ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Ερχεται νέα αύξηση της φορολογίας

Την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια των σχετικών συζητήσεων που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος, αν και επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, ομολόγησε ότι στο τελευταίο ΕΚΟΦΙΝ συζητήθηκε και το θέμα της φορολογίας των καυσίμων, αλλά και της επιβολής φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα! Δήλωσε επίσης ότι με την υιοθέτηση των τελικών προτάσεων, θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα κίνησης (πετρέλαιο, βενζίνες κλπ.). Οσο για την επιβολή φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός επιδιώκοντας να... καθησυχάσει την κοινή γνώμη, δήλωσε ότι θα είναι μικρή, περίπου στο 1% (δε διευκρίνισε σε τι ποσοστό αναφέρονταν). Το συμπέρασμα που βγαίνει βέβαια, είναι ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι, που πληρώνουν δυσβάστακτη φορολογία στα καύσιμα, θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ πιο ακριβά θα έρχονται και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την επιβολή νέου, «πράσινου» - όπως λέγεται - φόρου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Προεκλογικά αναμασήματα για τη φορο-μεταρρύθμιση

Ο Ν. Χριστοδουλάκης ξαναανακοίνωσε τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους άμεσους φόρους. «Τσιμουδιά» για την κατάργηση των φοροεκπτώσεων που αφορούν τα λαϊκά νοικοκυριά

Σε... βαποράκι των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του ΠΑΣΟΚ θέλει, ανάμεσα στα άλλα, να μετατρέψει τα Μέσα Ενημέρωσης η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Ν. Χριστοδουλάκης ακολουθώντας την τακτική που εγκαινίασε τα τελευταία χρόνια το επιτελείο του Κ. Σημίτη, δημοσιοποίησε χτες για δεύτερη και τρίτη φορά τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την άμεση φορολογία και τις μεταβιβάσεις ακινήτων από κληρονομιές, γονικές παροχές κλπ. Ο λόγος μιας τέτοιας τακτικής είναι κατανοητός, αφού η κυβέρνηση έχει καταφέρει να περάσει στην κοινή γνώμη την ιδέα ότι πρόκειται για μέτρα που οδηγούν στη φοροαπαλλαγή των εργαζομένων, κάτι που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Οπως προκύπτει και από τα κείμενα των νομοσχεδίων και είναι γνωστό από τις αρχές του περασμένου μήνα:

  • Το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους πηγαίνει στα 10.000 ευρώ (από 8.400).
  • Το ατομικό αφορολόγητο όριο για οικογένεια με 1 παιδί πηγαίνει στα 11.000 ευρώ (από 9.000 σήμερα), για 2 παιδιά στα 12.000 ευρώ (από 9.800 σήμερα) και για 3 παιδιά και πάνω στα 20.000 ευρώ.
  • Με την αύξηση των αφορολόγητων ποσών επέρχεται και η κατάργηση της πρώτης κλίμακας (με συντελεστή 5%) και για τους μη μισθωτούς.
  • Τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη αναγνωρίζονται μέχρι του ποσού των 40.000 ευρώ, ενώ αντί έκπτωσης από το εισόδημα θα αφαιρείται το 15% της σχετικής δαπάνης από το φόρο.
  • Καταργείται η απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας και αντί αυτής θα αφαιρείται το 15% των τόκων που πληρώθηκαν από το φόρο.
  • Τα ασφάλιστρα ζωής εκπίπτουν από το εισόδημα για ποσό μέχρι τα 1.000 ευρώ. Με το μέτρο αυτό δίνονται φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικές ασφαλίσεις.
  • Καταργούνται για όλους οι ειδικές εκπτώσεις για αγορά συσκευών, καθώς και οι δαπάνες αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων.
  • Επιβάλλεται φόρος 10% στο εισόδημα από μίσθωση κατοικιών που θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία θεατών - επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι πασιφανές ότι τέτοιου είδους μέτρα μόνο σε πραγματική ελάφρυνση δεν οδηγούν τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού ακόμα και τα 15 ευρώ που θα πάρουν επιστροφή φόρου το 2004 οι φορολογούμενοι, που την επόμενη χρονιά θα έχουν εισόδημα 10.500 ευρώ δεν είναι σπουδαία υπόθεση. Ούτε η μέγιστη δυνατή ωφέλεια από τα μέτρα, που θα είναι περί τα 180 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και εισόδημα 12.500 ευρώ, αποτελεί... τομή στην πολιτική στήριξης της οικογένειας. Πολύ περισσότερο, που, όπως και να προσεγγίσει κανείς το θέμα, το όποιο «όφελος» από τα μέτρα έχει από καιρό εξανεμιστεί από τις απώλειες που υπέστησαν τα λαϊκά εισοδήματα από τις ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος. Με δυο λόγια, τα μέτρα:

  • Δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις απώλειες, που είχαν τα λαϊκά εισοδήματα από την εισοδηματική πολιτική λιτότητας των τελευταίων χρόνων και από τις συνεχείς ανατιμήσεις.
  • Οδηγούν σε σημαντική φορολογική επιβάρυνση τις οικογένειες που θα καταφέρουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο.
  • Στην καλύτερη περίπτωση - όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία - το συνολικό «όφελος» μοιράζεται κατά 50% ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά και σε μια χούφτα επιχειρηματίες.
  • Ωφελούν περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα, ενώ οι ανακοινώσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν ακόμα μια κυβερνητική κοροϊδία.
  • Μειώνουν παραπέρα την προοδευτικότητα της άμεσης φορολογίας, που τείνει πια να εξομοιωθεί με το χαρακτήρα που έχουν οι έμμεσοι φόροι, αφού παραμένουν πλέον μόνον τέσσερα φορολογικά κλιμάκια.
  • Εξομοιώνουν, ανεξάρτητα εισοδήματος, την έκπτωση φόρου, που θα ισχύει για διάφορες οικογενειακές δαπάνες.
ΒΟΥΛΗ
Κρύβουν την άσχημη εικόνα της οικονομίας

Προσπάθεια να κρύψει την άσχημη εικόνα και της ελληνικής οικονομίας έκανε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στην παρθενική συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους.

Η εκτέλεση, είπε, του προϋπολογισμού είναι καλή σε γενικές γραμμές και ανταποκρίνεται στον προγραμματισμό που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ανέφερε όμως ότι υπάρχουν υπερβάσεις ύψους 100 δισ. δρχ. που οφείλονται σε αποζημιώσεις που θα δοθούν στους αγρότες για την αποκατάσταση ζημιών λόγω της κακοκαιρίας. Είπε επίσης ότι είναι «καταφανώς μειωμένα» τα έσοδα που προβλέπονταν από τις επιχειρήσεις λόγω «ύφεσης της κερδοφορίας τους» και από το χρηματιστήριο λόγω μείωσης των συναλλαγών. Ανακοίνωσε ότι τα έσοδα στο πρώτο οκτάμηνο βαδίζουν «καλώς» και είναι «ελαφρά ψηλότερα από το στόχο που τέθηκε». Οσο για τις δαπάνες είπε, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά 8% αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου θα κινηθούν στο στόχο (6%) που έχει τεθεί. Ομολόγησε ότι προχωρούν οι άγριες περικοπές κοινωνικών κυρίως δαπανών αφού είπε ότι γίνεται «μείωση της λειτουργικής δαπάνης του δημοσίου». Κατά τον υπουργό οι δημόσιες επενδύσεις προχωρούν με υψηλούς ρυθμούς και πραγματοποιούνται κυρίως από εθνικούς πόρους ενώ παραδέχτηκε την επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τους τόκους μετά την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 5% του ΑΕΠ μετά από συμμόρφωση με οδηγίες της ΕΕ.

Ο υπουργός δεν παρέθεσε στην επιτροπή αναλυτικά στοιχεία και όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης δεν μπορεί να γίνεται ουσιαστική συζήτηση στην επιτροπή με βάση μία απλή κατάσταση του υπουργού όπου απλώς απεικονίζονται νούμερα και μάλιστα παλιά αφού αναφέρονται μόνο μέχρι τον Ιούνη. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μια αναλυτική κατάσταση κατά τομέα της οικονομίας ενώ είπε ότι σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις επενδύσεις και το εμπορικό ισοζύγιο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση κρύβει από τον ελληνικό λαό την πραγματικά άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που είναι κρίση του καπιταλισμού, την οποία θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με συγκράτηση των αμοιβών και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Τώρα, είπε, φαίνονται οι επιπτώσεις της ψεύτικης εικόνας που δημιούργησε η «δημιουργική λογιστική» για να μπούμε στην ΟΝΕ για την οποία έχει ευθύνη και η ΝΔ που την κάλυψε. Απαντώντας στους ισχυρισμούς για την αύξηση του ΑΕΠ, είπε ότι από αυτήν κερδίζουν οι λίγοι ενώ χάνουν οι πολλοί οι οποίοι μάλιστα είναι και οι παραγωγοί του πλούτου.


Κυβέρνηση και αισχροκέρδεια

Ειδήσεις, σαν και αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας -ότι δηλαδή οι ασφαλιστικές εταιρίες επιφυλάσσουν στους γιωταχήδες αυξήσεις 8% έως 20% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων από το νέο έτος ή τις επερχόμενες αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των τιμών στις βενζίνες και τα πετρέλαια κλπ. -πριν ακόμη εκδηλωθεί πολεμική σύρραξη στον Κόλπο- προκαλούν πολλά εύλογα ερωτήματα, σχετικά με την αισιοδοξία που δηλώνει η κυβέρνηση για τη συγκράτηση του πληθωρισμού το 2003 γύρω και κάτω από 3%.

Αλήθεια, με ποιο σκεπτικό αποφάσισαν να επιβάλουν τόσο μεγάλες αυξήσεις οι ιδιοκτήτες των ασφαλιστικών εταιριών στα ασφάλιστρα, όταν η εισοδηματική πολιτική (που αποφάσισαν οι κυβερνώντες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες) περιορίζει τις ονομαστικές αυξήσεων των μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μεταξύ 2,5% και 3,5%; Τι λένε οι κυβερνώντες; Γιατί δεν αντιδρούν;

Πώς είναι δυνατό, να κατηγορούν για κερδοσκοπία στα οπωροκηπευτικά και να «τραβούν τα αυτιά» στους μανάβηδες και τους πωλητές των λαϊκών αγορών, να διατηρούν -για πολλοστή χρανιά- στο «γύψο» τους μισθούς και συντάξεις και την ίδια ώρα να κλείνουν τα μάτια τους στην προκλητική αισχροκέρδεια, στην οποία επιδίδονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών και άλλων επιχειρήσεων παροχής ειδών και υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης;

Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση -αν και ανησυχεί από την άνοδο του πληθωρισμού- δεν πρόκειται να παρέμβει, για να αποτρέψει τις τσουχτερές αυξήσεις ασφαλίστρων που προανήγγειλαν οι ιδιοκτήτες μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών, για τον απλό λόγο ότι δε θέλει θα κατηγορηθεί για «κρατισμό» από τους κάθε είδους «νονούς» της... ελεύθερης αγοράς. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έχει ταχτεί να υπηρετήσει -και υπηρετεί- πιστά την «ελεύθερη αγορά» και το «ιερό δικαίωμα» των μεγαλοεπιχειρηματιών να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές. Ετσι εξηγείται και η στήριξη που τους προσφέρει το μεγάλο κεφάλαιο.


Λ.Τ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ