυνάμωμα του ΚΚΕ στους μικρομεσαίους αγρότες θα συμβάλει αποφασιστικά στην κοινή δράση και το συντονισμό με την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους της πόλης και τη νεολαία, στην προοπτική συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου.
Γιατί το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει:
Γιατί το ΚΚΕ δε συναίνεσε:
Γιατί ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της πάλης για:
Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι το διαβατήριο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι το καλύτερο λίπασμα για τους αγώνες που έρχονται.