ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρεία σύσκεψη για πληθωρισμό και προϋπολογισμό

Εναλλακτικά σενάρια μέτρων, μεταξύ των οποίων η συνέχιση της συμπίεσης των μισθών, των συντάξεων και των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εξετάστηκαν σε χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με στόχο την πάση θυσία ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

Ο προϋπολογισμός του 1999 (περιλαμβάνει και την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα) καθώς και η πορεία του πληθωρισμού που φαίνεται να... ανθίσταται πέρα από κάθε πρόβλεψη, ήταν τα βασικά αντικείμενα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.Στη σύσκεψη αυτή - πήραν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Δρυς και Ν. Χριστοδουλάκης,Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος και ο Οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης - εξετάστηκαν διάφορα σενάρια μέτρων και πολιτικών, που είχαν καταρτιστεί με γνώμονα την πάση θυσία εκπλήρωση των στόχων της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, οι γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής του 1999. Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Σχετικά με το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού του 1999, ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε για άλλη μια φορά τη δήλωσή - υπόσχεση ότι "δε θα επιβληθούν νέοι φόροι". Ακόμη όμως κι αν τηρηθεί η κυβερνητική υπόσχεση περί μη επιβολής νέων φόρων, τα λαϊκά εισοδήματα θα επιβαρυνθούν και θα δεχτούν νέο πλήγμα, από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται τιμαριθμοποίηση ούτε της φορολογικής κλίμακας ούτε του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προϋπολογισμού του 1999 - που είχε αποκαλύψει ο "Ρ" πρόσφατα - τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν σε σχέση με το 1998 με ρυθμό 6,8% (σχεδόν τριπλάσιο του στόχου για το ρυθμό πληθωρισμού) και να ανέλθουν σε 10.014 δισ. δρχ. από 9.376 δισ. δρχ. φέτος. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να παρουσιάσουν ονομαστική αύξηση, μόλις κατά 5,8% και να ανέλθουν σε 11.008 δισ. δρχ. Για τη συγκράτηση των δαπανών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει στο δημόσιο τομέα την ίδια αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια αυτά, στη χτεσινή σύσκεψη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μη χορηγήσει διορθωτικό ποσό - που να αναπληρώνει μέρος των απωλειών από τη διαφορά ονομαστικών αυξήσεων μισθών και συντάξεων και πληθωρισμού του 1998 - και να περιορίσει τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο για το 1999 σε ποσοστά μικρότερα του 2%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκαν περικοπές της τάξης των 200 δισ. δραχμών - σε σχέση με τα αρχικά σενάρια που υπήρχαν - στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι οποίες σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται να ανέλθουν το 1999 σε 2.200 δισ. δρχ. περίπου (ενώ αρχικά σενάρια ανέβαζαν το ποσό στα 2.410 δισ. δρχ.).

Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, φέρεται να παρέμεινε καθηλωμένος στο 5% και το Σεπτέμβρη, καθώς από διάφορες πλευρές διατυπώνεται η εκτίμηση ότι τα μέχρι σήμερα "μέτρα" που ελήφθησαν δεν είναι αρκετά, για να προκαλέσουν δραστική υποχώρησή του. Στα πλαίσια αυτά δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρω μέτρων στην πορεία των επόμενων μηνών (κυρίως στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης), καθώς η επίτευξη ρυθμών της τάξης του 2% το 1999, αποτελεί κομβικό σημείο - στη λογική της κυβέρνησης - για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Οπως ανέφερε σε σχέση μ' αυτό ο Γ. Παπαντωνίου "είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα πολιτικής που διαθέτουμε για να επιτύχουμε το στόχο του 2% για το τέλος του 1999".

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναγκαία η ρύθμιση οφειλών στο ΤΕΒΕ

Αυτό αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ, ζητώντας ρύθμιση. Με άλλη επιστολή της ζητάει κατάργηση της απόφασης για την κυκλοφορία των φορτηγών κάτω των 2,5 τόνων στο κέντρο της Αθήνας

Το θέμα των υπέρογκων τελών, που επιβάλλονται για τις καθυστερούμενες εισφορές στο ΤΕΒΕ, θίγει με έγγραφό της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου, η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία αναφέρει πως τα τέλη που ισχύουν καθορίστηκαν με το νόμο 1902/90, λαμβάνοντας υπόψη τις τότε επικρατούσες συνθήκες πληθωρισμού που άγγιζε το 20%, ενώ σήμερα ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 5%. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ με τα τέλη καθυστερήσεων να φτάνουν και στο 70% έχει οδηγήσει ακόμα και στη φυλακή μικρούς επαγγελματίες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν για αντικειμενικούς λόγους, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται την επαναφορά των ρυθμίσεων του νόμου 2434/96, με βάση τις οποίες θα μπορούσαν κάποιοι ΕΒΕ να διευκολυνθούν. Η Συνομοσπονδία ζητάει την αποσύνδεση των χρεών που έχουν δημιουργήσει τα υπέρογκα τέλη από το νομοσχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων και την άμεση τροποποίηση του νόμου 1902 για την προσαρμογή των τελών στα επίπεδα του σημερινού πληθωρισμού με αναδρομική ισχύ καθώς, και την επαναφορά των ρυθμίσεων εξόφλησης καθυστερούμενων οφειλών του νόμου 2434/96.

Με άλλη επιστολή της προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση με την οποία επιβάλλεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία εντός του μικρού δακτυλίου της Αθήνας στα κάτω από 2,5 τόνους φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, δηλαδή με μονά- ζυγά.

Η απόφαση αυτή, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, την οποία χαρακτηρίζει αυθαίρετη και καταχρηστική, έπληξε καίρια την πλειοψηφία των μικρών επιχειρηματιών, οι οποίοι διακινούν τα προϊόντα τους με δικά τους μικρά φορτηγά. Αρτοποιοί, κρεοπώλες, ανθοπώλες, βιοτέχνες ειδών λαϊκής τέχνης, υποδημάτων, ενδυμάτων κλπ. αδυνατούν πλέον να διακινήσουν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστια προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. Γι' αυτό, ζητάει την άμεση κατάργηση της απόφασης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Φτήνυναν και το Σεπτέμβρη 2,66% οι μετοχές

Με πτώση του γενικού δείκτη τιμών μετοχών, αλλά και του όγκου των συναλλαγών, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) τον περασμένο μήνα Σεπτέμβρη συγκριτικά με τον Αύγουστο του 1998, που δέχτηκε τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματιστηριακή - και όχι μόνο - κρίση. Ομως και για τον Οκτώβρη - που έκανε χτες "ποδαρικό" με πτώση των τιμών των μετοχών κατά 3,71% - οι προοπτικές για το Χρηματιστήριο είναι αβέβαιες, καθώς όλοι θεωρούν ότι η κρίση - που ταξιδεύει από ήπειρο σε ήπειρο - είναι μακροχρόνια.

Αυτό προκύπτει από την επισκόπηση των χρηματιστηριακών εξελίξεων του Σεπτέμβρη, που επεξεργάζεται και δημοσιοποιεί η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα Σεπτέμβρη:

  • Ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών του ΧΑΑ, που καλύπτει το σύνολο των μετοχικών τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, μειώθηκε, συγκριτικά με τον Αύγουστο, κατά 89 μονάδες ή κατά 2,66%. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης των τιμών των μετοχών έκλεισε στο τέλος Σεπτέμβρη στις 3.246 έναντι 3.335 μονάδων στο τέλος του Αυγούστου 1998.
  • Η μηνιαία συναλλακτική αξία μειώθηκε στην κύρια αγορά του ΧΑΑ κατά 134,5 δισ. δραχμές ή κατά 13,9%. Συγκεκριμένα μέσα στο μήνα Σεπτέμβρη 1998 έγιναν - στην κύρια αγορά του ΧΑΑ - αγοραπωλησίες μετοχών συνολικής αξίας 884,9 δισ. δραχμών, έναντι 1.019,4 δισ. δραχμών τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.
  • Η μηνιαία αξία των συναλλαγών της Παράλληλης Αγοράς του ΧΑΑ παρουσίασε το Σεπτέμβρη αύξηση 11,28%, καθώς διαμορφώθηκε στο ποσό των 46,8 δισ. δραχμών έναντι 42,1 δισ. δραχμών τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.
  • Τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή από τους επιμέρους δείκτες της κύριας αγοράς του ΧΑΑ εμφάνισαν το Σεπτέμβρη οι τιμές μετοχών του κλάδου ειδών διατροφής (αύξηση 4,43%) και τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή οι τιμές μετοχών του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Σχολιάζοντας τις αρνητικές εξελίξεις στην αγορά του ΧΑΑ, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής τις αποδίδει στη "διεθνή χρηματιστηριακή κρίση", σημειώνοντας πως ο αντίκτυπος της κρίσης αυτής είχε μικρότερο αντίκτυπο στην ελληνική χρηματαγορά, καθώς οι απώλειες στο ΧΑΑ ήταν μικρότερες σε σχέση με τα χρηματιστήρια των άλλων χωρών.

Σχετικά με τις προοπτικές που διαγράφονται για τις τιμές των μετοχών στο ΧΑΑ, η Διεύθυνση Μελετών της Ιονικής αποφεύγει να πάρει σαφή θέση. Η νότα αισιοδοξίας που προσπαθεί να στείλει, ότι "τα διαμορφωθέντα χαμηλότερα επίπεδα του γενικού δείκτη τιμών μετοχών ίσως να αποτελέσουν "νέο" σημείο στήριξης" αναιρείται, με την επισήμανση πως "ασφαλείς προβλέψεις για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις είναι σήμερα δύσκολο να γίνουν".

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διάλυση του ΙΓΜΕ

Υπόμνημα διαμαρτυρίας, αλλά και καταγγελίας, της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μεθόδευση διάλυσης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), απέστειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ στον πρωθυπουργό, τα πολιτικά κόμματα και τη διοίκηση του ινστιτούτου.

Εκτιμώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ιστορικό και ανυπολόγιστης επιστημονικής προσφοράς ινστιτούτο στην ανάπτυξη της χώρας, σε πρόσφατη γενική συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισε να καταγγείλει την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου για τη μεθόδευση διάλυσης του ιδρύματος, που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια.

Στο σχετικό υπόμνημα, καταγγέλλεται, μεταξύ άλλων, η διάλυση των παραρτημάτων του ΙΓΜΕ στο όνομα της δήθεν αποκέντρωσης και του εμπλουτισμού των Περιφερειών με επιστήμονες, τη στιγμή που η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η αποκοπή τους από το φορέα, τους οδηγεί σε καθεστώς παρακμής και γραφειοκρατικής ακινησίας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, τέλος, την πολιτική του"μικρομάγαζου" που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση και την υποβάθμιση του Ιδρύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ