Ετσι, λοιπόν, ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε κατασχέσεις ακόμη και για αμελητέα ποσά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, δε γεμίζουν τα ταμεία του Δήμου, αλλά όσοι καλούνται να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες κατασχέσεων (δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.).
Αντιμέτωπος με αναγκαστική κατάσχεση του σπιτιού του για το χρέος των 97,39 ευρώ βρέθηκε ο ιδιοκτήτης ενός μικρού καταστήματος 45 τετραγωνικών στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το είχε ενοικιάσει σε κάποιον, ο οποίος, όταν ξενοίκιασε, άφησε απλήρωτο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ετσι έμειναν απλήρωτα και τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας προς το Δήμο Αθηναίων, που ανέρχονταν στο ποσό των 97,39 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και χωρίς να έχει υπάρξει κάποια άλλη ειδοποίηση από το δήμο, βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν δικαστικό επιμελητή (Γεώργιος Παπανικολάου, του Πρωτοδικείου Πειραιώς), μια «Εκθεση Αναγκαστικής Κατασχέσεως» και ένα μάρτυρα «για να συμπράξει κατά την επιβολήν της κατασχέσεως» ένα συνταξιούχο δικαστικό (Γεώργιος Παπανικολάου και αυτός αλλά του Πρωτοδικείου Αθήνας). Στην εύλογη απορία του πήρε την απάντηση ότι λόγος κατάσχεσης του σπιτιού του, στη διασταύρωση των οδών Πλάτωνος και Βασιλικών, το οποίο «κατά την ελευθέρα κρίσιν του μάρτυρος εκτιμήθηκε αντί ποσού 50.000 ευρώ» είναι η οφειλή των 97,39 ευρώ!
Φυσικά, η κατάσχεση δεν έγινε ποτέ, αφού ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πήγε και πλήρωσε το ποσό των 97,39 ευρώ. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι απευθυνόμενος στη Διεύθυνση Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, για την εξωφρενική αυτή ενέργεια, έλαβε την απάντηση πως «κατασχέσεις γίνονται ακόμα και για ένα ευρώ»...
Ο «Ρ» μίλησε με στελέχη της ίδιας Διεύθυνσης, τα οποία ισχυρίστηκαν ότι η Ταμειακή Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να προχωρεί σε τέτοιες πράξεις κατασχέσεως, γιατί αλλιώς θα κατηγορηθεί για ...«απεμπόληση δημοτικών εσόδων». Είπαν μάλιστα πως «τέτοιες πράξεις υπογράφονται κατά δεκάδες» σχεδόν καθημερινά.
Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Ο δήμος προκειμένου να εισπράξει το ποσό των 97,39 ευρώ, πλήρωσε δικαστικά έξοδα ύψους 70 ευρώ! Η πρακτική, σύμφωνα με την οποία «κατασχέσεις γίνονται ακόμη και για ένα ευρώ», φανερώνει ότι ο δήμος δεν ενδιαφέρεται αν θα χάσει. Αρκεί να περάσει το μήνυμα ότι όποιος χρωστάει, θα πληρώσει έτσι ή αλλιώς. Για να γεμίζουν τα ταμεία του από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη και τους φόρους, αλλά και τις επιδρομές της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό, βέβαια, αφορά το λαό. Γιατί οι μεγάλοι πάντα έχουν τρόπους να ξεπερνούν την ανάγκη «νομιμότητας» και να «ρυθμίζουν» τα χρέη τους...
Αναπτυξιακή άπνοια, στασιμότητα, συντήρηση, και άγονη γραφειοκρατική - υπηρεσιακή λογιστική κατανομή των κρατικών χορηγήσεων. Ετσι χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό του 2004 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης που συζητήθηκε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΝΑΣΥ) Γ. Ρόκος και ο νομαρχιακός σύμβουλος της παράταξης Μ. Σπυριδάκης.
Πρόκειται για ένα μίζερο προϋπολογισμό, είπε στην τοποθέτηση του ο Γ. Ρόκος, προσθέτοντας ότι η κεντρική εξουσία αφαιρεί αρμοδιότητες κι αυτό φαίνεται στα μειωμένα έσοδα αυτού του προϋπολογισμού σε σχέση με τον προηγούμενο. Ακόμη υπογράμμισε το διεκδικητικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Οι νομαρχικοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ πρότειναν να απορριφθεί ο προϋπολογισμός από το Νομαρχιακό Συμβούλιο με κοινή συναίνεση και να αρχίσουν διεκδικητικοί αγώνες για τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση έσοδα από τους θεσμοθετημένους, υπέρ της Αυτοδιοίκησης, πόρους. Ο προϋπολογισμός τελικά ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και καταψηφίστηκε από τους συμβούλους των υπολοίπων παρατάξεων.
Ο Μ. Σπυριδάκης τόνισε ότι «ο προηγούμενος νομάρχης και η πλειοψηφία του για δύο 4ετίες, ως στελέχη πολιτικά του κυβερνώντος κόμματος, θεωρούσαν υποχρέωσή τους να ψηφίζουν και να δικαιολογούν ετεροκαθορισμένους προϋπολογισμούς και να παίρνουν φορομπηχτικές αντιλαϊκές αποφάσεις. Ο σημερινός νομάρχης όμως και οι συνεργάτες του φέρνουν για ψήφιση έναν προϋπολογισμό κατ' εικόνα των προηγούμενων αν και ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης και το ψηφοδέλτιο του, προεκλογικά αλλά και στη συνέχεια, διαβεβαίωναν το λαό ότι κριτήριο και πυξίδα των αποφάσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα είναι το συμφέρον και η λύση των προβλημάτων του λαού. Μάλιστα, θα συγκρούονταν, έλεγαν, με τις πολιτικές και την κυβέρνηση αν δεν άλλαζαν στάση απέναντι στη "Μητρόπολη των Βαλκανίων"».
Ο Μ. Σπυριδάκης πρόσθεσε ότι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που ακολουθώντας την πρόταση του νομάρχη υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό, γίνονται συνυπεύθυνοι στην υποβάθμιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ξεκινούν σήμερα στη Λευκάδα οι εργασίες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) με θέμα το νέο Κώδικα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών. Σκοπός των εργασιών είναι η διαμόρφωση των τελικών προτάσεων του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί του Κώδικα, ο οποίος ουσιαστικά ολοκληρώνει μια σειρά κυβερνητικών νομοθετημάτων, με στόχο ο θεσμός να λειτουργεί ως απλός διοικητικός μηχανισμός και μόνο, απογυμνωμένος από τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά διατηρούσε μέχρι σήμερα.
Την κατεύθυνση αυτή φαίνεται να εξυπηρετεί και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, η οποία συμφωνεί στις βασικές διατάξεις του νέου Κώδικα και αρκείται σε επιμέρους παρατηρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ΚΕΔΚΕ συναινεί στον περιορισμό ουσιαστικά της τοπικής εξουσίας, με την αποδοχή της δημιουργίας νέων φορέων (όπως Συμπολιτείες, Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση), οι οποίοι μπορεί να διευθύνονται και από μη αιρετά πρόσωπα. Επίσης συναινεί στη μετατροπή των δήμων σε πρωτεργάτες υλοποίησης αντιλαϊκών επιλογών, όπως είναι η μερική απασχόληση, ενώ συμφωνεί στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, με την ανάληψη από αυτούς φορολογικής αρμοδιότητας, δηλαδή με την επιβολή φόρων στους δημότες.
Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται την Κυριακή, θα μετέχουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών, οι δήμαρχοι πρωτευουσών, τα μέλη της επιτροπής που έχει συντάξει το κείμενο αρχών του νέου Κώδικα, τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και η πολιτική και επιστημονική ομάδα του υπουργείου Εσωτερικών, που επεξεργάστηκε το νέο Κώδικα. Πρόκειται κατά συνέπεια για ένα περιορισμένο Σώμα, που θα κληθεί να επικυρώσει προφανώς ειλημμένες αποφάσεις.