ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Η συνέχιση των εποικισμών «όπλο» στις εκλογές

Από παλιότερες διαμαρτυρίες Παλαιστινίων ενάντια στην πολιτική των εποικισμών που εφαρμόζει το Ισραήλ για να καταλάβει και άλλα εδάφη
Από παλιότερες διαμαρτυρίες Παλαιστινίων ενάντια στην πολιτική των εποικισμών που εφαρμόζει το Ισραήλ για να καταλάβει και άλλα εδάφη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να διαλυθεί ούτε ένα σπίτι από εποικισμό κορυφώνει την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 22ας Γενάρη ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μααρίβ», περηφανεύεται γιατί, όπως λέει, έχει αποδείξει «την προσήλωσή» του στη γη του Ισραήλ: κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του δε διαλύθηκε ούτε ένας εποικισμός αντίθετα επεκτάθηκαν, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει. Συμπληρώνει, δε, ότι οι εικόνες με τους εκσκαφείς που διαλύουν εβραϊκούς εποικισμούς, ανήκουν στο παρελθόν.

Οι διακηρύξεις αυτές από την πλευρά του Νετανιάχου θεωρούνται από αναλυτές ως μια τελευταία προσπάθεια ν' ανακόψει τη ροή ψήφων από την εκλογική συνεργασία του κόμματός του «Λικούντ» με το ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτένιου», του προσφάτως παραιτηθέντα Αβιγκνόρ Λίμπερμαν, προς το ακόμη πιο ακραίο και φιλο-εποικιστικό κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι». Παρά αυτήν την διαρροή ψήφων, πάντως, η συνεργασία «Λικούντ - Ισραελ Μπεϊτένιου» φαίνεται, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις -καθώς χθες ήταν η τελευταία ημέρα που επιτρέπονταν δημοσκοπήσεις- να αναδεικνύεται νικήτρια από τις κάλπες, αλλά με πολύ λιγότερες έδρες από ό,τι αναμενόταν όταν είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές.

Τότε συζητιόταν το ενδεχόμενο το «Λικούντ - Ισραελ Μπεϊτένιου» να λάβει πάνω από 60 έδρες και να έχει απόλυτη πλειοψηφία. Τώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν το πολύ 32 - 35 έδρες στη συνεργασία αυτή, και ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα, που ανεβάζει σημαντικά τις έδρες του, με 16 - 17, το ακροδεξιό εποικιστικό «Εβραϊκό Σπίτι» με 13 - 14 έδρες, το κεντρώο «Γιες Ατίντ» που δημιούργησε γνωστός δημοσιογράφος, με 10 - 13 έδρες, το θρησκευτικό υπερορθόδοξο εβραϊκό «Σας» με 11 - 12 έδρες, το «Χατνουάχ» της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι με 7 - 8 έδρες.

Το «Χαντάς», το Μέτωπο του οποίου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ, φαίνεται να διατηρεί τις 4 έδρες που έχει σήμερα στη Βουλή. Μεγάλη ανατροπή σε σχέση με τις περασμένες εκλογές το «Καντίμα», από το οποίο αποχώρησε και η Λίβνι, καθώς στις εκλογές του 2009 είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, αν και δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ τώρα δεν αναμένεται να πάρει πάνω από 3 έδρες. Ως σημαντικότερο λόγο της καθίζησής του, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ήταν η απόφαση του επικεφαλής του, πρώην στρατιωτικού Σαούλ Μοφάζ, να συμμετάσχει έστω και για λίγους μήνες στην κυβέρνηση (από τον περασμένο Μάη μέχρι τον Οκτώβριο) μαζί με τον Νετανιάχου.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια για την αμερικανική βάση

Η Κιργιζία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο «Μανάς», του Μπισκέκ, δήλωσε την Πέμπτη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Μπισκέκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος των Υποθέσεων για τη Νότια και την Κεντρική Ασία, Ρόμπερτ Μπλέικ.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία της συζήτησης για το διαμετακομιστικό κέντρο του "Μανάς", αλλά δε θα ήθελα να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την πιθανή έκβαση αυτής της συζήτησης» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κι ευχαρίστησε τις αρχές της Κιργιζίας για τη χρήση αυτού του κέντρου, που αποτελεί, όπως είπε, ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για τις κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Ο Μπλέικ διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Αφγανιστάν συζητούν το πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες θα πρέπει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των κύριων δυνάμεων. Κι, όπως είπε, μετά από αυτό θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για ποιες υποδομές θα χρειαστούμε τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο εξωτερικό.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ιδέα του προέδρου της Κιργισίας για δημιουργία εμπορικού κέντρου μεταφορών στο "Μανάς" και ήδη παρέχουν «συμβουλές» στη Κιργισία για το θέμα αυτό.

Να σημειωθεί πως η αεροπορική βάση των ΗΠΑ, που αργότερα μετονομάστηκε σε «Κέντρο Διαμετακόμισης» ξεκίνησε να λειτουργεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κιργισίας το Δεκέμβριο του 2001. Το 2010, οι αρχές της Κιργισίας δήλωσαν ότι μετά τη λήξη της σχετικής συμφωνίας, το 2014, αυτή δε θα ανανεωθεί. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπλέικ την Τετάρτη 16/1, ο Πρόεδρος της Κιργισίας Αλμαζμπέκ Ταμπάεφ, επανέλαβε τη θέση του ότι μετά τη λήξη της συμφωνίας «στο αεροδρόμιο του Μανάς δε θα πρέπει να υπάρχουν στρατιωτικές λειτουργίες».


Ι.Π.

ΙΡΑΝ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χωρίς συμφωνία και αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες «εντατικές», όπως τις χαρακτήριζαν διπλωμάτες, συνομιλίες της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για την άσκηση πιέσεων, όταν οι ίδιες δε δίνουν λογαριασμό για το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτουν.

Η αντιπροσωπεία της ΔΕΑΕ επέστρεψε στη Βιέννη τα ξημερώματα χτες με τον επικεφαλής της Χέρμαν Νάκαερτς να προβαίνει μόνο στη δήλωση ότι «δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και παραμένουν οι διαφορές» και να προαναγγέλλει νέα συνάντηση στην ιρανική πρωτεύουσα και πάλι στις 12 Φεβρουαρίου.

Του νέου αυτού γύρου διαπραγματεύσεων θα προηγηθεί η συνάντηση αντιπροσώπων των χωρών της ομάδας των «6» - τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) και Γερμανία - κατά την οποία θα συζητηθεί το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και η πορεία, βέβαια, των αλλεπάλληλων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, με το πρόσχημα αυτό, στο Ιράν. Εκπρόσωπος της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωνε, από την πλευρά του, ότι «παραμένουν διαφωνίες με τη ΔΕΑΕ, ορισμένα ζητήματα λύθηκαν, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Διπλωματικές διαρροές από κύκλους της ΔΕΑΕ ανέφεραν ότι η ιρανική πλευρά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου, επιμένοντας ότι «εφόσον υπάρχει θρησκευτικό διάταγμα από το 2005 του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα, δεν θα μπορούσαν ποτέ να κατασκευάζονται τέτοια όπλα στο Ιράν και συνεπώς δε χρειάζεται σχετική έρευνα». Επίσης, οι ιρανικές αρχές φέρονται να μην αρνήθηκαν να πραγματοποιηθεί έρευνα στη στρατιωτική εγκατάσταση του Παρσίν, όπως ζητά η ΔΕΑΕ, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση να μάθουν τις πληροφορίες που διαθέτει η ΔΕΑΕ από τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών μελών της, όπως οι ΗΠΑ, κάτι που η ΔΕΑΕ δεν μπορεί να κάνει χωρίς τη συγκατάθεση του συγκεκριμένου μέλους της.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Νέο «μέτωπο» αντιπαράθεσης

Ενα ακόμη «μέτωπο» στην αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία φαίνεται πως ανοίγει με την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου της Πολιτείας της Κολούμπια, με την οποία υποχρεώνεται η κυβέρνηση της Ρωσίας να καταβάλλει 50.000 δολάρια ημερησίως έως την ημέρα επιστροφής της λεγόμενης «συλλογής Σνέερσον» σε μια αμερικανική εβραϊκή οργάνωση.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου του 2011, όταν το αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής στο ιουδαϊκό θρησκευτικό κίνημα «Χαμπάντ Λιουμπάβιτς» της συλλογής βιβλίων του ραβίνου του κινήματος Γιόζεφ Ιτσχάκ Σνέερσον, που ανήκει τώρα στους θησαυρούς της Ρωσικής Κρατικής Βιβλιοθήκης. Η απόφαση που έλαβε το αμερικανικό δικαστήριο απειλεί με νέες «περιπέτειες» τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί μετά την ετυμηγορία, το κίνημα «Χαμπάντ» απαίτησε ως ισοδύναμο μέτρο τη δέσμευση ρωσικής δημόσιας περιουσίας στις ΗΠΑ.

Εντονη ήταν η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που τόνισε πως η συγκεκριμένη απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου έρχεται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο πως σε περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, η Ρωσία σκοπεύει να δώσει «σκληρή κι αντίστοιχη απάντηση».

Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα η έγκριση του «νόμου Μαγκνίτσκι» από τις ΗΠΑ, με τον οποίο θεσμοθετείται λίστα προσώπων από τη Ρωσία στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ, οδήγησε στην έγκριση του «νόμου Ντίμα Γιάκοβλεφ», από τη Ρωσία, ο οποίος απαγορεύει στους Αμερικανούς να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία, κι επιβάλλει απαγορεύσεις στην έκδοση βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στους Αμερικανούς που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα Ρώσων στο εξωτερικό.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ