ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογίες του ΚΚΕ για αγρότες και εργαζόμενους

Κατατέθηκαν χτες στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Μία από τις τροπολογίες του ΚΚΕ αφορά την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί
Μία από τις τροπολογίες του ΚΚΕ αφορά την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί
Πέντε τροπολογίες κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή, για την ανακούφιση των αγροτών, την αποποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των αγροτών και κλάδων εργαζομένων και την προστασία των εργαζομένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Τετάρτη 20 Απρίλη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

1η τροπολογία: Προβλέπει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις διάφορες κατηγορίες οίνου, ο οποίος επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το νόμο 4346/2015. Οπως αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην εισηγητική έκθεση, είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του ΕΦΚ, γιατί «πλήττει περαιτέρω το αμπελουργικό εισόδημα, με ορατό τον κίνδυνο της περαιτέρω μείωσης του αριθμού των εκμεταλλεύσεων», «επιβαρύνει ιδιαίτερα την τιμή διάθεσης των οίνων χαμηλής κατηγορίας τιμής και κατά συνέπεια θα πλήξει τη λαϊκή κατανάλωση, που αποτελεί και το μεγαλύτερο όγκο καταναλούμενων οίνων στη χώρα μας». Επίσης, θα μειωθούν «περαιτέρω οι ήδη χαμηλές τιμές σταφυλιών των αμπελοκαλλιεργητών, εξαιτίας των οικονομικών πιέσεων στον αμπελοοινικό τομέα».

2η τροπολογία: Αφορά τους εργαζόμενους των υπό εκκαθάριση αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και ενώσεων (ΑΣ και ΕΑΣ). Στο άρθρο της προβλέπονται όλες εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε - σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση - οι εργαζόμενοι «με την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους και να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους έναντι των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εργασία όσοι βρεθούν εκτός δουλειάς». Ειδικά για την εξασφάλιση της εργασίας, στην παράγραφο 4 του άρθρου προβλέπεται ότι μπορούν να απορροφηθούν από άλλες αγροτικές οργανώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, «παρέχεται προσαυξημένη μοριοδότηση για την εμπειρία τους, λόγω παροχής εργασίας στις ΑΣ και ΕΑΣ, κάθε φορά που γίνονται προσλήψεις προσωπικού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στους εποπτευόμενους φορείς του».

3η τροπολογία: Περιέχονται ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργείται. Οπως προβλέπεται στην τροπολογία, οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, «σε κενές οργανικές θέσεις της ίδιας κατηγορίας εκπαίδευσης και αν δεν υπάρχουν κενές σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις προσωπικού, αντίστοιχου ή συναφούς υφιστάμενου ή παρεμφερούς κλάδου και ειδικότητας, για τις οποίες κατέχουν τα τυπικά προσόντα». «Το μεταφερόμενο προσωπικό κατατάσσεται σε βαθμολογικά και μισθολογικά κλιμάκια της οικείας κατηγορίας, ανάλογα με τα τυπικά του προσόντα και το συνολικό χρόνο υπηρεσίας και λαμβάνει τις αποδοχές της υπηρεσίας υποδοχής», «τυχόν πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές και ειδικά επιδόματα οποιασδήποτε ονομασίας διατηρούνται ως προσωπική διαφορά» κ.ά.

4η τροπολογία: Προβλέπεται η «εξάλειψη του αξιοποίνου των φερόμενων ως αδικημάτων κατά τις λαϊκές κινητοποιήσεις» και πιο ειδικά των αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων, εργαζομένων στον κλάδο Μετάλλου και ιδίως στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), στο ΙΓΜΕ, ναυτεργατών και διαφόρων άλλων κλάδων και μελών σωματείων, αλλά και από ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ), καθώς και από συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων. Προβλέπεται η «εξάλειψη του αξιόποινου» σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή είναι σε προκαταρκτική εξέταση, στάδιο προδικασίας, είτε έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, είτε έχουν εκδοθεί ποινές οι οποίες παραγράφονται.

5η τροπολογία: Τακτοποιούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα στο άρθρο της ρύθμισης προβλέπεται: «Καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης από την υπηρεσία λόγω κατάργησης θέσης ή εξ άλλων λόγων μη οφειλόμενων σε υπαιτιότητα των εργαζομένων θεωρείται ότι ουδέποτε καταργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τις 31.12.2018, καταργούμενης κάθε αντίθετης διάταξης νόμου».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Προσηλωμένοι στη διασύνδεση ΑΕΙ - επιχειρήσεων

Ξεκάθαρα δείγματα γραφής για την κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα συνεχίσει να ακολουθεί και μέσα από ενδεχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, δίνονται για άλλη μια φορά στο πλαίσιο του κυβερνητικού «διαλόγου για την Παιδεία». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Κ. Γαβρόγλου, με τη συναίνεση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και ΑΝΕΛ, έστειλε ένα ερωτηματολόγιο στους προέδρους όλων των Συμβουλίων των ΑΕΙ, προκειμένου να διαμορφώσει εικόνα για τη διοίκηση των Ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις ερωτήσεις που επιλέγει να κάνει η κυβέρνηση στις διοικήσεις, αυτό που θέλει να ελέγξει είναι κατά πόσο έχουν προχωρήσει στα ιδρύματα βασικές πλευρές του νόμου - πλαισίου που έχουν να κάνουν με την εντονότερη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις.

***

Αρχικά πρέπει να θυμίσουμε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τα Συμβούλια Ιδρυμάτων (ΣΙ) και να τα προσανατολίσει εντονότερα στην κύρια αποστολή τους, που είναι η μεγαλύτερη διασύνδεση των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, αφαιρώντας τους κάποιες άλλες δευτερεύουσες αρμοδιότητες που τους έδινε ο νόμος - πλαίσιο, είχε φανεί από το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το υπουργείο Παιδείας το Δεκέμβρη και στη συνέχεια το είχε αποσύρει για να το εντάξει στον «διάλογο». Πρόκειται για εξόφθαλμη προσπάθεια ο προσανατολισμός αυτός να ντυθεί και με το μανδύα του «διαλόγου»: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο, το περιεχόμενό του τίθεται αυτούσιο μέσα στο «διάλογο» (φαίνεται και από τα ερωτήματα του Κ. Γαβρόγλου προς τα Συμβούλια, βλέπε παρακάτω) και από τις απαντήσεις των Συμβουλίων και τη διαδικασία του «διαλόγου» θα προκύψει ως «ώριμο φρούτο» ότι τα Συμβούλια πρέπει να ενισχυθούν νομοθετικά για να παίξουν το ρόλο τους και να εντείνουν τη διασύνδεση των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις...

***

Για του λόγου το αληθές, τα 5 από τα 7 ερωτήματα που θέτει ο Κ. Γαβρόγλου προς τα Συμβούλια των ΑΕΙ είναι:

  • Πόσο έχει προχωρήσει η σύνταξη της στρατηγικής ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο του Ιδρύματός σας σύμφωνα με το Ν. 4009/2011;
  • Ποιες ήταν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΣΙ για τη σύνδεση του Ιδρύματος με την κοινωνία και την οικονομία;
  • Με ποιους τρόπους και σε τι ύψος ήταν η οικονομική ενίσχυση που εξασφαλίσθηκε για το Ιδρυμα από εξωτερικές πηγές; Ποια ήταν τα εμπόδια που συναντήσατε;
  • Σε τι βαθμό έχει προχωρήσει η διαμόρφωση του Οργανισμού και του Εσωτερικού κανονισμού του Ιδρύματος;
  • Σε τι βαθμό έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την πληρέστερη αξιοποίηση των κληροδοτημάτων του Ιδρύματος;

Με άλλα λόγια, τα ερωτήματα επικεντρώνονται στο κατά πόσον έχουν προχωρήσει τα «μπίζνες πλαν» των Ιδρυμάτων (στρατηγική ανάπτυξη, οργανισμοί, κανονισμοί κ.τ.λ.), η χρηματοδότησή τους από τις επιχειρήσεις (εξωτερικές πηγές) και η ιδιωτικοοικονομική τους λειτουργία (αξιοποίηση κληροδοτημάτων). Τα άλλα 2 από τα 7 ερωτήματα αφορούν απλώς τις σχέσεις των Συμβουλίων με τα άλλα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων.

***

Οπως είναι λογικό, απέναντι στα ερωτήματα για τη διασύνδεση των Ιδρυμάτων «με την κοινωνία» και τις εξωτερικές χρηματοδοτήσεις, η πλειοψηφία των προέδρων των Συμβουλίων απαντούν σχεδόν «εν χορώ» ότι συναντούν εμπόδια «λόγω του θεσμικού πλαισίου». Να, λοιπόν, πώς επενδεδυμένο μέσα από τη συναίνεση του «διαλόγου» θα προκύψει το συμπέρασμα ότι χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών συνεργασιών των Ιδρυμάτων... Και πολύ απλά η κυβέρνηση θα πει ότι αυτό το ζήτησαν τα ίδια τα Ιδρύματα μέσα από το «διάλογο». Και θα έχει δίκιο. Γιατί τα στελέχη των Συμβουλίων από την αρχή επιλέχτηκαν με αυτό το πνεύμα, να συνδέσουν περισσότερο τα Ιδρύματα με τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό και οι πρόεδροί τους θέτουν έντονα θέμα να προχωρήσουν και να εγκριθούν από το υπουργείο τα ΝΠΙΔ στα Ιδρύματα που θα συνενώνουν τις εταιρείες αξιοποίησης της περιουσίας τους κι ένα μέρος των ερευνητικών τους δομών, ώστε μέσω των ΝΠΙΔ να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα και οι μπίζνες με τις επιχειρήσεις. Ακόμα, οι πρόεδροι θέτουν και θέμα διακρατικών συμφωνιών και φοροαπαλλαγών προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις επιχειρήσεων από το εξωτερικό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις «γκρινιάζουν» ότι είναι οι Σύγκλητοι που διατηρούν ακόμα την αρμοδιότητα στρατηγικού σχεδιασμού και εξεύρεσης πόρων και γι' αυτό δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς αυτά τα θέματα. Γι' αυτό, εξάλλου, το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε και θα επανέλθει αναβαπτισμένο από το «διάλογο», έδινε στα Συμβούλια την αρμοδιότητα για τη «στρατηγική ανάπτυξη» και την «εξεύρεση πόρων». Οσο για τα ΝΠΙΔ, αυτά είναι ήδη νομοθετημένα από το νόμο - πλαίσιο και μένει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στα Προεδρικά Διατάγματα για την ίδρυσή τους σε κάθε Ιδρυμα...


Γ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ