Associated Press |
Ιδιατερα μαζικές οι διαδηλώσεις του Σαββάτου |
Η μεγαλύτερη και δυναμικότερη διαδήλωση, στη διάρκεια της δεύτερης δημοκρατίας της Αυστρίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (19/02/2000), στην αυστριακή πρωτεύουσα, τη Βιέννη, ενάντια στην κυβέρνηση συνασπισμού, μεταξύ του «Λαϊκού Κόμματος» του καγκελάριου Βόλφανγκ Σίσελ και του «Κόμματος της Ελευθερίας» του Γεργκ Χάιντερ.
Η διοργάνωση έγινε από τη «Demokratische Offensive» (Δημοκρατική Επίθεση) και «SOS Mitmensch» (SOS Συνάνθρωπε). Στη μεγαλειώδη διαδήλωση συμμετείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διάφορες δημοκρατικές, αντιφασιστικές και φιλειρηνικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού, που ήρθαν με τρένα, λεωφορεία και άλλα μέσα συγκοινωνίας.
Στην Αυστρία, που θεωρείται η 8η κατά σειρά πλουσιότερη χώρα του κόσμου, υπάρχουν 420.000 φτωχοί - σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πρόνοιας. Παράλληλα, 7.000 Αυστριακοί διαθέτουν περιουσίες της τάξης των 15 έως 150 εκατομμυρίων σελινίων και 350 υπερπλούσιοι με περιουσίες άνω των 150 εκατομμυρίων σελινίων («Der Standart» από τις 20/9/99), τη στιγμή που 700.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο την τραγική κατάσταση της ουράς στα ταμεία ανεργίας.
Η νέα κυβέρνηση των Σίσελ - Χάιντερ ετοιμάζει ένα νέο πακέτο μέτρων επιβάρυνσης των εργαζομένων, κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων και νέα μέτρα τρομοκρατίας και απομάκρυνσης των ξένων από την Αυστρία.
Οι ομιλητές, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες, καθώς και οι διαδηλωτές διαδήλωσαν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Τα βασικά συνθήματα που επικράτησαν ήταν: Οχι στην κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων, ανύψωση των ελαχίστων μισθών σε 15.000 και συντάξεων σε 12.000 σελίνια, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και των κερδών, εφαρμογή του του 35ωρου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ίση αμοιβή για δουλιά ίσης αξίας για τις γυναίκες, κατάργηση του ρατσισμού στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά, όχι στη μείωση της χρηματοδότησης της Παιδείας και άλλα.
Η διαδήλωση άρχισε μπροστά στη Βουλή και διέσχισε τμήμα της Βιέννης για να καταλήξει στην Πλατεία Ηρώων, την HeldenPlatz. Σύμφωνα με υπολογισμούς των οργανωτών ξεπέρασε τους 300.000. Οι αστυνομικές αρχές την υπολόγισαν σε περίπου 150.000 άτομα, ενώ ο Χάιντερ μίλησε για 60.000.
«Ολο ανοιχτότερα μετέχει η ΕΕ στη στρατηγική του ΝΑΤΟ να αντικαθιστά το ισχύον Διεθνές Δίκαιο με την εισαγωγή κανόνων, που αμερικανικά ονομάζονται "Differential Responsibilities of Major Powers" και μπορεί να μεταφραστεί με το "ιδιαίτερα δικαιώματα για τις κυρίαρχες δυνάμεις". Το πραγματικό μήνυμα του μποϊκοτάζ της Αυστρίας από την ΕΕ είναι ότι: Η νομιμότητα μιας κυβέρνησης στην Ευρώπη εξαρτάται τελικά όχι πια από εκλογές, αλλά από την έγκριση της ΕΕ. Γι' αυτό οι δημοκράτες ναι μεν έχουν κάθε λόγο να ενεργούν κατά του Χάιντερ και του (κόμματός του) FPO, αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να είναι υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας απειλής επέμβασης της ΕΕ στην Ευρώπη».
Τη γνώμη αυτή διατυπώνει στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (18/2) ο Γερμανός διεθνολόγος καθηγητής Μπέρχαρντ Γκρέφρατ, μέλος της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (από το 1976-1986) και μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου (από το 1986-1990).
Ο διεθνολόγος διαπιστώνει ότι η επέμβαση αυτή αποτελεί μοναδικό γεγονός στην ιστορία της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως μοναδικό και στην ΕΕ και χωρίς νομική βάση στις υπάρχουσες συμφωνίες. Υπήρξαν περιπτώσεις, γράφει ο καθηγητής στο εκτενές άρθρο του, όπως όταν σε μια χώρα (σ. σ. εννοεί τη Χιλή) η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία, βομβάρδισε το προεδρικό μέγαρο και δολοφόνησε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο. Ομως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν κινήθηκαν. Και ξαφνικά έχουμε κυρώσεις εναντίον ενός «μικρού», ως τώρα γενικά σεβαστού κράτους - μέλους της ΕΕ, χωρίς να ακουστεί αυτό πρώτα, «χωρίς να έχει παραβιάσει συμφωνίες, όχι για βαριές παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι γιατί απείλησε με βία γειτονικά κράτη ή αμφισβήτησε σύνορα, αλλά γιατί σαν αποτέλεσμα ελεύθερων εκλογών σχηματίστηκε μια κυβέρνηση, που δεν είναι αρεστή στα άλλα κράτη - μέλη».
Τι θα έκανε η ΕΕ, διερωτάται ο καθηγητής, αν στην Αυστρία σχηματιζόταν κυβέρνηση μόνο με το Καθολικό Λαϊκό Κόμμα, χωρίς τον Χάιντερ, και με το ίδιο, το τωρινό πρόγραμμα ή αν δεν επρόκειτο για τη μικρή Αυστρία, αλλά για μια μεγάλη χώρα, σαν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία κλπ.;
«Η υπερβολική αντίδραση της Ευρώπης των τραπεζών κατά του κυβερνητικού σχηματισμού στην Αυστρία τροφοδοτεί την υποψία ότι πρόκειται μόνο για μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία, που χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για να βάλει σε ενέργεια έναν μηχανισμό επέμβασης, που έχει στο στόχαστρο έναν άλλο αντίπαλο... Η μικρή Αυστρία είναι ένα ευπρόσδεκτο αντικείμενο για να διαδηλωθεί ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για επέμβαση σε κάθε κράτος - μέλος, που δεν είναι σε θέση ή δε θέλει να επιβάλει την απαιτούμενη πολιτική από την ΕΕ, δηλαδή τελικά από τις μεγάλες τράπεζες. Το ρόπαλο της ΕΕ δε στρέφεται κατά του Χάιντερ... αλλά κατά βάθος εναντίον κάθε προσπάθειας αμφισβήτησης της λεγόμενης ελεύθερης "οικονομίας της αγοράς"... εναντίον κάθε επίφοβης αριστερής προσπάθειας».
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΑΝΤΣΙΡ. Μια ιδιαίτερα επικριτική επιστολή από τον Μουλά Μοχαμάντ Ομάρ, πολιτικό και θρησκευτικό ηγέτη των Ταλιμπάν - της κυρίαρχης φατρίας του Αφγανιστάν, που ελέγχει, όπως υποστηρίζει, το 90% του εδάφους της χώρας - προς τον Κόφι Ανάν, Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ο μουσουλμάνος κληρικός και πολέμαρχος Ομάρ - που έχασε το ένα του μάτι στον «τζιχάντ» κατά των Σοβιετικών, ως μουτζαχεντίν, την 10ετία του '80 - εμφανίστηκε «έξαλλος» διότι ο Ανάν φέρεται να λαμβάνει το μέρος της αντιπολίτευσης, υιοθετώντας «αβασάνιστα» τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι πολιτικοί ηγέτες της εναντίον των Ταλιμπάν.
Συγκεκριμένα, βασιζόμενος σε αναφορές της αντιπολίτευσης, ο Ανάν κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι βομβάρδισαν από αέρος άμαχους στην κοιλάδα Παντσίρ και ότι έχουν στις τάξεις τους παιδιά. Ο Ομάρ αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες: «Δε νοιαστήκατε να ερευνήσετε την κατηγορία και προχωρήσατε στη δήλωσή σας παρά το ότι δεν υπήρχε καμία αλήθεια στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης», ανέφερε στην επιστολή του. «Υποστηρίζετε την αντιπολίτευση. Κάνετε το λαό του Αφγανιστάν να πιστέψει ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν τηρούν ουδέτερη στάση, ότι είναι προκατειλημμένα κατά του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν».
Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Μπουρχανουντίν Ραμπανί ως το «νόμιμο» κάτοχο της έδρας του Αφγανιστάν.
Στο μεταξύ η αντιπολίτευση, της οποίας ηγείται ο στρατηγός Αχμέντ Σαχ Μασούντ, ισχυρίστηκε ότι «ανέσχεσε» την προώθηση των Ταλιμπάν προς το βορρά. Ο 46χρονος Μασούντ, μιλώντας στο αμερικανικό CNN, υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση «κερδίζει έδαφος». Και αρνήθηκε το ότι η παράταξή του έχει δεχτεί «βοήθεια» από τη Ρωσία και το Αφγανιστάν - αν και είναι περίπου δεδομένο ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη στηρίζουν τον Ραμπανί και τον ίδιο.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-
Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των χτεσινών συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πολιτεία Καντούνα της Νιγηρίας. Προ των αιματηρών συγκρούσεων χιλιάδες χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους της πόλης, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην επιβολή ισλαμικού νόμου (Σαρία) στην πολιτεία.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στη διάρκεια των επεισοδίων που συνεχίζονταν στην πολιτεία Καντούνα έως αργά χτες το απόγευμα, πυρπολήθηκαν δεκάδες οικίες και επιχειρήσεις.
Οι έντονες αντιδράσεις για την επιβολή ισλαμικού νόμου (ΣΑΡΙΑ) στην πολιτεία Καντούνα εκδηλώνονται έναν περίπου μήνα αφότου τέθηκε σε ισχύ στη βόρεια πολιτεία Ζαμφάρα. Ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ, τάσσεται υπέρ της ξεχωριστής εκπαίδευσης για τα δύο φύλα, αλλά και υπέρ της δημιουργίας μαζικών μέσων μεταφοράς ξεχωριστά για τους άνδρες και ξεχωριστά για τις γυναίκες. Το 40% του πληθυσμού της πολιτείας Καντούνα είναι χριστιανοί.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-
Αυτονομιστές αντάρτες αρνήθηκαν χτες τους ισχυρισμούς αξιωματικών του ινδονησιακού στρατού, πως, δηλαδή, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον ύπατο διοικητή της αυτονομιστικής ανταρτικής οργάνωσης «Κίνημα για Ελεύθερο Ατσέι», Αμπντουλάχ Σουαφέι.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, ο Αμπουντλάχ Σουαφέι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφότου πληγώθηκε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας τον περασμένο μήνα.
Ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητήθηκε έντονα από τον Ισμαήλ Σουαχπούτρα, εκπρόσωπο των ανταρτών. Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Μπάντα Ατσέι, είπε πως ο στρατός επιχείρησε με αυτή την είδηση να κάμψει το ηθικό και να υπονομεύσει τον αγώνα των ανταρτών. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως ο ηγέτης του κινήματος «ποτέ δεν τραυματίστηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, είναι καλά στην υγεία του και κρύβεται σε ασφαλές καταφύγιο».
Στο μεταξύ, τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και Ινδονήσιους στρατιώτες στην επαρχία Ατσέι. Ο απολογισμός των συγκρούσεων αυτονομιστών - κυβερνητικών στρατευμάτων έχει προκαλέσει το θάνατο 195 ατόμων.