ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Χιλιάδες εγκαταλείπουν τις πόλεις - φαντάσματα μετά τον εφιάλτη...

Τραυματίες περιμένουν γιατρό σε υπαίθριο νοσοκομείο. Ιατρικές πηγές σημειώνουν ότι οι κινητές κλινικές «δεν επαρκούν»...

Associated Press

Τραυματίες περιμένουν γιατρό σε υπαίθριο νοσοκομείο. Ιατρικές πηγές σημειώνουν ότι οι κινητές κλινικές «δεν επαρκούν»...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Αναθεωρώντας ριζικά τα όσα έλεγαν, μία ημέρα πριν, η τοπική κυβέρνηση της Γκουτζαράτ, αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας, ο πρωθυπουργός της επαρχίας, Κεσχουμπάι Πάτελ, προέβη στην εκτίμηση ότι οι νεκροί θα φθάσουν τελικά τις 35.000, ενώ ο μέχρι χθες επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 14.240 ανασυρθείσες σορούς και 61.638 τραυματίες, όπως ανέφερε το Associated Press.

Η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων του σεισμού των 7,9 Ρίχτερ εξακολουθεί να ανήκει στον Ινδό ομοσπονδιακό υπουργό Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες (100.000), παράλληλα, όμως, χθες ο Μπομπ Μακ Κέροου, επικεφαλής των επιχειρήσεων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, είπε ότι μια εκτίμηση για 50.000 θύματα είναι «συντηρητική». Αναγνώρισε πάντως ότι όλοι όσοι προβαίνουν σε σχετικές εκτιμήσεις είναι αναγκασμένοι να «κάνουν υποθέσεις».

Την ώρα που η ασάφεια σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων παραμένει, η μετασεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να σκορπά τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Ο ισχυρότερος χθεσινός μετασεισμός ήταν 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και η άποψη ορισμένων σεισμολόγων είναι ότι πρόκειται για μια «ασυνήθιστη» και «μακρά» μετασεισμική ακολουθία. Ο Σ. Κ. Σριβαστάβ, αναπληρωτής διευθυντής στην Ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, είπε μάλιστα στο πρακτορείο Reuters ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» ένας ισχυρότερος μετασεισμός. Από την περασμένη Παρασκευή, έχουν καταγραφεί κάπου 350 μετασεισμοί.

Σε ό,τι αφορά τους επιζώντες του σεισμού, οι συνθήκες ζωής τους παραμένουν τραγικές, γεγονός που προκαλεί οργή σε πολλούς εξ αυτών. Στην πόλη Αντζάρ, που σχεδόν ισοπεδώθηκε, η άποψη πολλών είναι ότι, τόσο η τοπική, όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «εγκατέλειψαν στην τύχη τους» τους σεισμοπαθείς. Η οργάνωση των προσπαθειών αρωγής έχει λάμψει διά της απουσίας της, επισημαίνουν εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία, ενώ ο εξοπλισμός που έχει φθάσει στην περιοχή τις περισσότερες φορές «δεν αξιοποιείται».

Προσπαθώντας να αποκρούσει την αυξανόμενη κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του, αλλά και να αποποιηθεί των ευθυνών για το χάος που ακολούθησε το σεισμό, ο Ινδός ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ έκανε χθες την αντεπίθεσή του. «Υπήρξε κάποια καθυστέρηση στο να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και να παρασχεθεί άμεση ανακούφιση στους σεισμοπαθείς, αλλά αυτό διορθώθηκε μέσα σε 24 ώρες», είπε χθες, όπως σημειώνει το BBC News Online.

Καθώς χθες τα σωστικά συνεργεία (από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ελβετία, την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες) εγκατέλειπαν οριστικά την προσπάθεια ανάσυρσης άλλων επιζώντων - ακόμη και χθες τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν μια γυναίκα, και μάλιστα 102 ετών... - πολλοί παρατηρητές - ειδικά γιατροί - επισήμαιναν τον υψηλό κίνδυνο επιδημιών μεταξύ του πληθυσμού, αφού υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη πόσιμου νερού, μια που τόσο η ηλεκτροδότηση όσο και η υδροδότηση έχουν διακοπεί στις περισσότερες περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό της Παρασκευής. Πολλοί σεισμοπαθείς πίνουν μολυσμένο νερό, πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τυφοειδούς ή χολέρας. Ωστόσο, ένας γιατρός στην ινδοπακιστανική μεθόριο αναφέρει ότι βλέπει τουλάχιστον 50 περιπτώσεις διάρροιας την ημέρα λόγω του μολυσμένου νερού. Πολλά συνεργεία διανέμουν χλώριο, το οποίο, από μόνο του όμως, είναι ανεπαρκές, προκειμένου να καταστεί το νερό πόσιμο. Ινδοί γιατροί τονίζουν ότι τα περισσότερα υπαίθρια νοσοκομεία και κινητές κλινικές είναι «πολύ λίγες και έρχονται αργά», αναφέρει το CNN.

Εκτιμάται ότι συνολικά 600.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στην επαρχία.

Στο Αχμενταμπάντ, οι μπουλντόζες κατεδάφιζαν χθες τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει - παίρνοντας μαζί τους, κατά μακάβριο τρόπο, εκτός από συντρίμμια, και τις σορούς των κατοίκων τους... Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει στον τεράστιο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, περιμένοντας ένα τρένο για να φύγουν από την Γκουτζαράτ. Κάθε τρένο έχει 1.200 θέσεις, αλλά τα περισσότερα φεύγουν μεταφέροντας 4.000 ανθρώπους σε κάθε δρομολόγιο, που φεύγουν, ανεβαίνοντας ακόμη και στις οροφές των συρμών.

Στην Κάντλα, την πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, από όπου περνά το ένα τρίτο από τις ετήσιες εξαγωγές της Ινδίας, το εμπόριο έχει παραλύσει. Μάλιστα, ένας από τους αξιωματούχους του οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμένα εκτίμησε ότι θα περάσουν έξι - οκτώ μήνες πριν οι λειτουργίες του επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.


ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Παραμένει εκρηκτικό το σκηνικό

ΚΙΤΟ.-

Εκτός της πρωτεύουσας, που έχει καταληφθεί από τους διαδηλωτές, κάθε σημείο της χώρας απ' ό,τι φαίνεται βρίσκεται υπό τον κλοιό τους, αφού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες, που συνδέουν και τις τρεις ζώνες, στις οποίες είναι νοητά χωρισμένο το Εκουαδόρ, είναι αποκλεισμένες από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ήδη στην πρωτεύουσα, Κίτο, παρατηρείται έλλειψη τροφίμων και βασικών αναγκών, ενώ οι διαδηλωτές συνεχίζουν να συρρέουν και δε δείχνουν καμία πρόθεση «οπισθοχώρησης», παρά το ανθρωποκυνηγητό και τη βία που εξαπολύουν σε συντονισμό η αστυνομία και ο στρατός, ο οποίος έχει κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δεν είναι λίγες οι φορές που σημειώνονται και συγκρούσεις, όπως είναι αναμενόμενο. Οι ενέργειες του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού δεν έλειψαν σε πολλά σημεία του Κίτο, αλλά προς το παρόν κρίνονται αναποτελεσματικές. Εξάλλου, οι διαδηλωτές εδώ και έναν μήνα, που έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και με την «κατάληψη» της πρωτεύουσας, στην οποία προχώρησαν από τη Δευτέρα, έχουν διευκρινίσει σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως η άμεση απόσυρση του πακέτου των οικονομικών μέτρων λιτότητας. Μέτρα που πλήττουν δριμύτατα τους άπορους και φτωχούς αυτής της χώρας, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού.

Μπροστά σε αυτό το «αδιέξοδο», η Καθολική Εκκλησία έκανε χτες «πρόταση ειρήνης», δηλαδή να διαμεσολαβήσει μεταξύ των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων, αγροτών και ιθαγενών και της κυβέρνησης, ώστε να εξευρεθεί κάποια λύση, που θα βγάλει από την «επικίνδυνη ατραπό» την χώρα. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να αρχίσουν συνομιλίες, αλλά οι διαδηλωτές θέτουν έναν απαράβατο όρο για την έναρξή τους, την άμεση απελευθέρωση αρκετών ηγετικών στελεχών, όπως του ηγέτη των αυτόχθονων και προέδρου της «Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνών του Εκουαδόρ», Αντόνιο Βάργκας, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη κατά την έξοδό του από το ραδιοφωνικό σταθμό «Democracia de Quito», αλλά και του ηγέτη του «Λαϊκού Μετώπου» - ενός ευρύτατου πολιτικού φορέα με τη συμμετοχή κομμάτων, φοιτητικών, αγροτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και των ιθαγενών - Λουίς Βιγιάσις.

Υπενθυμίζεται ότι η «εξέγερση» ξεκίνησε στα τέλη του Δεκέμβρη, όταν ανακοινώθηκε το τρίχρονο κυβερνητικό οικονομικό πλάνο, που περιλαμβάνει το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την αύξηση κατά 25% της τιμής της βενζίνης και αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έως 75%, καθώς ο Πρόεδρος Νομπόα ανακοίνωσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίσει η «πολύ φτωχή χώρα», που μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική ύφεση, πακέτο δανείων ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτά τα δραστικά και πρωτοποριακά μέτρα εντάσσεται και η υιοθέτηση του αμερικανικού δολαρίου ως εθνικού νομίσματος!


ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Υποπτος διαφθοράς και για τη Βουλή ο Πρόεδρος

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Η μακρά διαδικασία αποπομπής του Προέδρου της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ άρχισε χτες και επίσημα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου υπερψήφισε την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που έκρινε τον Πρόεδρο κύριο ένοχο για το διπλό σκάνδαλο («Μπούλο-γκέιτ» και «Μπρουνέι-γκέιτ») υπεξαίρεσης του συνολικού ποσού άνω των έξι εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία της Βουλής επί της έκθεσης των δύο σκανδάλων βρέθηκαν μόνον τέσσερις βουλευτές που υπερασπίστηκαν την αθωότητα του Προέδρου Ουαχίντ. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία 393 άλλων πείστηκε ολότελα από την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις ενοχές του Προέδρου στα σκάνδαλα «Μπούλο-γκέιτ» (εξαφάνιση τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων από το Κρατικό Πρόγραμμα Τροφίμων) και «Μπρουνέι-γκέιτ» (κατάχρηση του δώρου των δύο εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφερε ο εμίρης του Μπρουνέι για τα θύματα της βίας στο Ατσέι). Ενδεικτικό το γεγονός πως πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αποχώρησαν επιδεικτικά 43 βουλευτές του κόμματος του Ουαχίντ (Κόμμα Εθνικής Επαγρύπνησης), ενώ οκτώ στους δέκα εκπροσώπους του στρατού στη Βουλή ψήφισαν την έκθεση της επιτροπής.

Τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής; Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος Ουαχίντ έχει περιθώριο τριών μηνών προκειμένου να προσέλθει και να απαντήσει στις κατηγορίες για τα σκάνδαλα, ενώ σε περίπτωση που αρνηθεί να παρουσιαστεί, τότε θα κινηθεί μία μακρά διαδικασία απομάκρυνσής του, που πολλοί λένε πως θα έχει ολοκληρωθεί το νωρίτερο μέχρι τον προσεχή Αύγουστο... Ποιος θεωρείται σ' αυτή την περίπτωση ως πιθανότερος διάδοχος του Ουαχίντ; Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, θεωρείται σχεδόν βέβαιη διάδοχος του Προέδρου, ενώ η ίδια τηρεί για την ώρα σιγήν ιχθύος, αποφεύγοντας να αναμειχθεί στη σκανδαλολογία που πλήττει τον Πρόεδρο Ουαχίντ.

Δεν είναι όμως μόνον η Βουλή των Αντιπροσώπων που τάσσεται σχεδόν ανεπιφύλακτα υπέρ της αποπομπής του Προέδρου Ουαχίντ. Πολλές χιλιάδες φοιτητές (οι εκτιμήσεις αναφέρουν γύρω στους 10.000) επανέλαβαν και χτες την ειρηνική διαδήλωσή τους έξω από Κοινοβούλιο στην Τζακάρτα με ένα βασικό σύνθημα: «Να παραιτηθεί τώρα ο Ουαχίντ».

Ολα αυτά και ενώ η Ινδονησία έχει εμπλακεί σε μία νέα και πολλαπλώς επικίνδυνη περιπέτεια, η Παγκόσμια Τράπεζα βρήκε την ώρα να ανακοινώσει πως χορηγεί στην Τζακάρτα δάνειο ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα εκταμιευτεί μέσα στα προσεχή τρία χρόνια. Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας άφησαν μάλιστα χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο πως εάν «υλοποιηθούν ικανοποιητικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», τότε δεν αποκλείεται το ποσό του δανείου να διπλασιαστεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ