ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ
Στις Βρυξέλλες ακόμα το συζητάνε...

Διχασμός...  επικράτησε χτες στο περιβόητο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.  

Απογοητευτικά για τους καταναλωτές και ωφέλιμα για τις πολυεθνικές, αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα του περιβόητου ...Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που χτες το μεσημέρι ξεκίνησε να συζητά το θέμα των «τρελών αγελάδων». Μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και οι όποιες αποφάσεις, αν τελικά υπάρξουν, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Πάντως, σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ήταν διχασμένο ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών και την προστασία των καταναλωτών. Την ίδια ώρα, αγροτικές οργανώσεις των βόρειων χωρών της ΕΕ «απέκλεισαν» το χώρο όπου πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση, ζητώντας επέκταση των μέτρων ελέγχου. «Από μέσα», πάντως, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, οι 15 υπουργοί Γεωργίας αναρωτιόνταν αν η διαδικασία ελέγχου, που πρόκειται να αρχίσει από το Γενάρη του 2001 στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, θα πρέπει να αφορά:

  • Μόνον ένα δείγμα 170.000 «επικίνδυνων ζώων» (όπως ισχύει σήμερα)
  • Ενα μεγαλύτερο δείγμα 400.000 ζώων που ανήκουν «στην ομάδα υψηλού κινδύνου» (όπως πρότεινε πρόσφατα η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ)
  • `Η να αφορά όλα τα ζώα από μία ηλικία και πάνω (2 χρόνων), σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ομως, απ' ό,τι φάνηκε, το πρόβλημα για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ δεν ήταν η προστασία των καταναλωτών, αλλά, κυρίως, η αποφυγή του όποιου κόστους συνεπάγεται για ελέγχους και αντιμετώπιση του προβλήματος των «τρελών αγελάδων» σε όφελος φυσικά των ευρω-βιομηχανιών κρέατος. Σύμφωνα πάντα με όσα έγιναν γνωστά - μέσω πληροφοριών - μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ έτειναν να καταλήξουν να συνεχίσουν τους ίδιους μίνιμουμ δειγματοληπτικούς ελέγχους από 1/1/2001 και από 1/7/2001 να εξεταστούν όλα τα ζώα άνω των τριών ετών. Επίσης, για το θέμα της κατάργησης των κρεαταλεύρων στις ζωοτροφές των μηρυκαστικών δεν υπήρχε καμία προοπτική συμφωνίας για την κατάργησή τους.

Οσο για την ελληνική πλευρά, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης πρότεινε να ισχύσουν οι έλεγχοι για τα ζώα άνω των τριών ετών. Από κει και πέρα όμως, τίποτα. Πιθανολογείται ότι ο υπουργός Γεωργίας θα έθεσε όπως προαποφασίστηκε στην Ελλάδα και το θέμα του κόστους των ελέγχων για των εντοπισμό της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, ζητώντας επιδότηση από την ΕΕ, για να μην επιβαρυνθούν οι βιομηχανίες. Η προστασία των Ελλήνων καταναλωτών, προφανώς, ξαναπέρασε σε δεύτερη μοίρα. Το τελευταίο φαίνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου έκανε ξανά λόγο για ...εντατικοποίηση των ελέγχων, που, όμως, παραμένουν ανύπαρκτοι. Ακόμα, ο Δ. Ρέππας, όπως και τα αστικά ΜΜΕ, ανέφερε χτες για λόγους εντυπώσεων ότι αναμένονται αποφάσεις από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Μόνο, όμως, που μέχρι χτες βράδυ δεν προέκυπτε κάτι τέτοιο.

Εκτός αυτών, πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι χτες λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, Γαλλία και Ολλανδία έσπευσαν να δώσουν ένα δείγμα της πολιτικής ευρωκοροϊδίας σε βάρος των καταναλωτών. Οπως έγινε γνωστό, η Γαλλία θα ζητούσε, εκτός των άλλων, στο Συμβούλιο να προωθηθεί κοινοτικό διαφημιστικό πρόγραμμα καθησυχασμού των καταναλωτών. Επίσης, η Ολλανδία ανακοίνωσε χτες ότι δε θα σφάζονται αυτήν την περίοδο τα ζώντα ζώα που εισάγονται από τη Γαλλία. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες Ισπανία και Ιταλία. Η Ελλάδα, πάντως, ούτε τους τύπους δεν κρατάει πλέον και η κυβερνητική κοροϊδία, στην προκειμένη περίπτωση, περνάει από το υπουργείο Γεωργίας, που δηλώνει ότι «αν δεν παρθούν αποφάσεις στις Βρυξέλλες θα ληφθούν μονομερή μέτρα», στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, που δηλώνει ότι «δε θα ληφθούν μονομερή μέτρα» και τούμπαλιν. Πάντως, όπως ακόμα έγινε γνωστό χτες, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν απαγόρευσαν τις εισαγωγές βοδινού κρέατος από χώρες της ΕΕ.

Κυβερνητικό... «κρυφτό» με τις «τρελές αγελάδες»

Με μισόλογα απάντησε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης σε κρίσιμο ερώτημα που του απευθύνεται από δημοσιογράφους εδώ και πολλές μέρες αναφορικά με το αν υπάρχει πρόβλημα «τρελών αγελάδων» στην Ελλάδα και την πορεία του εγχώριου προγράμματος επιτήρησης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών.

Ο υφυπουργός ανέφερε για άλλη μια φορά χτες ότι στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα πρόβλημα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, αλλά όταν ρωτήθηκε πώς διασφαλίζεται αυτό και ποια είναι τα στοιχεία των ελέγχων άρχισε να τα... «μασάει». Η ΕΕ το 1997 αποφάσισε να ξεκινήσει ένα μίνιμουμ δειγματοληπτικό πρόγραμμα επιτήρησης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών για λόγους μάλλον καθησυχασμού των καταναλωτών και προστασίας των ευρω - βιομηχανιών κρέατος. Ομως, με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού Γεωργίας και αυτό ακόμα δεν εφαρμόστηκε επακριβώς στην Ελλάδα. Ο Φ. Χατζημιχάλης, επιχειρώντας να «πείσει» ότι οι ελάχιστοι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται, ανέφερε ότι το 1999 εξετάστηκαν 1.000 ζώα. Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, φάνηκε ότι το δείγμα αυτό βγήκε διά της μεθόδου του οπτικού αποκλεισμού (δηλαδή εκλέχτηκε αν υπάρχουν εμφανή νευρολογικά συμπτώματα σε βοοειδή). Η συνέχεια, όμως, ήταν ακόμα πιο απογοητευτική, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού: Από τα 1.000 ζώα, ξαναεξετάστηκαν -άγνωστο πώς- τα 500, από αυτά σφαγήκανε τα 287 και τελικά εξετάστηκαν εργαστηριακά τα 20 (!) από τα οποία (20) δε βρέθηκε κανένα άρρωστο ζώο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι το σύνολο το βοοειδών στην Ελλάδα φτάνει τις 600.000.

Πέρα από την αδυναμία, σκόπιμη ή μη, του υφυπουργού να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές εξηγήσεις για το θέμα αυτό, προκύπτει ζήτημα ελέγχου της ύπαρξης ή όχι «τρελών αγελάδων» στην Ελλάδα. Και το ενδεχόμενο να υπάρχει ή να προκύψει πρόβλημα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην Ελλάδα, ελλοχεύει όχι τόσο για τα αμιγώς ντόπια ζώα, αλλά κυρίως για τα ζώα αναπαραγωγής, καθώς και πάχυνσης - σφαγής, που εισάγονται μαζικά από χώρες της ΕΕ και στη συνέχεια «ελληνοποιούνται». Και επ' αυτού η κυβέρνηση επιμένει... να μην κάνει τίποτα!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Εμπαιγμός καταναλωτών και κτηνοτρόφων

Χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης έκανε  μια ψευτο-σύσκεψη  με μοναδικό σκοπό να ακουστούν  οι συνήθεις... δηλώσεις περί εντατικοποίησης των ελέχγων και στήριξης της κτηνοτροφίας 

Αλλη μια σύσκεψη δημιουργίας εντυπώσεων, με αποδέκτες καταναλωτές και κτηνοτρόφους, έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή το θόρυβο που ξεσηκώθηκε το τελευταίο διάστημα με τις «τρελές αγελάδες». Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης συζήτησε χτες με εκπροσώπους των κτηνοτροφικών - πτηνοτροφικών οργανώσεων και εκπροσώπους, των επιχειρήσεων ζωοτροφών, σφαγείων και κρεοπωλών, το πρόβλημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που πλήττει την ΕΕ και τις συνέπειές του στη χώρα μας. Επί της ουσίας όμως δε βγήκε τίποτα ούτε προς όφελος των καταναλωτών, ούτε των κτηνοτρόφων - πτηνοτρόφων.

Αυτό συμπεραίνεται και από τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά τη σύσκεψη. Πρώτος και καλύτερος ο υφυπουργός που δήλωσε ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε: Η διαρκής πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Η προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Η εντατικοποίηση των ελέγχων. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μα καλά, χρειάστηκε να γίνει ολόκληρη σύσκεψη για να ανακοινώσει ό,τι ανακοίνωσε -δηλαδή τίποτα- χτες ο υφυπουργός Γεωργίας; Και ακολούθως προκύπτει κι ένα δεύτερο ερώτημα: Οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών οργανώσεων, έφυγαν ικανοποιημένοι από σύσκεψη που είχε αποτελέσματα σαν και αυτά που διαφαίνονται από τις δηλώσεις του υφυπουργού;

Η κοροϊδία πάντως, όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, είχε και συνέχεια: Ο υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο έχει σταθερή δράση για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, την αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής και της ανάδειξης βιολογικών και ονομασίας προέλευσης, προϊόντων. Βέβαια δεν εξήγησε συγκεκριμένα πως θα γίνει αυτό, παρά μόνο κάτι είπε για τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ... Το θέμα όμως είναι ότι και όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στήριζαν... την κτηνοτροφία, αλλά παραδόξως... η κτηνοτροφική παραγωγή και το εισόδημα των κτηνοτρόφων συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο. Εκτός αυτών, ο Φ. Χατζημιχάλης δε διευκρίνισε πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στις Βρυξέλλες για επιβολή περιοριστικών ποσοστώσεων στη βοοτροφία και αιγοπροβατοτροφία.

Επιπλέον η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική που καθιστά την Ελλάδα έναν πολύ καλό πελάτη των κτηνοτροφικών προϊόντων των χωρών της ΕΕ, αλλά και της Αμερικής. Και η εγκληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόσο στον τομέα των ελέγχων, όσο και στον τομέα της στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφικής πολιτικής, φαίνεται ότι επιχειρείται να συγκαλυφτεί με ανέξοδες δηλώσεις και ανούσιες συσκέψεις σαν και τη χτεσινή. Ομως το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας δε δείχνουν να πολυνοιάζονται για τα επιπρόσθετα πλήγματα που μπορεί να επιφέρουν οι «τρελές αγελάδες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή ό,τι άλλο προκύψει ακόμα, στην ελληνική κτηνοτροφία. Γιατί καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του τύπου ότι στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί ακόμα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, μάλλον ανησυχία προκαλούν. Αλλωστε είναι γνωστό ότι δεν είναι και πολύ δύσκολο στους μηχανισμούς των πολυεθνικών της ΕΕ και των ΗΠΑ, να δυσφημίσουν ανεπανόρθωτα την ελληνική κτηνοτροφία, μιας και η κυβέρνηση ακολουθώντας χρόνια τώρα την ίδια απαράδεκτη πολιτική, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο διαφύλαξης της ντόπιας παραγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ