Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να πάει ο Τσίπρας στο Μιζούρι...

Από τα πρώτα θέματα σήμερα στην ειδησεογραφία είναι η έκρηξη οργής χιλιάδων Αμερικανών, που βγήκαν στους δρόμους σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να μην ασκήσει καμία δίωξη στο λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον, που πριν από λίγους μήνες με 6 πυροβολισμούς είχε ρίξει νεκρό τον μαύρο Μάικλ Μπράουν, στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Διαδηλώσεις δεν πραγματοποιούνται μόνο στο Φέργκιουσον, αλλά και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ (Ουάσιγκτον, Σιάτλ, Οκλαντ, Σικάγο, ακόμα και στη Νέα Υόρκη).

Η απόφαση αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης και της οργής, για όσα ζει η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού. Οι οργισμένες και δίκαιες αντιδράσεις αποκαλύπτουν ότι το «αμερικάνικο όνειρο» είναι εφιάλτης για το λαό και τη φτωχολογιά των ΗΠΑ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα παρουσίαζαν τον Ομπάμα σαν αγγελούδι και τις ΗΠΑ σαν χώρα πρότυπο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Θυμίζουμε ότι το Γενάρη του 2013, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ινστιτούτο «Brookings» είχε πει τα εξής:

«Ενα πράγμα που ως Ελληνας παρατηρώ περπατώντας στους δρόμους σας, είναι ότι η Αμερική δεν βρίσκεται στην κατάσταση κατάθλιψης την οποία δυστυχώς η χώρα μου βιώνει σήμερα. Δεν είδα κλειστά καταστήματα, βλοσυρά πρόσωπα, σημάδια απελπισίας..».

Πάλι διάνα έπεσε... Θα του συστήναμε να πάει μία βόλτα και από το Φέργκιουσον να τα πει αυτά...

Εγκώμια...

«Ο Αλέξης Τσίπρας προσεγγίζει συγκρατημένα τις εξελίξεις στην Κύπρο και κατ' επέκταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπροστά σε ένα επικίνδυνο διπλωματικό περιβάλλον, έχει αποφύγει την κομματική κριτική και τηρεί "εθνική στάση" (...) Αυτό που δεν καταφέραμε στην οικονομία - να λειτουργήσουμε ως φυσιολογική χώρα που ομονοεί μπροστά στα δύσκολα - ίσως γίνει πραγματικότητα στα εθνικά θέματα (...) τα κόμματα, και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα, δεν έχουν την πολυτέλεια να παραγνωρίζουν τη σοβαρότητα των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο. Ειδικά από τη στιγμή που η προοπτική σημαντικών οικονομικών οφελών "επιβαρύνει" το σκηνικό, μειώνει την ευελιξία κινήσεων και μπορεί εύκολα να οδηγήσει ακόμη και σε "θερμό επεισόδιο"».

«(...) Η προσοχή στρέφεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το συγκεκριμένο θεσμό ως "καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", επισημαίνοντας παράλληλα, και ορθώς, την ανάγκη "να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να μην ενταχθεί σε μια επικοινωνιακή λογική επικάλυψης της έντασης".

Η πολύωρη εμπεριστατωμένη ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα μήνα στο Πεντάγωνο ήταν χρήσιμη επί της ουσίας (...) Οταν μιλάμε για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, καλό είναι όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να λειτουργούν με όρους εθνικού συμφέροντος».

Αυτά γράφει ο Αθανάσιος Ελλις (αρθρογράφος και ανταποκριτής διάφορων ΜΜΕ στις ΗΠΑ), στην εφημερίδα «Καθημερινή». Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εχουν πολλά κοινά

Μαθαίνουμε ότι το χτεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για τις κολεγιές ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο του Μετάλλου, είχε και «παράπλευρες απώλειες». Θυμίζουμε ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ κατεβαίνουν σε κοινό ψηφοδέλτιο στο κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, απέναντι στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Μάλιστα, στο ψηφοδέλτιό τους έβαλαν αρχικά και δυο κραγμένους απεργοσπάστες, τσιράκια του Μάνεση στη «Χαλυβουργία». Από χτες που αποκαλύφτηκε η κολεγιά τους, ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ έχει γίνει «περιζήτητος» για να δώσει εξηγήσεις, αν και είναι γνωστό ότι έχει τροχοδρομήσει εδώ και πολύν καιρό προς τους επίδοξους νέους διαχειριστές. Βεβαίως, τέτοιες κολεγιές, καμιά εντύπωση δεν προκαλούν. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, με τη συμβολή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, πέταξε έξω από το προεδρείο της Ομοσπονδίας τις ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ, που εκπροσωπεί πάνω από το 38% των μεταλλεργατών, έχοντας 9 έδρες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, μετά το τελευταίο συνέδριο. ΠΑΣΚΕ και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τα αιτήματα των βιομηχάνων για φτηνό ρεύμα, με το επιχείρημα ότι έτσι θα σωθούν οι εργάτες. Οπως προέκυψε από τη χτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη», έχουν και ένα ακόμα κοινό: Είναι εχθροί των απεργιακών αγώνων και του μηνύματος που εκπέμπει η ηρωική απεργία των χαλυβουργών. Γι' αυτό έβαλαν υποψήφιους στο συνδυασμό τους τους μπιστικούς του Μάνεση.

Η «καλή» αξιολόγηση

Δεν υπάρχει καπιταλισμός. Δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις, ούτε ταξικό κράτος που εκπροσωπεί την κυρίαρχη κοινωνική τάξη. Ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο που τον επιβουλεύονται και κάποτε κυριαρχούν πάνω σε αυτόν κάποιοι «κακοί» άνθρωποι με την ιδιότητα του πολιτικού ή του επιχειρηματία. Φθάνει οι «καλοί» να ξαναπάρουν το πάνω χέρι για να «ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».

Για εμάς μπορεί να είναι παραμύθι αλλά για την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι οι αυταπάτες που σερβίρει στους εργαζόμενους, όπως ότι είναι δυνατόν μέσα στον καπιταλισμό να υπάρξει και μια «καλή» αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ σε όφελος των εργαζομένων σε αυτούς και του λαού.

Μάλιστα, προκειμένου να επενδύσει με επιστημονικοφάνεια τον ισχυρισμό της επικαλείται τον «Ομιλο Διοικητικών Επιστημόνων - Διοικητικό Επιμελητήριο», ο οποίος επισημαίνει πως «για να γίνει αξιολόγηση πρέπει να είναι σαφής ο σκοπός, τα κριτήρια, τα δεδομένα, ο τρόπος, οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων και κυρίως να είναι αξιόπιστος ο αξιολογητής».

Μα όλα αυτά είναι απόλυτα σαφή! Η «αξιολόγηση» συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ταξικού κράτους στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Τι (κάνει ότι) δεν καταλαβαίνει;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1607 Γεννιέται ο Αμερικανός Τζον Χάρβαρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πανεπιστημίου.

1812 Ενώ η αποδεκατισμένη μεγάλη στρατιά του Μεγάλου Ναπολέοντα διαβαίνει τον ποταμό Μπερεζίνα, στο δρόμο της επιστροφής από τη Ρωσία, ξεσπά η ρωσική επίθεση που κατέληξε σε γαλλική πανωλεθρία. Ο Ναπολέων σώθηκε κρυμμένος σε μια ταχυδρομική άμαξα.

1912 Ξεκινά η μάχη του Δρίσκου στην Πίνδο. Οι Γαριβαλδινοί (Ιταλοί ριζοσπάστες) εθελοντές που πολεμούσαν στο πλευρό των Ελλήνων αποδεκατίζονται από τις οθωμανικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Κερκυραίος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, βουλευτής από το 1911.

1924 Πραγματοποιείται το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς). Το Συνέδριο αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων.

1924 Η Μογγολία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1927 Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά την αντικομματική - φραξιονιστική δράση των λεγόμενων «κεντριστών». Η «κεντριστική» τάση είχε εμφανιστεί στο Κόμμα το φθινόπωρο του 1926, την περίοδο της διαπάλης με τους «λικβινταριστές», τοποθετούμενη κατά και των «δύο κινδύνων» «από τα δεξιά και από τα αριστερά». Στη συνέχεια οι «κεντριστές» συντάχθηκαν με τους «λικβινταριστές» συγκροτώντας την «ενωμένη αντιπολίτευση» (που μεταξύ άλλων τασσόταν με τις θέσεις της ομάδας Τρότσκι - Ζινόβιεφ στην ΕΣΣΔ). Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις θέσεις της «ενωμένης αντιπολίτευσης» αντεπαναστατικές και κάλεσε τους κομμουνιστές να δυναμώσουν τον αγώνα για την απόκρουσή τους και για την περιφρούρηση της ενότητας του Κόμματος.

1940 Οι ναζί σηκώνουν τείχος στο γκέτο των Εβραίων στη Βαρσοβία, εγκλωβίζοντας μέσα τους 400.000 κατοίκους του.

1943 Σε αντίποινα της δράσης του ΕΛΑΣ (που εξόντωσε στο Μονοδένδρι Πελοποννήσου γερμανική φάλαγγα 40 ανδρών) οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού, τους οποίους παρέδωσαν τα τάγματα ασφαλείας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης, που απέρριψε τη χάρη που του έδωσαν οι Γερμανοί και εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του.

1956 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ και διευθυντής ορχήστρας Τόμι Ντόρσεϊ.

1957 Πεθαίνει ο ναύαρχος Πέτρος Βούλγαρης, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 8/7/1945 έως τις 17/10/1945.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ