...και όχι των επιχειρηματικών ομίλων
Χτες, τα μέλη της αντιπροσωπείας διαπίστωσαν για άλλη μία φορά από κοντά, πως η υγειονομική βόμβα όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει - όπως προεκλογικά υποσχόταν η νυν Περιφερειακή Διοίκηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ - αλλά προχωρά με ταχείς ρυθμούς η επέκτασή της. Αλλωστε, από τις πρώτες κιόλας μέρες της Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, ήταν σαφής ο προσανατολισμός της σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα, είτε στη Φυλή είτε στο Γραμματικό είτε σε άλλες περιοχές όπου, τάχα, θα σταματούσαν τα έργα των «φαραωνικών εργοστασίων». Αντ' αυτού, ειδικά το Γραμματικό, πήρε έγκριση από την Περιφέρεια και προχωρά κανονικά.
Από τη χτεσινή περιοδεία |
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της εξουσίας και οικονομίας θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, των δημιουργών του πλούτου.
Τα αιτήματα για τα οποία καλεί το λαό να παλέψει είναι:
-- Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθεί ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
-- ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
-- ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στις συμβάσεις παραχώρησης.
-- Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Γ. Γκιόκας δήλωσε: «Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, και παρά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν υπάρχει άμεσος και ορατός σχεδιασμός απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά αντίθετα δημιουργούνται και νέα "κύτταρα" ταφής απορριμμάτων, συντηρώντας ενεργή την υγειονομική βόμβα που εδώ και χρόνια υποβαθμίζει τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο.
Το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη μιας συνολικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, το λαϊκό εισόδημα, κάτι το οποίο προϋποθέτει εναντίωση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, που υλοποιούνται σήμερα, με διάφορες μορφές, αφού ο τομέας των απορριμμάτων θεωρείται από τους ομίλους και την ΕΕ, πεδίο μεγάλης κερδοφορίας. Και φυσικά προϋπόθεση γι' αυτά είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνική ιδιοκτησία, θα μπορούν να υλοποιούνται όλα αυτά τα μεγάλα και αναγκαία, για την ποιότητα ζωής του λαού, έργα».
Αναθερμαίνονται το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με επίκεντρο αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ. Τελευταία αφορμή στάθηκε η διαφοροποίηση του Ευ. Βενιζέλου από τους χειρισμούς του κόμματός του στο ζήτημα του ΕΣΡ, η διαφωνία του να υπάρξει επαναπροσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου και οι δηλώσεις του ότι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, προτιμάει να κερδίσει τις εκλογές η δεύτερη και όχι μια παράταξη «που δημιουργεί καθεστώς και επιτίθεται στη δικαιοσύνη».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι «αυτοδύναμη ΝΔ δεν αποτελεί λύση για τον τόπο» και ότι «χρειάζεται ο καθοριστικός εθνικός ρόλος του μεσαίου δημοκρατικού χώρου», αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Τύπο να τονίσει ακόμα πιο έντονα τις διαφοροποιήσεις του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μεταφράζονται αντίστροφα ως προσεγγίσεις με τις απόψεις και τη γραμμή της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στη γενικότερη ρευστότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και την κρίση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας μέσα κι έξω από την Ελλάδα, είναι καθαρό ότι στο ΠΑΣΟΚ δυναμώνει η διαπάλη για τον προσανατολισμό του κόμματος και την τοποθέτησή του ανάμεσα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αντανακλώντας δυο διαφορετικά σενάρια για το πώς μπορεί καλύτερα να υπηρετηθεί η λεγόμενη «πολιτική σταθερότητα» με την αναδιάταξη όλων των αστικών κομμάτων.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Την άλλη έρχεται να την αναδείξει η αρθρογραφία που πυκνώνει το τελευταίο διάστημα, γύρω από τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και το παρασκήνιο που τις συνοδεύει. Γράφτηκε, για παράδειγμα, ότι η μη αξιοποίηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελεχών που προέρχονται από το χώρο της «παλιάς» σοσιαλδημοκρατίας, με εξαίρεση τον Κουρουμπλή και τον Σπίρτζη, είναι μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει πεδίο να συνεννοηθούν μεταξύ τους «παρακάμπτοντας τη ΝΔ».
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, σ' αυτό συνετέλεσε η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στο ζήτημα του ΕΣΡ, δείχνοντας μια συνολικότερη στροφή στην αντιπολιτευτική του τακτική.
Ενδιαφέρον για όλα αυτά έχει και το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής», το οποίο, εν μέσω πυκνών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, επιλέγει να ασχοληθεί με τις προεδρικές εκλογές στη Γερμανία, που θα γίνουν το Φλεβάρη του 2017. Οχι τυχαία, απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα...
Σ' αυτό το άρθρο, η «Αυγή» αναφέρεται στην πρόθεση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίρου της Α. Μέρκελ στον κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό», να προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, «χωρίς καμία προσυνεννόηση με την καγκελάριο και προς μεγάλη ενόχλησή της».
Σύμφωνα με την «Αυγή», «με την υποψηφιότητα Στάινμαγερ στο τραπέζι, το SPD ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο στη Χριστιανοδημοκρατία, ενώ για πρώτη φορά φλερτάρει δημόσια με το ενδεχόμενο ενός αριστερόστροφου συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές (...)». Και καταλήγει η «Αυγή»: «Οσο (η Γερμανία) παραμένει προσηλωμένη στην παραλυτική συναίνεση του μεγάλου συνασπισμού και εξάγει τη συνταγή της, έστω με παραλλαγές, σε άλλες χώρες, π.χ. στην Ισπανία και παλιότερα στην Ελλάδα, στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Εάν τον Μάρτιο στις προεδρικές εκλογές κάνει την υπέρβαση, αυτό το μήνυμα τουλάχιστον θα αποδυναμωθεί».
Επομένως, σύμφωνα με την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια αλλαγής της «συνταγής» που εξασφαλίζει την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, με μεγαλύτερη «αυτονόμηση» του ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία, θα γίνει ευκολότερα «εξαγώγιμο» και στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει για την «Αυγή» ότι δεν είναι «μοιραίο» να συγκυβερνήσουν κάποια στιγμή και στην Ελλάδα η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού», αλλά η κυβερνητική εναλλαγή και η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος να διασφαλιστεί με την εκλογική σύμπραξη κομμάτων απ' όλη την γκάμα της σοσιαλδημοκρατίας.
Η συζήτηση αυτή δεν είναι, βέβαια, καινούργια στη χώρα μας. Εντείνεται, όμως, όσο επιμένουν τα ζόρια της καπιταλιστικής ανάκαμψης και η ανάγκη του κεφαλαίου να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Εντείνεται, επίσης, όσο μεγαλώνει η ανάγκη να ανανεώνεται αποτελεσματικά η χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας και οι προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων από την κυβερνητική εναλλαγή. Αυτό είναι, άλλωστε, το «κουκούτσι» της «πολιτικής σταθερότητας», για την οποία αγωνιά το κεφάλαιο και τα κόμματά του...