ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρωτοχρονιά στο «Συρμό»

Ενα πλούσιο πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα «ξεδιπλώνεται» σήμερα και αύριο στη σκηνή του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210 52 03 661). Οι δύο γιορταστικές μελωδικές βραδιές θα ξεκινήσουν με τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το προσωπικό τους ρεπερτόριο, αλλά και με αγαπημένες ελληνικές και ξένες επιτυχίες και με διασκευές τραγουδιών από την παλαιότερη και σύγχρονη δισκογραφία. Τη σκυτάλη στη διασκέδαση, παίρνει η Εύη Καπάταη (την οποία γνώρισε το κοινό μέσα από τη δισκογραφική της συνεργασία και τις εμφανίσεις της με τον Γιάννη Σπανό και τον Κώστα Χατζή ). Με την ιδιαίτερη ερμηνεία της, αναλαμβάνει να «ανεβάσει το θερμόμετρο» της διασκέδασης στο «Συρμό» και να ξεσηκώσει το κοινό σε ένα εορταστικό λαϊκό πρόγραμμα, παρέα με αξέχαστα μεγάλα λαϊκά τραγούδια. Είσοδος με μενού: 30 ευρώ.

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο μουσικό στέκι θα βρίσκεται και πάλι ο Μίλτος Πασχαλίδης, προτείνοντας τις δικές του μουσικές «διαβάσεις» και συστήνοντας τη νέα του δισκογραφική δουλιά με τίτλο: «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος» και ερμηνεύοντας, εκτός από δικά του τραγούδια, κομμάτια και άλλων δημιουργών.

Πέθανε ο δημιουργός του «Ιβάν»

Από «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν»
Από «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν»
«Εφυγε» χθες, στη Μόσχα, ο 77χρονος Ρώσος συγγραφέας Βλαντιμίρ Μπογκομόλοφ, από τους σημαντικότερους (αν και ολιγογράφος) λογοτέχνες της γενιάς του, η οποία ανδρώθηκε με τη «φωτιά» και το μεγαλείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Γεννημένος στο χωριό Κιρίλοβκα (περιοχή της Μόσχας), ο Μπογκομόλοφ, μετά τη βασική σχολική εκπαίδευσή του, με την έναρξη του πολέμου, κατατάχθηκε εθελοντής στον Κόκκινο Στρατό και έφυγε για το μέτωπο. Πολέμησε με γενναιότητα, τραυματίστηκε και αναδείχτηκε αξιωματικός. Μετά τον πόλεμο, παρέμεινε στο στρατό και υπηρέτησε στη ρωσική Απω Ανατολή και στη ΓΛΔ μέχρι το 1952.

Η πρώτη του παρουσία στα σοβιετικά Γράμματα ήταν το 1955 με μια συλλογή ποιημάτων για παιδιά. Το 1958 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ζνάμια» το διήγημά του «Ιβάν», με το οποίο ο Μπογκομόλοφ αποκαλύφθηκε στη μεταπολεμική σοβιετική λογοτεχνία ως νέο φωτεινό ταλέντο.

Αμέσως μετά τη δημοσίευσή του, το διήγημα μεταφέρθηκε στην οθόνη. Πρόκειται για το αριστούργημα του Αντρέι Ταρκόφσκι «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» (η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του μεγάλου δημιουργού). Η ταινία απέσπασε 15 διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Α` βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας (1963), κάνοντας τους συντελεστές της διάσημους. Ωστόσο, ο Μπογκομόλοφ ακολούθησε το δικό του λογοτεχνικό δρόμο, που δεν ευνοούσε την ποσότητα. Ακολούθησαν μερικά διηγήματα και η νουβέλα «Ζόσια» (1965), η οποία επίσης μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Η άλλη μεγάλη λογοτεχνική στιγμή του συγγραφέα ήταν το 1974, με την έκδοση του μοναδικού του μυθιστορήματος «Τον Αύγουστο του '44 (Μια στιγμή της αλήθειας)», που τον καθιέρωσε για πάντα. Το μυθιστόρημα, με αστυνομική πλοκή στα χρόνια του πολέμου, έκανε πάνω από 100 εκδόσεις και μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες. Ο Μπογκομόλοφ συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του να αναζητά το λογοτεχνικό του όραμα χωρίς «εκπτώσεις». Γι' αυτό και λίγο πριν το θάνατό του αρνήθηκε να μπει το όνομά του στους τίτλους μιας ταινίας με τίτλο «Τον Αύγουστο του '44» και απαγόρευσε τη χρήση του δεύτερου μέρους του τίτλου «Μια στιγμή της αλήθειας». Το «σκάνδαλο» που ξέσπασε γι' αυτήν τη στάση του «σκίασε» την εξήγηση του συγγραφέα, η οποία ήταν πολύ «απλή»: «Ασυγχώρητη μείωση των κριτηρίων της καλλιτεχνικότητας»...

Τσίρκο με μοντέρνα στοιχεία

Μέχρι τις 3 του Γενάρη, το τσίρκο «Eloize» θα βρίσκεται στο «Big Top Theatre». Μετά από την επιτυχημένη εμφάνιση στο Κολέγιο Αθηνών (2002) με την παράσταση «Excentricus», μας ξανάρθε με νέα καλλιτεχνική ομάδα και τη νέα παράσταση, με τίτλο «Nomade» που υπογράφει ο Daniele Finzi Pasca. Το «Nomade» είναι μια νυχτερινή γιορτή που συνδυάζει τραγούδι, ζωντανή μουσική, χορό και ακροβατικά νούμερα. Ενα θέαμα, μείγμα σύγχρονου και παραδοσιακού στοιχείου, με ακροβατικά σε πλάστιγγα, banquine και ρώσικη μπάρα, που κόβουν την ανάσα. Οι παραδοσιακές παραστάσεις τσίρκο (ζώα, κλόουν κλπ.) φαίνονται ξεπερασμένες. Αν και υπάρχει πάντα μια νοσταλγία για τέτοιες παραστάσεις.

Το Cirque «Eloize» στοχεύει στη δημιουργία μιας παράστασης που συνδυάζει τις κλασικές αξίες του τσίρκο με μοντέρνα στοιχεία. Οι παραστάσεις του ενσωματώνουν ποικίλες μορφές τέχνης, όπως ποίηση, θέατρο, μουσική και χορό. Στη σκηνή οι κλόουν γίνονται ένα με τους ακροβάτες, οι ισορροπιστές μπορεί να είναι και μουσικοί, οι χορευτές εκτελούν πραγματικές ασκήσεις ακριβείας.

Πριν μια δεκαετία περίπου εφτά απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Τσίρκου του Κεμπέκ αποφάσισαν, ορμώμενοι από την επιθυμία τους για καλλιτεχνική έκφραση, να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα καταπιάνεται με το νέο είδος τσίρκο - τσίρκο χωρίς ζώα - που θα εστιάζει σε ακροβατικά νούμερα, αναδεικνύοντας το μεγαλείο και τη δύναμη του ανθρώπινου σώματος. Μέχρι σήμερα, το Cirque «Eloize» έχει δώσει πάνω από 1.400 παραστάσεις σε 200 χώρες και πόλεις ανά τον κόσμο.

Στα νησιά της Μαγδαληνής, τόπος καταγωγής των εφτά ιδρυτών, τα καλοκαίρια, όταν κάνει υπερβολική ζέστη και υγρασία, ο ουρανός φωτίζεται από αστραπές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καταιγίδα. Αυτό το φαινόμενο οι κάτοικοι της περιοχής το ονομάζουν «eloize». Φυσικά, η ομάδα μεγάλωσε έκτοτε - ο σταθερός πυρήνας υπάρχει, αλλά στην ομάδα εισχώρησαν και νέοι άνθρωποι.

«Τα παράπονά σας στο δικαστή»...

Μέχρι χτες νομίζαμε ότι η εφαρμογή ενός νόμου είναι στοιχειώδης υποχρέωση ενός κράτους, συμπεριλαμβανομένου και του αστικού. Χτες, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, προσπαθώντας να απαντήσει στην προχτεσινή καταγγελία της Διασωματειακής Επιτροπής Κινηματογράφου (την οποία συναποτελεί το σύνολο των καλλιτεχνικών σωματείων της χώρας) ότι διαπραγματεύεται «εν κρυπτώ» την αλλαγή του νόμου για την καταβολή του 1,5% των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, είπε μεταξύ άλλων το εξής: «Δυστυχώς, όσοι θέλουν απλώς να κατοχυρώνουν το ρόλο τους ως εκπροσώπων του κινηματογραφικού χώρου και τίποτε άλλο, δεν αντιλαμβάνονται ότι σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος, σε μία ευνομούμενη δημοκρατική Πολιτεία κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται με μόνη τη βούληση της κυβέρνησης ή των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Υπάρχουν αρμόδια από το Σύνταγμα όργανα που έχουν τον τελευταίο λόγο και τέτοια όργανα είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και τα Δικαστήρια, στο πλαίσιο όμως όχι μόνο της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Για τον υπουργό, λοιπόν, η καταγγελία των σωματείων δεν είναι παρά μια «υπαρξιακού» τύπου κίνηση για την κατοχύρωση του ρόλου τους! Δε σταματά όμως εδώ η υπουργική απαξίωση των καλλιτεχνών. Λίγο πριν χαρακτήρισε την καταγγελία ως «ολίσθημα» και ως «δημαγωγική δήθεν υποστήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής». Για την ουσία της καταγγελίας μίλησε μόνο για «ανακρίβειες και αυθαίρετες υποθέσεις».

Αυτό όμως δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση για τους παρακάτω απλούς λόγους: 1) Στην καταγγελία αποδεικνύεται πως από το 1993 μέχρι σήμερα ούτε η κυβέρνηση, ούτε το ΕΣΡ, ούτε η Βουλή επέδειξαν κάποιου είδους «βούληση» για την εφαρμογή του νόμου, άρα είναι «λογικό άλμα» το να παραπέμπει ο υπουργός την τήρησή του στο ΕΣΡ. 2) Το να «στέλνει» τα σωματεία στα δικαστήρια για να εφαρμόσουν ένα νόμο που κατοχυρώθηκε μετά από αγώνες των καλλιτεχνών αποδεικνύει πως ούτε τώρα υπάρχει κυβερνητική βούληση για την τήρησή του. 3) Το Προεδρικό Διάταγμα του '93 όριζε ειδική επιτροπή για την τήρηση του νόμου και δεν το άφηνε στα δικαστήρια. 4) Το να καταφέρεται με τέτοια «μανία» κατά των σωματείων και να μη λέει λέξη για τη συστηματική, συνειδητή και συνεχή παρανομία των καναλαρχών αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις πολιτικές «εκλεκτικές συγγένειες» της κυβέρνησής του με την τάξη που εκπροσωπεί.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Ο Αντώνης Σαμαράκης συνεχίζει να ζει και μετά το θάνατό του. Τρία βιβλία του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο εξωτερικό. Οπως ανακοίνωσαν οι εκδόσεις Καστανιώτη, στην Ιταλία κυκλοφόρησαν τα έργα του «Εν ονόματι» και «Ζητείται ελπίς» και στα εσθονικά το «Λάθος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ