ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις

«Καρότο» και «μαστίγιο» είναι η πολιτική των ΗΠΑ και των υπολοίπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έναντι του Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς από τη μία πλευρά το παράθυρο των διαπραγματεύσεων παραμένει «ανοιχτό», ενώ από την άλλη πλευρά ενέργειες και κινήσεις υποδηλώνουν πάντα μία ενδεχόμενη «στρατιωτική λύση».

Στο επίκεντρο τη βδομάδα που πέρασε ήταν οι συνομιλίες στην Αλμα Ατα του Καζακστάν, οι πρώτες μετά από 8 μήνες, μεταξύ της Ομάδας των « 5+1» -τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα συν τη Γερμανία- και του Ιράν. Στο τραπέζι των διπραγματεύσεων μία ελαφρώς τροποποιημένη σε σχέση με το παρελθόν πρόταση της Ομάδας «5+1» περί χαλάρωσης των κυρώσεων που υιοθέτησαν το 2012 ΗΠΑ και ΕΕ, με αντάλλαγμα την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στο Φόρντο και να του επιτραπεί η παραγωγή κατά 20% εμπλουτισμένου ουράνιου, έτσι ώστε να τροφοδοτείται ο αντιδραστήρας στην Τεχεράνη και να παράγει ραδιο-ισότοπα αναγκαία για τα ερευνητικά προγράμματα κατά του καρκίνου και άλλους ιατρικούς σκοπούς.

Από την πλευρά του το Ιράν χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις συνομιλίες και «πιο ρεαλιστικές τις προτάσεις» ενώ κατέθεσε ένα νέο, ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων». Λεπτομέρειες ωστόσο δεν έγιναν γνωστές.

Συμφωνία δεν υπήρξε αλλά χαρακτηρίστηκε «θετικό βήμα» η απόφαση να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 17 και 18 Μάρτη όσον αφορά τις «τεχνικές λεπτομέρειες» και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις και πάλι στην Αλμα Ατα στις 5 και 6 Απρίλη.

Ωστόσο, την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι κατατέθηκε στο Κογκρέσο, με διακομματική συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών νέο νομοσχέδιο για επέκταση και σκλήρυνση των κυρώσεων, καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή «κυρώσεων» κατά αλλοδαπών νομικών προσώπων δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου που προμηθεύουν το Ιράν αγαθά ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της οικονομίας, ενώ οι βουλευτές του αμερικανικού κογκρέσου απηύθυναν επίσης έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να διακόψουν την πρόσβαση του Ιράν στο ευρώ και να περιορίσουν έτσι την ικανότητά του για εισαγωγές και συναλλαγές στις παγκόσμιες αγορές.

Εκτός της χρονικής σύμπτωσης με το πέρας των συνομιλιών στην Αλμα Ατα, η κατάθεση νομοσχεδίου συμπίπτει και με τη δημοσίευση έκθεσης που εκπονήθηκε από τον οργανισμό ελέγχου του Κογκρέσου που είναι αρμόδιος για την επίβλεψη των δημόσιων δαπανών (GAO) και επιβεβαιώνει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομία της χώρας, καθώς οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 40% από την έναρξη των κυρώσεων το 2011 που σήμανε και την εκτίναξη του πληθωρισμού από 12% τον Οκτώβρη του 2010 σε 27,4% το Δεκέμβρη του 2012 ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών και των τροφίμων έχουν γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο πλήττοντας δριμύτατα τον ιρανικό λαό και όχι «το ιρανικό καθεστώς».

Την ίδια στιγμή, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην πρώτη του διεθνή περιοδεία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενόσω ανακοίνωνε την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, αναφερόμενος στο Ιράν άφηνε ανοιχτό το παράθυρο των συνομιλιών, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να παραμένει για πάντα ανοιχτό», ενώ την ίδια στιγμή προειδοποιούσε περί «τρομακτικών συνεπειών που μπορεί να ακολουθήσουν σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνεχίζει να είναι ο «τελάλης» της επιθετικότητας και δήλωνε ότι «ο κόσμος πρέπει να καταστήσει σαφές στο Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει «στρατιωτικές κυρώσεις» αν δε σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, που το Ισραήλ και άλλες δυτικές χώρες θεωρούν ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς».

Ειδικής μνείας χρήζει και η σχεδόν ταυτόγχρονη ανακοίνωση του αμερικανικού Κεντρικού Στρατηγείου για τη διεξαγωγή άσκησης απενεργοποίησης ναρκών, με τη συμμετοχή 20 χωρών, στον Περσικό Κόλπο. Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επιμένει ότι η άσκηση είναι «καθαρά αμυντικού χαρακτήρα», ο πραγματικός στόχος δεν είναι άλλος από την προετοιμασία για την εξουδετέρωση κάθε στρατιωτικής δυνατότητας του Ιράν, να αντιδράσει σε ένα προληπτικό στρατιωτικό χτύπημα.


Χρ.Μ.


ΚΕΝΥΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Εκλογές σε φόντο ανέχειας για το λαό

Η παραγκούπολη Μαθάρε του Ναϊρόμπι
Η παραγκούπολη Μαθάρε του Ναϊρόμπι
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο (Δευτέρα) 14.300.000 Κενυάτες ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο, τα δύο Σώματα της Βουλής, κυβερνήτες στις 47 κομητείες της Κένυας, περιφερειακά κοινοβούλια και την εκλογή του εθνικού συμβουλίου γυναικών.

Η εφαρμογή πανάκριβων βιομετρικών συστημάτων για την αποτροπή διπλο-ψηφοφορίας ή πλαστοπροσωπίας και η διεξαγωγή των εκλογών από τη νεοσύστατη ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή υποτίθεται πως θα διασφαλίσει ελεύθερες και ομαλές εκλογές δίχως νέα φαινόμενα βίας και νοθείας.

Ωστόσο, έως και τρεις μέρες πριν το στήσιμο των καλπών, απανωτά κρούσματα εξαγοράς ψηφοφόρων έβγαιναν στη δημοσιότητα (π.χ. περίπτωση υποψήφιων κυβερνητών στις κομητείες του Ναϊρόμπι και του Κισίι της νοτιοδυτικής Κένυας). Επιπλέον, πολιτικοί παρατηρητές εξέφραζαν ανησυχίες για τυχόν επανάληψη των εφιαλτικών σφαγών στις προηγούμενες εκλογές του 2007. Τότε που έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 άτομα και ξεσπιτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο χάος μανιασμένων σφαγών κυρίως (αλλά όχι μόνο...) μεταξύ των φυλετικών κοινοτήτων Κικούγιου, Λούο και Καλέντζιν.

Οι φόβοι για επανάληψη αιματηρών επεισοδίων πηγάζουν από τις βαθιές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που τροφοδοτούν ανά διαστήματα αιματηρές συγκρούσεις. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά τις μετεκλογικές σφαγές του 2007, ελάχιστα έχουν γίνει για να αντιμετωπιστεί τα τεράστια λαϊκά προβλήματα η μεγάλη φτώχεια, οι ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες Υγείας, εκπαίδευσης αλλά και αξιοπρεπούς και ασφαλούς στέγης, συστημάτων υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης. Οι δεκάδες παραγκουπόλεις στις παρυφές αλλά και στην καρδιά της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι, παραμένουν και δείχνουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο και ο λαός υποφέρει. Στην κατάσταση ανέχειας δε λείπουν και οι φυλετικές συγκρούσεις, όπως αυτές μέσα στο τελευταίο τετράμηνο με πάνω από 500 νεκρούς μεταξύ φυλετικών κοινοτήτων Κικούγιου και Καλέντζιν, ως επί το πλείστον για τον έλεγχο πηγών νερού και βοσκότοπων.

Πολύς ντόρος επίσης γίνεται από τα διεθνή ΜΜΕ για την υποψηφιότητα του 54χρονου Μάλικ Ομπάμα, ετεροθαλή αδελφού του Αμερικανού προέδρου για τη θέση του κυβερνήτη της νοτιοδυτικής περιοχής Σαϊάγια.

Οσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, το ενδιαφέρον της αναμέτρησης μεταξύ των οκτώ υποψηφίων εστιάζεται στον απερχόμενο πρωθυπουργό Ράιλα Οντίγκα (του λεγόμενου Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος - CORD) που προηγείται ελαφρώς στις δημοσκοπήσεις και τον Ουχούρου Κενιάτα (του κόμματος Jubilee), γιο του πρώτου προέδρου της Κένυας, Τζόμο Κενιάτα που συχνά βρίσκεται στις πρώτες σελίδες των κενυατικών εφημερίδων λόγω των κατηγοριών που έχει απαγγείλει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις σφαγές του 2007.

Στις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των υποψηφίων προέδρων κυριάρχησαν τα δεκάδες σκάνδαλα υπεξαίρεσης ή διασπάθισης εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από κρατικά ταμεία και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς γης σε εκτενείς περιοχές της Κένυας όπου υπάρχουν παραδοσιακοί οικισμοί δίχως επίσημους τίτλους κατοχής...

Μόνο στο πλούσιο λιμάνι της Μομπάσα (νοτιοανατολική Κένυα) χιλιάδες οικογένειες έχουν χάσει τις πατρογονικές εστίες σε περιοχές όπου κατοικούσαν για τέσσερις και πέντε γενιές, από κτηματομεσίτες και πλούσιους αγοραστές που αγοράζουν νόμιμους επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Το φαινόμενο της διαπλοκής στο ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας της γης ανάμεσα σε τοπική εξουσία και οικονομικούς παράγοντες, προκάλεσε πριν λίγα χρόνια τη δημιουργία του αυτονομιστικού κινήματος Ρεπουμπλικανικό Συμβούλιο της Μομπάσα (MRC) που έχει καλέσει τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές της 4ης Μάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξώσεις οικογενειών από περιοχές στις οποίες κατοικούσαν για δεκαετίες.


Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ