ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΕΕΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Να απομονωθούν όσοι διασπούν και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους

Κοινή ανακοίνωση - παρέμβαση στη «σκανδαλολογία» αναφορικά με την πρόσληψη εποχικών στις αρχαιολογικές ανασκαφές των ορυχείων της ΔΕΗ

Από παλιότερη περιοδεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε εργοτάξιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Από παλιότερη περιοδεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε εργοτάξιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Παρέμβαση απέναντι στη «σκανδαλολογία» που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες από κόμματα, ΜΜΕ και εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές, με αιχμή τις προσλήψεις εποχικών στις αρχαιολογικές ανασκαφές στα ορυχεία της ΔΕΗ (Αμύνταιο, Μαυροπηγή, Ποντοκώμη κ.α.), κάνουν με κοινή ανακοίνωση το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης.

Καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι όλη η φασαρία για τον αριθμό των προσλήψεων και τη μισθοδοσία τους από τη ΔΕΗ στοχεύει στη διάσπαση των εργαζομένων, μπροστά και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι για τα προβλήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ φταίνε οι χιλιάδες άνεργοι της περιοχής, που εποχιακά βρίσκουν διέξοδο ως εργάτες στις αρχαιολογικές ανασκαφές, και στην υπεράσπιση των κερδών της ΔΕΗ ΑΕ και των υποψήφιων επενδυτών.

Καλούν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ και στις αρχαιολογικές ανασκαφές να απαντήσουν σαν μια γροθιά στην προσπάθεια διάσπασης, να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην πώληση ορυχείων, ΑΗΣ και υδροηλεκτρικών μονάδων. Να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ ΑΕ και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων για την κάλυψη όλων των αναγκών. Να παλέψουν για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό - όχι εμπόρευμα. Να δουν τον πραγματικό αντίπαλο - τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κράτος, τη συγκυβέρνηση με τα άλλα αστικά κόμματα, την ΕΕ, τον εργοδοτικό/κυβερνητικό συνδικαλισμό - και ενωμένοι να τον αντιπαλέψουν.

Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να τους πείσουν ότι για τα προβλήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ, για την ενεργειακή φτώχεια του λαού, δεν φταίει η πολιτική της απελευθέρωσης, της ανταγωνιστικότητας, που πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν χρόνια τώρα μαζί με τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.

Αυτή τη φορά βρήκαν ένα νέο υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν οι χιλιάδες άνεργοι της περιοχής, που εποχιακά βρίσκουν διέξοδο ως εργάτες στις αρχαιολογικές ανασκαφές (πολλοί από αυτούς είναι οικοδόμοι, που παλεύουν να συμπληρώσουν κάποια ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν) και οι αρχαιολόγοι, κυρίως νέα παιδιά, πολλοί με οικογένειες, που τριγυρνάνε όλη την Ελλάδα για να βρούνε μεροκάματο.

Τα σωματεία μας έχουν γνώση για το γεγονός ότι οι προσλήψεις αυτές, κατά καιρούς, κυρίως στους εργάτες, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ρουσφετολογικούς μηχανισμούς και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση. Επίσης, αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού εργολάβων - τοπικών παραγόντων (π.χ. δημάρχων) και το παιχνίδι αυτό παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτοί, που με την πολιτική τους οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας, στους μισθούς πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αξιοποιούν την ανάγκη των ανέργων για δουλειά. Αυτή την πολιτική στήριξαν και στηρίζουν και οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο και το ενδιαφέρον των κεντρικών ΜΜΕ, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, όπως προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο και ετοιμάζεται να υπογραφεί στο πλαίσιο της δεύτερης "αξιολόγησης". Ενδιαφέρονται για τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ και των επενδυτών. Δεν είναι τυχαία η καθυστέρηση των μετεγκαταστάσεων στην περιοχή. Θέλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να απαλλαχθούν από "περιττά βάρη" που επιβαρύνουν τα κέρδη τους, όπως η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι μετεγκαταστάσεις κ.ά.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι όσο στόχος της οικονομίας είναι το κέρδος, η Ενέργεια και η πολιτιστική κληρονομιά θα αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, την αύξηση της ανεργίας, την απαξίωση ή την εμπορευματοποίηση - κατά το κάθε φορά συμφέρον - της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η Γαλλία και οι «εναλλακτικές»

Ενώ πλησιάζει η Κυριακή, μέρα του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, επιβεβαιώνεται όλο και πιο καθαρά ότι αυτό που αληθινά διακυβεύεται είναι το πώς το γαλλικό κεφάλαιο θα διασφαλίσει τα συμφέροντά του στο φόντο μιας γενικευμένης όξυνσης ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών γεωπολιτικής επιρροής. Η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου (Front National - FN), Μαρίν Λεπέν, εμφανίζεται ως «αντίπαλη» στον «μετριοπαθή», «δημοκράτη» Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ολάντ εμφανίζεται ως «αντίπαλος» της «αντι-Ευρωπαίας» Λεπέν, όμως η αλήθεια είναι ότι και οι δυο τους είναι αντίπαλοι των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Μεταξύ τους ανταγωνίζονται μόνο ως προς το πώς καλύτερα θα αντιμετωπίζουν τους ανταγωνιστές της γαλλικής αστικής τάξης, ώστε με νέα ορμή αυτή να επωφεληθεί ακόμα περισσότερο από το βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, καταρχήν στη Γαλλία. Γι' αυτό και στις θέσεις που διατυπώνονται εμφανίζονται στοιχεία μετατόπισης από αρχικές διακηρύξεις και των δύο, σε σχέση με την ΕΕ και το ευρώ.

***

Παρ' όλο τον ευρωσκεπτικισμό της, η Λεπέν δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι «το ζήτημα του νομίσματος δεν είναι το μόνο οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας», συμπληρώνοντας: «Το ζήτημα του νομίσματος θα περιμένει τις ευρωεκλογές του 2018, με την ελπίδα να δούμε τους συμμάχους μας (να έρχονται) στα πράγματα, ειδικά στην Ιταλία... Θα υπάρξει ένας μακρύς διάλογος, ίσως περισσότερων μηνών ή και περισσότερων χρόνων, προτού να λάβουμε αυτή την ιστορική απόφαση». Γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «πραγματισμό», που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά το γεγονός πως αναγνωρίζεται ότι σημαντικό τμήμα του γαλλικού κεφαλαίου έχει συμφέρον από την παραμονή στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο «ευρωπαϊστής» Μακρόν επισήμανε ότι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας «υπερασπίστηκα σταθερά την ευρωπαϊκή ιδέα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές», καθώς θεωρεί ότι «αυτά έχουν μεγάλη σημασία για τη θέση της χώρας μας στην παγκοσμιοποίηση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι την ίδια ώρα «οφείλουμε να δούμε την κατάσταση», μεταξύ άλλων το ότι «η δυσλειτουργία της ΕΕ δεν είναι πλέον βιώσιμη». «Συνεπώς», τόνισε, «θεωρώ αληθινά ότι η εντολή που θα λάβω, την επόμενη μέρα θα αφορά και εντολή για μεταρρύθμιση σε βάθος της ΕΕ και του ευρωπαϊκού μας σχεδίου».

***

Τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι κοινή αφετηρία και για τη Λεπέν και για τον Μακρόν αποτελεί η άσκηση τέτοιας πολιτικής που θα εξασφαλίσει τη θέση των Γαλλικών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Από αυτή την πλευρά και οι δύο εξετάζουν εναλλακτικές και δεν μπορούν να αποκλείσουν επιλογές για το κεφάλαιο, που έχει αποδειχθεί ότι μόνο ένα «δόγμα» έχει, την κερδοφορία του. Η κριτική στην ΕΕ, που εκφράζει πιο έντονα το ρεύμα του αστικού ευρωσκεπτικισμού, αλλά δεν λείπει και από τους άλλους αστούς διαχειριστές, φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες, αποτυπώνει το βάθεμα αντιθέσεων και ανταγωνισμών σε μια περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες για δυναμική καπιταλιστική ανάκαμψη.

***

Η Γαλλία προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τις ψεύτικες εναλλακτικές που λανσάρονται στο λαό και επειδή η απουσία ενός αληθινά επαναστατικού, κομμουνιστικού κόμματος, που αποτυπώνεται και στην κατάσταση του εργατικού κινήματος, αφήνει περιθώρια για να στηθεί ευκολότερα η μία ή η άλλη παγίδα του μεγάλου κεφαλαίου. Οταν την περσινή άνοιξη γίνονταν οι μεγάλες κινητοποιήσεις κατά του αντεργατικού νόμου «Ελ Κομρί», πολλοί είχαν βιαστεί και στη χώρα μας (με πρώτα ΜΜΕ όπως η «Αυγή») να μιλήσουν για «σεισμό» και να καλλιεργήσουν εντυπώσεις ότι μια αντικατάσταση της κυβέρνησης Ολάντ θα αρκούσε για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους Γάλλους εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της χώρας, με πρώτη τη CGT, όπου έχουν μεγάλη επιρροή οι δυνάμεις του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, ύψωναν τους τόνους κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), καλώντας τους εργάτες να μην εγκαταλείψουν το «μέλημα» της «εγχώριας ανταγωνιστικότητας» και των αναγκών της «εθνικής οικονομίας», ναρκοθετώντας έτσι τους αγώνες. Τότε, οι συμβιβασμένες αυτές ηγεσίες αποθέωναν το στημένο «κοινωνικό διάλογο» και ζητούσαν παραίτηση της υπουργού Εργασίας Μιριάμ Ελ Κομρί ή και όλης της κυβέρνησης, καλλιεργώντας νέες αυταπάτες για το ότι αφετηρία του προβλήματος είναι η σύνθεση μιας αστικής κυβέρνησης και όχι η ίδια η στρατηγική υπεράσπισης των ταξικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι «στρώνεται το έδαφος» για την ενίσχυση αναβαπτισμένων ή νεόκοπων υπερασπιστών της ίδιας τάξης, τύπου Μακρόν ή Λεπέν, που στο όνομα της «εθνικής οικονομίας» στρατεύουν εργατικά - λαϊκά στρώματα σε σχεδιασμούς εχθρικούς για τα δικά τους συμφέροντα.

***

Δρόμος σε εναλλακτικές αληθινές από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων ανοίγει όταν δυναμώνει η εργατική πάλη με άξονα την υπεράσπιση των σύγχρονων εργατικών αναγκών και όχι τη σωτηρία της «εθνικής οικονομίας». Οταν η εργατική πάλη οργανώνεται με στρατηγική ρήξης με το κεφάλαιο ως τάξη συνολικά, και σε αυτό το ζήτημα επιδρά καθοριστικά η ύπαρξη ενός αληθινού ΚΚ, που θα συγκεντρώνει δυνάμεις, θα αφυπνίζει, θα πρωταγωνιστεί σε αγώνες, φωτίζοντας ως προοπτική την οριστική ρήξη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.


Α.Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ