ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ρεκόρ κερδών των οπτικοακουστικών μονοπωλίων

Στα αζήτητα οι εθνικές κινηματογραφίες...

Με νέο ρεκόρ κερδοφορίας αποχαιρέτησε το 2009 το Χόλιγουντ (σ.σ. εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης), εδραιώνοντας την πρωτοκαθεδρία της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού των οπτικοακουστικών μονοπωλίων και καθιστώντας ...«σύντομο ανέκδοτο» τα κροκοδείλια δάκρυα του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού περί «πειρατείας», που αποτελεί «συστατικό» της καπιταλιστικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «The Hollywood Reporter» τα έξι μεγαλύτερα στούντιο των ΗΠΑ «τσέπωσαν» το 2009 συνολικά 10,7 δισ. δολάρια, υπολογίζοντας μόνο τις εισπράξεις εκτός ΗΠΑ και Καναδά! Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών, που «μεταφράζεται» σε αύξηση 7% έναντι του 2008 και 11% έναντι του 2007. Η σχεδόν κατά 20% αύξηση των κερδών των αμερικανικών κινηματογραφικών μονοπωλίων σε μια τριετία αποτελεί ρεκόρ από μόνη της. Η «FOX» έρχεται πρώτη με 23% της παγκόσμιας αγοράς. Ακολουθούν: «Sony» 21%, «Warner Bros» 17%, «Disney» 16%, «Παραμάουντ» 12%, «Γιουνιβέρσαλ» 11%.

Το δε περιεχόμενο είναι το εξής: Χάρι Πότερ, εξωγήινοι, τέρατα, λοιπά υπερφίαλα και βαθιά αντιδραστικά κατασκευάσματα, με πρώτιστο το πανάκριβο «Αβαταρ» του Κάμερον, που εισπράττει με απίστευτους ρυθμούς από παντού. Αυτή η ταινία χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας της γιγαντιαίας μηχανής του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού, αφού η πρεμιέρα της δόθηκε ταυτόχρονα σε 14.461 αίθουσες ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών οι 3.671 με μηχανήματα τρισδιάστατης προβολής. Μίλησε κανείς για «πολυπολιτισμικότητα» και «εθνικές κινηματογραφίες»;

Κι όμως! Μιλά γι' αυτά ...η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, αφού η κινηματογραφική πολιτική της υπηρετεί την κερδοφορία των δικών της μονοπωλίων. Είναι κυνισμός το να εμφανίζεται η ΕΕ ως «προστάτης» του κινηματογράφου, όταν την περσινή άνοιξη πανηγύριζε για τις εισπράξεις ταινιών του 2008 ...όπως οι «Μάμμα Μία» και «Quantom of Solace», οι οποίες, εκτός του «χολιγουντιανού» περιεχομένου τους, ...ήταν και συμπαραγωγές με τις ΗΠΑ.

Και βέβαια, το Χόλιγουντ είναι σίγουρο για τον επεκτατισμό του στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου, το 2008 οι ευρωπαϊκές ταινίες απέσπασαν το 28,4% της ευρωπαϊκής αγοράς, έναντι του 63,2% της αμερικανικής διανομής και μόλις ...1,6% των ταινιών από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη! Αν συνυπολογιστεί ότι το 6,8% των ταινιών που διανεμήθηκαν το 2008 στην Ευρώπη ήταν συμπαραγωγές με τις ΗΠΑ, τότε το μερίδιο των ΗΠΑ μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Η μόνη που κάπως «διασώζεται» είναι η Γαλλία (κυρίως χάρη ...στον «Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες») που είχε αύξηση του μεριδίου της στο 12,6% έναντι 8,4% το 2007 και 10,6% το 2006. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα κράτη - μέλη της ΕΕ παρήγαγαν συνολικά το 2008 1.145 ταινίες (112 περισσότερες από το 2007).

«Ενα σπίτι παραμύθια»

Επτά μουσικά παιδικά παραμύθια, με τίτλο «Ενα σπίτι παραμύθια» των Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου παρουσιάζονται στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Αθηναΐς». Οταν ο Σταμάτης πρωτοσυνάντησε την Λίνα, τα πρώτα πράγματα που επιθυμούσαν να συνδημιουργήσουν ήταν παραμύθια για παιδιά. Ο Σταμάτης μελοποιούσε και η Λίνα έγραφε έμμετρα παραμύθια. Επτά από τα σαράντα επτά τραγουδιστά παραμύθια που είχαν φτιάξει για μικρή ορχήστρα, έναν αφηγητή και ήρωες που τα λένε τραγουδιστά, ξαναέρχονται στο φως.

«Η συναυλία των ζώων» των αδερφών Γκριμ, «Η πεντάμορφη και το τέρας» της Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve, «Ο Τζακ κι η Φασολιά» του Joseph Jacobs, «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» του Hans Christian Andersen, «Η έξυπνη Γκρέτα» των αδερφών Γκριμ, «Το πετροκάραβο» και «Ενα σπίτι παραμύθια» της Λίνας Νικολακοπούλου αποτελούν τον πρώτο κύκλο των επτά πρώτων παραμυθιών.

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί - τραγουδιστές της ομάδας «Σπείρα - Σπείρα», ακορντεόν και κρουστά, χάρτινες κούκλες και πολλή φαντασία συνθέτουν την παράσταση. Ο Βασίλης Βασιλάκης φτιάχνει κούκλες, παίζει μαριονέτες, μεταμορφώνει χαρτιά και εφημερίδες επί σκηνής, συμμετέχοντας σ' ένα παιχνίδι μουσικής και τραγουδιών με τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Ρούχα φτιαγμένα από χαρτί και άλλα υλικά, δημιουργίες του εικαστικού Νίκου Φλώρου, ντύνουν τους ηθοποιούς και μεταφέρουν το κοινό στο μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Δραματουργική επεξεργασία - επιμέλεια Γιολάντας Σκαφτούρου, σκηνικό Μανόλη Παντελιδάκη, χορογραφία Αναστασίας Γεωργαλά, επιμέλεια κοστουμιών Δέσποινας Χειμώνα. Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Γεροντίδης, Τερέζα Κρητικού, Γιολάντα Σκαφτούρου, Ηρώ Σαΐα. Ακορντεόν: Αννα Λάκη. Κρουστά: Σοφία Κακουλίδου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Καστανιώτης: Τιτίνα Δανέλλη «Τα τέσσερα μπαστούνια» (νέο κοινωνικο-αστυνομικό μυθιστόρημα της δημοσιογράφου του «Ρ», με αφορμή τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008). Αλέξης Σταμάτης «Σκότωσε ό,τι αγαπάς» (μυθιστόρημα). Παύλος Θ. Κάγιος «Και με κλειστά μάτια θα βλέπω» (νέο μυθιστόρημα του γνωστού δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου). «Οδοιπορικό στην Ινσταμπούλ (12 συγγραφείς γράφουν για την Πόλη)» (μεταξύ των 12 συγγραφέων - οι περισσότεροι είναι Τούρκοι - περιλαμβάνεται και ο μόνος Ελληνας, ο Πέτρος Μάρκαρης). Ολιβιέ Τοντ «Αλμπέρ Καμύ - Μια ζωή» (μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη. Βιογραφία του σπουδαίου Γαλλοαλγερινού δημοσιογράφου, πεζογράφου, δοκιμιογράφου). Ντάριο Φο «Ο έρωτας και η ειρωνεία» (μετάφραση Ανταίος Χρυστομίδης. Τέσσερις ιστορίες του νομπελίστα δραματουργού και ηθοποιού). Ζοζέ Σαραμάγκου «Το ταξίδι του ελέφαντα» (μετάφραση Αθηνά Ψύλλια. Διηγήματα). Ελένη Πριόβολου «Οπως ήθελα να ζήσω» (μυθιστόρημα). Αγγελική Στρατηγοπούλου «Ευαγγελισμός» (νουβέλα).

-- «Μοντέρνοι Καιροί» (Παπανδρέου 1, 16673, Βούλα, 210.9659.904-5): Κωστούλα Μητροπούλου «Τα τραγούδια μου» (συλλογή των τραγουδιών που έγραψε η Κωστούλα Μητροπούλου για δικά της θεατρικά έργα, άλλων δραματουργών, τραγουδιών της που μελοποίησαν διάφοροι συνθέτες και περιλήφθηκαν σε αρκετούς δίσκους, και τραγούδια που δεν έτυχαν μελοποίησης).

-- Πατάκης: Σώτη Τριανταφύλλου «Ο χρόνος πάλι» (νέο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Σ. Τριανταφύλλου - περιδιάβασή της στα ποικίλα πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου ενδιαφέροντά της και τα «τοπία» της ψυχής της). Θεόδωρος Γρηγοριάδης «Δεύτερη γέννα» (μυθιστόρημα).

-- Γαβριηλίδης: Στη σειρά «Εκ νέου» κυκλοφόρησε το βιβλίο «Γιώργος Κοτζιούλας (Μια παρουσίαση από το Σωτήρη Τριβιζά)». (Περιλαμβάνονται ποιήματα του γνωστού αγωνιστή και δραματουργού, λεξιλόγιό του, στοιχεία εργοβιογραφίας και βιβλιογραφία). Παναγιώτης Δ. Στάμος «Αγαπάτε ακαταλλήλους» (θεατρικό μονόπρακτο). Γιώργος Βογιατζής «Ερημοδικία» (ποιήματα). Ορέστης Αλεξάκης «Το άλμπουμ των αποκομμάτων» (ποιητική συλλογή). Νίκος Τζώρτζης «Αποδελτιώσεις» (ποιήματα), Γιώργος Τριανταφύλλου «Πυρόεσσα» (ποιητική συλλογή), Χαρά Πρεβεδώρου «Οι περιπατητές» (ποιητική συλλογή), Ευρυδίκη Τρισόν - Μιλσανή «Ματιές στον κήπο του Χαϊκού» (ταξιδιωτικές εντυπώσεις από την Ιαπωνία, τον πολιτισμό της και το σύγχρονο τρόπο ζωής).

-- Δέσποινα Πολυχρονίδου «Πόντος (ταξίδι στο χρόνο - τόπο του χθες και του σήμερα)» (ταξιδιωτικό οδοιπορικό. Εκδόσεις αδελφών Κυριακίδη).

-- «Περίπλους»: Γρηγόρης Τσικόπουλος - Κωνσταντίνος Πάγκαλης «Η trendy Νεοελληνική Ιστορία» (σχολιαστικό βιβλίο για τις νέες «αναγνώσεις» - αλλοιώσεις της νεότερης πολιτικο-κοινωνικής ιστορίας μας).

-- Χριστιάνα Αβραμίδου «Ωρα κάτω από το νερό» (Ποιήματα. Εκδόσεις «Εψιλον»).

-- Γιάννης Μπουγογιάννης «Το ελληνικό τραγούδι (κοινωνιολογικές προσεγγίσεις)» (μικρή μελέτη για το λαϊκό και έντεχνο τραγούδι μας. Γιάννης Μπουγογιάννης, Αναλήψεως 229, 38321, Βόλος).

-- Καίτη Λιανού - Ιωαννίδου «Η άλλη πλευρά του παραδείσου» (μυθιστόρημα, εκδόσεις «Θέσις», Κοραή 31, Μοσχάτο, 12345).

-- «Εν Βόλω» (τριμηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό του Δήμου Βόλου. Τεύχη 31 - με αφιέρωμα στον κορυφαίο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη - και 33 - με αφιέρωμα στο λαϊκό τραγουδοποιό Λάκη Μπαλλή. Το τεύχος συνοδεύει cd του Λάκη Μπαλλή με τίτλο «Τα τραγούδια μου»).

-- «Κωπηλάτες» (περιοδικό προβληματισμού για τον πολιτισμό, την παιδεία, την κοινωνία. Τεύχος 2, με θέμα «Παιδεία και πολιτισμός» και συνεργασίες επώνυμων πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών).

-- «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» (περιοδικό του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος», τεύχος 19).

-- «Θέματα παιδείας» (τριμηνιαίο περιοδικό για την εκπαίδευση. Τεύχος 45).

-- «Ευθύνη» (περιοδικό γλώσσας και πολιτισμού. Τεύχος 453).

-- «Ομπρέλα» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 86).

Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Αύριο η παρουσίαση του «Πρωινού άστρου»

Το «Πρωινό Αστρο» του Γιάννη Ρίτσου, το έργο που ο ποιητής έγραψε για τη γέννηση της κόρης του, θα παρουσιαστεί αύριο στο «Συρμό» όπως το μελοποίησε ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης. Το CD με τη μελοποίηση του έργου από τον Σ. Τσιλίκη κυκλοφόρησε τον τελευταίο μήνα και τα τραγούδια του ερμηνεύουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Αλέξανδρος Χατζής, ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, ο Βασίλης Παγώνης, ο Γιώργος Μιχαήλ και η σοπράνο Ζωή Σολδάτου. Το εξώφυλλο είναι του ζωγράφου Γιώργου Λαζόγκα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο «Συρμό» θα παρουσιαστεί αυτή η δουλειά από τον ίδιο το συνθέτη και από τραγουδιστές της νέας γενιάς και ηθοποιούς που θα απαγγέλλουν.

Η εκδήλωση γίνεται αύριο Κυριακή και ξεκινάει στις 9 μ.μ.

Επίσης, σήμερα Σάββατο, το πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» περιλαμβάνει Συναυλία με τα συγκροτήματα «Eternalflame», «Invictus», «Bright black», ενώ τη Δευτέρα 11/1, στις 9 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Sir, NoSir».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ