ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνυπογράφουν το κείμενο ενάντια στο συνδικαλιστικό νόμο

Το ΠΑΜΕ δίνει στη δημοσιότητα τις πρώτες υπογραφές

Από κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών
Από κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών
Τις πρώτες υπογραφές συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κείμενο - κάλεσμα του ΠΑΜΕ ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν στο συνδικαλιστικό νόμο, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εκτελεστική Γραμματεία. Θυμίζουμε ότι το κείμενο απευθύνεται προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«(...) να απαντήσουμε στην προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και της ΕΕ να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, να χτυπήσουν τη συλλογική δράση, τα συνδικάτα με στόχο να επιβάλουν άκρα του τάφου σιωπή στους τόπους δουλειάς, για να μπορούν ανεμπόδιστα να μεγαλώνουν τα κέρδη τους δυναμώνοντας την εκμετάλλευση. Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα να συνυπογράψουν το κείμενο - πρόταση, να το συζητήσουν στα ΔΣ, στις Γενικές Συνελεύσεις, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να προετοιμαστούν για άμεση απάντηση στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ».

Μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις:

  • Τα Εργατικά Κέντρα Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαυρίου, Αγρινίου, Β. Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Φωκίδας, Σάμου, Ζακύνθου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Λάρισας, Παλλεσβιακό, Νάουσας, Λευκάδας και Πειραιά.
  • Οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συνταξιούχων ΙΚΑ, Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).
  • Τα Σωματεία Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελαιουργοσαπουνοποιών, Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής, Εργαζομένων «Boehringer Hellas AE», Ενέργειας, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Σάμου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων Κω, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κω, Οικοδόμων Καλύμνου, Εργαζομένων Δήμου Καλύμνου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φωκίδας, Οικοδόμων Φωκίδας, Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, Καθαριστριών και Καθαριστών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας «Η αγία Μαρίνα», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η Ενωση», Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αιτωλοακαρνανίας, Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών Ιματισμού Αγρινίου, Τεχνικών Ηλεκτρισμού Αιτωλοακαρνανίας (ΣΤΕΗ), Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Ζακύνθου, Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου, Οικοδόμων Ζακύνθου, Χρηματοπιστωτικού Ζακύνθου, Εμποροϋπαλλήλων Αρτας, Οικοδόμων Θεσπρωτίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Χειριστών Μηχανημάτων Θεσπρωτίας, Κίνησης και Μεταφοράς (ΚΤΕΛ) Θεσπρωτίας, Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, Πωλητών - Οδηγών - Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδος, Εργατοϋπαλλήλων ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ 3Ε Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ 3Ε Βόλου, Εργατοϋπαλλήλων «Μαλαματίνα», Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδος, Εμφιαλωμένων Ποτών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, Εργατοϋπαλλήλων Εργοστασίου και Αμπελώνων Στενήμαχου Οινοποιίας Μπουτάρη «Ο Βάκχος», Οικοδόμων Λάρισας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, Μηχανοξυλουργών Λάρισας, Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Μετάλλου Λάρισας, Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας, Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας, Καθαριστών - Καθαριστριών Λάρισας, Επαγγελματιών Οδηγών Λάρισας, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, Οινοποιείου Τυρνάβου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλίας, Εργαζομένων ΚΤΕΛ Λάρισας, Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Λάρισας, ΟΤΑ Λάρισας, Πλαστικών Ειδών Λάρισας, Λογιστών Λάρισας, Ηλεκτροτεχνιτών Λάρισας, Τυπογράφων Λάρισας, Οικοδόμων Λευκάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λευκάδας, Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Λευκάδας, Συμβασιούχων Λευκάδας.
  • Οι παρακάτω συνταξιουχικές οργανώσεις: Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ - ΝΑΤ), Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας, Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Ν. Ιωνίας, Υμηττού, Ιλίου, Αιγάλεω, Βύρωνα, Καισαριανής, Περιστερίου, Πειραιά, Νίκαιας, Καλλιθέας, Ασπροπύργου, Γλυφάδας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ανω Λιοσίων, Μπραχαμίου, Λούτσας, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Σαλαμίνας, Μενιδίου - Αχαρνών, Αγίας Παρασκευής, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου Κρήτης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Λάρισας, Λαμίας, Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Αρτας, Αιγίου, Αμφισσας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Μαγνησίας, Βέροιας, Ζακύνθου, Ηγουμενίτσας, Θήβας, Ιεράπετρας, Καβάλας, Κορίνθου, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κω, Λουτρακίου, Λιβαδειάς, Λιτόχωρου, Λήμνου, Μαρτίνου, Νάουσας, Πύργου, Πάτρας, Πρέβεζας, Ρόδου, Σερρών, Σάμου, Τρικάλων, Τυρνάβου, Χαλκίδας, Αρκαδίας και Εδεσσας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΟΑΣΑ

Τη συνέχιση των προβλημάτων της καπιταλιστικής οικονομίας καταγράφει, χωρίς βεβαίως να έχει αυτόν το στόχο, η νέα έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας του ΟΑΣΑ που δόθηκε χτες στην δημοσιότητα. Ο Οργανισμός αυτός ανάλυσης του διεθνούς κεφαλαίου, όπου συμβάλλουν οι κυβερνήσεις όλων των καπιταλιστικών κρατών (και της Ελλάδας), σημειώνει στις εκτιμήσεις του για την ολοκλήρωση του 2014 και τις προβλέψεις για το 2015 και 2016 ότι θα συνεχιστεί η ύφεση σε πολλές χώρες (δηλαδή η κρίση), κάποιες θα έχουν στασιμότητα και επιβράδυνση στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες. Ακόμα ότι θα συνεχιστεί η υψηλή ανεργία, η συγκράτηση της παγκόσμιας παραγωγής, των επενδύσεων. Τα μέτρα δε που προτείνει στις κυβερνήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση δήθεν προς «όφελος των κοινωνιών», στην πραγματικότητα προς όφελος του κεφαλαίου, είναι συνέχιση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, δηλαδή της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενώ ειδικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο προτείνει μέτρα στήριξης της ζήτησης.

***

Ο ίδιος ο γγ του ΟΑΣΑ Ανχελ Γκουρία, εκφράζοντας αυτήν τη σύνθετη πραγματικότητα σημείωσε στην παρουσίαση της έκθεσης: «Απέχουμε πολύ από το να πούμε ότι είμαστε στο δρόμο για μια υγιή ανάκαμψη. Υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος στασιμότητας στη Ζώνη του Ευρώ που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ η Ιαπωνία έχει πέσει σε μια τεχνική ύφεση» και πρόσθεσε ότι «οι διαφορετικές νομισματικές πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις αναδυόμενες οικονομίες, πολλές από τις οποίες έχουν συσσωρεύσει υψηλά επίπεδα του χρέους». Η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ (δείκτης που έτσι και αλλιώς κρύβει τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά αποτελεί μονάδα σύγκρισης) προβλέπεται να φθάσει σε ποσοστό 3,3% το 2014, το 3,7% το 2015 και 3,9% το 2016, ρυθμός που θεωρείται κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, φανερώνοντας δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τη Ζώνη του Ευρώ, όπου αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το 2014 και 1,1% το 2015, 1,7% το 2016, δηλαδή στην πραγματικότητα στασιμότητα. Αυτή η παρατεταμένη στασιμότητα, επισημαίνεται στην έκθεση, θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη και να έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε άλλες οικονομίες μέσω του εμπορίου και των οικονομικών δεσμών, ενώ η παρατεταμένη περίοδος πολύ χαμηλής ανάπτυξης και πολύ χαμηλού πληθωρισμού θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Ιαπωνία με πρόβλεψη για 0,4% αύξηση του ΑΕΠ για το 2014, 0,8% το 2015 και 1% το 2016.

***

Ακόμα και στις ΗΠΑ που διατηρεί την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία με σημάδια υποχώρησης (όπου πρωτοεκδηλώθηκε η κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα το 2008), οι προβλέψεις είναι για αύξηση 2,2% το 2014 και γύρω στο 3% το 2015 και το 2016. Στις αναδυόμενες οικονομίες Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής (BRICS) χώρες που γνωρίζουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης (μερικές από τις οποίες είχαν χτυπηθεί από την κρίση σε προγενέστερο στάδιο), επίσης παρατηρείται επιβράδυνση. Στην Κίνα, 2η οικονομία στον κόσμο παρατηρείται ήδη επιβράδυνση από 7,3% το 2014 σε πρόβλεψη για 7,1% το 2015 και 6,9% το 2016. Στη Ρωσία, αντίστοιχα, για το 2015 προβλέπει στασιμότητα 0% και για το 2016 1,6%. Στην Ινδία, επίσης, σημάδια με 6,1% για το 2015 και 6,6% το 2016. Στη Βραζιλία 6η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται στασιμότητα με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% για το 2015 και 2,0% για το 2016 και περίπου στα ίδια είναι και η Νότια Αφρική με 2,1% για το 2015 και 2,9% για το 2016. Η Τουρκία, επίσης, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε φρενήρης καπιταλιστική ανάπτυξη και βέβαια τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων προβλέπεται από τον ΟΟΣΑ να έχει ανάπτυξη για το 2015 3,2% και 4,0% για το 2016.

***

Σε ένα μεγάλο τμήμα του καπιταλιστικού κόσμου, η καπιταλιστική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, που, για να λυθούν, εφαρμόζεται πολιτική μείωσης του λεγόμενου «εργασιακού κόστους», δηλαδή της τιμής της εργατικής δύναμης, με χτύπημα στο εισόδημα, στις συλλογικές κατακτήσεις, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ιδιωτικοποιήσεις σε ό,τι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν απομείνει, αύξηση του εργάσιμου βίου. Αυτή η πολιτική είναι που εφαρμόζεται, ανεξάρτητα αν οι χώρες έχουν μικρό ή μεγάλο χρέος, αν έχουν μνημόνια. Ομως, ακόμα και στα κράτη που βρίσκονται στη φάση της ανάκαμψης είτε με μεγάλους ρυθμούς είτε πιο ασθενική δεν έχουμε βήματα στη διεύρυνση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, αντίθετα αυτό που επικρατεί είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος σε αυτό το βάρβαρο σύστημα ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που εφαρμόζουν νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, «αριστεροί» που θέλουν να ...εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός έχει συγκεκριμένους οικονομικούς νόμους, που δεν παίρνουν μερεμέτια, δε μεταρρυθμίζονται. Μόνο ανατρέπονται. Μόνη διέξοδος από τους εργαζόμενους είναι η έξοδος από το φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης και ανάκαμψης που συνθλίβει τις ζωές των εργαζομένων με την ανατροπή του καπιταλισμού, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για να μπει η οικονομία στην υπηρεσία ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.


Δ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ