Ο Λόριν Μάαζελ στο πόντιουμ της ΚΟΑ |
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις νότες του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της ΚΟΑ, που ερμήνευσε την εισαγωγή από τον «Κουρέα της Σεβίλης» και ένα έργο του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Ακολούθησαν η παρουσίαση του λευκώματος και χαιρετισμοί από το διευθυντή της ΚΟΑ, Αρη Γαρουφαλή και τον πρόεδρο του Συλλόγου των Μουσικών της ορχήστρας, Μιλτιάδη Οικονόμου. Και οι δύο υπογράμμισαν το στεγαστικό πρόβλημα της ορχήστρας και την ανάγκη ν' αποκτήσει μια κατάλληλη αίθουσα. Οπως είναι γνωστό η ΚΟΑ από το προβληματικό «Παλλάς» βρέθηκε στην προσωρινή αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, που αποδείχτηκε ακατάλληλη για τις δοκιμές μιας τόσο μεγάλης ορχήστρας, ενώ η πολιτεία δεν έχει υλοποιήσει την υπόσχεση για αποπεράτωση του αμφιθεάτρου του Ωδείου Αθηνών, που θα παραχωρηθεί αποκλειστικά στην ορχήστρα.
«Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα |
Μέχρι τα τέλη του Απρίλη το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στις παρακάτω πόλεις: Αστρο Κινουρίας (17-18/4), Φιλιατρά (19-20/4), Καλαμάτα (19-20/4), Πάτρα (22/4), Πύργος (23-24/4), Γιάννενα (26-27/4), Κόνιτσα (28-29/4). Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα κινηματογραφικό είδος κυριολεκτικά «θαμμένο» από την κυρίαρχη διανομή, αλλά και να συνομιλήσει με τους ίδιους τους δημιουργούς.
Συγκεκριμένα προβάλλονται οι ταινίες: «Ιζαμπέλ» του Παναγιώτη Ιωσηφέλη, «Οχι πια ιστορίες αγάπης» της Στρατούλας Θεοδωράτου, «Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα, «Ticket to Ride» του Μίνωα Νικολακάκη, «Skipper Straad» της Ειρήνης Βαχλιώτη, «Τα μυστικά της πόλης» της Ελενας Δημητρακοπούλου, «Στον τοίχο» της Μάρσας Μακρή, «Πες μου χρόνια πολλά» του Νίκου Κρητικού, «Το ψυγείο» του Γιώργου Σιούγα, «Η κούκλα» του Αλέξανδρου Κακαβά, «Γκολ» του Γιάννη Βεσλεμέ, «Ρεντ Σκάι» του Νίκου Λερού, «Μόνο για πάντα» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, «Αποθυμιά» του Γιάννη Καρκανεβάτου.
- «Πατάκης»: Ευριπίδου «Ανδρομάχη» (μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, εισαγωγή, σχόλια Αθηνά Μπάζου. Περιέχεται και το αρχαίο κείμενο). Κουίντους Κικέρο «Εγχειρίδιο προεκλογικής εκστρατείας» (μετάφραση - εισαγωγή Αθηνά Δημοπούλου - Πηλιούση. Το κείμενο, γραμμένο τον 1ο π.Χ. αιώνα, με μορφή επιστολής στον αδελφό του τον Κικέρωνα, περιλαμβάνει συμβουλές για την καλύτερη οργάνωση του προεκλογικού αγώνα του Κικέρωνα). Μάιρα Παπαθανασοπούλου «Εσύ, γλυκιά μου εξουσία» (μυθιστόρημα). Γιόλα Δαμιανού - Παπαδοπούλου «Ολου του κόσμου τα παιδιά» (μυθιστόρημα για παιδιά από 8 ετών). Τζούντιθ Σ. Μπεκ «Εισαγωγή στη γνωστική θεραπεία» (μετάφραση συλλογική, μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης). Παναγιώτα Μπότσιου «Οι συνταγές του παππού» (συνταγές του παππού της συγγραφέως. Οι πρωτότυπες σημειώσεις για την εκτέλεση των συνταγών ήταν γραμμένες στην καθαρεύουσα).
- «Καστανιώτης»: «Ποιος είν' τρελός από έρωτα» (Ποιήματα του έρωτα από τον Σολωμό ως τον Σεφέρη)» (ανθολογία ποιημάτων με θέμα τον έρωτα, σε επιμέλεια του ποιητή Μάνου Λουκάκη).
- «Νεφέλη»: Τάσος Καλούτσας «Το τραγούδι των Σειρήνων» (συλλογή διηγημάτων, Κρατικό Διηγήματος και βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» 2001).
- Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας: Γιώργος Αντωνίου «Μύλοι της Αργολίδας» (εικονογραφημένη έρευνα - μελέτη, που αναδεικνύει αυτά τα λαϊκά αρχιτεκτονήματα στην Αργολίδα).
- «Εστία»: Παναγιώτης Κανελλόπουλος «Ο Χριστιανισμός και η εποχή μας» (εισαγωγή Μάριος Μπέγζος, μελέτη). Αννα Αγγελοπούλου «Ελληνικά παραμύθια Β΄ (τα αλληλοβόρα)» (συλλογή προφορικών παραδοσιακών παραμυθιών που περιέχουν ενδοοικογενειακά αλληλοφαγικά στοιχεία).
- «Κριτική»: Τζέιμς Τζ. Μαρς - Χέρμπερτ Σάιμον «Οργανώσεις» (μετάφραση Κωνσταντίνα Μάστορα, πρόλογος Αντώνης Μακροδημήτρης, μελέτη). Ερωτόκριτος Βαρελάς «Εξωγενής οικονομική μεγέθυνση (Ασκήσεις και υποδείγματα)» (μελέτη). Σ.Α. Δρακόπουλος - Α.Δ. Καραγιάννης «Ιστορία της οικονομικής σκέψης: μια επισκόπηση» (μελέτη). Δημήτρης Καλουδιώτης «Για την Κύπρο εκ βαθέων» (μελέτη για το Κυπριακό).
- «Κέδρος»: (παιδικά βιβλία) Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (διασκευή Τζένη Τασάκου - εικονογράφηση Ευαγγελία Βασιλειάδου). Πόλι Βασιλάκη «Το χρυσόψαρο τ' ουρανού» (εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου). Πόλυ Λιανού «Λεύκωμα» (λεύκωμα ροζ και λεύκωμα πράσινο, για κορίτσια και αγόρια).
- «Αγκυρα»: Κωστούλα Μητροπούλου «Για την αγάπη σου μόνο (οχτώ παραμύθια για μεγάλους και όχι μόνο)» (το τελευταίο βιβλίο της πρόσφατα χαμένης πεζογράφου και δραματουργού). Πηνελόπη Φωτοπούλου. «Για σ' ένα με αγάπη» (ποιήματα και εικόνες). Νένα Ι. Κοκκινάκη «Ο Σωκράτης (ο δάσκαλος των αιώνων)» (εικόνες Πωλίνα Παπανικολάου, βιβλίο για παιδιά).
- «Δωδώνη»: Αλέξανδρος Αβατάγγελος «Τσιφτετελιάζουσες (όπως θα τις έγραφε ο Αριστοφάνης)» (θεατρικό). Βικτωρία Παπαδάτου «Η μάνα μου, η Κρήτη» (ιστόρημα, β΄ έκδοση). Ευαγγελία Πανούση «Εκμαγείο», (ποίηση). Κωνσταντίνα Πανούση «Ιστορίες 1940-1944 (ημερολόγιο μιας μάνας)» (ημερολόγιο - αναμνήσεις από την κατοχή). Αλέξανδρος Γ. Λαζάνης «Πλαισίτες (ήτοι όμορφα σκίτσα με παλιούς πλαισίτες)» (βιογραφικά ατόμων που γεννήθηκαν στα Πλαίσια Ιωαννίνων). Γρηγόρης Βαφιάς «Αν δεν» (ποίηση). Βασίλης Βάρκας «Κραυγές» (ποίηση). Ιωάννου - Μαυρομάτη Χριστίνα - Χρυσούλα «Εσώπαγα ή διαβασμένο αντιστρόφως Αγάπωσε» (ποίηση).
- Αντώνης Στρούλιας «Γράμματα στον Μιχάλη (Ιστορίες της κατοχής, της αντίστασης και του εμφυλίου)» (αφηγήματα).
- «Ζήτρος»: Μάριος Ξηρομερίτης «Τα παιχνίδια της ζωής» (μυθιστόρημα).
- «Ψυχογιός»: Πέτερ Μπέρλινγκ «Ο θρόνος του βασιλέως» (μετάφραση Μαρία Αγγελίδου, ιστορικό μυθιστόρημα για τον Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας).
- «Ωκεανίδα»: Ανίτα Μπρούκνερ «Το επόμενο μεγάλο γεγονός» (μετάφραση Μάρα Ευθυμίου, μυθιστόρημα).
- «Κοχλίας»: Νίκος Κουνενής «Ζωντανή σύνδεση» (διηγήματα).
- Παναγιώτης Κολνιάτης «Πρόλογοι και ρίμες» (ποιήματα).
- «Παρατηρητής»: Σάκης Σερέφας «Τρία δευτερόλεπτα» (εικονογράφηση Γιώργος Κωνσταντίνου, μικρά κείμενα).
Στην ολιγόλογη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρεται πως ανταλλάχτηκαν απόψεις «αναφορικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας και του υπουργείου Πολιτισμού» και πως «υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων γύρω από το ότι ο εκκλησιαστικός πολιτισμός της πατρίδας μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού και της ευρύτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνισμού». Η δε θέση του παραπάνω συμβούλου ανακοινώθηκε «στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων Εκκλησίας και ΥΠΠΟ, μετά τη μακρά περίοδο αποστασιοποίησης, λόγω των λαθεμένων χειρισμών και προσεγγίσεων».