ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απόφαση στο πλαίσιο προειλημμένων στοχεύσεων

Τέσσερις αθώοι και 15 ένοχοι

Στο πλαίσιο που διεξάχθηκε η όλη διαδικασία της «επιχείρησης εξάρθρωση της τρομοκρατίας» και η ίδια η δίκη κινήθηκε και η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που ανακοινώθηκε χτες αναφορικά με την υπόθεση της «17Ν». Επιβεβαιώθηκε δηλαδή ότι το όλο εγχείρημα συνέβαλε στην ένταση της τρομο-υστερίας, στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά και στη συγκάλυψη της ουσίας του μηχανισμού της «17Ν», που έδρασε προβοκατόρικα για το λαϊκό κίνημα. Τόσο οι πιέσεις του αμερικανοβρετανικού παράγοντα όσο και οι πολιτικές στοχεύσεις της πολιτικής εξουσίας φαίνεται να εξυπηρετούνται από μια απόφαση που «ισορροπεί» ανάμεσα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην απαίτηση για βαριές καταδίκες. Οι δικαστές από τη μια προχώρησαν σε αθωώσεις κατηγορουμένων μην αποτολμώντας καταδικαστικές αποφάσεις «τραβηγμένες από τα μαλλιά» και από την άλλη εξάντλησαν κάθε περιθώριο αυστηρότητας για όσους δε συνεργάστηκαν και κράτησαν στάση ρήξης με την όλη διαδικασία. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψαν με την απόφασή τους να επιβραβεύσουν μεταμεληθέντες που είτε συνεργάστηκαν άμεσα με τις αρχές είτε επέτρεψαν με τη στάση τους στο δικαστήριο να τους αξιοποιήσει. Επίσης, νομιμοποίησαν ουσιαστικά όλες τις παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που έλαβαν χώρα τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2002, οπότε εκδηλώθηκε η «επιχείρηση εξάρθρωσης της 17Ν», και μέχρι σήμερα.

Στιγμιότυπο από τη δίκη

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη δίκη
Η χτεσινή απόφαση, που, σημειωτέον, δεν περιείχε καμία αιτιολόγηση και κανένα νομικό σκεπτικό (αυτά αναμένεται να υπάρξουν ύστερα από μερικούς μήνες όταν θα διατυπωθεί αναλυτικά) ανακήρυξε τέσσερις εκ των κατηγορουμένων αθώους και τους υπολοίπους δεκαπέντε ενόχους. Ενώ ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, θα παρουσιάσει την πρότασή του επί των ποινών την ερχόμενη Τετάρτη.

Αθώοι και ένοχοι

Αθώοι για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπισαν κρίθηκαν οι: Γιάννης Σερίφης, Ανέστης Παπαναστασίου, Θεολόγος Ψαραδέλλης και Αγγελική Σωτηροπούλου. Απ' αυτούς μόνον ο Αν. Παπαναστασίου κηρύχτηκε ομόφωνα αθώος ενώ οι υπόλοιποι τρεις αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες, ο εισαγγελέας της έδρας προτίθεται να ασκήσει έφεση υπέρ του νόμου για τις αθωώσεις με πλειοψηφία.

Σε τέσσερις από τους ενόχους, στους τρεις μεταμεληθέντες Π. Τσελέντη, Κ. Τέλιο και Σ. Κονδύλη καθώς και στον Θ. Σερίφη, που παραδέχτηκε τις προανακριτικές του ομολογίες και νομιμοποίησε ο ίδιος τη χρησιμοποίησή τους από το δικαστήριο, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, πράγμα που σημαίνει ότι γλιτώνουν την ποινή των ισοβίων και θα έχουν ασφαλώς πολύ επιεική ποινική μεταχείριση.

Εξι εκ των κατηγορουμένων, οι Αλ. Γιωτόπουλος, Δ. Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χρ. Ξηρός, Β. Τζωρτζάτος και Ηρακλής Κωστάρης, κρίθηκαν ένοχοι για πλήθος πράξεων και στον επιμερισμό των ποινών θα πρέπει να αναμένουν πολλές φορές την ποινή των ισοβίων δεσμών. Για τον Αλ. Γιωτόπουλο το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι ο ηθικός αυτουργός όλων των ενεργειών της «17Ν». Το ίδιο αυστηροί υπήρξαν οι δικαστές και με τον Δ. Κουφοντίνα, τον οποίο έκριναν ένοχο για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν από το κατηγορητήριο, πλην ελαχίστων δευτερεύουσας σημασίας. Κρίθηκε ένοχος ακόμη και για την ανθρωποκτονία του Χρ. Μάτη (24/12/1984), παρά το γεγονός ότι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη ανέφεραν πως δεν ήταν αυτός που πυροβόλησε τον άτυχο αστυνομικό.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Π. Σερίφη και Ν. Παπαναστασίου μόνο για το αδίκημα της «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση», γεγονός που σημαίνει ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή από 6 έως 10 χρόνια. Βαρύτερες ποινές από τους προαναφερόμενους αλλά όχι ισόβια κάθειρξη αναμένουν οι Βασίλης Ξηρός, Διονύσης Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Καρατσώλης, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι όχι μόνο για συμμετοχή στη «17Ν» αλλά και για συμμετοχή σε κάποιες ενέργειές της.

Δηλώσεις Γιωτόπουλου - Κουφοντίνα

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Αλ. Γιωτόπουλος με δήλωσή του στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη «σημερινή Ελλάδα του Σημίτη μοντέρνα αποικία των ΗΠΑ». Τόνισε, καταλήγοντας, πως «ο λαός ποθεί κάτι καινούριο, διαφορετικό, που δε θα ελέγχεται από το μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό», το οποίο, όπως είπε, «είναι καιρός να ξεκινήσει».

Από τη δική του την πλευρά ο Δ. Κουφοντίνας ανέφερε πως εκείνον και τους συντρόφους του δεν τους ενδιαφέρει η απόφαση αυτού του δικαστηρίου αλλά η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και της ιστορίας. Τέλος, ο Χρ. Ξηρός σημείωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου που εκφωνήθηκε θα μπορούσε να είχε ληφθεί και στις 2 του Μάρτη του 2003, πριν δηλαδή ξεκινήσει η δίκη.


Αντιδράσεις για την απόφαση

Την απόφαση του δικαστηρίου για τη «17 Νοέμβρη» προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και επανέρχεται εκ νέου σ' αυτή την υπόθεση. Αν το καλοκαίρι του 2002 μιλούσε για εξάρθρωση της τρομοκρατίας, τώρα κάνει λόγο για νίκη της δημοκρατίας!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου μίλησε για «κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού», ενώ ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας για την ίδια υπόθεση είπε ότι «η ελληνική κοινωνία μπορεί να είναι υπερήφανη» και πως πλέον «επιβεβαιώνεται η αρτιότητα του έργου που η κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας έκαναν».

Συγκεκριμένα, ο Φ. Πετσάλνικος παραποιώντας την πραγματικότητα δήλωσε ότι «διασφαλίστηκαν όλα τα δικαιώματα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, εξασφαλίστηκε η ακώλυτη άσκηση του λειτουργήματος όλων των παραγόντων της δίκης και ειδικότερα των συνηγόρων και επετεύχθη η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα σε μια ανοιχτή ακροαματική διαδικασία».

Ωστόσο, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Στη δίκη αυτή διακυβεύτηκαν κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού και μπήκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή μέτρα που περιορίζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του κατηγορούμενου (παραβιάστηκε η αρχή της δημοσιότητας της δίκης, έχουμε συρρίκνωση της αρχής της κλήρωσης των μελών του δικαστηρίου, υποχώρηση στον ορισμό του πολιτικού εγκλήματος, καταθέσεις χωρίς παρουσία δικηγόρου και χωρίς απαγγελία κατηγορίας στην περίπτωση του Σ. Ξηρού κλπ.).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε και τις καταγγελίες εκ μέρους των κατηγορουμένων για βασανιστήρια και χορήγηση φαρμάκων και ανέφερε ότι οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές «περιφρούρησαν την τήρηση όσων προβλέπει το Σύνταγμα»!

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έκδοσης μελών της «17 Νοέμβρη» στις ΗΠΑ, απάντησε «κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκδοσης».

Βέβαια, η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου δεν έμεινε ασχολίαστη και από τον Αμερικανό πρέσβη Τ. Μίλερ. «Επιφυλασσόμεθα να λάβουμε θέση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την επιμέτρηση των ποινών από το δικαστήριο», δήλωσε ο Τ. Μίλερ. Η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη δείχνει ότι το αμερικανικό... ενδιαφέρον δε σταματάει με την «εξάρθρωση», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της «17 Νοέμβρη», αλλά θα εξακολουθήσει να είναι αμείωτο και η τρομοκρατία θα αξιοποιείται για να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας μας.

Στο ίδιο διθυραμβικό ύφος με τον υπουργό Δικαιοσύνης μίλησε και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος είπε ότι «η δημοκρατία νίκησε την τρομοκρατία» και η «ελληνική κοινωνία απαλλάσσεται από ένα άγος που την ταλαιπώρησε για πολλές δεκαετίες».

«Η τρομοκρατία είναι εχθρός της Δημοκρατίας, γι' αυτό και ο αγώνας εναντίον της είναι διαρκής». Μ' αυτή τη φράση σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος και ευθυγραμμιζόμενος τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τον Τ. Μίλερ, συνέχισε: «η Δικαιοσύνη επιτέλεσε το καθήκον της. Διεξήχθη μια δίκη, η οποία ανταποκρίθηκε στο κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση δήλωσε ότι τηρήθηκαν οι δικονομικοί τύποι και υπήρξε άψογη διαδικασία με σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ